Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

tiistai 5. toukokuuta 2015

Wayward Pines -trilogia: Blake Crouch

Wayward Pines - Ei pakotietä: Blake Crouch. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Tammi 2015. 


Englanninkielinen alkuteos (2012): Pines

"Wayward Pines on tämän hetken kuumin jännityssarja, joka vie lukijansa outoon pikkukaupunkiin Idahossa. Wayward Pines -televsiosarja alkaa toukokuussa valtakunnallisella FOX-kanavalla , ja pääosissa ovat mm. Matt Dillon ja Juliette Lewis.

FBI-agentti Ethan Burke saapuu Wayward Pinesiin etsimään kollegojaan, jotka ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Idyllisessä pikkukaupungissa kaikki vaikuttaa täydelliseltä, mutta outoa kyllä Ethan ei saa yhteyttä ulkomaailmaan eikä kaupungin seriffi ota häntä tosissaan. Vasta kun kotiinpaluu osoittautuu mahdottomaksi, tajuaa Ethan että jokin on pahasti vialla. Hänen on ratkaistava Wayward Pinesin arvoitus - tai jäätävä sinne loppuelämäkseen."

Oma arvio: 

Jotakin kertoo tämän kirjan mukaansatempaavuudesta se, että luin tämän parin päivän aikana. Kirjassa ei turhia jaaritella, vaan tapahtumat seuraavat toinen toistaan. Ihmissuhdedraamat on jätetty tästä scifijännäristä lähes kokonaan pois, niinpä tässä keskitytään vain seuraamaan Ethanin edesottamuksia kaupungissa, jossa kaikki käyttäytyvät oudosti.

Kirjan kirjoittaja, Blake Crouch, tunnustautuu suureksi Twin Peaks -faniksi, ja se näkyy jollain lailla kirjan tunnelmassa. Minusta kirjan tapahtumat toivat mieleen myös Under the Dome -tv-sarjan (Stephen Kingin samannimistä kirjaa en ole lukenut, joten en voi verrata siihen), jossa myös kaupungista ei ollut ulospääsyä ja jotkut henkilöt kasvoivat vallanhimoisiksi pahiksiksi. Myös Wayward Pinesissä on heti Ethanin vastassa vallanhimoinen pahis, seriffi Pope. Toisaalta sain mielleyhtymiä myös James Dashnerin Maze runner - Labyrintti -kirjaan, jossa myös  on henkilöiden tavoitteena päästä aukiolta pois, ja poispääsyn esteenä on siinäkin omituisia otuksia. En nyt paljasta Wayward Pinesin otuksista enempää, etten spoilaa täysin muiden lukukokemusta...

Tämä kirja on ehtaa scifiä ja jännitystä parhaimmillaan ilman ylimääräistä draamaa ja ylilyöntejä. Välillä jännitys kasvaa sietämättömäksi, ja Ethanin tuska (niin fyysinen kuin henkinenkin) on melkein käsin kosketeltavissa.  Jatko-osa Wayward Pines - Salaisuus ilmestyy elokuussa ja trilogian päätösosa Wayward Pines - Viimeinen kaupunki tammikuussa 2016. Seuraavaksi aion kuitenkin  seurata tästä trilogiasta tehdyn kymmenosaisen minisarjan, joka alkaa 14.5. FOX-kanavalla!

Arvosanaksi annan kirjalle 4,5 ja suosittelen tätä ehdottomasti kesäjännäriksi kaikille!

Tämä kirja on arvostelukappale, kiitos kustantajalle! 

Wayward Pines - Salaisuus: Blake Crouch. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Tammi 2015.

 Englanninkielinen alkuteos (2013): Wayward

 

"Wayward Pinesissa seriffi on ainoa joka tuntee kaupungin salaisuuden. Kun Ethan Burke tuli kaupunkiin, seriffi oli hänen pahin vihollisensa. Nyt Ethan on itse seriffi.

Wayward Pinesissa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Kukaan ei tiedä sitä paremmin kuin Ethan Burke, entinen FBI-agentti, joka joutui Pinesiin sattumalta - tai niin hän luuli. Nyt Ethan on kaupungin seriffi, ja hänen elämänsä voisi olla täydellistä, mutta salaisuus painaa häntä.

Kaupunkia ympäröivät vaarat ovat kauheampia kuin kukaan osaisi kuvitella, mutta onko Wayward Pinesin vääristyneessä todellisuudessa eläminen sen parempaa? Ilmapiiri kiristyy hetki hetkeltä, ja pian Ethanin on valittava kenen puolella seisoo."

Oma arvio:
Voi mahdoton sentään! Olin matkustaa bussilla pysäkkini ohi, kun luin tätä kirjaa työmatkallani. Olin ensimmäisen Wayward Pines -sarjan osan luettuani hieman skeptinen siitä, että jatko-osiin olisi saatu ujutettua enää mitään yllättävää - vaan onhan tässä hämmentäviä paljastuksia taas lisää.

Tässä osassa avataan lukijalle hieman myös aikoja ennen Wayward Pinesin, kuten miten Pam on lähtenyt mukaan projektiin sekä miksei Pilcherin vaimo ole kaupungissa. Pilcheristä kehkeytyy tarinan edetessä melkoisen sairas persoona, joka toteuttaa maanisesti omaa visiotaan ihmiskunnan säilyttämisestä. Pam kuvaillaan kirjassa täysin erilaiseksi kuin mitä hän on FOX:in tv-sarjassa. Hän on häikäilemätön, empatiakyvytön ja raaka. Myös Theresan aiemmasta elämästään Wayward Pinesin kulissikaupungissa paljastuu lopussa hätkähdyttävä tieto. 


Ethan on sympaattinen ja  määrätietoinen sheriffi, joka ei ihannoi kulissikaupunkia eikä aio jättää selvittämättä totuutta, kun kaupungissa tapahtuu veriteko.

En voi muuta kuin kehua Crouchin iskevää, jouhevaa ja mutkatonta kirjoitustyyliä, joka nappaa lukijan taatusti mukaansa eikä jätä häntä hetkeksikään pitkästymään. Arvosanani tälle 4,5

Tämä kirja on arvostelukappale, kiitos kustantajalle!

 Kirjankansibingoruudukko senkun täyttyy!

Wayward Pines - Viimeinen kaupunki: Blake Crouch. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Tammi 2016.

 


Englanninkielinen alkuteos (2014): The Last Town

"Painajaiseksi muuttuneen unelmakaupungin asukkaat joutuvat punnitsemaan, onko makea valhe sittenkin parempi kuin katkera totuus.


Wayward Pines näyttää idylliseltä pikkukaupungilta, mutta todellisuudessa siellä eletään kaupungin perustajan, David Pilcherin, raudanlujassa komennossa. Pois ei voi lähteä, ellei mieli päästä hengestään. Mutta nyt Pilcher kätyreineen on mennyt liian pitkälle.

Kaupungissa kolme viikkoa seriffinä ollut salaisen palvelun agentti Ethan Burke ei aio enää katsoa toimettomana vierestä. Mutta Pilcherin kosto on kauhea. Pystyykö Ethan pelastamaan Wayward Pinesin, viimeisen kaupungin?"

Oma arvio: 
Näin minun täytyy jättää tämän kirjan myötä hyvästit Blake Crouchin luomalle kuvitteelliselle Wayward Pinesin kaupungille sekä ihastuttavan määrätietoiselle seriffi Ethan Burkelle, joka on ottanut tehtäväkseen kaupungin pelastamisen Pilcherin kauheuksilta. Tarina etenee tuttuun ripeään tahtiinsa,eikä säästele lukijaansa kauheuksilta.


Kuinka saada tolkkua siitä, että kadulla juoksi ihmisiä, jotka olivat kuin suoraan 1950-luvulta, ihmisiä joita ajaa takaa hirviölauma? Kelmeänvaaleat, yössä läpikuultavat hirviöt loikkivat toiset kahdella, toiset neljällä jalalla kuin sudet.
Sellaista näkyä oli sulateltava vähän väliä.
Unohtumattomien kuvien sarjaa.

Välillä minua meinaa äklöttää, sillä kirjassa kuvaillaan kaupunkiin päässeiden abrejen brutaaleja ihmisasukkaiden suolistuksia turhankin tarkkaan. Erityisen ällö on kohtaus, jossa kuvataan erään asukkaan viimeisiä elonhetkiä ja ajatuksia abren raadellessa tämän keskivartaloa - ja syödessä tätä. Huh huh. Ei heikkohermoisille! 

Pilcher osoittautuu vieläkin kierommaksi ja suhteellisuuden tajunsa kadottaneeksi, kun hän päättää kostaa Ethanille siitä, että tämä paljasti kaupunkilaisille totuuden. 

Hiljainen ääni, jolta hän oli kauan sitten oppinut ummistamaan korvansa, kuiskasi hänen päässään, hänen hulluutensa hirmumyrskyssä: Uskotko olevasi heidän Jumalansa?
Huolehtiiko Jumala?
Kyllä.
Suojeleeko Jumala?
Kyllä. 
Luoko Jumala?
Kyllä.
Johtopäätös?
Vittu joo.


Pakkaa sekoittaa myös Adam Hasslerin saapuminen kaupunkiin viime hädän keskellä. Hän on ollut useita vuosia nomadina Pilcherin määräyksestä tutkimassa, onko eloonjääneitä enää missään muurin ulkopuolella, ja kaikki uskovat hänen kuolleen - jopa Theresa. Tarinassa valotetaan takaumien avulla, miten aiemmassa elämässään Hassler rakastui alaisensa Ethan Burken vaimoon, Theresaan, ja miten hän päätyi lopulta suspension kautta Wayward Pinesin asukkaaksi. Theresalla onkin jotain kerrottavaa Ethanille, jota tämän on vaikea sulattaa.

Erityisesti pidän kirjan lopusta. Se on toisaalta surullinen, mutta onnellinen, jättää paljon asioita auki ja kirjan viimeinen lause räjäyttää koko potin - ja saa mielikuvitukseni laukkaamaan! Miten olisi neljäs osa kirjasarjaan, eikö mitenkään?

Arvosanani 4,5.

Tämä kirja on arvostelukappale, kiitos kustantajalle!

Samankaltaisia kirjoja/sarjoja: Ann Aguirre: Razorland-trilogia, James Dashner: Maze Runner -sarja.

Muissa blogeissa: Lukutoukan kulttuuriblogi, 
Villasukka kirjahyllyssä,  
Kirjan vuoksi,
Tarinoiden syvyydet,
Rakkaudesta kirjoihin

4 kommenttia:

Simo kirjoitti...

Ahmaisin koko trilogian muutamassa päivässä ja nyt on mielenkiintoista nähdä mitä tv-sarjaan on otettu mukaan. Oli mahtavaa, että kaikkien juonenkäänteiden jälkeen tarina oikeasti liikkui johonkin järkevään suuntaan ja loppuratkaisut etenkin koukuttivat. Spoilaamatta mitään sanon vain, että vikan kirjan vikat sanat ovat todella hienot.

Vipe kirjoitti...

Olisipa jäänyt minulta sarja näkemättä ellen olisi tätä lukenut :) Kirjoihin ei riitä aika, mutta ehdottomasti pitää katsoa sarja!

Villis / Villasukka kirjahyllyssä kirjoitti...

Ethan Burken ulkomuoto ja olemus oli kirjan alussa niin dalecooperia, että ehdin jo säikähtää tarinan nojaavan liikaa Twin Peaksiin. Onneksi ei sentään, tarinassa on samankaltaista pahaenteistä tunnelmaa, mutta se seisoo tukevasti omilla jaloillaan. Tykkäsin, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan. Aion ehdottomasti lukea loputkin trilogiasta ja seurata sarjaa :)

sinidean kirjoitti...

Kiva kuulla, että kirjasarja on lukemisen arvoinen! :) Itselleni kävi hassusti tv-sarjan suhteen. Ehdin vain muutaman jakson katsoa fox playn kautta, kun sarja olikin sieltä poistunut (heräsin asiaan vähän liian myöhään). Nuo muutama jakso herätti mielenkiinnon ja tunnelmasta tuli tosiaan Twin Peaks itsellenikin mieleen. Tämän positiivisen arviosi perusteella odotan nyt malttamattomana kirjavaraukseni saapumista lähikirjastoon. :) Lienee sopivaa kesälukemista!