tiistai 16. helmikuuta 2016

Firebird-trilogy: Claudia Gray

A Thousand Pieces of You: Claudia Gray. HarperCollins 2014. Ei suomennettu."Marguerite Caine's physicist parents are known for their groundbreaking achievements. Their most astonishing invention, called the Firebird, allows users to jump into multiple universes—and promises to revolutionize science forever. But then Marguerite's father is murdered, and the killer—her parent's handsome, enigmatic assistant Paul— escapes into another dimension before the law can touch him.

Marguerite refuses to let the man who destroyed her family go free. So she races after Paul through different universes, always leaping into another version of herself. But she also meets alternate versions of the people she knows—including Paul, whose life entangles with hers in increasingly familiar ways. Before long she begins to question Paul's guilt—as well as her own heart. And soon she discovers the truth behind her father's death is far more sinister than she expected.

A Thousand Pieces of You explores an amazingly intricate multi-universe where fate is unavoidable, the truth elusive, and love the greatest mystery of all."

Oma arvio:

Olenko maininnut sitä, kuinka mahtava juttu on se, että olen löytänyt bloggaamisen myötä samanhenkisiä lukijoita kuin minä ja heidän avullaan sellaisia kirjoja, joita en olisi ehkä muuten huomannut? No, nyt mainitsin!

A Thousand Pieces of You on kirja täynnä sydäntä riipaisevaa romantiikkaa (juuri sellaista, josta pidän) ripauksella scifiä. Päähenkilö Margueriten perheessä on tapahtunut traaginen onnettomuus, kun perheen tiedemiesisän, tohtori Henry Cainen, auto on suistunut jokeen ja tämä on menehtynyt. Syyllinen auton jarrujen peukalointiin uskotaan olevan perheen uskottu tutkimusassistentti, nuori Paul Markov, joka on kuin perheenjäsen ja todella tärkeä henkilö Margueritelle. Paul on vienyt rinnakkaistodellisuuksien välillä matkustamiseen käytettävän Firebird-laitteen mennessään toiseen ulottuvuuteen. 

Firebird on Margueritan isän ja äidin, tohtori Sophia Kovalenkan, kehittelemä laite. Onneksi toinen perheen nuorista tutkimusapulaisista, Theo, jonka kanssa Marguerite flirttailee mielellään, on kehitellyt omin päin omat kappaleensa Firebird-laitteista, ja yhdessä Margueriten kanssa he lähtevät Paulin perään kosto mielessään. 

I hesitated for a moment, thinking of what this meant for my mother. if something went wrong on this trip - if I turned into atomic soup - she would have lost both me and Dad within the space of two days. There wern't even words for that would do to her.

Rinnakkaisulottuvuuksissa matkustaminen tekee tästä kirjasta erittäin jännittävän. Luen ahmimalla kohdan, jossa Marguerite matkustaa ulottuvuuteen, jossa hän on venäläisen  tsaarin tytär, hänen kuninkaallinen korkeutensa ja herttuatar Marguerite. Hänen oma vartijansa, luutnantti Paul Markov, kiehtoo Margueritea etäisellä läsnäolollaan, ja heidän suhteensa eteneminen kiihkeäksi rakkaudeksi on ihanan kutkuttavaa luettavaa. 

"You are not my Marguerite. And yet - you are. This essential thing yous share - your soul - that is what I love." Paul's smile is sadder and more beautiful than I have ever seen before. "I would love you in any shape, in any world, with any past. Never doubt that."

Siirryttyään tämän jälkeen taas uuteen ulottuvuuteen, Marguerite huomaa, että hänen oma Paulinsa on ihan yhtä kiehtova kuin luutnantti Markov, mutta tuntee oudolla tavalla pettävänsä häntä. Entä muistaako herttuatar Marguerite viettäneensä hetkiä luutnantti Markovin kanssa, kun "oikea" Marguerite on poistunut hänen kehostaan?

Tämä kirja on ennen kaikkea ihastuttavan romanttinen ja viihdyttävä tarina, johon oman ripauksensa tuo scifiosuus rinnakkaistodellisuusmatkustuksineen, kuten moderniin Lontooseen ja vedenalaiseen tutkimuskeskukseen. Lopussa on yllättäviä käänteitä, onnellisia sattumia ja ihania kohtaamisia. Minä todellakin ihastuin tähän (ja Paul Markoviin!)

Kirjan toinen osa, vuonna 2015 ilmestynyt Ten Thousand Skies Above You, on tilauksessa kotikaupunkini kirjaston kokoelmiin, ja kunhan saan se käsiini, jatkan mielelläni tämän trilogian lukemista!

Arvosanani 5-

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.

Muita samantyyppisiä kirjoja/sarjoja: 

Kerstin Gier: Rakkaus ei katso aikaa -trilogia (päättymätön rakkaus)
Kat Falls: Veden alla -sarja (vedenalainen elämä)

Muissa blogeissa:

Todella vaiheessa
Yöpöydän kirjat
Notko, se lukeva peikko
Kirjasirkus

   
Ten Thousand Skies Above You: Claudia Gray. 2015 HarperTeen. Ei suomennettu.

    
Kansi: Craig Shields (kansitaide), Sarah Creech ja Alison Klapthor.

"Ever since she used the Firebird, her parents' invention, to cross into alternate dimensions, Marguerite has caught the attention of enemies who will do anything to force her into helping them dominate the multiverse—even hurting the people she loves. She resists until her boyfriend, Paul, is attacked and his consciousness scattered across multiple dimensions.

Marguerite has no choice but to search for each splinter of Paul’s soul. The hunt sends her racing through a war-torn San Francisco, the criminal underworld of New York City, and a glittering Paris where another Marguerite hides a shocking secret. Each world brings Marguerite one step closer to rescuing Paul. But with each trial she faces, she begins to question the destiny she thought they shared"

Oma arvio: 

Tovi oli ehtinyt jo kulua Firebird-trilogian ensimmäisen osan lukemisesta, kun sain viimein käsiini tämän toisen osan. Ensimmäiseksi en voinut muuta kuin ihastella kirjan kaunista kantta, joka kuvastaa hienosti kirjan rinnakkaismaailmateemaa - ja paljastaa, että tässä osassa tullaan seikkailemaan ainakin Pariisissa ja New Yorkissa.

"You really believe that? That you're in love with every Paul, everywhere?"
"I don't believe," I said. "I know." (s. 51) 
Kirjan alussa Marguerite on jälleen omana itsenään omassa maailmassaan, turvallisesti kotonaan vanhempiensa, siskonsa ja Theon kanssa. Theon terveys alkaa kuitenkin huolestuttaa niin Margueritean kuin hänen vanhempiaan - kun Theo oli viime osassa häijyn, rinnakkaismaailmojen alkuunpanevan TriadVersen Theo-version kaappaama, hän sai osansa eräänlaisesta rinnakkaismaailmoissa matkustamisen apuhuumeesta nimeltä Nightthief. Ikävä kyllä huumeen haittavaikutukset ovat pahoja, ja Theon kunto romahtaa yhtäkkisesti. Marguerite tarjoutuu matkustamaan taas eri ulottuvuuksiin löytääkseen Paul Markovin ja parannuksen Theon oireisiin, jotka voivat koitua tämän kohtaloksi. Vanhempiensa vastustuksesta huolimatta hän lähtee matkaan ja saa seurakseen Theon, joka tuntee yhä syyllisyyttä rinnakkaishahmonsa aiemmista tekosista - ja on myös rakastunut Margueriteen.

Roomassa Marguerite löytää Paulin katolilaispapin  rinnakkaisversiosta, mutta tapaa siellä myös ikävä kyllä pahis Wyatt Conleyn, Triad Corporationin johtajan, joka kertoo tälle jakaneensa Paulin tietoisuuden neljään eri osaan. Jotta Marguerite saa Paulin takaisin, hänen pitää tehdä muutama likainen työ Conleyn puolesta, eli tuhota neljän ulottuvuuden Firebird-projektit. Muuta vaihtoehtoa ei ole kuin totella.

"I went easy on you, didn't smash him up too much. Four pieces, in four different dimensions. You just rescued the first one!---" (s. 62)

Rakastin jo edellisessä osassa kirjan rinnakkaistodellisuuksia, ja tässä osassa rinnakkaismaailmasukkuloinnissa päästään kunnolla vauhtiin. Marguerite ja Theo käyvät niin sotaisassa WarVersessä, kuin Pariisissa, jossa venäläinen versio Margueritesta on vieraisilla eräästä painavasta syystä. Lisäksi he käyvät New Yorkissa, jossa Paulin versio ei olekaan kovin miellyttävä, ja tietenkin Triadversessä, joka on siis kaiken pahan alku ja juuri, paikka, josta rinnakkaistodellisuudet ovat saaneet alkunsa. Triad Corporationin maailmassa kaupallisuus on viety huippuunsa, ja raha hallitsee kaikkea. Paulin ja Theon versiot siellä eivät olekaan Cainen tutkijapariskunnan suosiossa, eikä itse Margueritekaan ole puheiden mukaan kovin mukava persoona.

Kuva: Pixabay
Rinnakkaismaailmoissa matkustelu saa Margueriten pään pyörälle ja pistää hänet miettimään, onko kaikki kovan työn ja tuskan arvoista. Hän on aina uskonut, että hänet ja Paulin johdattaa kohtalo yhteen joka ulottuvuudessa, mutta kaikkien maailmojen Paulit eivät olekaan samanlaisia - joillakin on hyvin epämiellyttäviä piirteitä. Marguerite haluaa hetkeksi jopa hiukan taukoa Paulin tietoisuuksien keräämisessä, sillä hän alkaa epäillä, voiko hän rakastaa kaikkia Paulin puolia.

I loved him so much. I love him still; I will always love him,  I think, to the end of my life. But I've spent most of the past three months convinced that my love for him meant that I loved every Paul, Everywhere. Every person he could ever be. (s. 260)

Theon tunteet Margueritea kohtaan eivät käy epäselviksi, ja WarVersessä asetelma onkin niin päin, että Margueriten ja Theon versiot ovat rakastuneita toisiinsa, kun taas Paul katsoo heidän onneaan onnettomana vierestä. Välillä minä jo mielessäni toivon, että Marguerite rakastuisikin Theoon, joka on ihanasti tämän tukena, mutta ei hän tietenkään voi unohtaa Paul Markovia. Marguerite myös tuntee myötätuntoa eri todellisuuksien Marguerite-versioita kohtaan ja joutuu miettimään tekojensa eettisyyttä.


But I Stole the Grand Duchess Marguerite's first and only night  with Lieutenant Markov. I won't steal any more firsts with Paul. Each me should get to experience that moment. (s. 68)

Pidän siitä, miten tämä kirja pitää jännitystä yllä tarjoamalla yllättäviä käänteitä lähes joka luvun lopussa. Rinnakkaistodellisuuksissa matkustaminen ja uusien Margueriten, Theon ja Paulin versioihin on kiehtovaa tutustua, vaikka aina kaikki esiin tuleva ei olekaan miellyttävää. Mielenkiintoista ajattelemisen aihetta antaa se, miten eri todellisuudet alkavat kehittyä eri suuntiin ihmisten valintojen ja muiden olosuhteiden takia. Esimerkiksi sotaisassa WarVersessä Margueriten vanhemmat eivät ole päässeet kehittelemään Firebirdiä kovin pitkälle, sillä heidän pitää tehdä töitä armeijalle. Siksi myöskään teknologia ei ole kehittynyt kovin pitkälle, koska kaikki suunnitellaan armeijan tarpeisiin.

Alan päästä paremmin jyvälle Firebird-projektista ja sen tarkoitusperistä. Kun Marguerite saapuu TriadVerseen, koko pakka menee sekaisin, eikä enää voi olla varma, keneen voi luottaa. Kirja loppuu hyytävään käänteeseen, joten minun on pakko lukea mahdollisimman pian trilogian päätösosa, A Million Worlds With You. Harmikseni tässä osassa ei kuitenkaan ollut niin paljon mahtavaa ja pakahduttavaa rakkauskipinää Paulin ja Margueriten välillä kuin ensimmäisessä osassa.

Arvosanaksi annan 4,5

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.

Muissa blogeissa:


4 kommenttia:

Niina T. kirjoitti...

Minäkin hehkutan (aina kun saan tilaisuuden) blogiyhteisön ihanuudesta: Kun löytää samanhenkisiä ihmisiä, jotka ymmärtävät kiihkeän suhtautumisen kirjoihin ja lukemiseen.

Löysin tämän Grayn kirjan aikoinaan Notkopeikon blogista ja pyysin sitä hankittavaksi kirjastoomme. Aivan ihana teos! Minäkin hurmaannuin puukudraama-kohdassa, siis tsaarin hovissa. Mahtavaa, että sen jatko-osakin on hankittu nyt kokoelmiin. Minäkin nimittäin laitoin siitä pyynnön. En malta odottaa, että pääsen lukemaan sen.

Heidi P kirjoitti...

Niin siis odottelen sitä sinun pyytämää jatko-osaa kirjaston kokoelmiin, en sentään alkanut hiillostaa kirjastoa uudella pyynnöllä, kun tiesin sinun pyytäneen jatkoa :) Nyt vain jänskätään, milloin kirja tulee lainattavaksi..

sinidean kirjoitti...

Oi että, nyt kuulostaa pahasti siltä, että tämä menee lukulistalle. ;) Kiitos tästä kirjavinkistä! Ja blogistasi noin yleensäkin. Kirjamakumme menevät aika hyvin yksiin, joten tulen tänne usein kurkkaamaan lukuvinkkejä. On tosiaan mahtavaa, kun löytää "samanhenkisiä" lukijoita. :)

Heidi P kirjoitti...

Kiitos, Sinidean, kiitoksista :) Kannattaa tosiaan lukea tämä! Kovasti odottelen jatko-osaa...