perjantai 11. elokuuta 2017

Throne of Glass -sarja: Sarah J. Maas

Throne of Glass - Lasipalatsi: Sarah J. Maas. Suomentanut Sarianna Silvonen. Gummerus 2017.

Englanninkielinen alkuteos (2012): Throne of Glass. Kansi: Talexi & Shutterstock

"Endovierin synkillä, törkyisillä suolakaivoksilla suorittaa elinkautisrangaistustaan 18-vuotias tyttö. Celaena Sardothien on nuoresta iästään ja hämäävän viehättävästä ulkomuodostaan huolimatta pelätty, pahamaineinen salamurhaaja. Celaena teki kuitenkin yhden kohtalokkaan virheen: jäi kiinni.

Nuori kapteeni Westfall tarjoaa epätoivoiselle Celaenalle vapautta suuren uhrauksen hinnalla. Celaenan täytyy edustaa kruununprinssi Doriania kilpailussa, jossa hän mittelee taistelutaitojaan maan etevimpiä varkaita, salamurhaajia ja muita ammattitappajia vastaan. Vain voittamalla Celaena voi lunastaa vapautensa ja saada selville kohtalonsa. Mutta sulaako hänen jäinen sydämensä?

Throne of Glass – Lasipalatsi on Sarah J. Maasin huiman, eeppisen fantasiasarjan ensimmäinen osa. (Gummerus)" 

Oma arvio:

Ensivaikutelmani tästä kirjasta oli ennakkotietojen (ja kansikuvan) perusteella se, että se tulee pitämään sisällään huimaa taistelua ja ärhäkän, kipakan kick-ass-sankarittaren. Kirjaa suositellaan Nälkäpelin ja Game of Thronesin ystäville, joista jälkimmäinen ei ole minulle kovin tuttu, mutta tietämykseni perusteella täynnä juonittelua, toimintaa ja väkivaltaa. Onko sattumaa, että Sarah J. Maasin sarjan nimi, Throne of Glass, muistuttaa hyvin paljon Game of Thronesia, vai ihan laskelmoitu juttu?

Celaena oli ollut vasta kahdeksanvuotias, kun Arobynn Hamel, hänen opastajansa ja salamurhaajien kuningas, oli löytänyt hänet puoliksi hukkuneena jäisen joen rannalta ja tuonut hänet torniinsa Adarlanin ja Terrasenin rajalle. Arobynn oli kouluttanut Celaenasta parhaan ja uskollisimman salamurhaajansa muttei ollut koskaan päästänyt tätä palaamaan kotiin Terraseniin. (s. 37)

Alussa päähenkilö, salamurhaaja Cealena on hyvin vihainen ja arvaamaton nuori nainen. Kun kapteeni Westfall tarjoaa naiselle sopimusta, jossa hän saa vapautensa oltuaan neljä vuotta kuninkaan miekkana, eli käytännössä hänen orjanaan, hän suostuu lähtemään seurueen mukana kohti kuninkaan Lasipalatsia. Chaol Westfall on töykeä ja antaa Celaenan tutu nahoissaan, ettei hän arvosta salamurhaajaksi kasvatettua naista muuta kuin hänen asemansa vaatii. Prinssi Dorian ei osaa pelätä vihaa puhkuvaa naista, sillä hän on kovin mieltynyt tämän katseeseen. Prinssi on melkoisen häntäheikin maineessa, eikä hän ole isänsä toiveista huolimatta kovin kiinnostunut valtakunnan asioista, saati lotkauta korviaankaan vanhempiensa laatimalle listalle sopivista vaimoehdokkaista.

"Voi Dorian." Kuningatar painoi käden sydämelleen. "Et kai ole aikeissa kertoa minulle, että haluat mennä naimisiin rakkaudesta? Rakkaus ei takaa onnistunutta avioliittoa." (s. 141)

Kirjassa seurataan Cealenan kotiutumista linnaan ja hänen ja Chaolin leikkimielistä piikittelyä toisilleen. Celaena mieltyy hyvin äkkiä linnan yltäkylläisyyksiin ja kirjassa alkaa olla pukudraaman aineksia, kun taas taisteluharjoitukset jäävät harmikseni hiukan syrjään. Asetelma muistuttaa kieltämättä Nälkäpeliä tai Outolintua -  tässä kuninkaan miekan paikasta kilpaillaan erilaisin kokein, ja välillä niihin treenataan. Celaenan kilpakumppaneista löytyy körmyjä varkaita kuin liittolaisiakin. Kilpailua kuitenkin varjostaa linnassa väijyvä pahuus, joka aina tietyn välein on saanut saalikseen jonkin kilpailijoista. Celaena saa apua yllättävältä, menneen maailman taholta.

Kuva: Pixabay

Chaolin ja Celaenan välit lämpenevät jonkinlaiseksi ystävyydeksi, vaikka Chaol välillä töksäyttää jotain salamurhaajan taustasta ja loukkaa täten heidän alkavaa ystävyyttään. Hän kuitenkin alkaa askel askeleelta luottaa naiseen, välillä omasta mielestään liikaakin. Prinssi Dorian alkaa myös piirittää Celeanaa, ja tästä tulee tietenkin herkullinen kolmiodraama-asetelma. Minä petyin siitä, miten ennalta-arvattavasti Celaena käyttäytyy, ja miten hän yhtäkkiä unohtaa kaikki entiset periaatteensa.

Kuva: Pixabay

En oikein osaa sanoa, mikä tästä kirjasta jäi puuttumaan, etten ollut ihan täysin lumoissani. Kirja on toki hyvin viihdyttävä ja Celaena hahmona on kyllä ihan piristävä, vaikka alussa hänen murhanhimoiset ajatukset tekivät hänestä luotaantyöntävän. Hänestä kuitenkin kuoriutuu ihan mukiinmenevä sankaritar, joka saa kokea ensimmäistä kertaa elämässään, mitä on ystävyys. Erityisesti pidän Celaenan mieltymyksestä lukemiseen. Hän innostuukin heti huomattuaan kuninkaan linnassa valtavan kirjaston, ja pyytää prinssi Dorianilta erikoisluvan lukea kokoelman kirjoja.

Kirjastot olivat täynnä ajatuksia, vaarallisempia ja voimakkaampia kuin mitkään aseet. (s. 65)

 Loppua kohti juoni tiivistyy eeppiseen taistelukohtaukseen, jossa Celaena saa kohdata monenlaista vääryyttä ja kieroilua, mutta näyttää todelliset kyntensä. Kuninkaan uhkaavuus jää leijumaan päällimmäisenä mieleeni. Lopussa Celaena tekee ihmeellisen ratkaisun, johon olisi minusta voinut liittyä hiukan enemmän draamaa. Olin tästä tunnekylmyydestä hiukan hämilläni. Romantiikkakohtaukset  myös jäivät melko mitäänsanomattomiksi ja tunneköyhiksi. Kirjan fantasiaelementit jäävät hiukan juonesta irtonaisiksi ja epämääräisiksi. Toivottavasti seuraavissa osissa toimintaa saadaan lisää ja fantasia selittyy johdonmukaisemmin osaksi tarinaa.

Seuraava osa, Keskiyön kruunu ilmestyy helmikuussa 2018 ja kolmas osa, Tulen perillinen heinäkuussa 2018. 

Arvosanani 3,5

Tämä kirja on arvostelukappale, kiitos kustantajalle.

Muissa blogeissa ja verkkojulkaisuissa:

Nousu (Riikka Ylilehto)

Osallistun tällä kirjan kannella Sivutiellä-blogin Keväisen kesäiseen kansikuvahaasteeseen, johon teen postauksen elokuun lopussa.


Throne of Glass – Keskiyön kruunu: Sarah J. Maas.Suomentanut Sarianna Silvonen. Gummerus 2018. (Throne of Glass #2)
Englanninkielinen alkuteos (2013): Crown of Midnight

”Lasipalatsin valtaistuimella istuu mustasieluinen kuningas, joka hallitsee alamaisiaan rautaisella otteella. Celaena Sardothien voitti raa’an kamppailun, ja hänet valittiin kuninkaan henkilökohtaiseksi salamurhaajaksi, Kuninkaan Miekaksi. Celaena ei kuitenkaan kumarra kruunua: salassa hän auttaa kuninkaan vihollisia pakenemaan, sillä hän tietää, että hänen palvelemansa mies on paha. Jokainen kuolema, jonka Celaena lavastaa, ja jokainen valhe, jonka hän kertoo, on uhka hänen rakkailleen ja hänelle itselleen.

Julkisivun ylläpitäminen käy entistäkin vaikeammaksi, kun Celaena tajuaa, ettei ole ainoa, joka hakee oikeutta. Juonittelu ja salailu mutkistavat hänen välejään kruununprinssi Dorianiin, kuninkaallisen vartioston kapteeni Chaoliin sekä kapinalliseen prinsessa Nehemiaan. Kohdatessaan vielä kuningastakin pahemman voiman Celaenan on päätettävä, millä puolella hän on ja minkä puolesta hän taistelee: vapautensa, sydämensä vai kuningaskunnan kohtalon... ” (Gummerus)

Oma arvio:

Throne of Glass
–sarjan ensimmäinen osa Lasipalatsi ei saanut minua innostumaan kovinkaan hirmuisesti, mutta bloggaajakollegani vakuuttelivat minulle, että sarja tulee paranemaan kirja kirjalta. Siksipä minulla oli kovin suuret odotukset tästä toisesta osasta, sillä halusin todellakin antaa mahdollisuuden kirjan temperamenttiselle Celaenalle ja muille kirjan hahmoille.

”Kuningas lähetti minut tappamaan sinut.”(s. 96)

Keskiyön kruunussa Celaena on nyt kuninkaan uskollinen salamurhaaja, kuninkaan miekka, mikä tekee hänestä melko kyseenalaisen ja hankalasti samaistuttavan henkilöhahmon. Hyvin pian kuitenkin selviää, että Celaenan uskollisuus kuninkaalle on pelkkää lumetta, eikä hän ole niin säälimätön tappaja kuin luullaan. Alan heti pitää tästä säpäkästä, mutta kuitenkin herkästä ja fiksusta nuoresta naisesta paljon enemmän. Celaenassa on myös turhamainen puoli, joka heräsi henkiin jo ensimmäisessä osassa, mutta jatkuu yhä hänen kantaessaan kaupasta kauniita vaatteita ja hattuja ja miettiessään sopivia asuja eri tilaisuuksiin.

Celaena tunsi hengästyvänsä, muttei kyennyt kääntämään katsettaan Chaolista, ei kyennyt lopettamaan tanssimista. Kuunvalo ja puutarha ja tanssisalin kultainen hehku sekoittuivat jonnekin kaukaisuuteen. ”Me emme koskaan voi olla tavallinen poika ja tyttö, emmehän?” hän onnistui sanomaan. (s. 151)

Celaenan ja Chaolin aamuiset harjoittelulenkit ja taistelutreenit ovat täynnä nasevaa flirttiä, ja alan jo alusta asti hykerrellä mahdollisen kuuman romanssin toivossa. Mukana on toki myös kielletyn hedelmän makua, sillä eihän vartijan olisi sopivaa langeta kuninkaan miekkaan. Dorian, joka on saanut pettyä rakkaudessaan Celaenaan, aistii näiden kahden välisen jännitteen ja tuntuu suurta kaihoa. Onneksi hän on yllättävän kypsästi ajatteleva kruununprinssi, ja pidänkin Dorianista tämän kirjan luettuani todella paljon.

Hän oli niin pitkään yrittänyt olla uhmaamatta isäänsä, mutta millainen mies hän oikein olisi, jos tottelisi tämän käskyjä sokeasti? (s. 275)

Celaena jatkaa mystisten vanhojen arvoitusten selvittämistä linnan salakäytävillä ja joutuu kohtaamaan todella hirvittäviä voimia. Lopussa hänestä myös paljastuu hyvin yllättäviä asioita, enkä ole ollenkaan mielissäni siitä, miten hänen käytöksensä muuttuu erästä hänelle tärkeää ihmistä kohtaan. En meinaa päästä järkytyksestäni ylitse. Celaena tutustuu myös hautakammion höpsöön vartijaan, puhuvaan messinkiseen ovenkolkuttimeen Mortiin, josta minulle tulee kovasti mieleen Harry Potter -kirjojen ovenvartijat. Jopa häiritsevän paljon. Pidän muuten kirjassa esiintyvistä fantasiaelementeistä, jotka liittyvät taikuuteen, haltioihin ja pahoihin voimiin, mutta sarkastinen ovenkolkutin meinaa lytätä koko homman. Onneksi Mort ei esiinnyt kirjan sivuilla kuin silloin tällöin. 
Kuva: Pixabay

Keskiyön kruunu on täydellisen monipuolinen jatko-osa seikkailuhenkiseen ja kuninkaallista juonittelua pursuavaan sarjaan. Yhtä lailla lukija saa samassa paketissa poskia punoittavaa romantiikkaa, fantasiahenkistä seikkailua ja sähäkkää toimintaa. Kirjan henkilöt käyvät läpi monenlaisia tunteita ja ristiriitoja, jotka vakuuttavat ainakin minut täysin. Kirjan lopussa tapahtuvat käänteet pääsevät yllättämään ja jään janoamaan jatkoa, jota onkin luvassa jo tänä kesänä osalla Tulen perillinen. Olen koukuttunut!

Arvosanani 4,5

Tämä kirja on arvostelukappale, kiitos kustantajalle.

Muissa blogeissa:
 

Lisään tämän Helmet-lukuhaasteen kohtaan:


26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt

Ruksaan lisäksi YA-haasteen kohdan:


Kirjassa kartta sisäkannessa

Samantyylistä luettavaa:

Viktoria Aveyard: Hopea-sarja
Suzanne Collins: Nälkäpeli-trilogia
Kiera Cass: Valinta-sarja
Veronica Roth: Outolintu

7 kommenttia:

Nelli kirjoitti...

Kun kuulin kirjan juonen ja näin, että ihmiset hyppetivät kirjaa odotin jotain enemmän. Celeanesta en pitänyt ja taas uusi kolmiodraama (joka on väkipakolla rakennettu) eikä Doriankaan ollut miellyttävä. Ainoat hyvät hahmot olivat Chaol ja Nemehiah

Ida kirjoitti...

Sarja paranee hurjasti jatko-osissa! ;) Tykkäsin kyllä valtavasti ensimmäisestäkin, mutta Crown of Midnight räjäytti pään.

Heidi P kirjoitti...

Nelli: Juu, multakaan ei oikein sympatioita heru Dorianille, mutta Chaol-faniksi tunnustaudun :) Jotenkin tuntuu, että se kolmiodraama pitää aina tunkea kirjaan vaikka väen väkisin...

Ida: Hyvä kuulla, ehkä seuraavat osat uppoaa paremmin!

Hanna/ Sivujen välissä kirjoitti...

Ensinnäkin, kuten Ida sanoi, Crown of Midnight on vielä parempi!
Toiseksi, Team Chaol!<3 (Chaolhan saa oman kirjansa, joka julkaistaan ihan muutaman päivän kuluttua!)

Hauskaa, että oot osannut valita oikean puolen tässä ;D
Mutta joo, itse olen tykännyt ihan hirveästi Throne of Glass sarjasta, ensimmäiset osat tekee siitä ihanan lähestyttävän. Aloin juurikin lukemaan suomennosta, koska on aina hauska lukea miten omat suosikit on käännetty!

Heidi P kirjoitti...

Hanna, sun ja Idan vakuuttelut saa mut kohta unohtamaan suomennoksen odottelun ja lukemaan jatko-osan (osat) enkuksi :D

Anonyymi kirjoitti...

Hei:)
Tämä ensimmäinen kirja ei todellakaan anna kunnollisia viitteitä siitä miten eeppiseksi tarina on etenemässä ja se on harmi, sillä monet jättävät siksi seuraavat osat lukematta.
En jaksanut odottaa suomennoksia, joten luin seuraavat osat englanniksi (kirjastosta) ja ainakin minut tarina on hotkaissut, jopa itselleni yllävän vakuuttavasti. Jännittävyys tiivistyy. Erikoiskyvyt tulevat kirjan genreelle uskollisesti kunnolla esiin. Uusia erinomaisen kiinnostavia hahmoja tulee mukaan. Gelaenan kasvaa huikeasti ylimielisyydestään vastuulliseksi nuoreksi naiseksi, jonka sitkeyttä ei voi kuin ihailla.

Jonotan parhaillaan viidettä osaa kirjaimellisesti sormet syhyten.

Paras sarja, jota olen lukenut naismuistiin :P

Lukemisen ilolla
T-T

Heidi P kirjoitti...

Mukava kuulla, T-T, että sarja on imaissut mukaansa. Ehkä minäkin siis tulen vielä viihtymään jatko-osien kanssa. Odottelen kiltisti suomennoksia :)