Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

sunnuntai 13. helmikuuta 2022

Everyone dies famous in a small town: Bonnie-Sue Hitchcock

Everyone dies famous in a small town: Bonnie-Sue Hitchcock. Wendy Lamb Books 2021.

Kansi: Matt Saunders

"A lyrical and heartfelt collection by an award-winning writer that connects the lives of young people from small towns in Alaska and the American west. Each story is unique, yet universal.

In this book, the impact of wildfire, a wayward priest, or a mysterious disappearance ricochet across communities, threading through stories. Here, ordinary actions such as ice skating or going to church reveal hidden truths. One choice threatens a lifelong friendship. Siblings save each other. Rescue and second chances are possible, and so is revenge.

On the surface, it seems that nothing ever happens in these towns. But Bonnie-Sue Hitchcock shows that underneath that surface, teenagers' lives blaze with fury, with secrets, and with love so strong it burns a path to the future. (Wendy Lamb Books)"


Oma arvio:

En edes muista, mistä sain vinkin tähän kirjaan vai varasinko vain tämän randomisti verkkokirjastosta, mutta eräänä päivänä tämä tupsahti ilokseni varaushyllyyn. Olipas mukava novellikokoelma tähän väliin! Olen vasta lukenut Blackout-novellikokoelman ja pidin siitä, miten eri novellit linkittyivät siinä toisiinsa tavalla tai toisella. Sama pätee tähän kokoelmaan, jossa nyt vain on kaikissa novelleissa sama kirjoittaja.

"You shouldn't be here," he said out loud to the little parking-lot flower. "You're too beautiful for any of this."( Parking-lot flowers, s.70)

Everyone dies famous in a small town pitää sisällään yhdeksän kompaktin pituista novellia, joissa on nuoria, Alaskan pikkukaupungeissa asuvia nuoria päähenkilöinä. Novellit käsittelevät elämää sen kaikessa rujoudessaan. Vaikka osassa novelleista on melko rankkojakin aiheita, kuten seksuaalista hyväksikäyttöä ja pienen lapsen surma, on kerronta jotenkin uskomattoman viipyilevää ja kaunista. Novellit kytkeytyvät toisiinsa joko paikan, henkilöiden tai tapahtumiensa kautta. 

Eräässä pienessä Alaskan kaupungissa syttyy esimerkiksi metsäpalo, joka juontaa oikeastaan juurensa erään katolisen papin hyväksikäyttämän nuoren naisen kostotoimenpiteistä ja huolimattomuudesta. Useassa novellissa myös sivutaan kamalaa, pari vuotta sitten tapahtunutta tragediaa, jossa pieni 6-vuotias tyttö löydetään surmattuna metsästä eikä tekijää tiedetä ennen kuin nyt parin vuotta myöhemmin. Kukaan ei meinaa uskoa, että tekijä voi olla kaikkien tuntema ja pitämä tyyppi. Novelleissa tapaamme myös tämän tytön parhaan kaverin, joka suree ystäväänsä keksimänsä mielikuvitusystävän, Elizabeth-merenneidon, kautta, sekä tämän kadonneen ja surmatun tytön isosiskon, joka on oireillut myös todella pahasti tragedian jälkeen. 

"Hold on there, darling." the man had said. "There's lots of money where that came from, if you just come through these trees with me." (The Stranger in the Woods, s. 152)

Välillä novelleissa ollaan leirillä, jossa nuoret Fiona ja Amy ovat leiriohjaajina ja joutuvat mm. pelastamaan lapset karhun hyökkäykseltä, sekä välillä Ben-nimisen tyypin kyydissä, joka on matkalla etsimään poikaa, jota suuteli ja joka lähti kaupungista sen jälkeen. Aiemmin rannalta on löydetty muistinsa menettänyt poika, joka ei muista suudelleensa Ben-nimistä poikaa saati nähneensä, kuinka hänen katolinen pappinsa kosketteli sopimattomasti 10-vuotiasta poikaa. Kaikki linkittyy kaikkeen, ja novellit ovat tajuttoman hienosti rakennettuja ja koukuttavia, sillä aina on vain luettava seuraava, jotta saa tietää, mitä muuta asiaan liittyy tai ketä muuta asia mahdollisesti voi koskea.

"You could have killed us," he said.
"How, Jake? You already did." (Pigeon Creek, s. 31)

Bonnie Sue-Hitchcockin novellikokoelma on oivaltava jatkumo kohtaamisista, sattumuksista, surusta, toipumisesta ja selviytymisestä. Romantiikkaa kaipaaville novellit eivät tarjoa hirveästi mitään, vaan aiheet ja teemat pyörivät elämän ympärillä.

Arvosanani 5-

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.

Muissa blogeissa:


Lisään kirjan seuraaviin lukuhaasteisiin:

Helmet-haaste: 19. Kirjassa on vähintään kolme eri kertojaa
Booklist Queen: A Book About Life
Seinäjoen lukuhaaste: 25. Kirjassa ollaan leirillä 
YA-spefihaaste: Lue kirja toisella kielellä

Ei kommentteja: