Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Ester & Isak: Jessica Schiefauer

Ester & Isak: Jessica Schiefauer. Suomentanut Säde Loponen. Karisto 2016.

Ruotsinkielinen alkuteos (2015): När Hundarna Kommer. 

 "Palkitun ruotsalaiskirjailijan uusi nuortenromaani kuvaa hetkiä, jolloin elämä muuttaa suuntaa peruuttamattomasti.

 Sinä kesänä Ester ja Isak rakastavat toisiaan järjettömästi. Sinä kesänä heidän rakkaustarinansa tahriintuu, hiipuu ja syntyy uudelleen. Sinä kesänä rannalla pahoinpidellään kuoliaaksi poika. Ja Isakin pikkuveli on paikalla.

Kirjailija Jessica Schiefauer on voittanut Ruotsin arvostetuimman lasten- ja nuortenkirjapalkinnon Augustin historiallisesti kaksi kertaa – peräkkäisillä kirjoillaan. Ester & Isak palkittiin syksyllä 2015. Vähäeleinen nuortenromaani on intensiivisyydessään vaikuttava. Schiefauer kuvaa taitavasti, miten mitättömistä syistä väkivalta voi saada alkunsa ja minkälaisia aaltoja se levittää ympärilleen. Ja millaisia muotoja rakkaudella lopulta onkaan.(Karisto)"

Oma arvio:

Tätä kirjaa on huolettoman helppo lukea, vaikka aihe onkin rankka ja sävy enimmäkseen  surumielinen. Esterin ja Isakin tarina kulkee dynaamisesti eteenpäin. Kirja taitaa  olla ensimmäinen koskaan lukemani nuortenkirja, jossa kuvataan seksiä oikeasti. Seksi ei siis ole useimmille (amerikkalaisille) nuortenkirjoille tyypillistä sensuellia hengästymistä ja silittelyä, vaan yhdyntä kuvaillaan semmoisena kuin se on ja orgasmikin mainitaan enemmän kuin kerran. Kuvaa ei häivytetä suuteluun ja vaatteiden riisumiseen kuten elokuvissa, vaan seksi on seksiä, toki nuorten aikuisten kirjalle sopivaan tyyliin. Eläköön pohjoismainen vapaamielisyys!

Itse kirjan tarinaan: Esterin ja Isakin ensitapaaminen rannalla on konstailematon, kömpelöhkö kahden nuoren ihastuminen. He alkavat seurustella, ja alkuun heidän yhteiselonsa on hyvin tunteikasta ja intensiivistä. Yhtäkkiä Isak ei osaa kuvailla tunnetta, joka hänelle alkaa tulla Esterin seurassa, kun aikaa kuluu. Minä sanoisin sitä alkuhuuman katoamiseksi. Ikävä kyllä Esterin tunteet pysyvät hyvin syvinä, ja hän on kiintynyt Isakiin hyvin syvästi. Onko se rakkautta, vai riippuvuutta? Nitä eroa noiden kahden asian välillä on, vai onko ollenkaan?

Eräänä aamuna, kun Ester on suihkussa, hän huomaa, että hänen ihonsa on alkanut tuoksua erilaiselta. Hänen ihonsa ei enää ole vain hänen, hän ei tuoksu enää Esteriltä. Hänen kehonsa on imenyt itseensä Isakia, jonka tuoksu on sekoittunut häneen. (s. 73)  

 Toinen tarinalinja seuraa Isakin 15-vuotiasta pikkuveljeä, Antonia, joka ajautuu epäilyttävään seuraan. Hän kokee mullistavia tunteita, joita hänen on vaikea kuvailla,  ollessaan yhdessä uusien uusnatsiystäviensä kanssa, eri toten yhden tyypin kanssa. Hänestä tulee Antonin esikuva. Vaikka muun muassa koiranpentujen kiusaaminen tuntuu alkuun Antonista kamalalta, sillä hän rakastaa koiria, haluaa hän kuitenkin miellyttää uutta ystäväänsä hinnalla millä hyvänsä.

Tunne kiertää Antonin rintakehässä. 
Se painaa ja tykyttää, kieppuu ja kirvelee. 
Hän ei tiedä, mitä hän tuntee, mutta hän tietää, että se täyttää hänet elämällä. Eikä hän voi saada siitä tarpeekseen. (s. 113)

Kuva: Pixabay

Se hinta käykin Antonille kalliiksi, kun hän lopulta sekaantuu rannalla erään pojan pahoinpitelyyn. Isak on jo tehnyt päätöksen laittaa hänen ja Esterin suhteen katkolle, mutta kun veli tullaan hakemaan kotoa kuulusteluihin, hän romahtaa ja hakee lohtua Esterin sylistä. Tästä alkaa melkoinen kierre, jossa Ester miellyttää Isakia, jottei tämä lähtisi ja Isak käyttää Esteriä hyväkseen, lohtusylinä. Isakin ja Esterin suhde on sairas, ja minulle tekee pahaa lukea sitä, sillä Ester tuntuu sisimmässään tietävän, mikä tilanne on, muttei hän uskalla päästää irti. Isak kipuilee veljensä ja musertuneen perheensä takia, ja Ester uhraa kaiken ollakseen tukena hänelle. Esterin vanhemmat eivät pidä tästä, mutta tytär ei anna periksi.

- Minusta on tuntunut, viime aikoina, en tiedä oikein.
Sanat kuivuvat ja murenevat Esterin suuhun. 
- Mitä sinä et oikein tiedä? 
- Mitä minä tunnen.(s. 104)

Koirat ovat hyvin olennaisesti esillä kirjassa, kuten ruotsinkielisen alkuteoksen nimikin antaa vihiä: När hundarna kommer. Kirjan alussa Anton taluttaa hoitokoiraansa ja tapaa koiraansa Bamsea ulkoiluttavan natsityypin ensimmäistä kertaa. Kun Isakin kotia uhataan Antonin oikeudenkäyntien alla, heille hommataan kaksi koiraa turvaksi. Ester ei voi sietää koiria, hän pelkää ja varoo niitä, minkä koirat tietenkin vaistoaa. Ester on myös hyvin mustasukkainen, koska Isak antaa koirille enemmän huomiota kuin hänelle. Hän on myös mustasukkainen, kun koko Isakin perhe pyörii Antonin tapauksen ympärillä. Tavallaan Ester antaa kaikkensa Isakin tueksi, ja toivoisi, että tämä näkisi sen, mutta hänen rakkautensa on suunnattu muualle.

- Sillä ei ole mitään väliä, mitä hän on tehnyt. Minä rakastan häntä, minä teen mitä tahansa hänen puolestaan. Ymmärrätkö sinä? 
Ester pyörittää lakanaa sormiensa välissä. 
- Tietysti ymmärrän. 

Mutta eihän hän tietenkään ymmärrä. (s. 178)

Uimaranta on kirjan hyvin keskeinen miljöö. Ester ja Isak tapaavat siellä ensi kerran, kuten myös Anton ja hänen uusi "ystävänsä". Kun traaginen pahoinpitely tapahtuu, missäpä muualla kuin uimarannalla, kukaan ei oikein halua enää käydä siellä. Se on ollut nuorten suosikki ajanviettopaikka, ja sinne myös Ester suutuksissaan viskaa Isakin antaman sydämen puolikkaan. Kirjan lopussa kehä kiertää taas uimarannalle Isakin mukana.

Isak & Ester on kirja surusta, vääristä valinnoista, läheisriippuvuudesta, itsensä kunnioittamisesta ja rakkaudesta - tai rakkaudettomuudesta. Isakin käytös tekee minun hyvin vihaiseksi, vaikka toisaalta joissain asioissa ymmärrän häntä.  Esteriä käy sääliksi.

Tämä kirja saa minulta arvosanan 4+

Lainasin tämän kirjan kirjastosta.

Ester & Isak muissa blogeissa:

Lukutoukan kulttuuriblogi 
Evarian kirjahylly
Mustetta paperilla
Ullan Luetut kirjat
Pieni kirjasto
Kirjojen keskellä

Samantyylistä luettavaa:

Rainbow Rowell: Eleanor & Park
Juuli Niemi: Et kävele yksin


Lisään tämän Helmet-lukuhaasteen kohtaan: 

50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

Ei kommentteja: