Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

tiistai 16. helmikuuta 2016

Firebird-trilogy: Claudia Gray

A Thousand Pieces of You: Claudia Gray. HarperCollins 2014. Ei suomennettu."Marguerite Caine's physicist parents are known for their groundbreaking achievements. Their most astonishing invention, called the Firebird, allows users to jump into multiple universes—and promises to revolutionize science forever. But then Marguerite's father is murdered, and the killer—her parent's handsome, enigmatic assistant Paul— escapes into another dimension before the law can touch him.

Marguerite refuses to let the man who destroyed her family go free. So she races after Paul through different universes, always leaping into another version of herself. But she also meets alternate versions of the people she knows—including Paul, whose life entangles with hers in increasingly familiar ways. Before long she begins to question Paul's guilt—as well as her own heart. And soon she discovers the truth behind her father's death is far more sinister than she expected.

A Thousand Pieces of You explores an amazingly intricate multi-universe where fate is unavoidable, the truth elusive, and love the greatest mystery of all."

Oma arvio:

Olenko maininnut sitä, kuinka mahtava juttu on se, että olen löytänyt bloggaamisen myötä samanhenkisiä lukijoita kuin minä ja heidän avullaan sellaisia kirjoja, joita en olisi ehkä muuten huomannut? No, nyt mainitsin!

A Thousand Pieces of You on kirja täynnä sydäntä riipaisevaa romantiikkaa (juuri sellaista, josta pidän) ripauksella scifiä. Päähenkilö Margueriten perheessä on tapahtunut traaginen onnettomuus, kun perheen tiedemiesisän, tohtori Henry Cainen, auto on suistunut jokeen ja tämä on menehtynyt. Syyllinen auton jarrujen peukalointiin uskotaan olevan perheen uskottu tutkimusassistentti, nuori Paul Markov, joka on kuin perheenjäsen ja todella tärkeä henkilö Margueritelle. Paul on vienyt rinnakkaistodellisuuksien välillä matkustamiseen käytettävän Firebird-laitteen mennessään toiseen ulottuvuuteen. 

Firebird on Margueritan isän ja äidin, tohtori Sophia Kovalenkan, kehittelemä laite. Onneksi toinen perheen nuorista tutkimusapulaisista, Theo, jonka kanssa Marguerite flirttailee mielellään, on kehitellyt omin päin omat kappaleensa Firebird-laitteista, ja yhdessä Margueriten kanssa he lähtevät Paulin perään kosto mielessään. 

I hesitated for a moment, thinking of what this meant for my mother. if something went wrong on this trip - if I turned into atomic soup - she would have lost both me and Dad within the space of two days. There wern't even words for that would do to her.

Rinnakkaisulottuvuuksissa matkustaminen tekee tästä kirjasta erittäin jännittävän. Luen ahmimalla kohdan, jossa Marguerite matkustaa ulottuvuuteen, jossa hän on venäläisen  tsaarin tytär, hänen kuninkaallinen korkeutensa ja herttuatar Marguerite. Hänen oma vartijansa, luutnantti Paul Markov, kiehtoo Margueritea etäisellä läsnäolollaan, ja heidän suhteensa eteneminen kiihkeäksi rakkaudeksi on ihanan kutkuttavaa luettavaa. 

"You are not my Marguerite. And yet - you are. This essential thing yous share - your soul - that is what I love." Paul's smile is sadder and more beautiful than I have ever seen before. "I would love you in any shape, in any world, with any past. Never doubt that."

Siirryttyään tämän jälkeen taas uuteen ulottuvuuteen, Marguerite huomaa, että hänen oma Paulinsa on ihan yhtä kiehtova kuin luutnantti Markov, mutta tuntee oudolla tavalla pettävänsä häntä. Entä muistaako herttuatar Marguerite viettäneensä hetkiä luutnantti Markovin kanssa, kun "oikea" Marguerite on poistunut hänen kehostaan?

Tämä kirja on ennen kaikkea ihastuttavan romanttinen ja viihdyttävä tarina, johon oman ripauksensa tuo scifiosuus rinnakkaistodellisuusmatkustuksineen, kuten moderniin Lontooseen ja vedenalaiseen tutkimuskeskukseen. Lopussa on yllättäviä käänteitä, onnellisia sattumia ja ihania kohtaamisia. Minä todellakin ihastuin tähän (ja Paul Markoviin!)

Kirjan toinen osa, vuonna 2015 ilmestynyt Ten Thousand Skies Above You, on tilauksessa kotikaupunkini kirjaston kokoelmiin, ja kunhan saan se käsiini, jatkan mielelläni tämän trilogian lukemista!

Arvosanani 5-

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.

Muita samantyyppisiä kirjoja/sarjoja: 

Kerstin Gier: Rakkaus ei katso aikaa -trilogia (päättymätön rakkaus)
Kat Falls: Veden alla -sarja (vedenalainen elämä)

Muissa blogeissa:

Todella vaiheessa
Yöpöydän kirjat
Notko, se lukeva peikko
Kirjasirkus

   
Ten Thousand Skies Above You: Claudia Gray. 2015 HarperTeen. Ei suomennettu.

    
Kansi: Craig Shields (kansitaide), Sarah Creech ja Alison Klapthor.

"Ever since she used the Firebird, her parents' invention, to cross into alternate dimensions, Marguerite has caught the attention of enemies who will do anything to force her into helping them dominate the multiverse—even hurting the people she loves. She resists until her boyfriend, Paul, is attacked and his consciousness scattered across multiple dimensions.

Marguerite has no choice but to search for each splinter of Paul’s soul. The hunt sends her racing through a war-torn San Francisco, the criminal underworld of New York City, and a glittering Paris where another Marguerite hides a shocking secret. Each world brings Marguerite one step closer to rescuing Paul. But with each trial she faces, she begins to question the destiny she thought they shared"

Oma arvio: 

Tovi oli ehtinyt jo kulua Firebird-trilogian ensimmäisen osan lukemisesta, kun sain viimein käsiini tämän toisen osan. Ensimmäiseksi en voinut muuta kuin ihastella kirjan kaunista kantta, joka kuvastaa hienosti kirjan rinnakkaismaailmateemaa - ja paljastaa, että tässä osassa tullaan seikkailemaan ainakin Pariisissa ja New Yorkissa.

"You really believe that? That you're in love with every Paul, everywhere?"
"I don't believe," I said. "I know." (s. 51) 
Kirjan alussa Marguerite on jälleen omana itsenään omassa maailmassaan, turvallisesti kotonaan vanhempiensa, siskonsa ja Theon kanssa. Theon terveys alkaa kuitenkin huolestuttaa niin Margueritean kuin hänen vanhempiaan - kun Theo oli viime osassa häijyn, rinnakkaismaailmojen alkuunpanevan TriadVersen Theo-version kaappaama, hän sai osansa eräänlaisesta rinnakkaismaailmoissa matkustamisen apuhuumeesta nimeltä Nightthief. Ikävä kyllä huumeen haittavaikutukset ovat pahoja, ja Theon kunto romahtaa yhtäkkisesti. Marguerite tarjoutuu matkustamaan taas eri ulottuvuuksiin löytääkseen Paul Markovin ja parannuksen Theon oireisiin, jotka voivat koitua tämän kohtaloksi. Vanhempiensa vastustuksesta huolimatta hän lähtee matkaan ja saa seurakseen Theon, joka tuntee yhä syyllisyyttä rinnakkaishahmonsa aiemmista tekosista - ja on myös rakastunut Margueriteen.

Roomassa Marguerite löytää Paulin katolilaispapin  rinnakkaisversiosta, mutta tapaa siellä myös ikävä kyllä pahis Wyatt Conleyn, Triad Corporationin johtajan, joka kertoo tälle jakaneensa Paulin tietoisuuden neljään eri osaan. Jotta Marguerite saa Paulin takaisin, hänen pitää tehdä muutama likainen työ Conleyn puolesta, eli tuhota neljän ulottuvuuden Firebird-projektit. Muuta vaihtoehtoa ei ole kuin totella.

"I went easy on you, didn't smash him up too much. Four pieces, in four different dimensions. You just rescued the first one!---" (s. 62)

Rakastin jo edellisessä osassa kirjan rinnakkaistodellisuuksia, ja tässä osassa rinnakkaismaailmasukkuloinnissa päästään kunnolla vauhtiin. Marguerite ja Theo käyvät niin sotaisassa WarVersessä, kuin Pariisissa, jossa venäläinen versio Margueritesta on vieraisilla eräästä painavasta syystä. Lisäksi he käyvät New Yorkissa, jossa Paulin versio ei olekaan kovin miellyttävä, ja tietenkin Triadversessä, joka on siis kaiken pahan alku ja juuri, paikka, josta rinnakkaistodellisuudet ovat saaneet alkunsa. Triad Corporationin maailmassa kaupallisuus on viety huippuunsa, ja raha hallitsee kaikkea. Paulin ja Theon versiot siellä eivät olekaan Cainen tutkijapariskunnan suosiossa, eikä itse Margueritekaan ole puheiden mukaan kovin mukava persoona.

Kuva: Pixabay
Rinnakkaismaailmoissa matkustelu saa Margueriten pään pyörälle ja pistää hänet miettimään, onko kaikki kovan työn ja tuskan arvoista. Hän on aina uskonut, että hänet ja Paulin johdattaa kohtalo yhteen joka ulottuvuudessa, mutta kaikkien maailmojen Paulit eivät olekaan samanlaisia - joillakin on hyvin epämiellyttäviä piirteitä. Marguerite haluaa hetkeksi jopa hiukan taukoa Paulin tietoisuuksien keräämisessä, sillä hän alkaa epäillä, voiko hän rakastaa kaikkia Paulin puolia.

I loved him so much. I love him still; I will always love him,  I think, to the end of my life. But I've spent most of the past three months convinced that my love for him meant that I loved every Paul, Everywhere. Every person he could ever be. (s. 260)

Theon tunteet Margueritea kohtaan eivät käy epäselviksi, ja WarVersessä asetelma onkin niin päin, että Margueriten ja Theon versiot ovat rakastuneita toisiinsa, kun taas Paul katsoo heidän onneaan onnettomana vierestä. Välillä minä jo mielessäni toivon, että Marguerite rakastuisikin Theoon, joka on ihanasti tämän tukena, mutta ei hän tietenkään voi unohtaa Paul Markovia. Marguerite myös tuntee myötätuntoa eri todellisuuksien Marguerite-versioita kohtaan ja joutuu miettimään tekojensa eettisyyttä.


But I Stole the Grand Duchess Marguerite's first and only night  with Lieutenant Markov. I won't steal any more firsts with Paul. Each me should get to experience that moment. (s. 68)

Pidän siitä, miten tämä kirja pitää jännitystä yllä tarjoamalla yllättäviä käänteitä lähes joka luvun lopussa. Rinnakkaistodellisuuksissa matkustaminen ja uusien Margueriten, Theon ja Paulin versioihin on kiehtovaa tutustua, vaikka aina kaikki esiin tuleva ei olekaan miellyttävää. Mielenkiintoista ajattelemisen aihetta antaa se, miten eri todellisuudet alkavat kehittyä eri suuntiin ihmisten valintojen ja muiden olosuhteiden takia. Esimerkiksi sotaisassa WarVersessä Margueriten vanhemmat eivät ole päässeet kehittelemään Firebirdiä kovin pitkälle, sillä heidän pitää tehdä töitä armeijalle. Siksi myöskään teknologia ei ole kehittynyt kovin pitkälle, koska kaikki suunnitellaan armeijan tarpeisiin.

Alan päästä paremmin jyvälle Firebird-projektista ja sen tarkoitusperistä. Kun Marguerite saapuu TriadVerseen, koko pakka menee sekaisin, eikä enää voi olla varma, keneen voi luottaa. Kirja loppuu hyytävään käänteeseen, joten minun on pakko lukea mahdollisimman pian trilogian päätösosa, A Million Worlds With You. Harmikseni tässä osassa ei kuitenkaan ollut niin paljon mahtavaa ja pakahduttavaa rakkauskipinää Paulin ja Margueriten välillä kuin ensimmäisessä osassa.

Arvosanaksi annan 4,5

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.

Muissa blogeissa:

Yöpöydän kirjat
Notko, se lukeva peikko
Todella vaiheessaA Million Worlds With You: Claudia Gray. HarperTeen  2016. Ei suomennettu. 

Kansi: Craig Shields (kansitaide), Sarah Creech.

A million universes. A million dangers. One destiny.

"The fate of the multiverse rests in Marguerite Caine’s hands. Marguerite has been at the center of a cross-dimensional feud since she first traveled to another universe using her parents’ invention, the Firebird. Only now has she learned the true plans of the evil Triad Corporation—and that those plans could spell doom for dozens or hundreds of universes, each facing total annihilation.

Paul Markov has always been at Marguerite’s side, but Triad’s last attack has left him a changed man—angry and shadowed by tragedy. He struggles to overcome the damage done to him, but despite Marguerite’s efforts to help, Paul may never be the same again.

So it’s up to Marguerite alone to stop the destruction of the multiverse. Billions of lives are at stake. The risks have never been higher. And Triad has unleashed its ultimate weapon: another dimension’s Marguerite—wicked, psychologically twisted, and always one step ahead.

In the conclusion to Claudia Gray’s Firebird trilogy, fate and family will be questioned, loves will be won and lost, and the multiverse will be forever changed. It’s a battle of the Marguerites…and only one can win."


Oma arvio: 

"---I'm not the same person you fell in love with. I've changed more than you could ever realize. And I will never be the same again."(s. 82)

Firebirg-trilogian kolmas osa A Million Worlds With You on täynnä jännittäviä tilanteita, kaihertavia tunteita ja yhä lisää hyppyjä eri aikaulottuvuuksiin. Tällä kertaa Marguerite on kilpajuoksussa hänen pahis-versionsa kanssa, joka on lähtöisin Home Office -nimisestä ulottuvuudesta, sieltä, mistä kaikki on saanut alkunsa. Marguerite on nimennyt hänet Wicked-nimellä, ja hän yrittää nyt pelastaa muiden ulottuvuuksien Margueritoja, jotka Wicked asettaa erilaisiin vaaranpaikkoihin.

Outer space. You're in outer space. Deep breaths. I can't talk myself down. Oh, my freaking God I'm in outer space! There's no oxygen in space! (s. 90)

Kuva: Pixabay


Each time we make a choice, or luck comes into play, reality splits in two. This has been going on for infinity and always will. (s. 12)   

Se, mikä tässä trilogiassa on ollut alusta saakka parasta, pääsee tässä päätösosassa vahvimmilleen: eri ulottuvuuksien moninaisuus. Nyt pääsen tutustumaan avaruudessa maata kiertävään avaruusasemaan, SpaceVerseen, jossa Margueriten perhe on komennuksella  ja Egyptissä sijaitsevaan  EgyptVerseen, jossa Margueriten perhe tutkii vanhoja hautoja ja hieroglyfejä. Marguerite palaa myös muun muassa RomeVerseen, jossa Paul on katolisena pappina sekä sotaisaan WarVerseen, jossa hän ja Theo ovat rakastavaisia. Wicked tuntuu aina olevan askeleen edellä, mutta Marguerite ei lannistu. Hänelle jokaisen ulottuvuuden versio itsestään on tärkeä ja elämisen arvoinen. Menetyksiltä ei voi kuitenkaan välttyä. Hän saa apua myös WarVersessä asuvilta vanhempiensa versioilta, jotka ovat viimein kehittäneet viestintäyhteyden eri ulottuvuuksien välille.

 How do you grieve for another you? (s. 46)

Kuva: Pixabay
Marguerite tutustuu myös sellaiseen ulottuvuuteen, jossa hänellä ja Paulilla on yhteinen lapsi. Neuvostoliiton ajan MoscowVerse ympäristönä tuo muutenkin hänelle mieleen luutnantti Paul Markovin, johon hän rakastui ollessaan venäläisen herttuatar Margueriten nahoissa. CloneVersessä taas hänen vanhempansa ovat menestyneet genetiikan alalla ja onnistuneet kehittämään ihmisen kloonausmenetelmän. Seitsemän Marguerite-kloonia mahdollistavat mielenkiintoisen, joskin minusta hieman absurdiksi paisuvan eri Marguerite-versioiden kokoontumisen.

Kirjan alusta lähtien Margueriten ja Paulin välillä kaihertaa. Paulin tietoisuuden oltua jakaantuneena neljään eri ulottuvuuteen, hänen aivonsa ovat kärsineet vaurioita. Hän alkaa epäillä yhä enemmän hänen ja Margueriten yhteiseen kohtaloon, ja hän alkaa työntää tyttöä kauemmas itsestään. Tämä kaihertaa Margueriten mieltä, joten hän nauttii muiden versioiden mahdollisuuksista olla Paulin kanssa. Silti hän ei halua enää varastaa heiltä tärkeitä tilanteita, sillä hän kantaa mukanaan yhä syyllisyyttä siitä, että vei Pietarin Margueritelta mahdollisuuden rakastella luutnantti Paul Markovin kanssa.

Olen hieman suruissani, että tämä mainio trilogia päättyy. Vaikka tarina päättyy onnellisesti, olisin halunnut vielä jatkaa  seikkailua ulottuvuuksien välillä Margueriten kanssa. Hänen ja Paulin rakkaustarina kasvaa ja muuttaa suuntaansa tarinan edetessä, mutta heidän yhteinen kohtalonsa, joka seuraa ulottuvuuksista toiseen, kietoo heidät yhteen. Firebird on kiehtova, ihana, monisäikeinen trilogia, ja tämä päätösosa on kermana kakun päällä.

Tätä kirjaa lukiessa kannattaa kuunnella The Beatlesin Yellow Submarine biisiä, jolla on merkittävä rooli. Ensinnäkin Margueriten isän lempiyhtye on The Beatles, ja toiseksi, Wicked käyttää kysymystä kappaleen sukellusveneen väristä eräänlaisena turvakoodina. Nimittäin eri ulottuvuuksissa sukellusvene saattaa olla eri värinen, esimerkiksi violetti tai vihreä:  https://open.spotify.com/track/6NqtddM4j4X9dG75yOmy0S

Arvosanani 5-

A Million Worlds With You muissa blogeissa: 

Nice Girls Read Books 
Brett Micheal Orr
My Thoughts Literally
Star2.com (Sharmilla Ganesan)
Forever Young Adult


Rinnakkaistodellisuuksia on myös näissä kirjoissa:

Pimeää ainetta: Blake Crouch
Tiimalasi - Elämä alkaa kuoleman jälkeen: Gena Showalter
Kirjanoita: Anne Leinonen
Where Futures End: Parker Peevyhouse


4 kommenttia:

Niina T. kirjoitti...

Minäkin hehkutan (aina kun saan tilaisuuden) blogiyhteisön ihanuudesta: Kun löytää samanhenkisiä ihmisiä, jotka ymmärtävät kiihkeän suhtautumisen kirjoihin ja lukemiseen.

Löysin tämän Grayn kirjan aikoinaan Notkopeikon blogista ja pyysin sitä hankittavaksi kirjastoomme. Aivan ihana teos! Minäkin hurmaannuin puukudraama-kohdassa, siis tsaarin hovissa. Mahtavaa, että sen jatko-osakin on hankittu nyt kokoelmiin. Minäkin nimittäin laitoin siitä pyynnön. En malta odottaa, että pääsen lukemaan sen.

Heidi P kirjoitti...

Niin siis odottelen sitä sinun pyytämää jatko-osaa kirjaston kokoelmiin, en sentään alkanut hiillostaa kirjastoa uudella pyynnöllä, kun tiesin sinun pyytäneen jatkoa :) Nyt vain jänskätään, milloin kirja tulee lainattavaksi..

sinidean kirjoitti...

Oi että, nyt kuulostaa pahasti siltä, että tämä menee lukulistalle. ;) Kiitos tästä kirjavinkistä! Ja blogistasi noin yleensäkin. Kirjamakumme menevät aika hyvin yksiin, joten tulen tänne usein kurkkaamaan lukuvinkkejä. On tosiaan mahtavaa, kun löytää "samanhenkisiä" lukijoita. :)

Heidi P kirjoitti...

Kiitos, Sinidean, kiitoksista :) Kannattaa tosiaan lukea tämä! Kovasti odottelen jatko-osaa...