torstai 6. helmikuuta 2014

Esittely

Tervehdys!

(Päivitetty 15.5.2017)


Tämän blogin tarkoituksena on  pitää itseni ajan tasalla siitä, mitä kirjoja olen ahminut ja mitä aion seuraavaksi lukea. Toivottavasti tästä hyötyvät myös muut kuin minä.

Olen suorastaan hullaantunut nuorten aikuisten dystopioihin, science fictioniin ja  paranormaaliin romantiikkaan. Fantasioista minua kiinnostaa eniten urbaani fantasiaa, enkä ole kovin tottunut lukemaan korkeaa fantasiaa, jossa tarina sijoittuu kokonaan tai suurimmaksi osaksi kuvitteelliseen maailmaan. Olen kuitenkin utelias laajentamaan lukemistoani.

Luen mielelläni myös silloin tällöin hyviä nuorten mysteeri- ja jännitysromaaneja. Vaikka pääosin luen nuorille tai nuorille aikuisille suunnattuja kirjoja, saatan joskus tehdä poikkeuksen ja ottaa luettavakseni myös aikuisille suunnatun teoksen, jos se hipoo yllämainittuja genrejä.


 

Olen  38-vuotias  yhdeksänvuotiaan tytön ja seitsenvuotiaan pojan  äiti sekä Aku Ankkoja lukevan miehen vaimo Oulusta. Opiskelin aiemman suomen kielen tutkintoni lisäksi informaatiotutkimuksen perus- ja aineopinnot Oulun yliopistossa. Haaveilen saavani kirjastovirkailijan töitä, etenkin olen kiinnostunut lasten ja nuorten kirjastotyöstä.


Meillä asuu myös kaksi höpsöä kissaa, kohta 12-vuotias löpsykkä  Adalmiina-rouva sekä mustanharmaa kolmevuotias kollipoika Sameli

Kuuntelen lähinnä perus popmusiikkia, mutta myös Topi Sorsakosken biisit säväyttävät.


Harrastan lukemisen lisäksi käsitöitä: ompelen lähinnä lastenvaatteita ja sisustusjuttuja, Tilda-juttujakin olen tehnyt sekä neulon kuvioneulesukkia ja -pipoja. 

Pidän käsityö- ja leivonta-aiheista blogia nimeltä Cinnamonum, jossa olen viime aikoina keskittynyt lähinnä kirjaesittelyiden tekemiseen.

Aikaisemmalta ammatiltani olen leipuri-kondiittori, ja sieltä juontaa leipomisinnostukseni. Katson lisäksi vapaa-ajallani tv-sarjoja ja elokuvia. Lempisarjojani ovat tällä hetkellä 13 syytä, Valehtelevat viettelijät, Made In Chelsea, Shadowhunters...


Olen lapsesta asti ollut kova lukemaan. Muistan, miten raahasin jo ekaluokkalaisena läheisestä kirjastosta kaksin kassein kirjoja luettavaksi, ja jossain välissä muovikassit aina hajosivat ja poimin kirjoja tieltä :D


 
Olen koulutukseltani filosofian maisteri, ja pääaineeni suomen kielen lisäksi luin sivuaineena kirjallisuuden sivuaineopinnot. Opiskeluaikoinani tuli luettua  monia klassikkoja,mutta kyllästyin niihin ja siirryin niin sanottuun viihteellisempään kirjallisuuteen.

Lasteni vauva-ajat meni kuin sumussa ja luin silloin lähinnä naisten aikakauslehtiä. Parisen vuotta sitten aloin lukea romaaneja uudestaan, kun omaa aikaa alkoi olla taas enemmän. Aloitin Läckbergin rikosromaaneilla, mutta sitten eräänä päivänä onnekseni aloin lukea Stephenie Meyerin Twilight-sarjaa, ja se vei minut täysin mennessään - eikä paluuta enää ole ollut!Hyvässä kirjassa on jotain mystistä: sen ei tarvitse olla liian realistinen, mutta toisaalta se ei saa olla liian fantasiamainen, jotta voin samaistua kirjan henkilöihin ja tapahtumiin jollain tasolla. Siksi  erityisesti dystopiat kiehtovat minua. Nuorten aikuisten romaaneissa on jonkinlaista viattomuutta eikä nuorten henkilöiden arki ole todellakaan puuduttavaa. 

Nuorten rakkaus ja rakastuminen on palavaa, huoletonta, mutta silti niin dramaattisen kaikkivoipaa. Vaikka mystiset tapahtumat, ylitsevuotavat tunteenpalot, yliluonnollisuus ja jännittävät tapahtumat ovat minulle hyvän lukukokemuksen tärkeimpinä perustoina, on välillä mukava lukea myös muunlaisen genren romaaneja. Niistä en kuitenkaan kirjoita tässä blogissani, sillä pysyttäydyn vain rajaamani aihepiirin kirjoissa.Jouduin aloittamaan lukemieni kirjojen listauksen takautuvasti, koska hoksasin tämän blogi-idean hieman jälkijunassa. Siksi en ole kirjoittanut kovin tarkkoja kirja-arvosteluja kirjoista, joita olen lukenut ennen blogini aloittamista. Saapas nähdä, miten ehdin tätä projektiani nyt toteuttaa arjen sutinoitten ohella.

Aikaisemmin tein blogissani lähinnä kirjalistausta ja lyhyitä arvioita sekä pisteytyksiä lukemistani kirjoista, en kattavia arvosteluja, joten alkupään postaukset näyttävät hiukan erilaisilta kuin uudemmat, joihin olen liittänyt sitaatteja kirjasta, ja arvioiden pituuskin on kasvanut.

Pisteytän lukemani kirjat arvosana-asteikolla 1-5; käytän myös plussia, miinuksia ja puolikkaita. Pisteytän kirjan yleensä sen mukaan, millaisia tuntemuksia ja ajatuksia se on minussa herättänyt. Niinpä juonikuvioiltaan tai rakenteeltaan huono kirja voi saada enemmän pisteitä, jos se on kuitenkin liikuttanut minua tavalla tai toisella. Ohessa osviittaa pisteytyksestäni:

5+ 
Niin hyvä, että sai minut pois tolaltani ja pyörii ajatuksissani pitkään! (Pääsee lempikirjojeni listalle.)
5 ja 5- 
Järisyttävän hyvä!(Pääseen lempikirjojeni listalle)
4,5
Hyvä,suosittelen!
4+,4 ja 4-
Hyvä, mutta jotain jäi puuttumaan
3,5 
Ihan hyvä, mutta en jää kaipaamaan
3+, 3 ja 3-
Ok, mutten ole järin innoissani.
2,5, 2+ ja 2
Ei oikein hyvä. Tämä ei ollut minua varten.
2- ja 1,5
Kehno. Olen pettynyt.
1+, 1 ja 1-
Kamalaa, eihän tällaista saisi julkaista!
Jos joku lukija saa blogistani vinkkejä lukuharrastukseensa, hyvä niin. Lukuvinkkauksia otan myös vastaan ilomielin! Eli jos sinulla on mielessäsi joku kutkuttavan mahtava nuorten dystopia, paranormaali romanssi, science fiction tai muu mahdollisesti minua kiinnostava kirja tai kirjasarja, voit ehdottaa sitä minulle luettavaksi.

Tykkään myös katsella lukemieni kirjojen elokuvasovituksia, joten kirjoittelen täällä myös mielipiteitäni katsomistani elokuvista. Otan myös mielelläni vastaan tietoa tulevista elokuvista, joita kirjoista on tekeillä. Pääasiassa lukemani kirjat ovat arvostelukappaleita kustantajilta sekä kirjastosta lainaamiani, ja joitakin ostan itselleni - lähinnä englanninkielisiä, joita ei löydy kirjaston kokoelmista. Toivottavasti viihdyt blogini parissa!

6 kommenttia:

Niina kirjoitti...

Mukava nähdä vähän kirjavinkkejä että mitäs sitä seuraavaksi lukisi :)

Heidi P kirjoitti...

Ja mulle saa myös vinkkailla, jos tietää hyviä tyylilajiin sopivia opuksia :)

Vipe kirjoitti...

Kääk! Ihanaa että törmäsin blogiisi. Täällä on kaikkea ihanaa luettavaa listattuna ja esiteltynä! Huippua :) Käsityöblogisi täytyy myös lisätä lukulistalle ;) Kiitos ihanasta blogista, nyt on kesä pelastettu :)

Heidi P kirjoitti...

Kiitos Vipe ihanan piristävästä kommentistasi ja tervetuloa lukijaksi! Mukavaa lukukesää :)

sinidean kirjoitti...

Törmäsinpä sattumalta blogiisi ja koin heti hengenheimolaisuutta kirjamakumme ja muidenkin asioiden suhteen. Tulen taatusti vierailemaan täällä useamminkin! Kiva löytö! :)

Heidi P kirjoitti...

Kiva juttu, sinidean :) Tervetuloa uudestaan!