sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Stay another day: Juno Dawson

 Stay another day: Juno Dawson. Quercus 2021.


"When three very different siblings, Fern, Rowan and Willow, go home for a Christmas reunion at their family home in Edinburgh, it's not long before some VERY BIG SECRETS threaten their cosy holiday ...

The McAllister house on Arboretum Road has seen 120 Christmases since its completion.


This year, FERN is bringing her gorgeous boyfriend home and she wants everything to be perfect.

But her twin brother ROWAN would rather go on the pull than pull crackers with the family.

And their younger sister WILLOW is terrified of Christmas Day.

With FOUR sleeps till Christmas,
THREE secretive siblings,
TWO hot houseguests,
And ONE juicy secret ...
This Christmas, there will be some BIG surprises under the tree.

Sometimes at Christmas, you don't get what you want, you get what you need..."

Oma arvio:

Tämän kirjan arvio venähti nyt hiukkasen pitkälle tammikuun puolelle, vaikka olisi ollut kiva esitellä näin jouluinen YA-kirja blogissani joulun tienoilla. Tässä on nyt ollut kuitenkin vähän kaikkea, etten ole ehtinyt tästä bloggaamaan kuin vasta nyt.

Juno Dawson, joka vakuutti minut jo suomennetuilla Mallikappale-  ja Ihmemaa -romaaneillaan, on kirjoittanut herkullisen täsmäjoulukirjan nuorille aikuisille, josta ei puutu ihmissuhdedraamaa, sateenkaarevuutta, mielenterveysteemaa eikä jouluisuuttakaan. Oikein nautittava ja hauskakin oli tämä!

Kirjan keskeisinä henkilöinä ovat parikymppiset kaksoset, Fern ja Rowan, jotka saapuvat 22. joulukuuta kumpikin seuralaisineen perheensä hulppeaan kotitaloon perinteiseen joulunviettoon. Fern, joka tunnetaan kaksosista harkitsevaisempana ja fiksumpana, tuo ensimmäistä kertaa näytille ruskeaihoisen komistuksen, poikaystävänsä Thomin. Rowanin, joka tunnetaan perheen huithapelinä, mukana tulee hänen paras ystävänsä, muunsukupuolinen Syd. McAllisterin perhe on konservatiivista sorttia, joten kumpaakin hiukan jännittää, miten heidän vanhempansa osaavat käyttäytyä ei-niin-heterogeenisten vieraiden kanssa. 

I do not want to die, but that doesn't make food less terrifying. And I know what's real and what's fake. We're so far past this being about me being skinny of fat. Now it's just terror that lives inside me. (s.165)

Sitten on tietysti Willow, yhä kotona asuva 17-vuotias pikkusisko, jolle joulunvietto on suoranainen kauhistus. Hän nimittäin sairastaa syömishäiriötä, eikä syömisten ympärille keskittyvät juhlat ole hänelle helppoja, etenkään kun kaikki kyttäävät hänen jokaista suupalaansa. Willow ilostuu kuitenkin Sydin tulosta, sillä pienen varauksen jälkeen hän hyväksyy tämän uskotukseen ja saa hänestä paljon tukea. 

***SEURAA PIENI SPOILAUS JUONESTA; SKIPPAA KAKSI SEURAAVAA KAPPALETTA, JOS ET HALUA TIETÄÄ LIIKAA! ***

Fern rakastaa joulua, ja hänelle kaikki perheen perinteet ovat erityisen tärkeitä. Rowan ei taas välittäisi koko juhlasta. Kirjan mehukkain yllätys liittyy Fernin poikaystävään, Thomiin, jonka kanssa Rowanin kaksoissisko on seurustellut jo parisen vuotta. Rowan ja Thom ovat nimittäin viettäneet vuosi sitten jouluna yhteisen yön, ja vähän enemmänkin, Rowanin ollessa töissä ranskalaisessa hiihtokeskuksen baarissa. Heillä itse asiassa klikkasi todella hyvin, mutta homma jäi sikseen, sillä Rowan ei halunnut päästää ketään liikaa ihon alle. Thomilla ja Fernillä oli tuolloin, edellisenä jouluna, tauko seurustelusta, sillä Thomin tunnustaessa bi-seksuaalisuutensa Fernille tämä järkyttyi hetkeksi. Rowan ei luonnollisestikaan tiennyt Thomin exän olevan hänen kaksoissisarensa. 

Kirjan herkullisinta antia on juuri Thomin ja Rowanin salailu suhteestaan, jossa pian myös Syd ja Willow ovat mukana, mutta myös suuri paljastus, kun asiat viimein lävähtävät hyvin dramaattisesti julki. Thomin ja Rowanin välillä kuohuu, mutta skismaa on myös muiden välillä.

****

Myös muilla on salaisuuksia. MacAllisterin vanhemmilla on jotain kerrottavaa lapsilleen, ja Fern tapaa kaupassa exänsä Hamishin, joka aiheuttaa yhä jänniä tuntemuksia hänessä. Kun perheen patoutumat purkautuvat jouluaattoiltana, salaisuudet tulevat julki ja Fern lakkaa käyttäytymästä siivosti ja harkitusti, hän lähtee vanhojen ystäviensä kanssa bilettämään reiveihin - ja tapaa siellä myös Hamishin. Kaikki tuntuu olevan sekaisin koko perheessä, mutta voiko asiat vielä korjaantua? Onko sittenkin hyvä, että kissa nostettiin pöydälle?

I want a night off. Tonight I'll be Rowan. (s. 204)

Stay another day on kaiken sen ihmissuhdedraaman takana hieno tarina sisarussuhteista, seksuaali-identiteetistä, mielenterveysongelmista ja tietenkin intohimoisesta rakkaudesta. Willowin syömishäiriö on aika keskeisessä roolissa, sillä se vaikuttaa niin vahvasti perheen dynamiikkaan. Kirja on viihdyttävä, nopsalukuinen ja hauskakin kaikessa järjettömyydessään. Välillä tuntui, että meneekö tämä nyt jopa liian överiksi, mutta toisaalta sitten ei - antaa mennä! Sopii mainiosti joulun ajan lukemistoon, sillä tässä on hyvin mukana McAllisterin perheen jouluperinteet. Toivottavasti tämäkin suomennettaisiin.

Hauska muuten on varoitus kirjan takakannessa: "Not suitable for younger readers." No okei, tässä on toki melko kuumia seksikohtauksia, mutta ne eivät ole kovinkaan graafisia. Fern juo kännit yhdessä välissä, mutta muuten tämä on ihan perus YA-kamaa. En nyt toki omalle seiskaluokkalaiselleni vielä suosittelisi, mutta ehkä 15+-kamaa tämä on.

Arvosanani 4+

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.

 

Muissa blogeissa:

Katrina reads

Friendfully reading

Fran[nook] in the pages


Ei kommentteja: