Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

torstai 15. lokakuuta 2015

Syksyn lastenkirjauutuuksia - yhteistyöpostaus lasten kanssa, osa 2.

Hyvää lasten- ja nuortenkirjaviikkoa! 

Viime viikolla bloggasin yhteistyössä lasteni kanssa syksyn lastenkirjauutuuksista, ja tällä viikolla esittelen loput kirja-arviomme. Edellisen postauksen voit lukea tästä linkistä.Olen mukana Kirjalitta lastenkirja- ja sanataidefestivaalissa, johon kuuluu  lukuisia tapahtumia Tampereella ja virtuaalitodellisuudessa. Jos kiinnostuit, lisätietoa monipuolisesta ohjelmasta saat tästä linkistä.

Tässä postauksessa on enemmän lasten pidempiä kertomuksia kuin ensimmäisessä osassa. Kaksi paksuinta kirjaa luin yhdessä koululaisen kanssa, sillä pikkuveli ei jaksanut kuunnella niin pitkiä ja kuvattomia kirjoja.

Arvostelussamme oli käytössä seuraava asteikko: tosi huono (1), huono (2), ok (3), hyvä (4) ja tosi hyvä (5). Kaikki kirjat ovat itse valitsemiamme arvostelukappaleita.


Radio Korvatunturi: Anneli Kanto. Kuvittanut Janne Harju. Karisto 9/2015. 113 sivua. Lastenkertomus.

"Pate-poro on jatkuvasti napit vastakkain työparinsa, tonttu Ärtsyn kanssa. Jouluaaton lähestyessä riitaisa parivaljakko päätetään erottaa toisistaan – ja Pate joutuu jäämään Korvatunturille vuoden tärkeimpänä päivänä. Flunssainen joulumuori tarvitsee Paten huolenpitoa, mutta ponteva poro kaipaa sähäkämpääkin tekemistä. Se eksyy Radio Korvatunturin studioon, ja teknikkona työskentelevä Joulukärpänen pestaa Paten juontajaksi jouluaaton lähetykseen…"

Poika 5 v: Tosi hyvä! (kuvien vähyys ja tarinan pituus pitkästytti välillä. Luettiin useammassa osassa)

Tyttö 7 v: Tosi hyvä, koska ne kuunteli räminämusiikkia ja nimeksi tuli Zagge Zorggarauta.

Äiti 36 v: Hyvä. Hauska tarina.

Arvosanamme: 4,5 ***Suosikkimme!***

 Messi ja Mysteeri - Kattiralli: Ninka Reittu.Otava 9/2015. 38 sivua. Kuvakirja.

"Kesäloma on alkanut. Messi perheineen pakkautuu autoon ja suuntaa kesälomareissulle. Pian seurueeseen liittyy kaikkien riemuksi myös liftari: Messin salaperäinen ystävä Mysteeri. Matkan varrella kissat törmäävät jos jonkinmoisiin kulkijoihin: kettuperheen amerikanrauta on suistunut suohon, maanviljelijän peräkärry tehnyt kuperkeikan, kuorma-autolla liikkuvat rakennusmiehet ovat ihan eksyksissä ja kuumailmapalloilija kaipaa seikkailuseuraa. Kaikkia Messi, Mysteeri ja muut kissat yrittävät auttaa parhaansa mukaan. Ja kun kissat itse autoineen joutuvat pulaan, on uusien ystävien apu tarpeen."

Poika 5 v: Ok, koska en tykännyt kuin puoleksi.

Tyttö 7 v: Tosi hyvä, varsinkin kun Riitta-mummu nappasi auton kuormurin kyytiin.

Äiti 36 v: Ok. Ihan rempseä tarina, mutta ehkä hiukan sekava.

Arvosanamme: 3,5Tinka ja Taika - Kielletty metsä: Sanna Isto. Kuvittanut Julia Vuori. WSOY 9/2015. 175 sivua. Lastenkertomus.

"Noitasiskokset Tinka ja Taika ovat kadottaneet mummonsa taika-arkkuun - kaikki on nyt kiinni arkunperijättärien taidoista!
Mummon taika-arkku on portti vihreään metsään, jossa Tinkan ja Taikan noitakoulutuksen piti jatkua talven ajan - taikoja kun voi tehdä vain kasvien avulla. Mutta jotain kummaa on meneillään metsässä, eikä mummo otakaan sisaruksia mukaan salaperäisille retkilleen. Kun mummo sitten katoaa, tyttöjen on uskaltauduttava yksin arkkuun apunaan vain maailman vahvin - ja kenties höpsöin - puhuva pehmolelu Lilli."


Tyttö 7 v: Tosi hyvä. Kiva tarina, jossa kaksi tyttöä ja mummon taika-arkku (ja söpö Lilli-heppa).

Äiti: Hyvä. Fantasiaelementit piristävät tarinaa, ja arkunmaailma ja tyttöjen ja mummon taikavoimat ovat kiehtovia. Montonen on tarinan pahis, joka ei ole kuitenkaan liian pelottava.

Arvosanamme: 4,5 ***Suosikkimme***Erikoiskoira Affe - Talviseikkailu Lapissa: Paola ja Pirjo Suhonen. Tammi 9/2015. 32 sivua. Kuvakirja.

"Kaksoset Arttu ja Kerttu ovat yöjunassa matkalla Lappiin. Mukana ovat boheemi Pirkko-täti sekä tietenkin Affe - lupsakka ja huolehtivainen erikoiskoira, joka osaa puhua. Tosin vain Arttu ja Kerttu kuulevat, mitä Affella on asiaa...

Leppoisa hiihtoretki muuttuu hurjaksi seikkailuksi, kun Affe säntää porojen perässä kauas tunturiin. Näkevätkö he rakasta koiraansa enää koskaan?"


Poika 5 v: Oikein hyvä kaikilla tavoilla...ja se porohyökkäys!


Tyttö 7 v: Oikein hyvä, koska siinä oli söpö Affe-koira!


Äiti: Ok. Tuotesijoittelua ei voinut olla huomaamatta. Kuvitus oli toki kaunis, mutta tarina melko mielikuvitukseton.

Arvosanamme: 4


 Leikkisä luuranko - Seikkailu saaristossa: Tiina Hautala. Kuvittanut Suvi Kari. Haamu 10/2015. 38 sivua. Kuvakirja.

"Saaga ja Veikko lähtevät merirosvoseikkailulle Majakkasaareen, jonka läpi kulkee luontopolku pitkospuineen ja kivikkoineen. Jonon perää pitävä Veikko ei pääse irti tunteesta, ettei olekaan ryhmän viimeinen. Vähän väliä korvaan supatetaan ja aivan kuin joku koputtelisi koukkusormin olkapäähän huomiota saadakseen. Saaga ja Veikko erkanevat ryhmästä päätyen punaiselle majakalle ja löytävät sieltä virnuilevan pääkallon. Onko se osa retken rekvisiittaa? Mutta missä muu ryhmä on? Ja mikä on se outo rapistelija, joka seuraa heidän kulkuaan? Punaisen majakan varjossa Veikko alkaa olla vakuuttunut, että koukkusormella on heille tehtävä. Alkaa jännittävä luontoretki, jossa Merenkurkun saaristo paljastaa salaisuutensa. Mukana hauskoja tehtäviä!"  

Poika 5 v: Ok. Luuranko oli hyvä, mutta muovipääkallo oli huono juttu, koska en pidä muovista.

Tyttö 7 v: Tosi huono, koska siinä ei ollut kivoja kuvia ja tarina oli tylsä.

Äiti: Huono, koska tarina ei oikein innostanut. Kuvitukset eivät hivelleet silmiäni, vaikka tosi taitavia ovatkin - eivät oikein lastenkirjaan sopivia.

Arvosanamme: 2 ***huonoimmat pisteet***


Hurjalinna: Katja Krekelä. Kuvittanut Riikka Jäntti. Tammi 09/2015. 184 sivua. Lastenkertomus.

"Kaipaatko kunnon seikkailua?
Astu sisään Hotkon sokerinhuuruiseen herkkupuotiin, Korkin sisarusten kirjakauppaan ja Hurjalinnaan, jossa ei koskaan tiedä mikä nurkan takana odottaa...
Venkura tietää, että hänessä on jotakin erilaista kuin muissa ja että se saa hänet jatkuvasti vaikeuksiin. Mutta mikä se jokin on, sitä hän ei ymmärrä. Pahamaineinen linna kalmiston takana saa tytön uteliaisuuden heräämään. Keitä Hurjalinnan salaperäiset asukkaat ovat? Ja miksi he yrittävät estää muita pääsemästä lähelleen? Venkura vie mukanaan seikkailuun uudet ystävänsä Herkko Hotkon ja Mekri Korkin. Ja kun Hurjalinnan salaisuus viimein paljastuu, se on jo keikauttanut Venkuran elämän päälaelleen."

Tyttö 7 v: Ok. Ehkä vähän pikkuisen tylsä. Puoleksi kiva, koska siinä on Venkura-niminen tyttö.

Äiti: Tosi hyvä, sillä tarinassa on hauskasti sekoitettu goottitunnelmaa kalmistoineen ja synkeine Hurjalinnoineen, Venkura-tytön säpäkkyyttä, eläinfantasiaa ja karkkikaupan makeutta. Ihana tarina!

Arvosanamme: 4

---------------------------------------


Kirja-esittelyistämme jäi nyt puuttumaan vielä pari kirjaa, sillä en ehtinyt saada niitä määräajassa. Tämä on ollut todella mukavaa tekemistä lasten kanssa ja aiomme ottaa tämän joskus uusiksi! 

Kiitoksia kustantajille arvostelukappaleista.

Meidän syksyn uutuuskirjojen Top 5  on:

* Riemukas metsäretki: Tittamari Marttinen ja Marjo Nygård. Mäkelä.

* Tatun ja Patun ihmeellinen joulu: Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Otava.

* Pullopostia tietenkin!: Hannu Hirvonen ja Virpi Penna. Karisto

* Tinka ja Taika - Kielletty metsä: Sanna Isto ja Julia Vuori. WSOY.

* Radio Korvatunturi: Anneli Kanto ja Janne Harju. Karisto.
Muistakaa lukea lapsillenne paljon!

2 kommenttia:

Hande kirjoitti...

Tapasi ottaa lapset mukaan arviointiin, on erinomainen!
Blogissani on sinulle tunnustus:
http://tuntematon-lukija.blogspot.fi/2015/10/liebster-award-tunnustus.html

Heidi P kirjoitti...

Oi kiitos, Hande! :)