Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Messinan perhe -sarja: Ashley Elston

10 x sokkotreffit: Ashley Elston. Suomentanut Inka Parpola. WSOY 2020 (Messinan perhe #1)

 Englanninkielinen alkuteos (2019): Ten Blind Dates. Kansi: Mary Claire Cruz ja Jamie Alloy; iStockphoto; Di Studio / Shutterstock; Dmitry Lobanov / Shutterstock; HNK/ Shutterstock

"Jouluinen romanttinen komedia

10 x sokkotreffit on kuin Let It Snow ja Love, Actually yhdessä paketissa.

Sophien poikaystävä jättää hänet juuri ennen joulua. Sydän murskana Sophie lähtee joulunviettoon ja joutuu kohtaamaan koko hervottoman amerikkalais-sisilialaisen sukunsa. Tyttöä lohduttaakseen isoäiti keksii ”kivan idean”: kymmenen sukulaista saa järjestää Sophielle sokkotreffit eri illoille. Alkaa tapahtumien ketju, jonka edetessä Sophie oppii paljon omasta sydämestään…"(WSOY)
 
Oma arvio: 
 
Ai että, jos kirjan kannessa mainitaan lempileffani Love, Actually (Rakkautta vain), odotukseni kirjasta ovat todella korkealla! Ihanaa, että näin joulun alla julkaistaan tällaisia jouluteemaisia romanttisia höpsötyksiä, sillä juuri tällaisia sitä kaipaa pitkän ja synkän syksyn päätteeksi (tai jatkoksi, sillä talvea ei vielä näy eikä kuulu.) Ashley Elstonin 10 x sokkotreffit on juuri sellainen.
 
"Olen kuitenkin sitä mieltä, että sinun pitää viedä tämä treffijuttu loppuun, koska sinun täytyy olla sataprosenttisen varma siitä, että haluat juuri minut." (s. 125)

Kirjan idea on ihanan hupsu: 17-vuotias Sophie on innoissaan, sillä hänen äitinsä ja isänsä ovat uskaltautuneet jättämään hänet hetkeksi yksin kotiin. Sophien vanhemmat matkustavat vierailulle vanhimman tyttärensä Margotin luo sairaalaan, joka on viimeisellä kolmanneksella raskaana, ennen kuin Sophie ja vanhemmat matkaavat joulun viettoon mummolaan sukuloimaan. Sophie haluaa viettää hetken poikaystävänsä Griffinin kanssa ennen kuin ajaa Nonnan ja Papan luo -  mutta sitten asiat saavat täyskäänteen, kun hän sattuu kuulemaan bileissä poikkiksensa puhuvan kavereilleen, että haluaa ehkä erota Sophiesta. Griffinin selitykset eivät enää auta, kun itkusilmäinen Sophie ryntää pois bileistä ja ajaa suorinta tietä 50 kilometrin päähän itkemään suruaan Nonnalle.
 
"Mutta kun minä luulin että halusimme samoja asioita."
"Ihmiset muuttuvat. ehkä sinä kuvittelit, että te kaksi kuljitte samaan suuntaan, vaikkette oikeasti kulkeneetkaan." (s. 22)

Sophien mummula pursuaa räiskyväluonteisia amerikkalais-sisilialaisia sukulaisia, ja pian kaikki sedät, tädit ja serkut saavat kuulla Sophien onnettomasta tilanteesta. He saavat pähkähullun idean: Sophielle järkättäisiin vuorotellen kymmenen peräkkäisen päivän ajan sokkotreffit, joista hän saa yhden kerran halutessaan kieltäytyä. Jokainen vuorollaan varaa kalenterista päivän, kirjoittaa edellisenä päivänä vihjeen treffeistä ja etsii suunnilleen samanikäisen treffikumppanin. Sophie on tietenkin alussa järkyttynyt ja ehdottomasti kieltäytyy, mutta sitten... miksipäs ei? Pian Sophien treffien kestoista lyödään myös vetoa.

Valofestivaali - Natchitoches
Ole valmiina kello 14.00
Pukeudu lämpimästi, beibi, koska ulkona on kylmä! (s. 47)

Sophien seurana ja treffitukena mummolassa ovat hänen rakkaat serkkunsa Olivia ja Charlie sekä naapurinpoika Wes, joiden kanssa hän on aiemmin hengaillut paljonkin, mutta kokee vieraantuneensa heistä viime vuosina. Nyt heillä tuntuu taas olevan hauskaa yhdessä, mutta jokin etääntyneisyyden tunne kaihertaa Sophieta ajoittain. Olivia, Charlie ja Wes toimivat Sophien treffien selustan turvaajina, ja he pitävät todella hauskaa serkkunsa kustannuksella. Tietysti treffeistä otetaan hauskimmat otokset someen jaettavaksi ja Griffin tägätään niihin. Griffin alkaakin pommittaa Sophieta viesteillä ja kysellä, miksi tämä näkyy kuvissa jatkuvasti eri kundien kanssa. Samalla Griffin yrittää luikerrella takaisin Sophien elämään, mutta onneksi Sophien ystävät pitävät tytölle jöötä.
 
"Onko siis minun syyni, että olet nykyään tylsä?" (s. 210)

Sophien seuraavia treffejä oikein odottaa. Osa treffeistä ei mene ihan putkeen, sillä aina täti, setä tai ilkeämielinen serkku ei välttämättä valitse parasta mahdollista treffikumppania. Yksi lukion ekaluokkalainen poika yrittää kähmiä liikaa, toinen tyyppi vie Sophien drive-in-leffaan katsomaan - pornoelokuvaa! Mukaviakin treffejä on toki, mutta Sophien mielessä tuntuu kerta kerran jälkeen olemaan yksi ihan erityinen poika, jonka seurassa hän on viihtynyt jo kauemmin. Harmi vain, ettei hän saa itse valita treffikumppaniaan. Vai saako?
 
Ja siinä hän on ja kuljettaa koripalloa. Näyttää siltä kuin hän olisi tehnyt sitä jo hyvän tovin, sillä hän on riisunut paitansa, ja tukka näyttää hikiseltä. (s.107)
 
Välillä Sophie viestittelee isosiskonsa Margotin kanssa ja on huolissaan, sillä isosiskolla tuntuu olevan ongelmia loppuraskautensa kanssa. Jatkuva turvotus Margotin eri ruumiinosissa kuvottaa ja huvittaa Sophieta, mutta kielii lopulta ongelmista. Treffiseikkailujen ohessa Sophie joutuukin murehtimaan välillä siskonsa vointia ja karkaapa pari kertaa vierailemaan sairaalassa pikavisiitillä kielloista huolimatta - ystävät tukenaan. Sophie ja Margot ovat ihanan läheiset ja toistensa tukena humoristisella tavallaan, vaikka välimatkaa on. 
 
MINÄ: ??????Mikä tuo on?
MARGOT: Lähikuva varpaistani. Ne ovat liimaantuneet yhteen. En voi heilutella niitä tai erottaa niitä toisistaan. Ne ovat kuin prinssinakkeja. (s. 11)
 
10 x sokkotreffit on aivan ihastuttava kirja! Siinä on lämmintä huumoria, pinnan alla kytevää ah-niin-ihanaa romantiikkaa (ennalta-arvattavaa toki) ja suloista yhteenkuuluvuuden tunnetta Sophien perheen ja suvun kesken. Muutakin sisältöä siis toki löytyy kuin romantiikkaa. Kirjassa on hyvin viihdyttävä juoni ja huumori on osuvaa. Tästä jää hyvä mieli. 
 
Kirja on hyvin elokuvamainen niin juoneltaan kuin henkilöhahmoiltaan, ja kyllä, tästä on ainakin toukokuussa 2019 ilmoitettu olevan suunnitteilla elokuva. Mitään tietoa siitä, onko leffa missä vaiheessa (jos missään), en löytänyt. 

Tämä kirja on ehdoton suositukseni joululahjaksi noin 13-16-vuotiaalle nuorelle (tytölle), joka tykkää lukea romanttisia kirjoja. 

Arvosanani täydet 5+

Lainasin tämän kirjan kirjastosta.
 
Muissa blogeissa:
 
 
 
 Lisään kirjan Helmet-haasteen kohtaan:

2. Iloinen kirja
 
Popsugar-haaste saa kirjan kohtaan:
 
A Book at least a Four-Star rating on Goodreads

10 totuutta ja  yksi tehtävä: Ashley Elston. Suomentanut Inka Parpola. WSOY 2022 (Messinan perhe #2)

Englanninkielinen alkuteos (2021): Ten Truths and a Dare. Kansi: Riikka Turkulainen, iStockphoto

"10 x sokkotreffit -kirjan tekijän uusi tunteisiin vetoava, aurinkoinen tarina.

Juhlahumua ja mahdottomia vaatimuksia, päättäjäisbileitä ja suorittamattomia kursseja. Mikä loppujen lopuksi saa Olivian suoriutumaan lukion viimeisestä haasteesta, tahto olla paras vai yksi saavuttamaton poika, johon periaatteessa ei saisi langeta...

10 x sokkotreffit -kirjasta tutun Sophien serkku Olivia vetää mukaansa koko parhaiden ystäviensä verkoston, kun suorittamatta jäänyt liikkakurssi uhkaa hänen valmistumistaan. Kuumassa Louisianassa kaikki muut valmistautuvat juhlimaan vapauttaan samalla kun Olivia joutuu kohtaamaan ylihuolehtivien vanhempien rasittavuuden, ennakkoluulonsa ja yhden aika yllättävän ihanan pojan." (WSOY)

Oma arvio:

Pidin kovasti Ashley Elstonin edellisestä kirjasta 10 x sokkotreffit (2020), ja yllätykseni olikin suuri, kun sille tuli jatkoa. Sama hauska numeroteema jatkuu tässäkin kirjassa, vaikka käytännössä tämä ei näy niin selkeästi kirjan juonessa kuin kirjan nimessä.

10 totuutta ja yksi tehtävä esittelee nyt näkökulmahenkilönään edellisestä osasta tutuksi tulleen Sophian Olivia-serkun. Toki Sophiakin saa edelleen tilaa kirjan sivuilta, muttei niin paljon kuin tunnollinen Olivia, jolla on tällä kertaa perustavanlaatuinen ongelma, johon hän tarvitsee kipeästi serkkujensa apua.

"Ja sinä pärjäät loistavasti! Kaikki tietävät, miten ankarasti sinä sinä paiskit töitä! Uskomatonta, että joku onnistui viemään sinulta priimuksen tittelin." (s. 16)

Sydänsuruista Olivia ei kärsi, kuten Sophia edellisessä osassa, vaan Olivian ongelma liittyy lukiosta valmistumiseen. Kaikille on jo ollut tiedossa, että tunnollinen Olivia tulee valmistumaan koulunsa toiseksi parhaimpana, ja hänellä on kunnia pitää tervetuloa-puhe valmistujaisissa. Mutta nyt tumma varjo on langennut hänen ylleen: Olivia saa rehtorilta viestin, jossa hän pyytää tätä toimittamaan todistuksen lukion ulkopuolisen kurssin suorittamisesta, jotta valmistuisi vuosiluokkansa kanssa samaan aikaan. Olivia on ollut ihan varma, että golfkurssin opettaja, valmentaja Cantu on toimittanut todistuksen aikanaan, mutta näin ei ilmeisesti olekaan. Helppo homma, Olivian on vain otettava yhteyttä valmentajaan ja pyydettävä uusi todistus.

Mutta eipä se menekään niin. Kun viimein Olivia saa Cantun kiinni, tämä sanoo, ettei voi antaa todistusta kurssista, sillä Olivialla oli ihan liian monta poissaoloa. Ylpeys käy lankeemuksen edellä: Olivia suhtautui tosi leväperäisesti kurssiin ja meni sinne usein myöhässä, koska ajatteli pahaisen golfkurssin olevan läpihuutojuttu. Nyt hän saa pienoisen opetuksen. Valmentaja Cantu lupaa kuitenkin armollisesti antaa Olivialle uuden mahdollisuuden, ja ottaa tämän apulaiseksi Ellerbe Hillsin golfkentälle, jossa valmistaudutaan isoon turnaukseen. 

"Jos rehkit niin ankarasti muilla kursseilla saavuttaaksesi noin hyvät arvosanat, mikset nähnyt samaa vaivaa minun kurssillani?" (s.54)

Ainoa ongelma vain on se (sen lisäksi, ettei Olivia ymmärrä golfista tuon taivaallista), että hänen reissussa oleva äitinsä uskoo tyttärensä olevan nyt juhlimassa Abibileiden viikkoa. Se on kokeiden päättymisen ja valmistumisen väliin jäävä viikko, jolloin abit järjestävät huikeita teemabileitä päivittäin. Tässä kohtaa Olivia tarvitsee serkkujensa Charlien ja Sophien sekä tämän poikaystävänsä Wesin apua: kunkin on otettava vuorotellen Olivian puhelin haltuunsa ja mentävä niihin menoihin, joihin Olivian äiti olettaa tämän osallistuvan, jottei hän epäilisi mitään. (Olivian äiti on nimittäin asentanut paikantamissovelluksen tyttärensä puhelimeen reissunsa ajaksi.) Näin Olivia voi tunnollisesti korvata golfkurssin puuttuvat tunnit ja uskotella äidilleen kaiken olevan kunnossa. Koska hän ei halua, että koko suku saa tietää tästä mokasta, joka meinaa uhmata hänen valmistumistaan. Olivia on suvun välkky ja häneltä odotetaan paljon.

ÄITI: Ja koska alaosa on silkkiä, muista pikkarirajat.

Okei, nyt tämä meni liian pitkälle. Liian. Pitkälle. (s.39)

Puhelimenvaihtoralli aiheuttaa tietenkin paljon hauskoja tilanteita ja sattumuksia, esimerkiksi kun Charlie yrittää vastata tädilleen Oliviaksi tekeytyneenä pukeutumiseen, kampauksiin ja bikinirajoihin liittyviin kysymyksiin. Lisäksi mystinen "L" viestittelee Olivian puhelimeen, ja serkut tulkitsevat ihan väärin, kuka tämä tyyppi onkaan. Totta on, että Olivia huomaa tykästyneensä Leo-nimiseen poikaan, joka on eräiden väärinkäsitysten johdosta eräänlainen Messinan serkkujen arkkivihollinen. Leo on intohimoinen golffaaja, joten Olivia ei voi olla törmäämättä poikaan golfapulaisen pestissään.

Messinan perhe on ihan yhtä äänekäs, toisten asioihin puuttuva ja häseltävä kuin edellisessäkin osassa. Nonna-isoäiti on se joka loihtii parhaat herkut, Maggie Mae tädin tyttäret, Mary Jo ja Jo Lynn, joita serkukset kutsuvat salaa Pahat Joet -nimellä, ovat yhtä pisteliäitä kuin ennenkin. Olivian äiti on melko ärsyttävä viesteissään, joissa hän tuntuu olevan jatkuvasti huolissaan tyttärensä bikinirajoista. Outoa. Michael-eno on sentään Olivian suosikki, se, jolle hän voi uskoutua. Tässä kirjassa rasittavat sukulaiset (Pahoja Joeta lukuunottamatta) eivät pääse niin suureen rooliin, vaan tapahtumat pyörivät Olivian, Sophian, Wesin ja Charlien näkökulmasta.

"Enpä olisi uskonut, että palovammapotilas pystyy punastumaan, mutta sinulta se luontuu!" (s. 103)

En ole ihan yhtä hullaantunut tästä jatko-osasta kuin edellisestä, mutta olihan tämä oikein viihdyttävä ja hauska välipalakirja. Kirjan opetus lienee se, että aina kannattaisi olla rehellinen ja kertoa suoraan, mitä haluaa, eikä ajatella aina muiden odotuksia. Olivia näkee hurjasti vaivaa, jottei hänen äitinsä pettyisi, mikä tuntuu aika hupsulta näin lukijan näkökulmasta. Toisaalta, eipä me oltaisi saatu sitten viihdyttävää tarinaa, jossa osa hauskuudesta piilee siinä, miten kukanenkin puhelimenhaltija saa kulloinkin huijattua Olivian äitiä. Samalla pääsee hiukan kurkistamaan golffaamisen mystiseen maailmaan (tai minulle se ainakin on hyvin mystinen laji.) Romantiikkaa kirjassa on juuri sopiva, pikantti ripaus.

Arvosanani on 4+

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Lisään kirjan seuraaviin lukuhaasteisiin:

Helmet: 13. Lasten- tai nuortenkirja, joka on julkaistu 2000-luvulla


Ei kommentteja: