Kansi: Tanja Mitchell
Uusi nuortendekkari geokätköilysarjan kirjoittajalta!
"Ysiluokan kevät on koittanut, eikä koulu oikein maistu iittalalaiselle Rockylle. Sen sijaan hän törmää kylällä outoon tyttöön ja rakastuu välittömästi.
Rauhan mukana Rocky pääsee tutustumaan lasitehtaaseen, erääseen naivistitaiteilijaan sekä Rauhan suvun tragediaan, mutta ennen kaikkea tyttöön itseensä. Mitä Rauha salailee? Onko heidän orastava suhteensa yhtä ihmeellistä tytölle kuin Rockylle itselleen?
Kun Rocky ja Rauha tunkeutuvat luvatta lasitehtaan tyhjään varastoon kaveriporukan kanssa, he tekevät karmean löydön. Nuoret alkavat seurata erilaisia johtolankoja selvittääkseen mysteerin, joka samalla valaisee Rauhan nuorena kuolleen tädin kohtaloa."(Mäkelä)
Lukunäyte: https://issuu.com/makela_publishing/docs/rocky_rauha_ja_rakkaus_lukun_yte
Oma arvio:
Tartuin tähän kirjaan pelkästään työni puolesta, sillä etsiskelin vuonna 2019 julkaistuja nuorten jännäreitä tulevaa Kirjasaari-esitystäni varten. Olen lukenut aiemmin Hanna Kökön kirjoittaman geokätköilysarjan ensimmäisen osan Kätkö, joka on suunnattu enemmänkin varhaisnuorille, eikä tehnyt minuun kovin suurta vaikutusta.
Rocky, Rauha ja rakkaus ilmeisesti kosiskelee yläkoululaisia poikia lukijakseen. Päähenkilö on 16-vuotias Robert, jota tuttavallisemmin Rockyksi kutsutaan. Iittalalainen poika törmää heti alkusivuilla tyttöön, jota ei ole ennen paikkakunnalla nähnyt - ja joka tekee poikaan niin suuren vaikutuksen, että hänen on pakko lähteä tätä seuraamaan. Käy ilmi, että 17-vuotias Rauha on oppisopimuksella Iittalan lasitehtailla ja asuu isovanhempiensa luona. Nuoret kokevat melkoisen instaloven, sillä heidän juttunsa lähtee heti rytinällä käyntiin. Myös seksi astuu mukaan kuvioihin, mutta se ei ole millään tasolla graafisesti kuvattua.
Ihana, pehmeä Rauha. Rocky keskittyi siihen, ettei pelko saisi sijaa, Rauhan ihoon. (s. 69)
Jännittävät tapahtumat alkavat siitä, kun luvatta Iittalan tehdasalueella skeittailemassa olevat nuoret, mukaanlukien Rocky ja Rauha, löytävät alueelta ruumiin. Kyseessä on lasitehtaan sähkömies Lahtinen, josta kovinkaan moni ei ole pitänyt - myöskään Rauha, sillä mies on tunnettu pahimman luokan sovinistina. Tästä alkaa rikostutkinta, mutta myös Rockyn ja Rauhan omat salapoliisileikkinsä ja arvuuttelunsa siitä, kuka olisi mahdollisesti surmannut Lahtisen. Kylän monimutkaiset menneisyyden kuviot saavat nuoret epäilemään välillä kaikkein läheisimpiäkin ihmisiä.
Pidän kirjan dekkarimaisista juonikuvioista ja siinä sivussa esitellystä Iittalan lasitehtaan historiikista. Vaikka Rockyn ja Rauhan rakkauskuviot lähtevät hyvin nopeaa liikkeelle, eivät ne ole täysin ongelmattomia. Rauha tuntuu salaavan jotakin, jonka takia hän ottaa suhteen alussa välillä omaa aikaa. Rocky on niin hullaantunut tyttöön, ettei malttaisi olla erossa alkuunkaan, saati pitää näppejään kurissa, mutta kiltisti mukautuu tytön toiveisiin. Loppujen lopuksi Rauhan salaisuus ei ole niin skandaalimainen kuin ajattelin.
Tämä oli todellakin ihan oma maailmansa, Rocky ajatteli. Ihan kuin satukirjan tonttupaja, jossa kaikki puuhasivat jotakin ja kaikilla oli oma tehtävänsä. (s.16)
Pidän siitä, että Rockyn ja Rauhan suhteen on rikottu tavanomaisia asetelmia. Rauha on Rockya vuoden vanhempi, hiukan pyöreähkö, kuuntelee heviä, ajaa moottoripyörällä, skeittaa taitavasti (mitä Rocky ei tee), on itsevarma ja aloitteellinen tyttö. Olisin kaivannut enemmän Rauhan näkökulmaa, kun suurin osa luvuista oli kerrottu Rockyn näkökulmasta. Hiukan pinnalliseksi jäävät päähenkilöt ja heidän aivoituksensa, mutta ymmärrettäväähän se on, jos 200-sivuiseen kirjaan pitää saada ympättyä sekä jännittävä että romanttinen juonikuvio.
- Se on se tyyppi , se murhaillan tyyppi, hän kuiskasi Rockyn korvaan. - Se tulee suoraan tänne! (s. 134)
Tätä kirjaa voisin hyvinkin vinkata 13-15-vuotiaille, etenkin pojille, joskin kirjan nimessä ilmestyvä 'rakkaus' saattaa olla karkottava sana. Kirjan nimi on sanaleikki Leevi & the Leavingsin kappaleesta Vakosamettihousuinen mies, jossa lauletaan "rock, rauha ja rakkaus...". Kirjan nimeä olisi voinut kuitenkin vielä miettiä, jos halutaan tavoitella teini-ikäisi poikia lukijaksi. Lisäksi haluan hiukan purnata kirjan kammottavasta kansikuvasta, josta minä ainakin sain virheellisen mielikuvan kahdesta pojasta suutelemassa. Tässähän ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta jos kirja ei kerro poikarakkaudesta, mielikuva on melkoisen harhaanjohtava ja karkottaa todennäköisesti sellaiset lukijat, jotka eivät halua lukea poikarakkaudesta kertovaa kirjaa. Kirja voi jäädä kannen ja kirjan nimen takia helposti hyllyyn pölyyntymään.
Arvosanani 3,5
Tämän kirjan lainasin kirjastosta.
Muissa blogeissa:
Lastenkirjahylly
Samantyylistä luettavaa:
Poika - Murha seitsemännellä luokalla: L.K. Valmu
Yksi meistä valehtelee: Karen M. McManus
Lisään kirjan Helmet-haasteen kohtaan:
42. Kirjassa on isovanhempia
Arvosanani 3,5
Tämän kirjan lainasin kirjastosta.
Muissa blogeissa:
Lastenkirjahylly
Samantyylistä luettavaa:
Poika - Murha seitsemännellä luokalla: L.K. Valmu
Yksi meistä valehtelee: Karen M. McManus
Lisään kirjan Helmet-haasteen kohtaan:
42. Kirjassa on isovanhempia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti