Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Tarkoitettu-trilogia: Ally Condie

Tarkoitettu: Ally Condie. Suomentanut Kaisa Kattelus. Tammi 2011.

Englanninkielinen alkuteos (2010): Matched

"Tarkoitettu sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, uuteen uljaaseen Yhteiskuntaan. Päähenkilö on miltei 17-vuotias Cassia-tyttö. Maailma, jossa hän elää, on täydellisen säännelty ja elämä siellä ennalta suunniteltu. Kaikki pukeutuvat samalla tavalla ja syövät samaa ruokaa, jonka Yhteiskunta lähettää heille valmiina. Kansalaiset tekevät mitä käsketään ja menevät minne määrätään. Jopa vapaa-aika on tarkasti ohjattua.

Kun Cassia täyttää 17, hänelle esitellään hänen tuleva kumppaninsa. Parit ovat yleensä toisilleen ennalta tuntemattomia, Yhteiskunnan valitsemia optimaalisesti yhteen sopivia henkilöitä. Cassialle valittu kumppani on kuitenkin yllättäen hänen paras ystävänsä Xander. Mutta kun Cassia myöhemmin tutkii tarkemmin Xanderin tietoja saamaltaan levykkeeltä, ruudulle ilmestyvät toisen pojan kasvot. Poika on Ky, 'poikkeama', yksilö joka saa kyllä elää Yhteiskunnassa, mutta ei koskaan mennä naimisiin tai saada lapsia.

Kyn kasvot nähtyään Cassian mieli täyttyy kysymyksillä. Entisen mallikansalaisen sokea usko Yhteiskuntaan alkaa murtua. Kuka on hänelle optimaalisin kumppani? Kenen kanssa Yhteiskunta haluaa hänen menevän naimisiin? Ja onko sillä edes väliä? Sillä ehkä lopulta tärkeintä onkin, kenen kanssa Cassia itse haluaa olla."

Oma arvio
Cassian ja Kyn rakkaustarina on kuvattu uskomattoman herkällä tavalla. Myös kirjan dystopinen yhteiskuntakuvaus oli mielenkiintoista luettavaa, vaikka välillä osin puuduttavaakin. Juonenkäänteitä oli mielestäni ihan sopivasti. 
Arvosanaksi annan  4,5.

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.

Rajalla: Ally Condie. Suomentanut Kaisa Kattelus. Tammi 2012.

 Englanninkielinen alkuteos (2011): Crossed

"Cassia matkaa ulkoprovinsseihin etsimään Kyta, mutta tämä on karannut ja jättänyt jälkeensä vain muutamia vihjeitä. Etsintäretkellään Cassia joutuu kyseenalaistamaan kaiken mihin uskoo ja mistä välittää. Yhteiskunnan reuna-alueilla mikään ei ole varmaa, ja petokset ja huijaukset tekevät oikean tien löytämisestä entistä vaikeampaa. Yllätyskohtaaminen Xanderin kanssa sekoittaa pakan ja Cassian sydämen..."

Oma arvio
Tarkoitettu-trilogian toinen osa Rajalla on minusta huomattavasti jännittävämpi ja mukaansatempaavampi tarina kuin ensimmäinen osa, mutta ikäväkseni pakahduttavan romantiikan sai unohtaa. Toisaalta ulkoprovinssien elämä oli monivaiheisempaa luettavaa kuin ykkösosan yhteiskuntaselostukset. 
Arvosanaksi tämä saa 3,5.

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.

Perillä: Ally Condie. Suomentanut Kaisa Kattelus. Tammi 2013.

Englanninkielinen alkuteos (2012): Reached

 "Jätettyään Yhteiskunnan ja etsittyään epätoivoisesti niin kapinallisia kuin toisiaankin Cassia ja Ky ovat vihdoin löytäneet hakemansa. Hintana on kuitenkin jälleen menetys. Ky jää kansannousun piiriin, mutta Cassia määrätään soluttautumaan takaisin Yhteiskuntaan ja työskentelemään siellä vastarinnan puolesta. Pian kansannousu virallisesti alkaa ja murtaa Yhteiskunnan sisältä käsin. 

Mikään ei kuitenkaan ole ennustettavissa. Kansannousun keinot uhkaavat kääntyä itseään vastaan, ja aika käy vähiin. Cassia, Ky ja Xander joutuvat taistelemaan pelastaakseen ne, joita he rakastavat.
Pystyykö kansannousu tarjoamaan Yhteiskuntaa parempia vastauksia? Ja kuinka nuorten päähenkilöiden käy sekasorron keskellä? Matka on ollut pitkä, ja se on muuttanut heitä jokaista, kenties liikaa."

Oma arvio
Trilogian päätösosa Perillä ei antanut minulle enää mitään uutta, vaan kansannousun sävyttämän tarinan lukeminen alkoi jo tuntua pitkäpiimäiseltä. Olihan tässä toki muutamia kutkuttavia juonenkäänteitä, jotka pitivät minut virkeänä,  mutta heitin mielelläni hyvästit tälle trilogialle. 
Arvosanaksi annan 3-

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.


Ei kommentteja: