Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

tiistai 28. kesäkuuta 2022

Kiss my juhannus: Laura Suomela

 Kiss my juhannus: Laura Suomela. Karisto 2022

Kansi: Saara Helkala

"Riemukas romaani teiniporukan juhannuksesta, joka ei suju aivan kuin oli suunniteltu.

Juhannuksesta on tulossa ennätystylsä. Viime tingassa Eetu saa varattua netistä luksusmökin porealtaineen, mistä tyttöystävä Alisa on innoissaan. Matkaan lähtevät myös kaverit Lassi ja Suvi, ja lopulta mukaan löydetään täysi-ikäinen, joskin hieman kyseenalaisen maineen omaava kuski.

Perillä käy kuitenkin ilmi, että mökki ei ole aivan sellainen kuin kuvissa. Soppaa hämmentää vielä tyttöjen salaperäinen kauppareissu, josta käynnistyy oikea väärinkäsitysten ilotulitus. Voiko yksi mökkireissu tuhota kaiken?

Laura Suomela tavoittaa teini-ikäisen mielenmaiseman ja ryydittää tarinaa hillittömällä huumorilla."(Karisto)

Oma arvio:

Juhannus oli ja meni, mutta ehdinpäs bloggailla tästä hyvin juhannusteemaisesta kirjasta ainakin melko lähellä mittumaaria. Olen tähän mennessä pitänyt tosi paljon Laura Suomelan viihteellisistä, humoristista ja keveistä kirjoista, kuten Minä vastaan marraskuu ja Ilmatilaloukkaus, joissa on jotenkin sitä vanhanaikaista nuortenkirjamaisuutta, mutta ne ovat kuitenkin tätä aikaa ja kaiken lisäksi tajuttoman hauskoja. 

Ymmärrän kyllä oikein hyvin, että kesämökkien kuuluukin olla vaatimattomia, mutta ei kai sentään ihan tällaisia. (s. 33)

Kiss my juhannus kertoo kahden nuoren minäkertojan, 17-vuotiaiden Alisan ja Eetun, kautta pienen kaveriporukan juhannuksesta, joka ei sitten menekään aivan suunnitelmien mukaan. Eetu haluaa tehdä vaikutuksen niin tyttöystäväänsä Alisaan kuin kavereihinsa Lassiin ja Suviin vuokraamalla viime hetkellä kohtuulliseen hintaan upean mökin läheltä Himos-festivaaleja. Läheltä ja läheltä, sillä Vehmaslahdella sijaitsevalta Apple Garden -luksusmökiltä on vielä sata kilsaa Jämsään. Mutta mitäs pienistä, sillä mökillä tuntuu olevan kaikkea: poreamme, palju, järvi suppilautoineen, pingispöytä ja kaikki varustelut.

Vielä pitäisi saada kyyti, sillä kaikkien vanhemmat on menossa omille menoilleen, eikä kellään porukasta ole ajokorttia vielä. Onneksi löytyy Banzo, Eetun entinen jäkisjoukkuekaveri, joka tosin tunnetaan vähän koheltajana. Tytöt ovat kuitenkin vaatineet, että mökkiloman on oltava päihteetön, sillä he ovat viettäneet päihteetöntä elämää jonkin aikaa. Alisa on viime ajat piiskannut itseään kauheasti lukio-opinnoissa, sillä hän tähtää lääkikseen, mutta Eetu on jaksanut tukea tyttöystäväänsä uskollisesti, vaikka haluaisi toki tämän välillä relaavan. Siksi hän halusikin yllättää tämän luksusmökkijuhannuksella.

Onhan se ollut hivelevää kuulla, että on kympin tyttö, mutta kehujen hintalappu on tähtitieteellisen korkea. (s. 129)

En halua spoilata kaikkea iloa kirjan lukijalta, mutta kerron sen minkä takakansitekstikin paljastaa: mökki ei todellakaan ole sitä, mitä nettikuvauksessa on luvattu. Seuraa tajuttoman hauskoja hetkiä, kun porukalle selviää, mitä mökkivuokra pitää sisällään. Kaiken lisäksi mökin vuokraaja, iäkäs Kalevi asuu pihamökissä ja ilmestyy tämän tästä ohjeistamaan nuorisoa. Tytöt eivät voi peitellä pettymystään, mutta Eetu yrittää ylipirteästi kääntää kaiken hyväksi, mikä ärsyttää Alisaa entisestään. Sitten Suvi, Alisa ja Banzo joutuvat lähtemään pikaiselle kauppareissulle, joka venähtääkin melko pitkäksi... Mökillä turhautuneet Eetu ja Lassi saavat väärän käsityksen ja tuohtuessaan tekevät hölmöjä ratkaisuja. Lopputulos on melkoisen hulvatonta kohellusta.

Joskus tuntuu, että haluaisin karata elämästäni, joka on kuin loputon peli. Aina pitää onnistua päästäkseen seuraavalle tasolle. Voisinpa lentää jonnekin autiolle saarelle, missä ei ole kirjoituksia eikä tulevaisuuttani määrittele joku yksittäinen koe. (s. 100)

Tykkään kovasti kirjan huumorista. Silti koko kirjaa ei ole vedetty kokonaan kieli poskella, vaan siinä käsitellään myös monenlaisia teemoja, kuten huonoja kotioloja, sober curiosityä, ylisuorittamista ja opiskelupaineita. Alisa ja Eetu miettivät kumpikin tahoillaan heidän suhdettaan, ja Suvilla ja Lassillakin on omat ongelmansa. Silti asioita ei jäädä vatvomaan, vaan kirjassa mennään toiminta edellä. Lassi moittii aina miellyttämässä olevaa Eetua tossun alla olevaksi, jolloin tämä alkaa itsekin miettiä, pyrkiikö liikaa miellyttämään Alisaa. Vai vaatiiko Alisa jotenkin liikaa? Alisa taas miettii, onko Eetu kyllästynyt häneen, kun hän ei osaa ikinä relata ja voi olla välillä aika vaativa. Siispä nuorella parilla on monenlaista selvitettävää kaaosmaisen juhannuksen aikana. Asiat kuitenkin lutviutuu mukavasti tässä kirjassa.

Annan kirjalle arvosanaksi 4,5

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

Muissa blogeissa:


Samantyylistä luettavaa:


Lisään kirjan seuraaviin lukuhaasteisiin:

Helmet: 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä
Booklist Queen: Recommended by a librarian
Seinäjoen kirjaston lukuhaaste: 12. Kirjassa ollaan maaseudulla
Popsugar: A Book that takes place during your favorite season


Ei kommentteja: