Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

maanantai 6. joulukuuta 2021

Jouludeitti x 12: Jenny Bayliss

 Jouludeitti x 12: Jenny Bayliss. Suomentanut Taina Wallin. Otava 2021

Englanninkielinen alkuteos (2020): The Twelve dates of Christmas. Kansi: Barbara van Ruyven.

"Tusina treffejä juuri ennen joulua? Hilpeä romaani pursuaa joulutunnelmaa, yllätyskäänteitä ja romantiikkaa!

Kolmekymppinen tekstiilisuunnittelija Kate ei ehtisi eikä jaksaisi etsiä uutta rakkautta: hän on pettynyt miehiin ja palannut Lontoosta kotikulmille huolehtimaan isästään. Ystävänsä Lauran pyynnöstä hän kuitenkin suostuu luksusdeittailuhaasteeseen, jossa tavataan 12 eri miestä ennen joulua. Treffeiltä ei puutu yllätyksiä eikä kommelluksia, joista Kate tilittää lapsuudentoverilleen Mattille autellessaan tämän kahvilassa. Kuka lopulta onkaan se oikea?"(Otava)

Oma arvio:

Oi että. Tästä se alkaa, nimittäin ihanien joulukirjojen lukeminen. Tänä talvena jouluihmisiä hemmotellaan, sillä joulukirjoja julkaistaan tai on jo julkaistu melkoisen monta hyvää. Nappaa vinkit talteen  jouluteemaisista uutuuskirjoista:

- Jenny Colganin Jouluvaloja ja takkatulen rätinää,

 - Milly Johnsonin Kirsikoita ja joulun taikaa

- Sophie Kinsellan Himoshoppaajan joulu,

Leena Lehtolaisen Joulupukin suudelma,

- Jill Mansellin Kolme ihanaa asiaa sinusta,

- Sarah Morganin Lumihiutaleiden alla,

- Lucy Diamondin Rantakahvilan joulu ja

Joanna Bolourin Paras aika vuodesta

 

Lisäksi uusimmista jouluaiheisista lasten- ja nuortenkirjoista mainittakoon:

- J.K. Rowlingin Jouluposso, 

-Eva Fratzin (kuvittanut Elin Sandström) joulukalenterikirja Ruukin salaisuus,

- Matt Haigin upea Poika nimeltä joulu uudelleenjulkaisuna elokuvakannella,

- Katherine Doylen Ebenezerinkadun ihme, uudelleentulkinta Saiturin joulusta ja

- Timo Parvelan ja Pasi Pitkäsen Varjot 1: Helähdys, jännittävän sarjan aloitus.

Yllä luettelemistani kirjoista aion ainakin kuunnella äänikirjana Colganin kirjan sekä kirjastosta varaamani Bolourin kirjan. Lisäksi varasin Parvelan kirjan tyrkytettäväksi pojalleni, mutta aion lukea sen itsekin. Lisäksi luemme poikani kanssa yhdessä Frantzin Ruukin salaisuus -kirjaa. Siinä on joulukirjaa kerrakseen!

Jouludeitti x 12 on suoraan sanottuna ihana joulukirja. Huomasin tämän Otavan Instassa - ja siitä heti kyselemään arvostelukappaletta, sillä jotenkin jo kirjan nimi, joka muistuttaa tosi paljon parin vuoden takaista YA-kirjaa 10 x sokkotreffit (Ashley Elston), herätti kiinnostukseni. Lisäksi rakastuin kirjan naivistiseen piirroskanteen. Tämän kirjan voisikin sanoa olevan tuon Elstonin kirjan aikuisempi sisarkirja. Niissä on oikeasti myös sisällöllisesti paljon samaa.

Kirjassa kolmikymppinen Kate, joka on muuttanut vanhan isänsä takia takaisin hiljaiseen lapsuudenkyläänsä Balxfordiin, suostuu hampaat irvessä ystävänsä Lauran suostuttelemana Säkenöivät salamat -treffipalvelun asiakkaaksi. Siinä asiakas saa valita itselleen kahdettoista eri teeman mukaiset, jouluiset treffit, johon on kuhunkin räätälöity asiakkaalle sopiva kumppani. Katella on sattunut kohdalle viime vuosina huonoja miesvalintoja, joten hänen ystävänsä ovat hänestä huolissaan. Kate omasta mielestään pärjäisi oikein hyvin: hänellä on ihana Mac-isä, josta pitää huolta, paras ystävä Matt, joka pitää kahvilaa Blexfordissa ja jonka kanssa hän on tehnyt monen vuoden vihanpidon jälkeen sovinnon, Laura-ystävä ja höpsöt kyläläiset taustatukenaan. Sitten kun ensimmäinen treffikumppani tekee vielä oharit, Kate miettii tuskissaan, mihin hän nyt on päänsä työntänyt.

Mac oli oikeassa. Kate oli piileskellyt maailmalta. Oli nimittäin helpompaa pysyä piilossa ja olla ikinä tapaamatta ketään kuin ottaa riski ja tutustua johonkuhun vain saadakseen huomata, että suhde epäonnistuu taas kerran. (s. 158)

Ensimmäiset kokkaustreffit päättyvät katastrofiin, kun treffikumppani puhkeaa lohduttomaan itkuun, eikä tokene siitä illan aikana. Kate saakin pian maineen treffikumppanin itkettäjänä, sillä sana kiirii niin treffipalveluun osallistuvien kuin kyläläistenkin kesken. Eniten riemua asiasta repii Matt, joka on melkoinen vääräleuka. Seuraavat luistelutreffit menevät taas oikein hyvin ja roteva palomies pitää Katea pystyssä luistelun ajan. Ei hassumpaa. Mutta sitten paljastuu yksi merkittävä asia, mikä saa Katen päättämään, ettei uusia treffejä tule. Näin sattuu oikeastaan lähes jokaisilla treffeillä tästä eteenpäin: Kate viihtyy kovasti ja saa jopa muutamia kuumia suudelmiakin treffikumppaneiltaan, mutta aina löytyy se yksi ratkaiseva asia, joka saa hänet perääntymään. Sitten ilmaantuu Richard, hän, joka teki eka treffien oharit, ja selittää uskottavan syynsä toiminnalleen. Hän vaikuttaakin oikein potentiaaliselta ja saa Katen sukat pyörimään jaloissa. Niinpä hän antaa miehelle uuden mahdollisuuden korvata ohi menneet treffit.

Hänen äänensä soi  Katen korvissa siloisena kuin kiiltävä tammipuu ja täyteläisenä kuin vastajauhettu kahvi. (s. 260)

Treffailun lomassa lukijalle paljastetaan ripotellen, miksi ennen niin ylimmät ystävykset Matt ja Kate riitaantuivat vuosia sitten, ja miten he sitten tekivät lopulta sovinnon. Matt on eronnut vaimostaan ja seurustelee nyt Sarahin kanssa, joka on Katesta mahdottoman upea ja mukava. Kate ottaakin Sarahin mukaan Jouludeitti & kaveri -iltaan, joka tosin päättyy katastrofiin, sillä Sarah törmää siellä yllättävään ihmiseen. Kate joutuu myös seuraamaan hervottoman äitinsä seikkailuja, sillä hän on viettänyt erottuaan Macista varsin villiä elämää. Isälläkin taitaa olla jotain sutinaa, josta tuntuvat tietävän kaikki muut paitsi Kate.

"Hän saa sinut sädehtimään."

"Ei se mitään sädehtimistä ole", Kate sanoi. "Raivon kipinöintiä vain." (s. 156)

Kuka lopulta vie Katen sydämen, vai viekö kukaan? Onko se joku deittipalvelun valitsemista seuralaisista vai joku villi kortti sen ulkopuolelta? Saako kukaan Katea sädehtimään, niin kuin hänen isänsä toivoo? Sanottakoon, että juoni on sen verran ennalta arvattava, että minä arvasin melko kirjan alkumetreiltä lähtien, miten tarina tulee päättymään. Se näissä romanttisissa ihanuuksissa on kuitenkin niin ihanan turvallista ja nautittavaa: voi olla varma siitä, ettei lukijaa petetä millään ihan karmealla lopulla, vaan onnellinen loppu on taattu, tavalla tai toisella. 

Paluunsa jälkeen Kate oli vältellyt kahvilaa kuin koirankakkavoileipää. (s. 31)

Vaikka kirja vaikuttaa tosi kliseiseltä ja hupsulta piirroskansineen ja asetelmineen, se on minusta oikein viihdyttävä  alusta loppuun. Muutamia tönkköjä kielikuvia (ks. sivun 31 sitaatti yllä ja sivun 260 sitaatti ylempänä) lukuunottamatta kielikin on toimivaa. Pidän myös kovasti kirjoista, joissa leivotaan tai kokataan, ja tässä Kate tekee sivutyönään suussa sulavia leivonnaisiaan myyntiin Mattin kahvilaan. Hänen varsinainen työnsäkin on vallan kiehtova: hän on kuosisuunnittelija, joka ammentaa innoituksensa luonnosta ja sen materiaaleista. Kerta kaikkisen nautittava, viihdyttävä, romanttinen ja hauska kirja joulun odotukseen. Tämä voisi olla se kirja, jonka luen joka joulu uudelleen. Toivottavasti baylissin toinen jouluromaani, A Season for second chances, suomennettaisiin ensi jouluksi. 

Jouludeitti x 12 on mainio lahjaidea nuorelle aikuiselle tai aikuiselle romantiikan ja kevyen lukemisen ystävälle!

Arvosanani 4,5

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

 

Muissa blogeissa:

-

Samantyylistä luettavaa:

10 x sokkotreffit: Ashley Elston

 

Muita viime vuosina ilmestyneitä jouluaiheisia aikuisten romaaneja:


24 pientä ihmettä: Jenny Fagerlund

Ole minun: Josie Silver

Sydämeni lahja: Jenny Gladwell 

Kuolema joulupäivänä: P.D. James 

Ota minut syliin: Natalie Cox 

Enkelipuu: Lucinda Riley 

Viikko on pitkä aika: Franceska Hornak 

 

Ja nuortenromaaneja:


Ruusun salaisuus: Martin Widmark 

Poika nimeltä joulu, Tyttö joka pelasti joulun & Joulupukki ja minä: Matt Haig 

Ponikartanon joulu; Asta Ikonen 

Let it snow - kolme talvista rakkaustarinaa: Lauren Myracle, John Green ja Maureen Johnson

10 x sokkotreffit: Ashley Elston

 

Ei kommentteja: