torstai 13. helmikuuta 2014

Nälkäpeli-trilogia: Suzanne Collins.

Nälkäpeli: Suzanne Collins. Suomentanut Helene Bützow. WSOY 2009.

Englanninkielinen alkuteos (2008): The Hunger Games

"Luonnonkatastrofit, kuivuus, myrskyt, tulipalot ja tulvat nielivät suuren osan Pohjois-Amerikasta. Loput hävitti jäljelle jääneestä ruoasta käyty sota. Raunioista syntyi Panem. Sen kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta hävisivät taistelun. 

Rangaistukseksi kehitettiin nälkäpeli. Pelin säännöt ovat yksinkertaiset. Jokaisen sektorin on arvottava yksi poika ja tyttö osallistumaan kisaan. Nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnonalueelle, jossa heidän on tapettava toisensa. Viimeinen hengissä selviytyjä on voittaja.Nälkäpeli on vuotuinen tapahtuma ja koko maassa näytettävä tosi-TV-ohjelma. 

Trilogian ensimmäisessä osassa 16-vuotiaan Katnissin kyvyt joutuvat koetukselle, kun hän ilmoittautuu peliin vapaaehtoiseksi pelastaakseen pikkusiskonsa, jonka epäonneksi arpa lankeaa."

Oma arvio: Nälkäpelistä sain kipinän lukea lisää dystopisia nuortenkirjoja. Olin katsonut tästä kirjasta tehdyn elokuvan ennen kirjan lukemista, enkä ensimmäisen katselukerran jälkeen ollut kauhean vaikuttunut. Toisen katselun jälkeen aloin jo ymmärtää tarinaa ja sain siitä kimmokkeen lukea koko trilogian kirjana.

Nälkäpeli-kirjan myötä avautuikin moni elokuvassa epäselväksi jäänyt seikka ja en voi muuta kuin ihailla, kuinka mahtasti Collins on osannut luoda tämän jännittävän seikkailuhenkisen tarinan mahtavine henkilöhahmoineen. 

Katniss on henkilönä ihastuttavan sydämellinen, mutta rohkea ja kova tarpeen vaatiessa. Peetan ja Katnissin välillä tapahtunut pieni romantiikan kipinä antaa toiveita tulevasta romanssista, mutta se ei arvatenkaan tule olemaan tämän trilogian pääteema, vaan kapina ja jännittävät tapahtumat kantavat tätä trilogiaa.  
Arvosanani tälle 4,5.

Nälkäpeli - Vihan liekit: Suzanne Collins. Suomentanut Helene Bützow. WSOY 2010. 

Englanninkielinen alkuteos (2009): Catching Fire


 "Nälkäpeli on ohi, mutta kärsimys ei. Juuri ennen koko maan kattavaa voitonkiertuetta, jolle voittajapari pakotetaan, presidentti Snow tekee epämiellyttävän vierailun Katnissin kotiin. Hän syyttää tyttöä siitä, että hänen käytöksensä pelissä yllyttää ihmisiä kapinaan. Lisäksi hän on saanut vihiä, että Katnissin ja Peetan lemmensuhde olikin tekaistu! 

Katnissin ja Peetan kihlautuminen yleisön edessä ei voi enää pelastaa tilannetta. Kansannousut vyöhykkeillä on kukistettava. Jotta pääkaupunki Capitol ja presidentti Snow voisivat osoittaa voimansa, järjestetään nälkäpelin 75-vuotisjuhlan kunniaksi varsinainen peli: osallistujat arvotaan kaikkien jo kertaalleen voittaneiden joukosta muistuttamaan kapinallisia siitä, ettei vahvinkaan voi voittaa Capitolin valtaa. Katniss ja Peeta joutuvat jälleen taistelemaan hengestään"

Oma arvio
Kakkososan alkupuoliskolla keskitytään kytevän kansannousun aiheuttamaan jännitteeseen. Peetan ja Katnissin valeromanssi on minusta kiusallinen, sillä jo ensimmäistä osaa lukiessani ikuisena romantikkona toivoin, että heidän välilleen tulisi jotain aitoa ja pysyvää. Jotain sellaista taustalla ehkä onkin, mutta en oikein saanut täysin selkoa heidän suhteestaan. 

Toinen Nälkäpeli-kisailu oli minusta kekseliäämpi kuin ensimmäinen ja loppuratkaisu ällistyttävän ennalta-arvaamaton. 
Arvosana 4+

Nälkäpeli - Matkijanärhi: Suzanne Collins. Suomentanut Helene Bützow. WSOY 2010. 

Englanninkielinen alkuteos (2010): The Mockinjay

"Sarjan odotetussa päätösosassa vaakalaudalla ovat sekä Panemin valtakunnan kohtalo että Katnissin oma tulevaisuus. Kapinallisten pelastama Katniss kohtaa vaikeita valintoja: onko hänestä Capitolia uhmaavan kapinaliikkeen johtajaksi? Ja kuinka kipeitä ovat uhraukset, joita hirmuvallan kukistaminen vaatii? 

Paitsi loistava ja lennokas jännitysromaani, Matkijanärhi on myös ajatuksia ravisteleva kertomus elämän ja kuoleman epäoikeudenmukaisuudesta. Se on yhtä aikaa hyytävä vertauskuva loppuun asti viedystä kilpailuyhteiskunnasta ja inhimillisen herkkä tarina nuoresta rakkaudesta."

Oma arvio: Nälkäpeli-trilogian päätösosassa Matkijanärhi jännitystä riitti kynsien pureskeluun asti ja Collins on jaksanut hienosti kantaa tarinan loppuun asti. 
Arvosana 4. 

Tämä trilogia minulta löytyy yhteisniteenä kirjahyllystäni, kiitos ystäväni, joka lahjoitti minulle omansa! 

**********************************************************

Nälkäpeli-leffat
Nälkäpeli (julkaistu 2012)

Ohjannut Gary Ross.

Kuten jo kirja-arviossani kerroin, ensimmäinen elokuva ei avautunut minulle kunnolla vasta kuin kirjan lukemisen jälkeen. Silti minua jäi harmittamaan esimerkiksi se, miten irralliseksi Peetan ja Katnissin menneisyys jäi elokuvaversioissa: siinä kun näytettiin pelkkä "leivänheittokohtaus" takaumana, ja sen merkitys jäi ilman kirjan lukemista ihan vajaaksi.

Arvosanani 4

Traileri:


 Tämä DVD löytyy minun leffahyllystäni.

 
 Nälkäpeli - Vihan liekit (2013) 

Tämä toinen osa oli odotettu leffa ja pidin siitä paljon enemmän kuin ensimmäisestä.  Sen on ohjannut Francis Lawrence, joka on saanut leffasta yhtä aikaa todella viihdyttävän, jännittävän ja yllätyksellisen. Pidin todella paljon siitä, miten nälkäpeli-mittelön areena on toteutettu tässä ja leffan erikoistehosteet ovat uskomattomia!

Arvosanani 5-
 


Elokuvan Traileri:Tämäkin DVD on minun kokoelmissani:

   
Nälkäpeli - Matkijanärhi osa 1 (2014)

Kävin katsomassa tämän Francis Lawrencen ohjaaman leffan melko heti ensi-illan jälkeen, ja olihan se katsomisen arvoinen! Nyt tarinan dystopiset piirteet pääsivät enemmän valloilleen, kun pääosassa ei enää ollu Nälkäpeli-kilpailu, vaan taistelu presidentti Snowta ja Capitolia vastaan. Parituntinen hurahti ohi uskomattoman nopeaa, enkä kyllästynyt missään vaiheessa. 

Kahdessa ensimmäisessä elokuvassa minua hiukan puudutti kisaan valmistautumiset pukusuunnitteluineen, mistä tässä elokuvassa säästyttiin. Parasta antia oli Katnissin laulu, jota kapinalliset lauloivat selkäpiitä värisyttävän hienosti viedessään pommeja Capitolin padolle. Loppu oli niin hyytävän käänteentekevä, että mitenkäs tässä nyt millään malttaa odottaa viimeistä elokuvaa? Nälkäpeli - Matkijanärhi osa 2 tulee leffateattereihin marraskuussa 2015. 
Arvosanani tälle elokuvalle 5+

Elokuvan traileri:Minulla on tämäkin DVD omissa kokoelmissani.


Nälkäpeli - Matkijanärhi osa 2 (2015)

Francis Lawrence ohjasi myös tämän viimeisen Nälkäpeli-sarjan elokuvan. Tämä viimeinen osa on minusta sävyltään muita synkempi, tuo Katnissista uusia, entistä syvempiä puolia esiin ja pureutuu muutenkin syvemmälle tarinan ytimeen. 

Minun täytyy kyllä kiittää Lawrencea siitä, miten uskollinen hän on ollut koko elokuvasarjan ajan (paitsi tietenkin ensimmäisen osan sillä sen ohjasi Gary Ross) alkuperäiselle Collinsin kirjoittamalle trilogialle! Minä pidän näistä juuri siksi, mutta uskon, että tykkäisin näistä leffoista myös, vaikken olisi trilogiaa lukenutkaan.

Traileri: Tämä on täydellinen päätös leffasarjalle. Matkijanärhi osa 2 ei tarjoa lähellekään niin paljon toimintaa kuin aiemmat osat, vaan enimmäkseen ollaan jännittyneen odottavissa tunnelmassa. Toimintapläjäykset on suunnattu leffan loppupuolelle, ja sitten nähdään toki taas hienoja erikoistehosteita, kuten musta öljymönjätulva, räjähdyksiä ja metrotunnelin täydeltä mutantteja. Elokuva on visuaalisesti hyvin näyttävä.

Hauskaa, että tuo kuuluisa "leivänheittokohtaus" tuli taas esille Peetan repliikissä, josta mainitsin jo ensimmäisen leffan kohdalla.

Arvosanani 5+


Tämäkin DVD on minun ikiomani.
 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Odotinkin että missä on Nälkäpeli-arvio ja sieltähän se tuli :) Mites nämä sijoittuu sun top-listalla vai sijoittuuko yksikään? Ykkösosa oli mieleenpainuva mutta minusta näistä jännin oli kakkososa - rakastan yllätyskäänteitä! Kolmasosa oli hyvä päätös, vaikka sen alku tuntui välillä puuduttavalta toimintaa odotellessa. Loppu sitten olikin sellaista rymistelyä, että välillä putosin toiminnan kärryiltä. Kiinnostaa nähdä elokuvana että miltä monsut näyttää ja mitä siinä takaa-ajossa oikein tapahtuikaan.

Hellu

Heidi Petrov kirjoitti...

Säästin tämän viimeiseksi :) Tosiaan, vaikka tästä trilogiasta tykkään, sen osista yksikään ei kuitenkaan yltänyt mun top ysiin. Olen samaa mieltä, että ykkönen jäi eniten mieleen mutta kakkonen oli jännittävämpi!