Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Oikealla tavalla vääränlainen: Estelle Maskame

Oikealla tavalla vääränlainen: Estelle Maskame. Suomentanut Maija Van De Pavert. Gummerus 2020

Englanninkielinen alkuteos (2019): The Wrong Side of Kai. Kansi: Shutterstock

"Mitä käy, kun koko koulu on nähnyt sinut alasti?

Vanessa ei usko vakaviin parisuhteisiin. Oikeastaan hän ei usko minkäänlaisiin parisuhteisiin. Kun hänen kevyt juttunsa Harrisonin kanssa päättyy siihen, että Vanessasta kuvattu video on koko koulun katseltavana, Vanessa on raivoissaan. Hän aikoo kostaa, kävi miten kävi.

Onneksi Vanessalla on suunnitelma, ja sopiva rikoskumppanikin löytyy. Eikä Vanessaa haittaa lainkaan se, että hänen rikoskumppaninsa on pitkä, hauska ja häkellyttävän hyvännäköinen… Kuka olisi arvannut, että kosto voi olla näin suloinen?" (Gummerus)

Oma arvio:

Olen lukenut tähän mennessä kaikki Estelle Maskamen suomennetut YA-romaanit, joista olen ilokseni nähnyt hyvin vahvasti sen, miten hän on koko ajan kehittynyt kirjailijana. Paljon on tapahtunut epäuskottavan "kielletyn" rakkaustarinatrilogia DIMILY:n jälkeen. Maskamen kaikkia romaaneja yhdistää yksi hyvin vahva teema: perhe, sen ongelmat ja kipupisteet. Niin myös tässä uusimmassa, joka on yhtä lailla perhe- kuin rakkaustarina. 

Vanessa on seksuaalisesti hyvin avomielinen ja rento, ja tämän tietää jo kaikki hänen koulussaan. Hän ei halua seurustella vakavasti, vaan pitää ainoastaan hauskaa. Tällä kertaa Vanessalla on kierroksessa koulun pelipoika Harrison, jonka kanssa tämä taas rientää bileissä yläkertaan muhinoimaan. Harrison pilaa tunnelman kysymällä Vanessaa mukaan laskettelureissulle, mistä Vanessa tyrmistyy ja muistuttaa Harrisonia, kuinka heidän juttunsa on tarkoitus pitää kevyenä. Pari saa sovittua asian ja palkinnoksi Vanessa järjestää strippausesityksen komistukselleen, joka (tietenkin) kuvaa koko session. Noh, arvaahan sen, miten siinä käy. Kun myöhemmin Vanessa lemppaa Harrisonin, sillä ei saa pojan laskettelureissupyyntöä mielestään, Vanessan strippausvideo leviää kaikkien nähtäville.

Mitä tekee Vanessa? Hän on kuolla raivoon ja epätoivoon, muttei voi kertoa isälleen, joka on nykyään kuin varjo entisestä. Äidin kuoleman jälkeen isä ei ole huomannut Vanessaa eikä tämän pikkusiskoa Kennedyä, vaan tuntuu olevan aivan omissa maailmoissaan. Vanessa kaipaisi isällisiä neuvoja ja aikuista, joka asettaisi hänelle rajat. Isää ei kiinnosta, tuleeko Van kännissä kotiin tai onko tämä ja sisko syönyt kunnolla. Isä vain haikailee äidin perään ja vaalii tämän muistoa kummallisin yksityiskohdin.

Isä on poissa, eksynyt omiin huoliinsa niin, ettei hän tunnu enää edes huomaavan minua. Hän ei välitä. (s. 25)

Onneksi Vanessa löytää apua yllättävältä taholta. Vanessa törmäsi noissa kovan onnen bileissä naapurikoulusta muuttaneeseen Kai Washingtoniin ja läikytti vahingossa drinkin tämän päälle. Nyt tuo sama komistus ehdottaa Vanessalle yhteystyötä, jotta he voivat kostaa Harrisonille. Kailla on omat syynsä vihata tätä. Näin alkaa Vanessan ja Kain kumppanuus ja yhteystyö, joka muuttuu pikkuhiljaa pienehköstä flirtistä syvemmiksi tunteiksi. Vanessa ei kuitenkaan usko suhteisiin. Kannattaisi ehkä kuitenkin yrittää. Yhtäkkiä hän ei voi nimittäin muuta ajatellakaan kuin Kain suutelemista. Yllättäin Kai alkaa tuntua enemmän kuin pelkän hauskanpidon arvoiselta, mutta Vanessa ei voi tätä tietenkään myöntää itselleen, ennen kuin on löytänyt kipupisteensä ja käsitellyt sen.

Miten hän tekee tuon? Miten hän osaa tehdä kaiken oikein, vaikka on juuri tekemässä kaikkea väärää? Hän on niin huolettoman hurmaava, säkenöi sarkasmia ja älyä, mutta on myös oikeasti mukava, kun sitä tarvitaan. (s. 145)

Onko kostaminen kuitenkaan hyvä ratkaisu? Vanessan ja Kain kostotoimenpiteet onnistuvat, mutta Vanessa ei tunne itseään sen onnellisemmaksi. Lisäksi Harrison ystävineen ahdistelee Vanessaa ja yrittävät painostaa lopettamaan kostotoimenpiteet. Van kokee epäreiluksi sen, että koulussa kaikki paheksuvat Vanessan strippausvideota, vaikka Harrison on se, joka teki väärin jakaessaan sen. Miksi Vanessaa nimitetään hutsuksi ja helpoksi, vaikka ihan yhtä lailla pojatkin pitävät hauskaa eri tyttöjen kanssa? Kirja sisältääkin paljon #metoo-henkistä pohdintaa seksismistä ja epätasa-arvosta. Vanessan tapaus muistuttaa Jennifer Hanin Pojille, joita joskus rakastin -trilogian tapausta, jossa päähenkilöstä Lara Jeanista ja tämän poikakaveristaan leviää netissä poreammepusutteluvideo.

Ansaitsenko todellakin ikuisen nöyryytyksen, koska olin pojan kanssa, josta tykkäsin? Kaikkien mielestä näköjään ansaitsen. (s. 99)

Kirjassa läpikäydään monenlaisia tunteita ja huomaan liikuttuvani varsinkin sen loppuvaiheilla, kun Vanessa suree äitiään, sanoo viimeinkin isälleen ääneen, mitä häneltä kaipaisi ja uskaltaa lopulta avata itsensä Kaille. Vanessan isän reaktio tyttärensä avautumiselle on ehkä jopa epärealistisen toivottu ja onnistunut, mutta ihanan liikuttava. Hiukan minusta haiskahtaa taustalta sellainen tätimäinen opettavaisuus siitä, kuinka tärkeää on, että aikuinen asettaa rajat nuorelle, vaikka ne tuntuisivat ikävältä. Vanessa ottaa ehkä vähän liiankin innokkaasti ja kuuliaisesti heti vastaan uudistuneen ja heränneen isänsä rajoitukset.

Miksi kukaan edes haluaisi sielunkumppani, kun tietää sydämensä särkyvän, kun hänet menettää? (s. 111)

Oikealla tavalla vääränlainen on mielestäni paras Maskamen kirja tähänastisista. Viihdyin kirjan parissa, ja vaikka Vanessan valinnat tuntuivat suurimmalti osin typeriltä, samaistuin hänen tunteisiinsa ja ymmärsin, mikä ajoi hänet tekemään väärin. Kain ja Vanessan romanssi on ennalta-arvattavan ihana kaikkine käänteineen. Vaikka tällaisia asetelmia, joissa jompi kumpi päähenkilöistä ei usko rakkauteen, on ollut YA:ssa jo aika paljon (esim. Holly Bournen Niin käy vain elokuvissa ja Nicole Yoonin Aurinko on tähti -romaaneissa), on aina yhtä sykähdyttävää lukea tarina, jossa rakkaus on sittenkin se oikea vaihtoehto. Siihen lopputulokseen en koskaan kyllästy.

Tämä tarina voisi toimia loistavasti myös elokuvana.

Arvosanani 5-

Tämä kirja on arvostelukappale, kiitos kustantajalle.

Muissa blogeissa:

En löytänyt muita bloggauksia


Samantyylistä luettavaa:

Estelle Maskame: Heittäydy jos uskallat


Lisään kirjan Popsugar-haasteen kohtaan:

A Book written by an author in their 20s

Ei kommentteja: