Vuoden 2021 äänikirjat

 

Jenny Fagerlund: 24 pientä ihmettä. Suomentanut Antti Saarilahti. Lukija Karoliina Niskanen. Kesto 8 h 13 min. Gummerus 2020.

Ihanan lämminhenkinen tarina, joka ei tuntunut missään vaiheessa siirappiselta, vaan mukavan elämänmakuiselta. Kirja asennemuutoksesta ja ylipäänsä siitä, miten elämään kannattaa suhtautua. Koskaan ei ole myöhäistä muuttaa tapojaan ja näkemyksiään. Karoliina Niskanen on hyvä lukija.

Arvosanani: 4,5

 

 

Rebecca Serle: Viisi vuotta myöhemmin. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Lukija; Saara Lehtonen. Kesto 8 h 11 min. Otava 2020

Alussa päähenkilönainen täydellisine elämineen ärsytti minua ihan liikaa. Hän oli niin satavarma, että hänen rakkaansa kosii häntä juuri sinä iltana, että jotenkin odotin (ja toivoin) että jokin menisi mönkään. Kun sitten ei mennytkään, olin ihan pettynyt. Jotenkin kirjan tunnelma petasi illan epäonnistumista. Noh, kun sitten nainen sammuttuaan hyppäsi unimaailmassaan ihmeelliseen, todentuntuiseen uneen, jossa hän vaikutti olevan tulevaisuudessaan eri miehen kanssa, päätin antaa kirjalle uuden mahdollisuuden. Tarina alkoikin parantua tästä huomattavasti, mutta ei saanut minua kuitenkaan ostettua ihan täysin. Ihan jees kirja, ihan jees lukija.

Arvosanani: 3 

 

Miika Nousiainen: Pintaremontti. Lukija: Oskari Katajisto. Kesto 8 h 30 min. Otava 2020

Tämä oli ensimmäinen Miika Nousiaiseni, eikä varmasti viimeinen! Pidin tästä oikein kovasti, etenkin äänikirjana tämä toimi erityisen hyvin. Oskari Katajisto sopii lukijaksi tähän paremmin kuin kukaan. Kirjan tarina on uskomaton sekoitus kurjuutta, sarkasmia, hurttia huumoria ja lämmintä elämänmenoa. Voi, kunpa tästä tulisi leffa! Viihdyttävä ja mukava kirja kaiken kaikkiaan, osui ja upposi minulle.

Arvosanani 5 

 

Clare Pooley; Totuushaaste. Suomentanut Ulla Selkälä. Lukija: Meri Nenonen. Kesto 10 h 21 min. WSOY 2021

Ihan mielenkiintoinen tarina erilaisten ihmisten kohtaamisesta, riippuvuuksista, ennakkoluulojen voittamisesta ja rakkauden etsimisestä. Välillä huomasin pitkästyväni, joten mitään suurta, lähtemätöntä vaikutusta tarina ei kuitenkaan minuun tehnyt. Yksi päähenkilöistä, neuroottinen kahvilanpitäjä Monica kävi hermoilleni kovastikin. Mielenkiintoisin henkilö oli ehdottomasti huumeaddiktiosta toipuva Hazard. Lukija ei ollut ehkä paras mahdollinen, ja hänen eläytymisensä rooleihin meni välillä metsään pahasti.

Kirjan keskiössä on Totuushaaste-niminen vihko, jonka vanha taiteilija Julian jättää löydettäväksi sisällään hänen rehellinen tarinansa. Vihon löytää Monica, jonka jälkeen sen nappaa Hazard, vihon kantaa laukussaan australialainen seikkailija Ryan, jolta vihko kulkeutuu väsyneelle kotiäitibloggaaja Alicelle ja lopulta eräälle henkilölle, jota en nyt paljasta, ettei koko kirjan mullistavin juonenkäänne paljastu.

Arvosanani 3

Candice Carty-Williams: Queenie. Suomentanut Natasha Vilokkinen. Lukija; Anna-Riikka Rajanen. Kesto: 11 h 22 min. WSOY 2021

En oikein tiennyt, mitä odottaa kirjalta. Kirjan BLM-henkisyys huokuu jo kirjan alkumetreiltä, ja tarinan myötä mukaan sekoittuu myös vahva #metoo-teema. Kirjan päähenkilön seksisekoilut ja oman itsensä arvostamattomuus meinaa käydä niin hermoon, että en alussa meinaa kestää (hän ei muun muassa käytä kondomia satunnaisten seksikumppaneiden kanssa). Tarinan myötä tajuaa syyn hänen käytökselleen ja antaa anteeksi monet hölmöilyt. Tai ainakin osan niistä.

Valkoisena lukijana on vaikea samaistua kaikkiin rasismin kokemuksiin, mitä Queenie kokee rasismina tummaihoisena, jamakalaistaustaiseen sukuun syntyneenä lontoolaisnaisena. Rakenteellisen rasismin sanotaankin olevan niin juurtuneena yhteiskuntaan, ettei sitä moni edes tunnista rasismiksi. Sinänsä herättelevä kokemus, vaikka välillä en ehkä ollut samaa mieltä kaikesta päähenkilön kanssa. Välillä Queenie oli minullekin liikaa, kuten hänen ex-poikaystävänsä hänelle suoraan sanoi.

Kirja on sinänsä hyvin viihdyttävä, vaikka ei jättänyt minuun minkäänlaisia tunnejälkiä. Elokuvana tämän ehdottomasti haluaisin nähdä. Lukija Anna-Riikka Rajanen on ehkä liian hiukan "lässyttävä" tämän kirjan lukijaksi, olisin kaivannut räväkkäämpää lukijaa. 

Arvosanani 3,5


 
 

 

 

 

 


Ei kommentteja: