Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Where Futures End: Parker Peevyhouse

Where Futures End: Parker Peevyhouse. Kathy Dawson Books 2016. Ei suomennettu.

"Five teens.
Five futures.
Two worlds.
One ending.

One year from now, Dylan develops a sixth sense that allows him to glimpse another world.

Ten years from now, Brixney must get more hits on her social media feed or risk being stuck in a debtors' colony.

Thirty years from now, Epony scrubs her entire online profile from the web and goes “High Concept.”

Sixty years from now, Reef struggles to survive in a city turned virtual gameboard.

And more than a hundred years from now, Quinn uncovers the alarming secret that links them all.

Five people, divided by time, will determine the fate of us all. These are stories of a world bent on destroying itself, and of the alternate world that might be its savior--unless it's too late."

Oma arvio:

Olin melko riemuissani, kun näinkin tuore nuorten aikuisten dystopia oli saapunut kirjastomme kokoelmiin (olinkohan peräti itse tehnyt hankintapyynnön tai oululainen bloggaajakollegani, en voi muistaa). Tässä kirjassa vaikutti heti alkuun olevan melko herkullinen asetelma: viisi erillistä tarinaa, rinnakkaismaailma ja virtuaalipelaamista. Olisin siis kovasti, oikein kovasti halunnut tykätä tästä. Mutta toisin kävi.

Kirjan henkilöt jäivät todella etäisiksi minulle, ja se on jo iso harmitus se. Tarinoihin jäi ihan liikaa mystisiä aukkokohtia, joten jäin melkoisen ymmälleni tästä kirjasta.

Ensimmäisessä tarinassa seurataan Dylan nimistä poikaa, josta tulee koko kirjan läpi siellä sun täällä vilahteleva sankari, oikea legenda. Hän on huomannut jo lapsena itsessään eräänlaisen kuudennen aistin ( = Vorpal), jonka avulla hän pääsee toiseen rinnakkaismaailmaan (Other Place), missä odottaa hänen ensirakkautensa Queen Girl. Tuo rinnakkaismaailma on kuvattu fantasiamaailmana, jossa on keijuja, palatseja ja pahoja velhoja. Siihen se jääkin, ja minulle jää todella paljon kysymyksiä, mikä tämän rinnakkaismaailman tarkoitus edes on. Myös Dylanin ja hänen prinsessatyttöystävänsä tarinasta ei kerrota juuri mitään, mutta se jää elämään eräänlaisena satuna, jota kerrotaan lapsille vielä vuosisadan päästä tapahtumista.

Toisessa tarinassa seurataan Brixneytä, joka on aloittanut työskentelynsa Feed Bin  -nimisessä kahvilassa, joka tekee erilaisten henkilöiden näköisiä leivoksia asiakkailleen. Virtuaalitodellisuus on jo valloillaan kaikessa mahdollisessa: kahvilan isot näytöt näyttävät kohtauksia pariskuntien riidoista, suudelmista tms. ja ihmiset seuraavat niitä kuin saippuasarjoja. Kaikilla on omat e-framet, joiden avulla he voivat nähdä samantien tapaamiensa henkilöiden profiilit - elleivät nämä ole toisesta maailmasta tulleita vierailijoita, tarkkailijoita, jotka ovat pelkkiä avataria maan pinnalla. Brixney tutustuu mystiseen kahvilavieraaseen, nuorukaiseen, joka sanoo nimekseen Michael. 

Kolmas tarina kertoo ajasta, jolloin voi myydä elämänsä suuryhtiöiden konseptille (=High-Consept). Eponyn ja hänen muusikkopoikaystävänsä Colen tarina alkaa kauniisti, kunnes he myyvät sielunsa paholaiselle, Microsoft-Verizonille. He ovat tämän jälkeen koko ajan ohjailttavissa: vastineeksi siitä, että yhtiö tarjoaa näille nuorille perheineen hulppeat asumukset ja elintason kaupungissa, heidän on näyteltävä heidän käsikirjoituksensa mukaan. Epony alkaa pian väsyä touhuun ja haaveilee välillä toisesta maailmasta. Toisen maailman henkilöitä on soluttanut joka paikkaan ja heidät tunnistaa eräänlaisista rannekkeista. Kaikki eivät pidä heistä, mutta osa haaveilee pääsystä toiseen maailmaan, sillä tuhon merkit ovat jo nähtävissä ympäri maailmaa.

"You think the people from the Other Place can help us somehow?"
"They can? They have ways of making people see things differently, making people agree. They could help us fix this country"

Neljäs tarina menee minulta suurimmalti osin yli hilseen eikä oikein kiinnostanut minua ollenkaan. Virtuaalikaupungissa elävät Reef ja hänen ystävänsä Olly tolskaavat menemään  virtuaalisilmäsuojat (=goggles) naamallaan ja törmäävät erilaisiin haasteisiin, arvoituksiin ja tehtäviin. Reef on junnannut pitkän aikaa pelitasolla 299, mikä on valtavan huikea suoritus hänen ikäiselleen, mutta hän haluaisi saada 300 rikki. Mukaan kuvioihin tulee Cadence, jonka kanssa Reef avioituu, jotta pääsisi pelissä paremmalle sijalle. Tarinan lopussa kiusallinen virus tekee hallaa Reefille ja hän saa myös tietää totuuden toisen maailman tyypeistä ja heidän aikomuksistaan.

On the first day, you will tell your story. On the second, I will tell mine. On the third, one of us will die.
You will choose who.

Viimeinen tarina on kokoavinaan kaiken, mutta hyvin laimealla ja sekavalla tavalla. En tullut hullua hurskaammaksi, ja tarinan eeppinen loppu ei parantunut ainakaan asiaa. Liian sokkeloinen minun makuuni.

Arvosanani tälle 2,5

Lainasin tämän kirjan kirjastosta.
 

Ei kommentteja: