Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

sunnuntai 24. elokuuta 2014

Väristys-trilogia: Maggie Stiefvater.

Väristys: Maggie Stiefvater.Suomentanut Laura Honkasalo.WSOY 2010.

Englanninkielinen alkuteos (2009): Shiver

 "Grace on jo vuosia katsellut kotinsa takana asustelevia susia. Etenkin eräs keltasilmäinen yksilö on saanut hänet pauloihinsa. Suden ja tytön välillä tuntuu olevan molemminpuolinen, luottamuksellinen yhteys. Sam puolestaan viettää kaksoiselämää. Talvella hän elää metsässä pienen laumansa kanssa ja käy äänetöntä ajatustenvaihtoa pelottoman tytön kanssa. Kesän lämpimät säät suovat hänelle muutaman arvokkaan kuukauden ihmisenä – kunnes pakkanen jälleen vangitsee hänet lumiseen metsään, suden ruumiiseen. Yhtenä syksyisenä päivänä Grace tapaa kotiovellaan pojan, jonka tuttuus saa hänen henkensä salpautumaan. Vuosien hiljainen suhde kasvaa tiiviiksi, surullisenkauniiksi rakkaudeksi. Mutta nuorten yhteinen aika käy vähiin… Ihmissusi-legendaa raikkaasti hyödyntävä Väristys on jäänhauras tarina nuoresta rakkaudesta. Herkällä tuntumalla kirjoitetut lauseet virtaavat eteenpäin ja vievät mukanaan, kunnes viimeisten sivujen jälkeen niiden lumosta ei malttaisi palata takaisin."

Oma arvio
Ei suotta ole tämän kirjan kieliasua kehuttu. Tätä oli kirjaimellisesti mukava ja helppo lukea, ja Gracen ja Samin rakkaustarina oli hennon runollista, kaunista ja herkkää. Mitään suuria intohimon tuulahduksia en tämän kirjan kanssa kokenut, kuin ehkä pienen ohikiitävän hetken ajan, mutta kirjan tunnelma veti minut mukanaan. Välillä saatoin hiukan tylsistyä, mutta tarina soljui kuitenkin enimmäkseen hyvin eteenpäin. 

Sivuhenkilöihin olisi voinut satsata hiukan enemmän, sillä he jäivät aika ohuiksi persooniksi. Tarinan loppu oli ennalta-arvattava, mutta toki mieluinen. Mietin nyt vain, miten susisaaga jatkuu vielä kahden kirjan verran mielenkiintoisena, kun lopussa kävi niin kuin kävi. Arvosanani tälle tunnelman ja herkkyyden takia 4,5.

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.


 Häivähdys: Maggie Stiefvater. Suomentanut Laura Honkasalo. WSOY 2011.


Englanninkielinen alkuteos (2010): Linger 

"Rakkaudella on kahdet kasvot, suden ja ihmisen. Häivähdys on romaani elämästä odotuksen jälkeen. Se on romaani pojasta jonka sutena viettämät vuodet ovat takana, tytöstä joka on menettää ihmisyytensä ja ystävistä, joiden on opittava suuntaamaan vihansa toistensa hyväksi. Riittääkö vain häive ihmisestä pitämään rakastavaiset kiinni toisissaan? "

Oma arvio
Turhaan epäilin, etteikö kakkososassa olisi riittänyt tapahtumia ja ylläreitä lukuintoa ylläpitämään. Alan yhä enemmän pitämään Stiefvaterin kerrontatyylistä, ja kiinnyin jo kovasti uusiin päähenkilöihin, Isabeliin ja Coleen. Loppu oli traaginen ja yllättävä, mutta en ihan kaikkea toivoani menettänyt kolmososan tapahtumien suhteen. Niinpä kolmososaa ahmimaan.... 
Arvosanani tälle 5-

Tämän kirjan lainasin kirjastosta. 

Maggie Stiefvater: Ikuisuus. Suomentanut Helene Bütsow. WSOY 2011.


Englanninkielinen alkuteos (2011): Forever

"Väristys-romaanissa Sam ja Grace löysivät toisensa. Häivähdyksessä he taistelivat saadakseen olla yhdessä. Nyt he tuskin näkevät toisiaan, sillä suden muoto ottaa Gracen valtaansa yhä useammin. Kun metsästä löydetään nuoren tytön ruumis, kylässä julistetaan sota susia vastaan. Vain Sam ystävineen tietää, että aseet kohdistuvat samaisiin ihmisiin, joita vanhemmat haluavat susilta suojella. Kierre on katkaistava. Grace on saatava pois metsästä. Ikuisesti."

Oma arvio: Voi että pidin tästä! Kaunis kerrontatyyli, runot rytmittämässä välillä tarinaa, ihanat, käsinkosketeltavan herkät henkilöhahmot (ja sudet) - siis  täydellisen mahtava päätös tälle trilogialle. 

Lopussa tuli taas tosi haikea fiilis, kun tajusin, että Samin ja Gracen tarina alkaa olla finaalissa, vaikkakin kirjan loppuratkaisu jätti kaiken avoimeksi. Onneksi tarinalle on tulossa jatkoa, kun Stiefvaterin itsenäinen jatko-osa Viettelys julkaistaan suomeksi lokakuussa. Siinä tosin keskitytään Isabelin ja Colen tarinaan, mutta sekin on kiehtova ja intohimoa pursuava. 
Arvosana trilogian päätösosalle 5-

Tämän kirjan lainasin kirjastosta. 

Maggie Stiefvater: Viettelys. Suomentanut Marja Helanen. WSOY 2014.

Englanninkielinen alkuteos (2014): Sinner


"Jokainen uskoo tuntevansa Colen tarinan. Rocktähti. Narkkari. Alamäki. Katoaminen. Mutta vain muutama ihminen tietää Colen synkimmän salaisuuden, hänen kykynsä muuttua sudeksi.
Yksi näistä ihmisistä on Isabel. Hetken aikaa Isabel ja Cole rakastivat toisiaan, mutta siitä tuntuu kuluneen kokonainen ihmiselämä. Nyt Cole on taas valokeilassa. Vaaravyöhykkeellä. Isabelin elämässä. Mutta voiko tämän syntisen pelastaa?
Vuonna 2010 Väristys-kirjan Sam ja Grace veivät lukijoiden sydämet. Sudeksi muuttuvan pojan ja päällepäin tavallisen tytön rakkaustarina sai vierelleen kaipuuta ja rock n' rollia tihkuvan tragedian, kun Häivähdys- ja Ikuisuus-kirjoissa äänen saivat kovapintainen kaunotar Isabel ja ihmissudeksi muuttunut rock-kukko Cole ja he miltei varastivat show'n runollisilta rakastavaisilta.

Viettelys on Isabelin ja Colen tarina."

Oma arvio
Viettelys on viihdyttävä, monipuolinen ja kaikin puolin mukava lukea. Colen ja Isabelin tarinaan oli ihana saada jatkoa ja lopuksi ennalta arvattavan suloinen päätös. Muutamia kutkuttavia intohimon hetkiä tässä oli, ja se on aina plussaa!

Minusta oli ihanaa päästä syvemmin tutustumaan näiden omintakeisten nuorten päänsisäiseen elämään ja seurata heidän kipuiluaan. He kasvoivat tarinan edetessä ihmisinä ja antoivat lopulta tunteilleen periksi. Lopputuloksena oli katkeransuloinen kasvutarina ripauksella tositeeveeviihdettä. 

Fantasiaa tässä kirjassa ei sitten juurikaan ollut, vaan Colen hetkittäinen sudeksi muuttuminen muiden tapahtumien sivussa teki tästä kirjasta ennemminkin maagisen realismin genreen sijoittuvan.   Arvosanani tälle 4+

Tämän kirjan sain kustantajalta, kiitos!

Ei kommentteja: