Kirjoihin liittyviä elokuvia:

 Katselen mielelläni kirjoihin perustuvia elokuvia ja tv-sarjoja. Tässä ovat aakkosittain koottuna kaikki ne, jotka liittyvät bloggaamaani kirjaan. Jos olen katsonut kyseisen elokuvan, mukana on lyhyt arvio ja/tai tähditys. 

Elokuvat arvioin lähinnä sen perusteella, miten hyvin ne mielestäni välittävät kirjan tapahtumia ja yksityiskohtia. Toki kokemukseeni vaikuttaa myös se, onko elokuva mielestäni hyvä.

***HUOM: LISTA ON VIELÄ PUUTTEELLINEN*** 

Everything, everything. Ohjannut Stella Meghie. Ensi-ilta 05/2017, tulossa DVD:lle. Perustuu kirjaan Kaikki kaikessa: Nicola Yoon, Tammi 2017.

Pidin oikein paljon siitä, miten elokuva noudatti  lähes uskollisesti kirjan tarinaa. Amandla Stenberg on loistava Maddyn roolissa, mutta Ollyn rooliin pestattu Nick Robinson ei ole mielestäni nappivalinta. Silti elokuva on täydellisen söpö ja tunteikas toteutus kirjasta.

Omat tähdet: ****½
Omassa leffakokoelmassa


Fallen. Ohjannut Scott Hicks. Ensi-ilta 11/2016. Perustuu kirjaan Langennut: Lauren Kate, WSOY 2017.

Paljon huonoja kommentteja luin tästä leffasta, joten odotin huonoa leffakokemusta. Toisin kävi. Minusta tämä on hyvin tehty, tavoittaa kirjan tunnelman ja enkeliasiat esitetään melko hienovaraisesti ihan leffan lopussa. Alussa ajattelin, että mieshenkilöiden, eli Camin ja Danielin castaukset on menneet hiukan poskelleen, mutta oikeastaan näyttelijät olivat täysin passeleita rooliinsa. Danielia esittävä Jeremy Irvine on hiukan jäykähkö, mutta ihanan miehekäs, ja Camia näyttelevä Harrison Gilbertson mainio, velmu poika. Addison Timlin on mainio Luce. Ainoa harmitukseni on se, miten vähään rooliin Arriana jää, ja miten Sword & Cross -sisäoppilaitos on kuvattu minusta liian valoisaksi. Lisäksi järvikohtauksen Danielin kanssa puuttuvat, ne olisivat olleet tärkeitä. Enkelien siivet on trikkikuvattu minusta kohtuu uskottaviksi, eikä Danielin lentoa Luce sylissä ole kuvattu kuin Lucen näkökulmasta, mikä on ihan hyvä ratkaisu.

Omat tähdet: ****
Omassa leffakokoelmassa

The Girl with all the Gifts. Ohjannut Colm McCarthy.  Ensi-ilta 11/2016. Perustuu kirjaan Maailman lahjakkain tyttö: M.R. Carey, Like 2016. 
Omat tähdet: *** ½

The Giver. Ohjannut Phillip Noyce. Ensi-ilta 2014. Perustuu kirjaan The Giver: Lois Lowry, Houghton Mifflin Harcourt 1993.
Omat tähdet: **** 

Harry Potter ja viisasten kivi. Ohjannut Chris Columbus. Ensi-ilta 2001. Perustuu kirjaan Harry Potter ja viisasten kivi: J.K. Rowling, Tammi 1998.


Harry Potter ja salaisuuksien kammio. Ohjannut Chris Columbus. Ensi-ilta 2002. Perustuu kirjaan Harry potter ja Salaisuuksien kammio: J.K. Rowling, Tammi 1999.

Harry Potter ja Azkabanin vanki. Ohjannut Alfonso Cuarón. Ensi-ilta 2004. Perustuu kirjaan Harry Potter ja Azkabanin vanki: J. K. Rowling, Tammi 2000.


Harry Potter ja liekehtivä pikari. Ohjannut Mike Newell. Ensi-ilta 2005. Perustuu kirjaan Harry Potter ja liekehtivä pikari: J. K. Rowling, Tammi 2001.

Harry Potter ja Feeniksin kilta. Ohjannut David Yates. Ensi-ilta 2007. Perustuu kirjaan Harry Potter ja Feeniksin kilta: J. K. Rowling, Tammi 2004.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi. Ohjannut David Yates. Ensi-ilta 2009. Perustuu kirjaan Harry Potter ja puoliverinen prinssi: J. K. Rowling, Tammi 2006.


Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1. Ohjannut David Yates. Ensi-ilta 2010. Perustuu kirjaan Harry Potter ja kuoleman varjelukset: J. K. Rowling, Tammi 2008.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2. Ohjannut David Yates. Ensi-ilta 2011. Perustuu kirjaan Harry Potter ja kuoleman varjelukset: J. K. Rowling, Tammi 2008.

Iso kiltti jätti. Ohjannut Steven Spielberg. Ensi-ilta 07/2016. Perustuu kirjaan Iso kiltti jätti: Roald Dahl, Athouse 1989. 

Omat tähdet: ****
Omassa leffakokoelmassa 
Jali ja suklaatehdas. Ohjannut Tim Burton. Ensi-ilta 2005. Perustuu kirjaan Jali ja suklaatehdas: Roald Dahl, Otava 1971. 

Omat tähdet: **** ½


Kissan kuolema. Ohjannut Raimo O. Niemi. Ensi-ilta 1994. Perustuu kirjaan Kissan kuolema: Taru Väyrynen, Tammi 1990. 

Omat tähdet: *** ½ 

Labyrintti. Ohjannut Wes Ball. Ensi-ilta 2014. Perustuu kirjaan Maze runner - labyrintti: James Dashner, Basam Books 2015.

Labyrintti-elokuva oli minulle pienoinen pettymys. Näyttelivalinnat olivat oikein onnistuneita, ja itse aukio ja Labyrintti oli toteutettu elokuvaan hienosti, mutta muuten juoni lähti ihan omille urilleen, leffan alkua lukuunottamatta. 

Omat tähdet: ***½ 
Omassa leffakokoelmassa 

Labyrintti - aavikkokokeet. Ohjannut Wes Ball. Ensi-ilta 2015. Perustuu kirjaan Maze runner 2 - poltettu maa: James Dashner, Basam Books 2015.

Katsoin tämän leffan, ennen kuin olin lukenut itse kirjan, ja pidin tästä enemmän kuin ensimmäisestä, sillä Labyrintti - Aavikkokokeet tarjosi mielestäni paljon mielenkiintoisempaa toimintaa. Minua hiukan tympäisi ainoastaan se, miten Kahjot liikkuivat, ääntelivät ja käyttäytyivät liian zombimaisesti. En vain voi sietää zombie-leffoja, ja jossain välissä tuntui, että tämä oli juuri sellainen. Onneksi tarinan edetessä tarjotaan katsojalle jotain muutakin.

Kun myöhemmin luin kirjan, tuli taas todettua, miten eri urille leffa vei Thomasin ja kumppanien tarinaa, mutta pääpointti on kuitenkin sama - Theresan kaksinaamaisuus, Brendan ja Thomasin ystävystyminen, PAHA:n kieroutuneisuus.

Kirjasarjaan perustuva, kolmas leffa Maze Runner: The Death Cure ilmestynee helmikuussa 2017, ja sen ohjaa myös Wes Ball. Odotan innolla, pysyykö sarjan kolmas leffa tarpeeksi mielenkiintoisena, sillä kirjasarjan viimeinen osa ei ollut minusta enää mitenkään kauhean kiinnostava.


Omat tähdet: ****
Liisa ihmemaassa. Ohjannut Glyde Geronimi, Wilfred Jackson ja Hamilton Luske. Ensi-ilta 1951. Perustuu kirjaan Liisan seikkailut ihmemaassa: Lewis Carroll, WSOY 1906.

Omat tähdet: **** Liisa ihmemaassa. Ohjannut Tim Burton. Ensi-ilta 2010. Perustuu kirjoihin Liisan seikkailut Ihmemaassa ja Liisan seikkailut Peilimaailmassa: Lewis Carroll, WSOY 1906 ja 1974.

Katsoimme tämän lasteni kanssa, vaikka ikäsuositus oli 12. Minua hämäsi se, miten elokuvassa seikkaili myös Liisan seikkailut peilimaailmassa -kirjan hahmoja, kuten Tittelitom ja Tittelityy. Liisasta on tehty elokuvassa  19-vuotias, joka näytti harmittavan lapsiani. Hiukan pelkäsin, että Hullun Hatuntekijän ja Liisan välille tulisi joku romanssi, mutta onneksi siltä vältyttiin. Lapset eivät olleet mitenkään kauhen innoissaan tästä elokuvasta, ja minustakin se on melko kaukana alkuperäisestä teoksesta ja taas melko sekava juoneltaan, jotta yhtään Liisan tarinaan perehtymättömät pysyisivät kärryillä. Pidin ehkä eniten valkoisen kuningattaren hahmosta, jota näyttelee taitavasti Anne Hathaway. 

Omat tähdet: **½ 

 
Liisan seikkailut peilimaailmassa. Ohjannut James Bobin. Ensi-ilta 11/2016. Perustuu kirjaan Liisan seikkailut peilimaailmassa: Lewis Carroll, WSOY 1974.
   Lumoava kirous. Ohjannut Richard LaGravenese. Ensi-ilta 2013. perustuu kirjaan Lumoava kirous: Kami Garcia ja Margeret Stohl, WSOY 2013.

Lumoava kirous -elokuva ei ollut ilmestyessään lähellekään niin suuri menestys kuin Twilight-elokuvat. Siksi olinkin hiukan skeptinen, kun aloin katsoa tätä. Vielä mitä - minä pidin tästä todella. Leffa on tehty hiukan kieli poskella eikä ole niin vakavatunnelmainen kuin Twilightit. Päähenkilöiden kemia toimii minusta loistavasti ja Macon-enoa näyttelevä Jeremy Irons on aivan loistava roolissaan. Myös Emma Thompson osaa vakuuttaa ilkeänä Sarafinenä.

Elokuva noudattaa alkumetreillään kirjan tapahtumia lähes pilkuntarkasti, mutta loppua kohti tulee todella erilaisia juonenkäänteitä, joista kirjassa ei ole pienintäkään viitettä. En silti ole pettynyt, sillä alan pikku hiljaa hyväksyä sen, ettei kirja ja leffa ole yks yhteen. Elokuvaversiossa nuo eriävät loppuratkaisut toimivat minusta loistavasti.

Omat tähdet: ****½

 Rendel. Ohjannut Jesse Haaja. Ensi-ilta 2017. Perustuu Jesse Haajan ja Helena Wariksen teokseen Rendel, Like 2017 Rubinrot. Ohjannut Felix Fuchssteiner. Ensi-ilta 2013. Perustuu kirjaan Rubiininpuna: Kerstin Gier, Gummerus 2012 


Saphirblau. Ohjannut Felix Fuchssteiner ja Katharina Schöde. Ensi-ilta 2014. Perustuu kirjaan Safiirinsini: Kerstin Gier, Gummerus 2013.
Smaragdgrün. Ohjannut Felix Fuchssteiner ja Katharina Schöde. Ensi-ilta 2016. Perustuu kirjaan Smaragdinvihreä: Kerstin Gier, Gummerus 2014.

Taru Sormusten herrasta: Sormuksen ritarit. Ohjannut Peter Jackson. Ensi-ilta 2001. Perustuu kirjaan Taru Sormusten herrasta: Sormuksen ritarit: J.R.R. Tolkien, WSOY 1973.
Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia. Ohjannyt Peter Jackson. Ensi-ilta 2002. Perustuu kirjaan Taru Sormusten herrasta: Kaksi tornia: J.R.R. Tolkien, WSOY 1974
Taru Sormusten herrasta: Kuninkaan paluu. Ohjannut Peter Jackson. Ensi-ilta 2003. Perustuu kirjaan Taru Sormusten herrasta: Kuninkaan paluu: J.R.R. Tolkien, WSOY 1975. 
Twin Peaks. David Lynch ja Mark Frost. TV-Ensi-ilta 1990. 30 jaksoa. Kirjat Twin peaks - Laura Palmerin salainen päiväkirja: Jennifer Lynch, WSOY 1992, sekä Twin Peaks - Dale Cooperin omaelämäkerta: Scott Frosty, WSOY 1992, perustuvat sarjaan.

Omat tähdet: ***** 


Twin Peaks - Tuli, kulje kanssani. Ohjannut David Lynch. Ensi-ilta 1992. Kirjat Twin peaks - Laura Palmerin salainen päiväkirja: Jennifer Lynch, WSOY 1992, sekä Twin Peaks - Dale Cooperin omaelämäkerta: Scott Frosty, WSOY 1992, perustuvat elokuvaan.

Omat tähdet: **** 

Twin Peaks: The Return. Ohjannut David Lynch. Tv-ensi-ilta 05/2017. Kirja Twin Peaks - salattu historia: Mark Frost, Otava 2016, taustoittaa tv-sarjaa.


Yksin Marsissa.Ohjannut Ridley Scott. Ensi-ilta 2015. Perustuu kirjaan Yksin Marsissa: Andy Weir, Into 2015.

Omat tähdet: ****
Omassa leffakokoelmassa Ylpeys ja ennakkoluulo. BBC. Ohjaaja Simon Langton. Tv-ensi-ilta 1995. 6 jaksoa. Perustuu kirjaan Ylpeys ja ennakkoluulo: Jane Austen, WSOY 1922.
 
Omat tähdet: *****

Omassa leffakokoelmassa
Ylpeys ja ennakkoluulo. Ohjannut Joe Wright. Ensi-ilta 2005. Perustuu kirjaan Ylpeys ja ennakkoluulo: Jane Austen, WSOY 1922. 

Omat tähdet: ***½
Omassa leffakokoelmassa 
Ei kommentteja: