Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

perjantai 11. maaliskuuta 2022

Kolme pahan perii: Karen M. McManus

Kolme pahan perii: Karen M. McManus. Suomentanut Inka Parpola. WSOY 2022. 

Englanninkielinen alkuteos (2020): The Cousins. Kansi: Melissa Four

"Vastustamaton trilleri Yksi meistä valehtelee -kirjan tekijältä!

Salaisuuksia. Valheita. Perintö. Vastustamattomien trillereiden mestarin uutuus vie mukanaan syrjäiseen luksuslomaparatiisiin.

Milly, Aubrey ja Jonah Story ovat serkuksia, mutta tuskin tuntevat toisiaan. He eivät ole koskaan tavanneet isoäitiään, joka rikkoi välit sukuun ja teki lapsensa perinnöttömiksi jo ennen nuorten syntymää. Nyt rikas ja erakkomainen matriarkka tarjoaa serkuksille kesätöitä lomasaarellaan.
Kesä on täynnä yllätyksiä, salaisuuksia ja valheita. Mikä synkkä salaisuus hajottikin perheen vuosia sitten, se pitää suvun edelleen otteessaan ja on uhkaavampi kuin koskaan.(WSOY)”

Oma arvio: 

On jo tullut tavaksi odotella Karen M. McManusin uutta YA-jännäriä vuoden alkuun, sillä häneltä on nyt suomennettu jo neljä kirjaa peräkkäisinä vuosina. Vaikka viimevuotinen Kaksi voi säilyttää salaisuuden ei enää tuntunut niin viihdyttävältä kuin aiemmat duologin osat Yksi meistä valehtelee ja Yksi meistä on seuraava, tartuin innoissani tähän uusimpaan, Kolme pahan perii, joka on oma itsenäinen teoksensa, mutta noudattelee tuttuun tapaan M. McManusille tyypillistä mysteeripainotteista juonenkulkuaan. 

"Onko hän tosissaan tämän paskan kanssa?" (s. 18)

Nyt jännärin tapahtumapaikkana onkin hieman hulppeammat puitteet, nimittäin Gull Cove -saarella sijaitseva huippuhotelli Gull Cove Resort, jonne päähenkilökolmikko, serkukset Milly, Aubrey ja Jonah matkaavat kesätöihin rikkaan isoäitinsä kutsumina. Homman nimi on vain sen verran mutkikas, että matriarkka Mildred Story on aikanaan katkaissut siteensä lapsiinsa, eivätkä serkusten vanhemmat ole suostuneet paljastamaan tämän välirikon syytä omalle jälkikasvulleen. Siksi tarinan pääkolmikko on hieman hämmentynyt siitä, miksi isoäiti yhtäkkiä haluaakin heidät töihin hotellilleen. Toisaalta tämä herättää myös kovasti toivoa niin lapsenlapsissa, jotka ovat eläneet elämänsä ilman mummoa, kuin aikuisissa lapsissaan, jotka ovat eläneet ilman toivoa suuresta perinnöstä.

Laivamatkalla saarelle Milly, Aubrey ja Jonah opettelevat tuntemaan toisiaan, vaikka helppoa se ei ole, sillä Jonah on erittäin ynseä tyyppi. Hän joutui saarelle töihin vasten tahtoaan, sillä olisi halunnut mieluummin tiedeleirille. Millyä nolottaa se, että hän erehdyksessä flirttaili komean Jonahin kanssa, ennen kuin hoksasi tämän olevan hänen serkkunsa. Heillä onkin Jonahin kanssa jatkuvasti jokin kina päällä, kun taas Jonah ja Aubrey pitävät toisistaan heti.

"Malja - en oikein tiedä mille. Ehkä sille, että vihdoinkin tapaamme salaperäisen Midredin." (s. 44)

Ongelmaksi muodostuu se, ettei isoäiti Mildred tunnukaan haluavan tavata lapsenlapsiaan ollenkaan, vaikka kutsui heidät saarelle. Vai kutsuiko hän edes heitä? Isoäidin tiedonantaja Donald Camden yrittää heti houkutella nuoria töihin muualle elokuvaprojektiin, jossa olisi hulppeampi palkka kuin hotellissa, vedoten isoäidin terveysongelmiin. Nuoret alkavat kuitenkin epäillä, etenkin kun ovat saaneet vanhemmiltaan käsityksen, että Camdenissa on aina ollut jotain hämärää. Monenlaista muutakin mystistä alkaa paljastua, eikä kukaan aikuinen ala selittää heille mitään. Nuorten täytyy siis ottaa ohjat omiin käsiin ja selvittää, miksi isoäiti aikoinaan katkaisi välit kaikkiin lapsiinsa. He törmäävät yllättävään tyyppiin, eikä yksi ihminen ei olekaan se, joka väitti olevansa. 

"Hoidamme ongelman pois päiväjärjestyksestä." (s.295)

Lukijalle aletaan valottaa saaren tapahtumia takaumilla, joissa paljastetaan, mitä Millyn äidille Allisonille tapahtui hänen ollessaan 18-vuotias ja miten Allisonin veljet Adam (Aubreyn isä), Anders (Jonahin isä) ja Archer liittyvät tapahtumiin ja siitä seuranneeseen vyyhtiin. Nuorten selvitellessä mysteeriä he käyvät myös lävitseen perhesuhteitaan: etenkin  uintia harrastavalla Aubreyllä on paljon kitkaa isänsä kanssa, muun muassa siksi, että tämä petti äitiä Aubreyn valmentajan kanssa. Kotiin jäänyt poikaystävä Thomaskaan ei tunnu enää kaipaavan häntä. Milly taas kaipaisi arvostusta äidiltään omana itsenään. Myös Jonah tuntuu vihaavan isäänsä kovasti.

Jos voisin toivoa Storyn perheen jäsenille yhtä luonteenpiirrettä, se olisi kyky antaa anteeksi. (s. 251)

Romantiikkaakin on luvassa, vaikkakin se puoli ei nyt mielestäni tässä osassa noussut täyteen kipinäänsä. Juonenkäänteet on kuitenkin hyvin mukaansatempaavia, mutta ihan ei nyt tämä kirja napannut minua täysillä mukaansa kuitenkaan. Päähenkilökolmikon jäsenet eivät ollut minusta kovinkaan mieleensä painuvia. 

Arvosanani on 4-

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Muissa blogeissa:

---

Samantyylistä luettavaa:


Lisään kirjan seuraaviin lukuhaasteisiin:

Helmet: 28. Kirjan päähenkilö on alaikäinen
Booklist Queen: Family drama
Seinäjoen kirjasto: 13. Kirjassa ollaan rannalla tai rannikolla
Popsugar haaste: A Book about a secret

Ei kommentteja: