Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Mistä tavarat tulevat: Oldřich Ružička & Alexandra Hetmerová

Mistä tavarat tulevat: Oldřich Ružička. Kuvittanut Alexandra Hetmerová. Suomentanut (engl.kielisestä laitoksesta) Iiris Kalliola. Lasten tietokirja. 36 sivua. Otava 2017.

Tsekinkielinen alkuteos (2015): Jak se co dělá. 

"Kuinka tehdään tuoli, lusikka, kirja, juomalasi, leipä ja t-paita?
Hauskassa ja havainnollisessa lasten tietokirjassa näytetään vaihe vaiheelta, kuinka nämä arkiset tavarat oikein syntyvät. Kirjassa on kuusi auki levitettävää värikästä aukeamaa ja pieniä tietolehtisiä aukeamilla." (Otava)

Oma arvio:

Luimme tämän kirjan yhdessä tiedonjanoisen, seitsenvuotiaan poikani kanssa.

Tässä perusteellisessa tietokirjassa esitellään vaihe vaiheelta, miten leipä, lusikka, t-paita, tuoli, kirja ja lasi tehdään. Ennen kuin kirjan aukeama aukaistaan isoksi valmistusvaiheiden kartaksi, käydään läpi kyseisten esineiden syntyhistoriaa ja aikaa ennen kuin kyseisiä esineitä on edes ollut. Nämä tuntuivat kiinnostavan poikaani erityisesti.Kun sivu aukaistaan, esiin ilmestyy mahtava kartta, jossa kivat pikkukirjat opastavat tarkemmin eri raaka-aineiden ja valmistustapojen saloihin. Esimerkiksi leivänvalmistuksessa käydään ensin suolakaivoksilla, hiivatehtaalla, myllyssä, maatilalla, vesilähteellä, ennen kuin kaikki raaka-aineet kuljetetaan lopuksi leipomoon. Pojallani riitti mielenkiinto seurata kaikki nämä vaiheet, ja oli mukava, kun pystyi sormella seuraamaan kuorma-autojen matkaa määränpäähänsä. Itsekin olin aivan innoissani, kun sain lukea eri esineiden ja tuotteiden valmistusvaiheista. Alexandra Hetmerován kuvitukset ovat ihanan värikkäitä ja yksityiskohtia täynnä.Poikaani kiinnosti kirjassa eniten t-paidan valmistusvaiheet, ehkä siksi, että minä ompelen paljon, ja aihe oli jo ennestään tuttu. Hän luonnehtii kirjan kuvia värikkäiksi, synkiksi (?) ja kiinnostaviksi. Erityisesti poikani mieleen jäi tuolin historia, kuten se, miten ennen tuolin keksimistä istuttiin kivien päällä. Hän ei taas oikein pitänyt siitä tiedosta, että ennen paperisen kirjan keksimistä kirjaimia kaiverrettiin kiveen. Jos poikani saisi valita lisää aiheita, hän haluaisi tietää miten jousipyssy, jääkiekko- ja amerikkalaisen jalkapallon varusteet tehdään. Ehkäpä meillä olisi tilausta urheiluaiheiselle teokselle "Miten urheiluvälineet tehdään."

Poikani suosittelee kirjaa itseään vanhemmille, sekä tytöille että pojille. Kustantajan suositusikä kirjalle on 6-vuotiaasta eteenpäin. Uskoisin, että kaiken ikäiset alakoululaiset kiinnostuvat tästä.

Poikani arvosana 5, minun 4,
Yhteensä arvosanaksi tulee 4,5

Tämä kirja on arvostelukappale, kiitämme kustantajaa.

Samantyylistä luettavaa:

100 asiaa jotka haluat tietää: Alex Frith, Minna Lacey , Jerome Martin ja Jonathan Melmoth.

Suomen lasten Suomi: Kirsti Manninen ja Carlos da Cruz.
Lisään kirjan Helmet-lukuhaasteen kohtaan:

40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä

Ei kommentteja: