Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

perjantai 7. helmikuuta 2014

Delirium-trilogia: Lauren Oliver

Delirium - Rakkaus on harhaa: Lauren Oliver. Suomentanut Marja Helanen-Ahtola. WSOY 2011.


Englanninkielinen alkuteos (2011): Delirium
"Tulevaisuuden yhteiskunnassa yksilön valinnat koulutuksesta harrastuksiin ovat tiukasti kontrolloituja, energia säädeltyä ja rakkaus, amor deliria nervosa, julistettu pandemiaan rinnastettavaksi vakavaksi sairaudeksi. Vaikutusten eliminoimiseksi on jo pitkään toteutettu kirurgista toimenpidettä, johon sekä miehet että naiset täysi-ikäisinä osallistuvat. Tuhoisat ääritunteet tasataan ja uusi harmonisempi maailma tarjoaa kaikille yhtämittaisemmat lähtökohdat onneen ja turvallisuuteen.

Omaa vuoroaan odottaa myös 17-vuotias Lena. Hän on nuoruudessaan menettänyt äitinsä tartunnalle, nähnyt taudin vaikutukset sisareensa ja oppinut läksynsä. Jos Lena on varovainen ja välttää virheitä, 95 päivän päästä vaara on hänen osaltaan ohi. Siksi yhteiskunnan ulkopuolelle pesiytynyt vastarintaliike ja kapinahenkinen Alex ovat kaikkea sitä mitä Lenan tulee välttää.Delirium - rakkaus on harhaa on vangitseva ja puhutteleva trilogian avausosa, joka nuorten päähenkilöidensä kautta tutkii sopeutumiskykymme rajoja maailmassa, jossa yksilö on yksinäisempi kuin koskaan ja rakastuminen rikoksista pahin."

Oma arvio:
Delirium - Rakkaus on harhaa lähti minusta aika hitaasti käyntiin, mutta puolenvälin jälkeen oli jo ihan viihdyttävää luettavaa ja loppua kohti imaisi minut täysin mukaansa. Aloin lukea tätä kirjaa, koska minulle suositeltiin tätä todella tunteita pakahduttavana lukukokemuksena. Sain samalla ensikosketuksen nuorten aikuisten dystopiaan minulle ihan uutena lajina.

Suosittelenkin kirjaa romantiikannälkäisille, sillä tämä piti sisällään ihanan kutkuttavaa ensi-ihastumisen (ja kielletyn sellaisen) tunteita.

Lena oli ihan mielenkiintoinen päähenkilö, mutta hänen ystävänsä Hana ei ollut minusta kovin miellyttävä persoona, vaan lähinnä raivostuttava. Kirjan loppu jättää kaiken avoimeksi, hyvä niin. Arvosanaksi annan  4-

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.

 Pandemonium - Rakkaus on kapinaa: Lauren Oliver. Suomentanut Marja Helanen. WSOY 2012.Englanninkielinen alkuteos (2012): Pandemonium

"Lenan ja Alexin piti viettää koko loppuelämänsä yhdessä, mutta suunnitelma kariutui Portlandin rajavartijoiden armottomiin laukauksiin. Luotien tavoittaman Alexin matka katkesi ennen alkamistaan. Lenan matka jatkui. Yksin. Uusi Lena yrittää epätoivoisesti unohtaa painajaisensa, aikaisemman elämänsä ja Alexin. Haaveet yhteisestä elämästä ja rakkaudesta ovat vaihtuneet aktiiviseen työskentelyyn vastarintaliikkeessä. Savu- ja liekkimuurin läpi selvinneestä herkästä nuoresta naisesta on kasvanut vahva ja uhmakas taistelija, joka on valmis soluttautumaan vihollisen selustaan riskejä kaihtamatta. Päällisin puolin järkkymättömän Lenan sisäinen maailma on kuitenkin sekaisin pahemmin kuin koskaan: onko elämällä lupa jatkua ilman Alexia? Ja ovatko kapinan polttoaineet, rakkaus ja vapaus, edelleen puolustamisen - tai kokemisen arvoisia?"

Oma arvio
Delirium-trilogian toinen Pandemonium - Rakkaus on kapinaa  piti sisällään enemmän seikkailua ja jännittäviä käänteitä kuin aloitusosa, joten luin tätä alusta saakka paljon ahnaammin, vaikka ihanan Alexin puuttuminen tarinasta minua hiukan harmitti.

Loppua kohti uudet käänteet saivat tarinassa kaiken päälaelleen ja unohdin lopussa koko Alexin puuttumisen ;) Ihanaa romantiikkaa on siis tässäkin osassa.
Arvosana tälle kakkososalle 4,5

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.

Requiem - Rakkaus palaa: Lauren Oliver. Suomentanut Marja Helanen. WSOY 2013.Englanninkielinen alkuteos (2013): Requiem
"Delirium-trilogian odotetussa päätösosassa muurit murtuvat ja Lena on väistämättömien ratkaisujen edessä. Sota hallitusta vastaan on täydessä liekissä ja panokset entistä korkeammat. Valvojat ulottavat iskunsa yhä syvemmälle kapinallisten asuttamaan korpeen ja ihmishengen hinta on halpa. Julianin kuolemantuomiolta pelastanut Lena käy taisteluun mielessään vain yksi päämäärä: elä vapaana tai kuole. Henkiin heränneen Alexin tunteet näyttävät kivettyneen kovemmiksi kuin Kryptan sellien muurit.

Samaan aikaan Portlandissa Hana valmistautuu rakkaudettomaan liittoon nuoren pormestarin kanssa, joka puhuu terrorin ja tyrannian kielellä. Täydellisten kulissien takana paine kasvaa kasvamistaan ja myös Hanalla on salaisuuksia jotka eivät kestä päivänvaloa. Vaihe vaiheelta tapahtumat vierivät pisteeseen, jossa rinnakkaiset maailmat törmäävät, tunteet tihentyvät ja totuudet huudetaan julki.."

Oma arvio: Jälleen minulle kävi niin, että trilogian kolmososa oli kaikista paras - niin myös tämän Delirium-trilogian osalta! Vaikka Requiem - Rakkaus palaa -romaanin monet tarinan tapahtumat olivat ennalta-arvattavia, joitakin yllätyksiäkin tuli ja jännittäviä tapahtumia riitti. Romantiikkaa ei ollut niin paljoa tässä osassa kuin aiemmissa, mutta kumma kyllä se ei minua haitannutkaan. 

Vaikka aiemmin en niin Hanasta välittänytkään, nyt hänen elämänvaiheensa olivat minusta ihan mielenkiintoista luettavaa, ja lopussa kaikkien henkilöiden tarinat nivoutuivat luontevasti yhteen. Trilogian loppu ei ollut ihan toivomani. Annan tälle arvosanaksi 5-

Tämän kirjan olen ostanut itselleni.

Trilogia elokuvaksi?

FOX 2000 on ostanut sarjan elokuvaoikeudet ja keskustelut sen roolituksesta käyvät verkossa vilkkaana (WSOY). Tuskin maltan odottaa elokuvaa, vaikka kirjasarjojen filmasointi onkin aina riskialtista puuhaa. Jos haluaa elokuvan noudattavan uskollisesti kirjan tapahtumia, ei kannata pettyä eikä mennä katsomaan elokuvaversiota, sillä yleensä koskaan ei alkuperäisteosta noudateta pilkuntarkasti. Kun pitää tämän mielessä, voi elokuva olla onnistunut jatke lukuelämykselle. 

Lauren Oliver kirjoitti nettisivuillaan tammikuussa 2013, että FOXille olisi tekeillä Deliriumista tv-sarja, mutta hän ilmaisi asian vielä hyvin epävarmasti.( http://lauren-oliver.tumblr.com/post/41284293685/announcing-the-delirium-tv-series). 

Tällaisen trailerin löysin:


Toukokuussa 2013 Entertainment Weekly ilmoitti, että Fox on päättänyt hylätä sarjan. Nähtäväksi jää, tuleeko edes Delirium-leffaa koskaan? Harmi!

Ei kommentteja: