Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

lauantai 4. tammikuuta 2020

Kirjapöllön huhuiluja -blogin vuosi 2019 paketissa

Taas on aika kahlata läpi vuoden 2019 kohokohdat.

Kirjapöllö huhuilee jo kuudetta vuottaan 


Blogini täytti helmikuussa jo viisi vuotta ja lähti taapertamaan kohti kuudetta vuottaan. Olen erittäin tyytyväinen siitä, millaiseksi blogini ja sen postaukset ovat muodostuneet. Edelleenkään en kirjoita virallisen kaavan mukaista kirjallisuuskritiikkiä, vaan rentoja ja fiilispohjaisia arvioita lukemastani. Arvosanan lisääminen postauksen loppuun on mietityttänyt minua pitkään, niin myös tässä vuoden vaihteessa, mutta päädyin kuitenkin jatkossakin pisteyttämään yhä arvioni yhtä monimutkaisella pisteytysjärjestelmällä kuin ennenkin. Se auttaa minua itseäni hahmottamaan, mihin kirja minun mielestäni yltää.


Olen pystynyt hyödyntämään blogiani ihanasti myös työssäni kirjavinkkauksissa. Olin myös helmikuussa esittelemässä Oulun kaupunginkirjaston Kirjasaaressa nuorten scifiä, maagista realismia, jännitystä ja kauhua, ja blogistani oli suunnattomasti apua esityksen valmistelussa. Helmikuussa 2020 minut nähdään taas esittelemässä saman genren kirjoja, tervetuloa silloin Oulun kaupunginkirjaston tapahtumatila Laituriin!

Keskityin vuonna 2019 entistä enemmän pelkästään nuortenkirjojen lukemiseen, mitä jo työnkuvani kirjastossakin edellyttää. Muutama aikuisten psykologinen  jännäri, kauhu tai scifi sekä lastenkirja kuitenkin aina mahtuu lukemistooni. Kuuntelin myös aika lailla enemmän äänikirjoja kuin aiemmin: yhteensä 6 äänikirjaa kokonaan (ja muutaman jätin kesken.) Äänikirjat ovat usein olleet seuranani lenkkeillessä, siivotessa tai bussilla tai junalla matkatessani.

Kiitos, rakkaat lukijat!Olen iloisesti yllättynyt aina, kun joku kertoo lukeneensa blogiani - tai vieläpä kehuu sitä. Kommentteja on kuitenkin tullut kivasti pitkin vuotta, ainakin silloin tällöin. Olen jo tottunut siihen, ettei blogikommentointi tule koskaan olemaan kovin vilkasta. Ilahdun joka kerta saadessani kommentin, ja pahoittelen kovasti, jos en ole muistanut vastata jokaiseen. Välillä olen saanut todella kannustavia kommentteja, ja etenkin kun sellaisia on tullut nuorilta kirjafaneilta, sydämeni on hypähtänyt ylimääräisen hyppäyksen. Ihanaa, kun joku nuori viitsii lukea tällaisen tädin höpötyksiä!

Virallisia seuraajiani blogissani on tällä hetkellä 126.  Instagram-tililläni (@kirjapollonhuhuiluja) on kuitenkin jo huimat 542 seuraajaa, Twitterissä (@kirjapollon_huh) 456 ja Facebookissa 155. Olen linkittänyt ahkerasti kaikki postaukseni myös blogini Facebookiin ja Twitteriin, sekä silloin tällöin mainostanut niitä myös Instagramissa. IG onkin se alue, missä yritän olla ensi vuonna ahkerampi.


Vuoden luetuin (tai katsotuin) kirja-arvioni on Jenny Hanin Pojille, joita joskus rakastin. Toiseksi eniten katsojia keräsi Anton Vanha-Majamaan ja Laura Frimanin Mikael Gabriel - Alasti ja kolmanneksi tuli Agustina Bazterrican Rotukarja-teoksesta tekemäni postaus.

Kirjoitin vuonna 2019 yhteensä 69 kirja-arviota ja sen lisäksi muutamia tapahtuma-, arvonta-, koonti- ja lukuhaastepostauksia. Ihan mukavan aktiivinen bloggausvuosi siis.

Lukuhaasteita ja Blogistanian kirjallisuuspalkinnotTuttuun tapaan osallistuin tänäkin vuonna Helmet-lukuhaasteeseen, joka oli minulle nyt jo kolmas kerta. Tänä vuonna sain melko heikosti haastekohtia ruksattua edellisiin kertoihin verrattuna, sillä jopa 13 kohtaa jäi täyttämättä:

3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue
9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja
20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria
23. Kirjan nimessä on jokin maa
24. Sokkona hyllystä valittu kirja
26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan
32. Kirjan nimessä on ammatti
34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja
41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää
45. Kirjan nimessä on kieltosana
46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö
48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä

Lisäksi olen ruksaillut kohtia Pohjoiseen lukuhaasteeseen (11/25) sekä Popsugar reading Challenge -lukuhaasteeseen (27/50). YA-haasteessa ruksailin yhteensä 14 kohtaa 25:sta haastekohdasta. Yöpöydän kirjat -blogin Scifi-lukuhaaste jatkuu vielä toukokuulle asti, siihen olen tähän mennessä merkinnyt 6 kirjaa.Kirjabloggaajien klassikkohaasteeseen (osa 8) osallistuin vielä tammikuussa, mutta heinäkuinen osa 9 jäi suosiolla väliin. Ei sitä kaikkeen enää ehdi! Voi olla, että jätän väliin myös tulevan vuoden klassikkohaasteet, sillä ne alkoivat tuntua pakkopullalta.


Helmikuussa annoin jo neljättä kertaa ääneni Blogistanian Kirjallisuuspalkintoäänestyksessä. Ääneni näet tästä ja palkitut kirjat allaolevasta kuvasta.


 Maaliskuussa osallistuin  jo toistamiseen Minna Canthin päivän lukuhaasteeseen lukemalla yhden novellikokoelman.


Jokavuotiseksi must-lukuhaasteeksi on myös muotoutunut kesäkuinen Prideviikon lukutempaus, johon osallistuin nyt kahdella sateenkaarimaisella kirjalla.Kesän aikana ruksin myös totuttuun tapaan Kirjankansibingon ruudukkoja heikolla menestyksellä (7/25).

Tuijata.kulttuuriblogin jokaheinäkuiseen naistenviikkohaasteeseen otin tottahan toki osaa yhdellä kirjalla, Minna Rytisalon Rouva C:llä, joka oli vieläpä järkyttävän hyvä kirja aikamme naisesta.

Marraskuussa oli taas perinteinen Halloween-lukuhaaste, johon luin pari kauhumaista ja fantasiamaista kirjaa.


Emännöin männä vuonna myös omaa lukuhaastettani Matka Nuorten kirjametrolla, joka pohjautui Oulun kaupunginkirjaston Nuorten kirjametron kirjalistoihin. Haasteeseen en itse ehtinyt nyt lukea yhtään kirjaa (noloa...), mutta toivon mukaan sen koontipostaukseen ilmoittautuisi edes muutama blogi.Vuoden 2019 kirjat

Tuttuun tapaan luin paljon uutuuksia, sillä blogini tavoitteeksi on hiipinyt suuri tarve nostaa esille uutta nuortenkirjallisuutta. Suurin osa lukemistani kirjoista on itse kustantajalta pyytämiäni arvostelukappaleita, sillä koen niiden olevan luontevasti bloggaajan välttämättömiä työvälineitä. Yhteistyö kustantajien kanssa on sujunut loistavasti, kiitos heille siitä! Jonkin verran olen toki myös ostanut kirjoja itselleni, ja luonnollisesti myös lainannut kirjastosta. Yhtäkään e-kirjaa en lukenut, sen verran vanhakantainen olen.

Goodreadsin lukutavoitteeni ei ihan täyttynyt, sillä en saanut asettamaani 100 kirjan tavoitetta kasaan. Hienosti luin kuitenkin 87 kirjaa (tosin kuuntelin 6, joita en ole kaikkia lisännyt GR:iin,  enkä ole myöskään välttämättä merkinnyt ihan kaikkia töissä lukemiani kirjoja Goodreadsiin.) Luin yhteensä 25 215 sivua, ja keskimääräinen kirjan pituus oli 289 sivua.
Keskimääräisin arvosana taitaa olla muuttumattomasti joka vuosi tuon 3.9. Minun on tosi hankala antaa kirjalle alle 3 arvosanaa, ja taas vitosia olen jaellut viime vuonna vähemmän kuin ennen.

Oletteko valmiit näkemään Kirjapöllön huhuiluja -blogin TOP5 ja TOP3-listat? Täältä pesee!

(Pahoittelen, mutta en tällä kertaa linkittänyt kirjoja blogipostauksiini, sillä säästin näin hiukan aikaani. Kaikkien kirjojen kansikuvia en alkanut samasta syystä nyt lisäämään.)

Kirjat ovat satunnaisessa järjestyksessä.

TOP 5   YA

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli

E. Lockhart: We were liars (äänikirja)

Tahereh Mafi: Rakkaus suurempi kuin meri

Elisabeth Acevedo: Runoilija X

Holly Bourne: Are we all lemmings & snowflakes


 

TOP 5 lapset/varhaisnuoret


Arja Puikkonen: Liitopoika

Maja Lunde: Lumisisko

Elise Gravel: Olga ja haiseva olio ulkoavaruudesta

Vuokko Hurme: Keikaus (Huimaa #3)

Kristina Ohlsson: Kivienkelit (Lasilapset #3)


 
TOP 5 aikuiset

Josh Malerman: Lintuhäkki

Margaret Atwood: Testamentit (Orjattaresi #2)

Minna Rytisalo: Rouva C

Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase (äänikirja)

Jojo Moyes: Jos olisit tässä (äänikirja)TOP 3 sarjakuvat

Ulla Donner: Sontaa

Io Sakisaka: Aoha Ride-sarja (manga)

Sui Ishida: Tokyo Ghoul -sarja (manga)TOP 3 tieto/elämäkerrat

Anton Vanha-Majamaa ja Laura Friman: Mikael Gabriel - Alasti

Maria Laakso & Johanna Rojola: Taltuta klassikko (äänikirja)

Matti Virtanen: Ilmastopaniikki - hoito-opas
TOP 5 kirjasta tehdyt leffat/sarjat

Before I Fall (perustuu kirjaan Lauren Oliver: Kuin viimeistä päivää)

Mortal engines (perustuu kirjaan Philip Reeve: Mortal engines - kävelevät koneet)

Looking for Alaska (minisarja) (perustuu kirjaan John Green: Kaikki viimeiset sanat )

Labyrintti - tappava lääke (perustuu kirjaan James Dashner: Maze runner - tappava lääke)

To all the boys I've loved before (perustuu kirjaan Jenny Han: Pojille, joita joskus rakastin)


Helsingin kirjamessut 2019 ja mietintöjä tulevasta vuodesta


Tänä vuonna ei järjestetykkään nuorten aikuisten kirjafestareita eli Hel-YA:ta, mutta se ei oikeastaan minua harmittanut, sillä olin päättänyt jo keväällä matkustavani tällä kertaa Helsingin kirjamessuille. Kirjamessureissuni oli mahtava (ja hektinen), siitä voit lukea enemmän tästä kirjamessuraporttistani.


Videoita en kuvannut valitettavasti (tai onneksenne) vuonna 2019 ollenkaan, ehkä sain sitten tarpeekseni siitä yhdestä, minkä tein vuoden 2018 lopussa. Olisi kyllä mukava tehdä vuonna 2020 joskus joku videokin blogiin, mutta katsotaan nyt...

Odotan vuodelta 2020 taas paljon hyvää ja laadukasta nuortenkirjallisuutta ja viihdyttäviä leffaversioita kirjoista. Jos kiinnostaa, mitä kirjoja odottelen saapuvaksi, blogini vasemmassa sivupalkissa on listattuna tulevia kirjoja ja ne poistuvat siitä sitä mukaa, kun kirjat ilmestyvät.

Kirjapöllön huhuiluja täyttää helmikuussa 2020 jo 6 vuotta. Synttäreiden tienoolla järjestän tuttuun tapaani taas arvonnan. 

Blogiani en aio tulevana vuonna juuri muuttaa, eli ulkoasu tulee pysymään samana harmaasävyisenä kuin ennenkin ja blogiarvioni samantyylisenä. Yritän opetella arvioimaan kirjat vielä raadollisemmin, etteivät arvosanat olisi aina niitä samoja kivoja - mutta yritykseksi voi jäädä, heh. Tai ehkä minun käsiini ei vain osu niitä ykkös- ja kakkosarvosanan kirjoja?

Lukuhaasteista osallistun totta kai Helmet-lukuhaasteeseen, Popsugariin ja teen Scifi-haasteen loppuun. Lisäksi luen melko varmasti tuttuihin Minna Canthin päivän lukuhaasteeseen, Pride-viikon lukutempaukseen, Naistenviikon lukuhaasteeseen ja Halloween-haasteeseen kirjan tai kirjoja, jos ne vain järjestetään tänäkin vuonna.  Muita haasteita pyrin välttämään, koska tuossa olisi jo minulle ihan tarpeeksi. Goodreadsin lukutavoitteen lasken 80:een, koska se on hieman realistisempi kuin tuo 100, johon en tänä vuonna ihan yltänyt.

Annan mieluusti taas ääneni Blogistanian kirjallisuuspalkintoäänestyksessä alkuvuodesta. Kirjamessuilusuunnitelmia minulla ei vielä ole, vaikka viime vuonna hieman mietiskelin Turun kirjamessuja seuraavaksi etapiksi. Kuulin kyllä myös kummaa, että Tampereellakin saattaisi olla vuonna 2020 kirjamessut! Ne kyllä myös houkuttelisi, eikä pelkästään sijaintinsa vuoksi. On todella harmillista, ettei Oulun kokoisessa kaupungissa ole omia kirjamessuja vieläkään! Keskustelimme tästä vakavasta puutteesta myös bloggaajakollegan kanssa Helsingin kirjamessujen aikaan.

Mutta nyt nokka kohti uusia seikkailuja, lukuhaasteita ja sen semmoisia - ja ei kun lukemaan uusia mielenkiintoisia kirjoja. Bloggauksia on tulossa taas tasaiseen viikkotahtiin, ellei muuttujia satu matkalle.

Mukavaa lukuvuotta kaikille bloggaajakollegoille ja blogin lukijoille!3 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Paljon on mahtunut viime vuoteen! Toivottavasti Oulukin saa pian omat kirjamessut nyt, kun Tampereellekin sellaiset järjestetään!

Toivottavasti innostut taas tekemään kirjavideoita! Tykkäsin videoista, mitä teit Kirjakultti-kanavalle :)

Hyvää alkanutta uutta vuotta!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Mukavaa lukuvuotta 2020!
En minäkään saanut HelMet-haastetta suoritettua, mutta enpä ole siihen vielä kertaakaan pystynytkään. Jotenkin kuvittelen täyttäväni haastetta kovinkin ahkerasti ja sitten loppuvuodesta huomaan olevani yli 10 kirjaa vajaa... vaikka luin yli 100 kirjaa vuoden aikana.

Anneli A kirjoitti...

Olipa hyvä koonti viime vuoden kirjoistasi. Paljon olet lukenut ja hyvin erilaisia kirjoja. Kiva kun olet maininnut myös haasteet, joihin olet osallistunut. Minä olen ollut tosi huono osallistumaan haasteisiin, Helmetia mietin joka vuosi, mutta nytkään en osallistunut. Nyt päätin osallistua johonkin, ja liityin 2.maailmansodan haasteeseen. Mukavaa lukuvuotta sinulle!