Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Mallikappale: Juno Dawson

Mallikappale: Juno Dawson. Suomentanut Aura Nurmi. Gummerus 2020

Englanninkielinen alkuteos (2019): Meat Market. Kansi: Daniil Kontorovich / Trevillion images

"Jana Novak on pitkä ja hontelo lontoolaistyttö, joka ei halua kuulla enää ainuttakaan kommenttia androgyynistä ulkonäöstään. Sitten hänet värvätään arvostetun mallitoimiston listoille, ja ruman ankanpoikasen sijaan Jana onkin yhtäkkiä kansainvälinen supermalli.

Muotimaailma osoittautuu yhtä likaiseksi kuin loisteliaaksikin, ja jokaisen kulman takana vaanii petoja. Jana saa kokea niin huimaavia huippuja kuin syviä pohjakosketuksiakin. Miten kauneus voi olla niin rumaa?

Mallikappale on sekä häikäisevä ryysyistä rikkauksiin -kertomus että raju paljastustarina muotiteollisuuden pimeistä puolista."(Gummerus)

Oma arvio: 

Kirjavuosi 2020 pärähtää käyntiin voimallisesti täydellisellä kirjalla! Juno Dawsonin Mallikappale sävähdyttää jo kansikuvallaan, jossa mallitytön kasvojen päällä kimmeltää kirjan nimi kauniin hopeanhohtoisena, kirjailijan nimi muodikkaan keltaisella ja muutenkin kannessa on kaikki kohdallaan houkutellakseen tarttumaan siihen. Vaikka kirja on paksu, reilut 400-sivuinen möhkäle, se on fontiltaan ja löyhältä ladonnaltaan kevyt lukea.

Kuka muka ei haluaisi olla malli? Nimityshän sen varmaan jo kertoo: malli on vähän kuin ihmisen mallikappale - edustaa sitä, miltä ihmisen kuuluisi näyttää. (s. 22)

Mallikappale alkaa vaikuttavasti dokumenttikuvauksella, jossa kirjan päähenkilö Jana alkaa kertoa omaa tarinaansa kameralle. Nämä lyhyet dokumenttipätkät esiintyvät läpi kirjan tarinan ja tuovat tarinan entistä lähemmäs ja  todentuntuisemmaksi.

Jana Novak on  lukiovuottaan aloittava lontoolaistyttö, jonka  mallitoimiston agentti bongaa kadulta ja antaa tälle Prestige-mallitoimiston käyntikortin. Jana ei meinaa millään uskoa, että mies on tosissaan, sillä häntä on aina pidetty kummajaisena: hän on 186 cm pitkä, laiha ja androgyynin näköinen. Uskottava se kuitenkin on: mallitoimisto haluaa hänet kuollakseen listoilleen, ja kun Jana viimein äitinsä kanssa käy toimistolla,  sopimus on pian  allekirjoitettu ja nuoren tytön matka malliksi alkaa. Jana ei voi mitenkään aavistaa, mitä kaikkea on edessä.

1. Näytän ihan vieraalta.
2. Näytän tosi siistiltä!
3. Näkyvätkö tuossa mun nännit?
4. Nuo todellakin on mun nännit.
5. Miksi vitussa kukaan ei kertonut, että t-paidasta näkyy läpi? (s. 192)

Alussa mallintyöt tuntuvat hohdokkaalta ja sadunomaiselta: kehuja satelee, rahaa virtaa ja merkkivaatteita saa ilmaiseksi. Kuuluisista malleista tulee Janalle tuttuja. Janan tukena ovat ystävät Laurel ja Sabah sekä poikaystävä Kai Ferdinand eli Ferdy. Hollytonin lukion rehtori on ymmärtäväinen ja antaa aluksi vapaata kuvauksiin, mutta kuvausten ja castingien lisääntyessä Janan on tehtävä rankka päätös ja valittava joko lukio tai mallinura. Kuvauksia on ympäri maailmaa, mutta Jana ei juurikaan ehdi nauttimaan eri maiden nähtävyyksistä uuvuttavilla reissuillaan. Reissut venyvät ja koti-ikävä vaivaa. Ferdy on kärsivällinen, mutta pikku hiljaa Janan poissaolot alkavat luonnollisesti hiertää heidän suhdettaan. Laurel alkaa hengailla Janaa pilkanneiden tyttöjen kanssa ja Sabahkin tuntuu olevan nyreissään.

Ei varsinaisesti hyvä merkki, jos rakkaudentunnustukseen vastataan "jee." Vai mitä? (s. 236)

Jana tutustuu New Yorkissa huippumiesmalli Westley Bryceen, josta tulee yksi tytön tukipilareista. Muilta malleilta Jana saa vinkkejä jaksamiseen. Lien-niminen malli tarjoaa hänelle Xanax-nimisiä pillereitä, joita saa kuulemma tilattua netistä lisää. Rauhoittavat lääkkeet ovat syystäkin reseptilääkkeitä, mutta muotiviikoista ja aikaeroista väsynyt Jana ei jaksa ottaa asioista selvää, koska lääkkeet tuntuvat selvästi lievittävän ahdistusta. Jana tulee vielä huomaamaan, että vähäiset unet, rauhoittavien ja unilääkkeiden popsiminen ja niukka syöminen vievät hänet todella huonoon kuntoon.

- Taika raukeaa, kun kello lyö kaksitoista. (s.181)

Kirjan pamauttavin käännekohta tapahtuu, kun Jana lähetetään maineikkaan kuvaajan Lucas Blon kuvattavaksi. Janaa yritetään varoittaa miehestä. Hotellihuoneessa tapahtuneissa kuvauksissa tapahtuu hyvin paljon outouksia ja Jana pakenee hotellista itkun kanssa. Hän ei uskalla puhua tapahtuneesta kenellekään, ja lähipiiri, etenkin Ferdy, ovat ihmeissään tytön käytöksestä tämän jälkeen. Jana saa tarpeekseen siinä vaiheessa, kun Prestigen johtaja Maggie aikoo lähettää 14-vuotiaan mallin samaisen kuvaajan kynsiin. Jana alkaa pikku hiljaa kertoa tapahtuneesta muille malleille, ja lopuksi ystävälleen Sabahille, joka passittaa tytön tekemään rikosilmoitusta. Mallitoimistossa ollaan hermona, mutta yllättäen monet muut mallit ilmoittavat Lucas Blon tehneen erilaisia inhottavia asioita myös heille ja haluavat saada miehen vastuuseen teoistaan.

Jana Novak on ihana, uskottava ja samaistuttava henkilöhahmo. Janan ja Ferdyn suhde on myös hyvin realistinen seksikohtauksia myöten: seksi ei ole täydellistä, vaan Ferdyn ennenaikainen laukeaminen on pienoinen ongelma nuorten touhuiluissa. Se ei kuitenkaan jää hiertämään nuorten välejä, sillä Jana on hyvin ymmärtäväinen.

Mun kroppani on kokonaan muiden.
Mä olen pelkkä keho.
Mä olen lihaksia ja ihoa.
Mä olen lihaa. (s. 288)

Mallikappale tempaa mukaansa mallimaailman pyörteisiin, niin hyvässä kuin pahassakin. Huomaa, että kirjailija on tehnyt paljon taustatyötä saadakseen mallimaailman kuvauksesta todentuntuisen. Itsellä nousee karvat pystyyn, kun jo ennestään laihoja tyttöjä käsketään laihduttamaan, inhottavat setämiehet "ostavat" malleja seuralaisikseen ja kuvaajat ja castaajat käyttävät mielivaltaansa nuoriin tyttöihin. Kaikki se, mikä alussa tuntuu hohdokkaalta, kätkee taaksensa joukon likaisia ja häikäilemättömiä ihmisiä ja yhtiöitä. Jana tekee pahoja virheitä, nuori ja naiivi kun vielä on, mutta kasvaa ihmisenä ja tekee lopuksi ainoan asian, joka on oikein.

Mä en ole ylpeä.
Mä en ole tuon näköinen.
Kukaan oikea ihminen ei ole tuon näköinen.
Mietin, montakohan tuhatta tai miljoonaa naista, montako pikkutyttöä on kävellyt kuvan ohi ja tuntenut olevansa vääränlainen. Moniko nainen on katsonut kädessään pitelemäänsä patonkia ja ajatellut: äh, ei olisi pitänyt ostaa leipää, pitää ruvata mehudieetille.
Ja silloin muhun jysähtää ajatus: mä olen osa ongelmaa. (s. 333)

Suosittelen kirjaa noin 15+ ikäisistä aikuisiin. Ilahduttava uutinen on se, että kirjasta on tulossa myös TV-sarja, joka Dawson itse käsikirjoittaa! Kirjailijalta on ilmestynyt kotimaassaan Iso-Britanniassa lukuisia YA- ja HLBTQ-kirjoja (katso tästä Goodreads-sivuston kirjailijaesittely), joita toivottavasti suomennettaisiin Mallikappaleen siivittämänä. Sillä uskon ja toivon, että tämä kirja ja kirjailija saa ansaitsemaansa huomiota Suomessa. Itse sormet syyhyten ajattelin käydä nettikaupasta selailemassa itselleni jotakin hänen enkunkielisestä tuotannostaan.

Arvosanani 5+

Tämä kirja on arvostelukappale, kiitos kustantajalle.

Muissa blogeissa:

En löytänyt vielä muita bloggauksia

Helmet-haaste saa kirjan kohtaan:

49. Vuonna 2020 julkaistu kirja

Pohjoinen lukuhaaste saa kirjan kohtaan:

4.   Kirja, jonka kannessa on lempiväriäsi

Popsugar-haasteesta ruksin kohdan:

A book by a trans or nonbinary author




1 kommentti:

Kia/ Luetaanko tämä? kirjoitti...

Todella hienon näköinen kansi, joka kiinnitti heti huomioni, kun näin sen jossain uutuuskirjaluettolossa. Tämä vaikutta myös postauksesi perusteella kiinnostavalta. Täytyypä yrittää löytää kirjastosta.