tiistai 8. syyskuuta 2015

Millä hinnalla myisit oman lukutaitosi? Asiaa tänään käynnistyvästä lukutaitokampanjasta.Tänään on lukutaitopäivä. 

Lukutaito. Minulle niin itsestäänselvä asia, niin kuin varmasti sinullekin, joka tätä luet. Eihän sitä tule joka päivä ajatelleeksikaan, mihin kaikkeen lukutaito mahdollistaa: sujuvaan koulunkäyntiin ja ammattiin opiskeluun, arjessa selviämiseen, kirjoista nauttimiseen ja median seuraamiseen - täysipainoiseen elämään ja yhteiskunnassa selviämiseen. 

Kuitenkin Unescon EFA-raportin 2015 mukaan maailmassa on yhä 781 miljoonaa lukutaidotonta aikuista, joista kaksi kolmasosaa on naisia. Saharan eteläpuolisen Afrikan naisista puolet eivät osaa lukea. Lapsista 58 miljoonaa on vailla lukutaitoa. 


Ilman lukutaitoa on vaikea olla yhteiskunnan täysivaltainen jäsen: äänestää, lukea lääkepurkin resepti, auttaa lapsia läksyissä, tietää, mitä maailmassa tapahtuu, löytää töitä ja ymmärtää tienviittoja. Koulutus on ainoa keino nousta köyhyydestä ja rakentaa kestävää rauhaa. Suurin osa, jopa 98 prosenttia maailman lukutaidottomista elää kehitysmaissa - usein köyhyydessä ja monet heistä sodan haavoittamina. Lukutaitoa ei ole juuri siellä, missä sitä eniten tarvittaisiin. Suomessa sen sijaan, jossa lukutaito on lähes itsestäänselvyys, olemme unohtaneet, kuinka arvokas se todella on.

- Se on lukemattoman arvokas!


Kuva: Markku Vesikko
Suomen pakolaisavun järjestämä lukutaitokampanja alkaa tänään, 8. syyskuuta, ja kestää 30. syyskuuta saakka.  Kampanjan tavoitteena on mahdollistaa lukutaito konflikteja paenneille ihmisille, nostaa esiin lukutaidon merkitystä, herättää keskusteluja ja innostaa suomalaisia lukemaan. Kampanjalla on kolme lähettilästä: Lotta Backlund, Waltteri Torikka ja Jaana Pelkonen sekä lisäksi mukana on kymmeniä bloggaajia, lukuisia kirjailijoita, sanomalehtiä ja kustantamoja. Olen mielelläni mukana nostamassa tätä tärkeää asiaa esille!

Kuva: Mikko Takkunen
- Jos haluat olla mukana tässä kampanjassa, kannattaa käydä heti tänään tykkäämässä lukutaitokampanjan tapahtumasivua facebookissa. Kutsuthan mahdollisimman paljon kavereita tapahtumaan mukaan facebookin kautta ja jaat tapahtumaa. Muista käyttää somessa virallista hashtagia #lahjoitalukutaito

- Voit myös käydä tutustumassa tarkemmin Suomen pakolaisapuun ja sen toimintaan.

- Kouluilla on mainio tilaisuus lähteä mukaan päivätyökeräyksen kautta (eli pientä työtä vastaan vapaa-ehtoiset oppilaat keräävät rahaa lukutaidon edistämiseen). Lisätietoa saat tästä linkistä.

- Jos haluat osallistua keräykseen, voit tehdä sen haluamallasi summalla yhteisörahoituspalvelu Mesenaatin kautta (klikkaa kampanjakuvaa):
 


http://mesenaatti.me/lahjoitalukutaito

Saammeko mahdollistettua lukutaidon vähintään 450:lle pakolaiselle? Yhden ihmisen koulutus maksaa 52 €, joten tähän tarvitaan lahjoittajilta yhteensä 23 000 €. Voit myös haastaa esimerkiksi ystäväsi, työkaverisi, sukulaisesi, naapurisi mukaan.

Kuva: Mikko Takkunen

Sinulla on jotain arvokasta. Rauha. Ihmisarvoinen elämä. Toimeentulo.
Mikään näistä ei ole mahdollista ilman lukutaitoa.

Ei kommentteja: