Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Firekeeper´s daughter: Angeline Boulley

 Firekeeper's daughter: Angeline Boulley. Rock the Boat 2021. 

Kansi: Moses Lunham

"Keep the Secret. Live the Lie. Earn your Truth.

For fans of Angie Thomas and Tommy Orange comes a ground-breaking YA thriller about a Native American teen who must root out the corruption in her community

Eighteen-year-old Daunis's mixed heritage has always made her feel like an outsider, both in her hometown and on the nearby Ojibwe reservation. When she witnesses a shocking murder, she reluctantly agrees to be part of a covert FBI operation into a series of drug-related deaths.

But the deceptions - and deaths - keep piling up and soon the threat strikes too close to home. Now Daunis must decide what it means to be a strong Anishinaabe kwe (Ojibwe woman) and how far she'll go to protect her community, even if it tears apart the only world she's ever known.(Rock the Boat)

Oma arvio:

Ostin itselleni joululahjaksi tämän Angeline Boulleyn esikoisteoksen, joka voitti Goodreadsissa Paras YA 2021 -äänestyksen ja oli myös ehdolla paras esikoisteos -kategoriassa. Kirja on myös Reese Witherspoon Book Club Pick, eli ilmeisesti Yhdysvalloissa kovinkin suositun kirjaklubin suosituslistalla. New York Timesin bestseller-listalla tämä on kavunnut sijalle 1. Kovasti tätä siis hehkutetaan kaikkialla, ja kun sain vielä tietää, että tästä on tulossa Netflix-sarja tänä keväänä, päätin hemmotella itseäni tilaamalla tämän. 

Minua kiehtoo Amerikan alkuperäiskansat ja heidän perinteet, joten silläkin perustelin valintaani. Nykyään alkaa YA-kirjallisuudessa olla onneksi hieman homogeenisempiä henkilöhahmoja ja sitä myöten lukijalle esitellään erilaisia kulttuureja, kuten viime syksynä ilmestyneessä Hautausmaan pojat -romaanissa, jossa keskiössä oli meksikolaiset Kuolleiden päivän perinteet, tai esimerkiksi Elizabeth Acevedon ja Angie Thomasin teokset, joissa päähenkilönä ei ole se perus valkoihoinen, valtaväestöön kuuluva heterotyttö.

Kirjan minäkertojan, 18-vuotiaan Daunis Lorenza Fontainen päivittäiseen rutiiniin kuuluvat aamuiset juoksulenkit, jota ennen hän lausuu ääneen rukouksensa esi-isilleen. Juoksun jälkeen hän käy EverCare-hoitolaitoksessa katsomassa vakavasti sairasta, parin kuukauden takaisesta sydänkohtauksesta toipuvaa isoäitiään, Grand Maryä, ennen kuin menee kouluun. Hänellä on menossa viimeinen lukiovuosi ja hänen alkuperäisenä tarkoituksenaan oli lähteä opiskelemaan Michiganin yliopistoon, mutta isoäidin sairauden ja David-enonsa poismenon vuoksi hän on muuttanut suunnitelmiaan, ja ilmoittaa lähimmäisilleen jäävänsä opiskelemaan ainakin vuodeksi Lake Superior State -yliopistoon. Daunis on erityisen kiinnostunut luonnontieteistä, ja myös hänen edesmennyt enonsa opetti lukiossa biologiaa. Daunisin on tarkoitus jatkaa hänen italialaisjuurisen äidin puolen sukunsa, Fontainen perintöä yliopistokoulutettuna ja rikkoa myytti huonosti koulutetuista intiaaneista. Yksi Sault High -kampuksen rakennuksista on jopa nimetty Daunisin isoisän mukaan. 

Daunisilla on myös toinen perhe veljeään surevan äitinsä ja sairaan isoäitinsä lisäksi: hänen isänsä suku asuu pienellä Sugar Islandilla, Ojibwe-alkuperäisväestön reservaatioalueella, sillä Daunis kuuluu isänsä puolelta Ojibwe-heimon Firekeeperien sukuun. Isä on kuollut, mutta saarella asuu rakas velipuoli Levi ja tämän äiti Dana, sekä ihana, mutta jämäkkä täti ja Art-setä suloisine lapsineen. Daunis osallistuu säännöllisesti Sugar Islandin perinteisiin tapahtumiin, kuten powwowiin, sekä on muutenkin mukana tätinsä ja veljensä elämässä. Jääkiekkoa pelaava Levi-veli on erityisen rakas ja hän ilahtuukin kuullessaan Daunisin jäävän samaan yliopistoon ainakin vuodeksi.  Vaikka Daunis kokee olevansa osa Ojibwe-heimon kulttuuriperimöää, hän kokee välillä epämääräistä kuulumattomuuden tunnetta saarella vieraillessaan, sillä häntä ei ole koskaan virallisesti hyväksytty Ojibwe-heimon jäseneksi eikä hänelle esimerkiksi makseta ollenkaan omia osuuksia heimon hotelli- ja kasinotuloista, joita esimerkiksi Levi automaattisesti saa. Vaikka Daunis tietää olevansa Anishiwaabe Kne, hän  ei tunnu kuuluvansa täysin minnekään. 

"Um... girls are after you," I tattle. It sounds stupid as soon as I hear myself.
" Thank you for the warning." His wide smile tugs at the end of his scar. (s. 43)

Levin joukkueeseen tulee uusi poika, Jamie Johnson, jolla on mystinen arpi otsassaan. Daunis ja hänen paras ystävänsä Lily ovat tohkeissaan, vaikka Daunis on aina vannonut, ettei sekaannu muihin jääkiekkoilijoihin.  (Hän on myös itse pelannut aiemmin jääkiekkoa ja ollut vieläpä tosi hyvä.) Hänellä on muutenkin paha maku suussa miehistä ylipäänsä, sillä hänen teoriansa mukaan he eivät osaa muuta kuin valehdella. Daunis käyttää termiä guy lies eli miesvalheet. Edellinen suhde TJ:n kanssa jätti häneen arvet, kun tämä jätti hänet yllättäen. (Hauska yksityiskohta muuten, että TJ:n oikea nimi on Toivo John, ja hänen kerrotaankin olevan suomensukuinen.) Levi kuitenkin tutustuttaa Jamien heti siskoonsa, ja Daunis huomaa viihtyvänsä tuon mukavan pojan kanssa. He käyvät yhdessä juoksemassa ja juttelevat asioista, mutta James on kumman vaitonainen omista asioistaan. Daunis ei oikein saa hänestä selkoa. Sitä paitsi Jamiella on tyttöystävä entisessä kotipuolessaan, joten se siitä.

I will not be That Girl, no matter how much Jamie's eyes sparkle with delight that ripples warmly to every cell in my body. (s.70)

Sitten tapahtuu kauheita, joka kääntää mukavasta alkaneen kirjan tapahtumat jännäriksi. Vuotuisen Powwowin jälkeen teineillä on omat bileensä, joihin kuuluu kaljaa ja nuotiolla hengailua. Daunis ja Jamie menevät sinne myös, ja Lilyn on tarkoitus tulla myöhemmin, kun hän saa selvitettyä asiat exänsä Travisin kanssa. Travis on ollut Daunisillekin hyvin tärkeä tyyppi, kunnes hänestä tuli monen ikäisensä tapaan meth head eli metamfetamiiniriippuvainen. Lily yrittää nyt vakuuttaa Travisille, etteivät he enää voi olla yhdessä. Tapahtuu kuitenkin jotakin kamalaa, jota Daunis joutuu valitettavasti todistamaan. Suuren menetyksen lisäksi Daunis saa tietää, miksi Jamie ja hänen isänsä, lukion biologianopettajaksi palkattu Ron, ovat tulleet Chippewaan. Daunis kokee kertaheitolla raastavaa surua, petetyksi tulemista ja epätoivoa sen suhteen, millaisen valinnan hän tulee tekemään. 

"Dont't you know, Jamie? Love is a promise. And promises you don't keep are the worst lies of all." (s. 356)

Saaren välikohtauksen jälkeen alkaa kamala tapahtumien vyyhti, johon kuuluu kadonneita ja myöhemmin meth-yliannostukseen kuolleina löytyneitä teinityttöjä, hallusinoivia sieniä, metamfetamiinisalakuljetusvyyhti, epäilyttävästi käyttäytyviä aikuisia, FBI-tutkimuksia ja sen sellaista. Daunis joutuu keskelle sellaista, mihin hän ei olisi koskaan uskonut joutuvansa. Hän joutuu nyt itse valehtelemaan lähimmäisilleen, mutta hän uskoo tekevänsä sen hyvän nimissä. Jännittävien tapahtumien lomassa Daunis etsii itseään, paljastaa lukijalle, miksei enää pelaa jääkiekkoa, kokee rakkauden ja saa pettyä lähimmäiseensä, johon on aina uskonut voivansa luottaa.

Left your boots outside and now they're by the outhouse? That's the Little People.
Shoelaces tied in knots? Them Little People are playing trick on ya.
Firewood scattered on the ground instead of stacked? Must've been the Little People. 
I never heard anyone say anything bad about the Little People...until Travis. (s. 295)

Kirjan juoni etenee hyvin koukuttavasti, joten tätä ei meinannut malttaa laskea käsistään. Daunis on päähenkilö, josta on vaikea olla pitämättä: hän on maanläheinen, rehti nuori nainen, mutta myös hyvin päämäärätietoinen ja ylpeä juuristaan, vaikka kokeekin välillä olonsa hapuilevaksi. Hän välittää lähimmäisistään. Juonivetoinen kirja esittelee samalla Ojibwe-heimon perinteitä ja uskomuksia, joita Daunis syvästi kunnioittaa. Daunisin suvun nimi Firekeeper tulee siitä, että heidän tehtävänään on ollut aina sytyttää uhritulia erilaisiin hengellisiin seremonioihin. He myös uskovat erilaisiin henkiolentoihin, kuten eräänlaisiin menninkäisiin (little people), joita asustaa metsässä. Heillä on myös omat kurinpitomenetelmänsä: blanket party tarkoittaa sitä, että naiselle pahaa tehnyt mies kääritään yöllä peittoon, viedään metsään ja kaltoinkohdellun naisen serkut hakkaavat miehestä pahan pois. Daunisin tätä lähtee eräänäkin yönä tällaisen tapauksen johdosta talostaan, eikä suostu ottamaan Daunista mukaan, vaikka tämä haluaisi kovasti.

Firekeepers strike the fire for ceremonies, funerals, sweat lodges, and other cultural events where our prayers are carried by the smoke to Creator. A ceremonial fire is special; you don't roast marshmallows or sing forty-niner songs at it. (s. 99) 

Mainittakoon vielä, että kirjan keskeinen tapahtumapaikka, Sugar Island, on oikeasti olemassa oleva saari Michiganin Chippewassa, St. Marys River -joella ja sinne pääsee vain lautalla. Kirjailija kertoo jälkisanoissaan halunneensa tuoda esille joitakin todellisia Amerikan intiaaniväestön epäkohtia. Esimerkiksi naisten kokema väkivalta on valitettavan yleistä alkuperäisväestön keskuudessa: 84 % heistä on kokenut väkivaltaa ja 56 % seksuaalista väkivaltaa. (Kirjassa on yksi kohtaus, jossa kuvataan raiskaus.) Hänen koulussaan oli myös peitetehtävissä huumepoliisi soluttautuneena tavalliseksi oppilaaksi, joten siitä hän sai idean tämän kirjan juoneen. 

Firekeeper's daughter on kyllä maineensa veroinen kirja. Se on sopivalla tavalla jännittävä, mutta myös tavattoman realistinen ja hätkähdyttävä. Kirjan romantiikkaosio loksahtaa juonen sekaan vaivattomasti eikä puske liikaa esiin, vaikka olisin ehkä toivonut siihen vielä jotain pientä lisää. Siksi annoin miinuksen vitosen perään. Mikä mahtavinta, tästä on tulossa Netflix-sarja tämän vuoden huhtikuussa, kuten tuossa alussa jo hehkutin! Luulisin, että tämä myös tullaan suomentamaan lähivuosina, sillä olisi suorastaan rikos jättää se tekemättä.

Arvosanani 5-

Tämän kirjan olen ostanut itselleni.

Muissa blogeissa;




Lisään kirjan Helmet-lukuhaasteen kohtaan:

9. Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön

Booklist Queen -haaste saa ruksin kohtaan:

Reese Witherspoon Book Club Pick

Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaastebingo saa ruksin kohtaan:

5. Kirja, jossa ollaan saarella

Popsugar-haasteessa merkitsen kirjan kohtaan:

A Book Becoming a TV series or movie in 2022

YA-spefihaaste saa ruksin kohtaan (okei, hoksasin myöhemmin, ettei tää nyt ole spefiä, mutta koska ehdin jo merkitä sen tuonne haasteeseen, ei kai ole niin vakavaa):

Kirjasta tehty elokuva tai tv-sarja





1 kommentti:

Anki kirjoitti...

Toivottavasti suomennetaan lähiaikoina, tämä alkoi kyllä kiinnostaa!