Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Jäljellä/ Toisaalla -sarja: Salla Simukka

Jäljellä: Salla Simukka. Tammi 2012.


"Oletko koskaan toivonut, että kaikki muut ihmiset vain katoaisivat? Kannattaa varoa, mitä toivoo. Vangitseva tarina ja huima visio tulevaisuuden Suomesta.

Emmi Aalto on 15-vuotias tyttö, joka kokee, ettei hän ole mitään. Koulussa hän ei ole löytänyt omaa lahjakkuusaluettaan, vaan on yhäkin pelkkä Potentiaali. Kotona perhe ei tunnu huomaavan häntä. Ystäviä hänellä ei ole koskaan ollutkaan. Emmi päättää karata, jotta hänestä tulisi edes tyttö, joka katosi. Mutta kun hän palaa karkumatkaltaan, kotona ei ole ketään. Eikä naapuritaloissa. Eikä koko kaupungissa. Kaikki ihmiset ovat kadonneet, vai ovatko?

Jäljellä on salaperäinen tarina lähitulevaisuuden maailmasta, jossa tavallisuus ei ole mitään. Se on myös jännittävä mysteeri, joka vyöryttää Emmin eteen suuria kysymyksiä. Mitä on tapahtunut? Kehen voi luottaa? Kuka on ystävä? Uskaltaako rakastua? Kuka lähettelee hänelle satuviittauksia ja mitä niillä yritetään sanoa? Jäljellä kertoo yksinäisyydestä, joka on mahdollista murtaa, ja rohkeudesta, joka löytyy pinnan alta."


Oma arvio: Päätin ottaa tämän kotimaisen kaksiosaisen kirjasarjan mukaani kirjastosta, enkä kadu sitä hetkeäkään. Olen arastellut lukea suomalaisia nuortenkirjoja, sillä olen pelännyt, etteivät ne ole tarpeeksi uskottavia. Thmä ennakkoluulo! Jotenkin minusta fantasia- ja scifikirjojen henkilöt on helpompi kuvitella johonkin muuhun ympäristöön kuin Suomeen. Simukka kuitenkin vakuutti kirjallaan, että myös Suomen oloihin voi sijoittaa uskottavasti scifikirjan henkilöhahmoja ja tapahtumia. Itse asiassa lukiessani unohdin monta kertaa, että Suomessahan ne tapahtumat olivat eikä esimerkiksi Yhdysvalloissa. 

Jäljellä on mahtavan mukaansatempaava dystopinen mysteeri, johon ei saanut ratkaisua edes kirjan lopussa. Päähenkilö Emmi kasvoi henkilönä tarinan edetessä ja koki sykähdyttävän ensirakkauden tunteet Atron kanssa, sekä sai ikuisen ystävän Onervasta. Kirjaa oli helppo lukea, ja se herätti ajatuksia. Satukatkelmat oli ihana lisä! Nyt ahmimaan toista osaa... Arvosanani 4,5

Lainasin tämän kirjan kirjastosta.

Toisaalla: Salla Simukka. Tammi 2012.


"Mikä on totta? Mikä on oikein? Kehen voi luottaa? 
  
18-vuotias Samuel Järvi on varsinainen nörtin stereotypia: pojan yöt kuluvat tietokoneella pelaten ja päivät nukkuen. Kontaktit tyttöihin ovat jääneet vähäisiksi. Koulun loputtua hän ei tiedä, mitä tekisi. Yllättäen Samuel saa kuitenkin tarjouksen. Hänet pyydetään mukaan salaiseen projektiin, ja työstä maksetaan järkyttävän hyvin. Projekti on täynnä yllätyksiä, mutta suurin yllätys on kuitenkin se, että Samuel rakastuu ensimmäistä kertaa elämässään. Kaikki muu menettää merkityksensä, kun Samuel päättää pelastaa unelmiensa tytön. Mutta kaipaako tyttö edes pelastajaa? Toisaalla on hurja visio siitä, millaiseksi maailma voi kehittyä lähitulevaisuudessa. Se avaa Jäljellä-romaanin salaisuudet ja näyttää tapahtumat toisesta näkökulmasta. Toisaalla kertoo myös vanhempien ja lasten välisten suhteiden vaikeudesta ja aikuisten kyvyttömyydestä kohdata nuorten ongelmat. Ja ensirakkaudesta, joka on aina yhtä kiihkeää, kuohuvaa ja kaunista."

Oma arvio: Tätähän ei malttanut laskea käsistään! Tämä kirjasarjan toinen osa avasi mahtavasti ensimmäisen osan mysteeriä, ja oli mahtava lukea Simukan luomaa kekseliästä virtuaalipelimaailman raadollisuutta. Tässä oli minusta vaikutteita Nälkäpelistä, mutta ei häiritsevällä tavalla, vaan ihan omanlaisensa dystopinen tarina tämä oli.  Tämä saa arvosanakseen 5-

Lainasin tämän kirjan kirjastosta.

Ei kommentteja: