Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

torstai 4. toukokuuta 2017

Hyvä Naapuri: Shari Lapena.

Hyvä naapuri: Shari Lapena. Suomentanut Oona Nyström. Otava 2017.

Englanninkielinen alkuteos (2016): The Couple Next Door. Kansi: Richard Ogle/TW

"Kuinka hyvin tunnet naapurisi? Entä puolisosi? Nuoren pariskunnan onni muuttuu painajaiseksi, kun heidän vauvansa katoaa jäljettömiin päivälliskutsujen aikana.

Naapurit kutsuvat Annen ja Marcon päivälliselle, mutta lapsenvahti peruuttaa viime hetkellä. Marco kuitenkin suostuttelee Annen lähtemään, ja he käyvät puolen tunnin välein katsomassa kehdossa nukkuvaa vauvaansa. Kun Anne ja Marco palaavat yöllä kotiin, kehto on tyhjä.

Anne ja Marco soittavat poliisit paikalle, mutta joutuvatkin itse pääepäillyiksi. Kun tutkimukset etenevät, niin nuorenparin kuin heidän naapureidensa on vuorollaan paljastettava kaapeissaan lymyävät luurangot." (Otava)

Oma arvio:

Kanadalainen  Shari Lapena kietoo lukijansa huolella punottuun salaisuuksien verkkoon. Hänen esikoisteoksensa Hyvä naapuri yllättää, hätkähdyttää ja viihdyttää kunnon psykologisen jännityskirjan tavoin. Henkilöhahmot vaikuttavat kaikki alkuun hyvin tavallisilta ja nuhteettomilta, mutta tarina pian paljastaa, ettei kukaan ole sitä miltä ensi vaikutelmallaan näyttää.

Annen huuto kaikuu hänen päänsä sisällä, se kimpoilee seinistä - hänen huutonsa on kaikkialla. (s. 13)

Kumpaanhan naapuriin kirjan  nimessä viitataan, lapsensa menettäneeseen Anneen ja Marcoon vai Cynthiaan ja Grahamiin, joiden luona he ovat olleet iltaa viettämässä vauvansa katoamishetkellä? Molempien pariskuntien kaapeista löytyy luurankoja yhtä lailla. Kirjan päähenkilöt, Anne ja Marco painivat epätoivonsa keskellä, ja tämä tragedia meinaa saada myös heidän välinsä rakoilemaan. Anne tulee rikkaasta perheestä, eikä siitä unohdeta kirjassa muistuttaa. Lapsen sieppauksen jälkeen raha on suosittu puheenaihe, sillä Annen vanhemmat ovat valmiit maksamaan mittavat lunnaat lapsenlapsestaan. Marco ei voi kuin niellä ylpeytensä, sillä hänen ja appivanhempien välit ovat aina olleet kireät - vähiten sen takia, että appivanhemmat ovat ostaneet nuorelle parille aikoinaan talon ja sijoittaneet mittavan summan Marcon yritykseen, joka vaikuttaa nyt olevan suurissa vaikeuksissa.

Kuva: Pixabay

Juonta seurataan myös rikostutkija Rasbachin näkökulmasta. Hän on alun alkaen melko varma siitä, että jompi kumpi lapsen vanhemmista on katoamisen takana: onko aiemmin raskauden jälkeisestä masennuksesta kärsinyt Anne surmannut lapsensa, jonka Marco on sitten vähän äänin hoidellut ulos talosta? Anne ja Marco ovat ahdistuneet ja pöyristyneet heihin kohdistuneista epäilystä, mutta Anne alkaa jo välillä epäillä omaa syyttömyyttään. Muistaako hän kaiken ihan varmasti oikein, olihan hän humalassakin tuona iltana, kun kävi tarkistamassa Coraa. Anne kärsii myös kovasta syyllisyydestä, koska he Marcon kanssa jättivät puolivuotiaan vauvansa kotiin siksi aikaa, kun juhlivat naapurissa. Annea myös ärsyttää illan tapahtumat, sillä Marco flirttaili naapurin hehkeän Cynthia-rouvan kanssa tuolloin. Monenlaista mietittävää on siis tuolla onnettomalla pariskunnalla, saati rikostutkijalla.

"Ne luulevat, että minä tein sen", Anne sanoo yhtäkkiä. "Ne luulevat, että minä tapoin hänet." (s. 67)

Äitinä voi hyvin samaistua siihen tuskaan ja kauhuun, minkä voisi tuntea, jos oma lapsi olisi kadonnut sängystään. Anne muistelee vauvansa tuoksua, arkisia asioita ja pelkää, että hänen lastansa kohdellaan jossain kaltoin - tai että hän on kuollut. Marco taas vetäytyy omiin oloihinsa ja kuvioihinsa jurnottamaan.  

Anne makaa sängyssä ja muistaa, miltä tuntui pidellä vauvaa rinnan päällä, miltä pullean pienen lapsen lämpö tuntui omaa vartaloa vasten, kun tällä oli yllään pelkkä vaippa ja tämän iho tuoksui juuri kylvetetylle vauvalle. (s. 91)

Juuri kun tuntuu, että minulla alkaa olla aavistus tapahtumien taustoista, juoni kiepsahtaa päälaelleen. Hyvä naapuri ei ole mikään mullistava, syvällisiä ajatuksia herättävä teos, vaan yllätyksellinen ja viihdyttävä trilleri jännitystä elämäänsä kaipaavalle. Toimii ainakin minun kohdallani.

Hän lähtee kävelemään kohti rantaa. Hän aikoo kävellä laiturin päähän ja heittää puhelimen järveen, mistä kukaan ei ikinä löydä sitä. Sitten hänellä on yksi asia vähemmän sydämellään. (s. 222)

Arvosana 4,5

Tämä kirja on arvostelukappale, kiitos kustantajalle.

Hyvä naapuri muissa blogeissa:


Samantyylistä luettavaa: 

Annoin sinun mennä: Clare Mackintosh

 Lisään tämän Helmet-lukuhaasteen kohtaan:

14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteellaEi kommentteja: