Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

maanantai 28. heinäkuuta 2014

The Dark Heroine -trilogia: Abigail Gibbs

Illallinen vampyyrin kanssa: Abigail Gibbs. Suomentanut Kari V. Koski. Otava 2013.

Englanninkielinen alkuteos (2012): Dinner with a Vampire


"Violet Lee joutuu kammottavan verilöylyn silminnäkijäksi keskellä öistä Trafalgar Squarea. Vampyyrit ovat kohdanneet metsästäjänsä ja tehneet heistä selvää. Nyt he vievät Violetin mukaansa maailmaan, jollaisesta hän ei ole osannut edes uneksia.
Kauniit, joutilaat pedot elävät kartanossaan kuin jollain toisella aikakaudella: viini virtaa ja silkki kahisee. Peloissaan Violet yrittää paeta, mutta hänellä on yhtä suuret mahdollisuudet kuin antiloopilla leijonalaumassa. Lopulta hän taipuu jäämään, jotta hauras rauha ihmisten ja vampyyrien välillä säilyisi rikkumattomana."

Oma arvio
Tätä kirjaa voin suositella kaikille niille, joita Edwardin pihtailu ärsytti Twilight-sarjan kirjoissa! Posket punastellen luin intohimoa tihkuvia kohtauksia tästä mainiosta lukuelämyksestä. Päähenkilö Violet on ihanan omapäinen ja vankka mielipiteissään, vampyyrikuningas jäätävän ankara, Fabian ihanan sympaattinen ja Kaspar - ah Kaspar - ihanan arvoituksellinen ja MIES isoilla kirjaimilla. Kun hän ei voinut vastustella Violetia, ei hän myöskään vastustellut. Ei mitään nössöilyä, vaan suoraa toimintaa...

Olisin itse toivonut, että pääparin kissa-ja-hiiri-leikki olisi jatkunut kirjan loppumetreille saakka, koska sen jälkeen kun intohimo pääsi heidän välillään kunnolla roihahtamaan, kirja ikään kuin vähän lässähti. Eipä silti, oli juonessa muutamia yllätyksiäkin lopussa, vaikka minulta meni vähän ohi se, mikä Sankarittaren lopullinen tehtävä olikaan. Ehkä se selviää paremmin jatko-osassa.

Olin myös hiukan pettynyt Violetin ja Fabianin ystävyyden kariutumisesta, ja jos kirjailija on yhtään fiksu, hän lämmittää heidän välinsä seuraavissa osissa. 

Arvosanani on tälle kirjalle 5-

Tämän kirjan lainasin kirjastosta. 

Illallinen vampyyrin kanssa muissa blogeissa:

Kirjaneidon tornihuone
Kirjavinkit (Salla P)  
Lukunurkka
Tarinoiden syvyydet
Kirjakaapissa
Yöpöydän kirjaT
Autumn Rose – The Dark Heroine: Abigail Gibbs. Harper Collins 2014. Ei suomennettu. “Her fate is set in stone

Autumn Rose lives in a sleepy seaside town in the south-west of England, but buried deep under the surface of her quiet life are dark secrets. Swirling marks on her skin mark her out as having extraordinary power, but at school she is shunned and condemned by the very people she is sworn to protect.

But the appearance of a handsome young man at her school who has the same curious markings as Autumn Rose sends her world into turmoil. Plus, there is the fact that Autumn keeps dreaming of a human girl who is about to be seduced by a very dark Prince and Autumn must figure out how to save her before it is too late.”Oma arvio:

Aikaa on vierähtänyt siitä, kun luin Abigail Gibbsin The Dark Heroine-sarjan ensimmäisen osan Illallinen vampyyrin kanssa – ja hullaannuin niin paljon, että listaan kirjan yhä yhdeksi suosikeistani. Kirjastoni tilasi pyynnöstäni tämän toisen osan, jota ei ole ikävä kyllä suomennettu, ja hyvin jännittynein tunnelmin tartuin Autumn Roseen.”Dance with me,” he said.---

“I don’t remember how.”

“You do.” His lips were on my ear. I smiled a little and shook my head and said no, but he silenced me, not with his word, not with his hands; with his gaze. “Let me lead you. You have bo worries. You have no fears. Not now. Not in this moment. Dance with me, Autumn.”


Tämä kirja on hyvin erilainen kuin sarjan avausosa, mutta alkuhämmästyksen jälkeen tempauduin sieluani myöten kirjan mystiseen ja maagiseen maailmaan mukaan -  ja rakastuin jälleen. Vaikka pidän Violet Leen ja Karpar Varnin romanssia yhtenä kirjamaailman kuumimpana, ja odotin samantyyppistä intohimon leiskuntaa tästäkin kirjasta, ei silti Autumn Rosen ja  prinssi Fallonin hitaasti syttyvä suhde jää sen varjoon. Päinvastoin. Prinssi Fallon on ihastuttavan muodollinen, huomaavainen ja hykerryttävän suloinen kiemurrellessaan rakkaudentuskissaan huomatessaan tunteensa Autumnia kohtaan. Minulle tulee tämän pariskunnan kyräilystä kovasti mieleen Kiera Cassin Valinta-sarjan American ja prinssi Maxonin suhde.


”Your Highness, I demand you let me go!”

“You…demand?” he questioned slowly, raising an eyebrow and tilting his head slowly. he was using his mischievous smile; it was so potent, his dimples appeared again.

“Yes, I do!” I insisted. ”This breaches the Terra!”


Pidän siitä, miten mahtavan maagisen maailman Gibbs on luonut  keskelle urbaania ympäristöä. Tarinan päähenkilö, jo ensimmäisessä osassa Violet Leen unien kautta tutuksi tullut Autumn Rose Al-Summers, kuusitoistavuotias näkijä (Seer), kaipaa kuollutta isoäitiään, mutta elää suhteellisen normaalia elämää Kable Community Collegessa, jossa hänen tehtävänään on suojata muita opiskelijoita pahojen tietäjien ryhmältä nimeltä Extermino. Autumnin vanhemmat eivät halua olla missään tekemisissä muiden tietäjien kanssa, sillä he haluavat taata tyttärelleen normaalin elämän. Autumn erottuu kuitenkin muista oppilaista, eikä vähiten yksilöllisten arpien kautta, jotka peittävät hänen kehonsa oikeaa puolta, kuten kaikilla muillakin tietäjillä. Myös hänen silmänsä ovat erikoiset, sillä ne viestivät hänen tunnetilojaan vaihtamalla väriä. Autumnilla on pari hyvää ystävää Kablessa, mutta myös kiusaajia löytyy.

Autumnin pasmat menevät sekaisin, kun yksi tietäjien kuninkaallisista, komea prinssi Fallon, pestataan samaan kouluun hänen kanssaan. Vaikka Autumn ja Fallon ovat lapsuudenkavereita, ei Autumn voi alkuun sietää Fallonia silmissään. Senhän kuitenkin arvaa, mihin suuntaan nuoren naisen tunteet kääntyvät. Pidän kuitenkin siitä, että Fallonin ja Autumnin suhde saa kehittyä rauhassa juonen mukana, ja siten heidän tunteensa tuntuvat aidoilta ja luontevilta. Tarinan pääpari tuo minulle mieleen Veronica Rothin Outolintu-trilogian Trisin ja Tobiaksen, sillä samaan tapaan Fallon saa olla jatkuvasti toppuuttelemassa jääräpäistä ja impulsiivista Autumnia, kuten Tobias Trisiä. Hän on kirjaimellisesti Autumnin pelastava prinssi. Välillä hänen ylisuojelevaiset ajatuksensa alkavat jo nyrppiä, niin minua kuin Autumnia, mutta onhan se toisaalta niin hellyyttävää.

”She´s not worth it.” I heard him say as I was spun around so my back was against the wall and he faced me, arms folded, lips pursed. ---

‘Autumn, you’re not in control, you need to---‘

Animated voices sounded around the corner and he hushed mid-sentence, waited for them to passa, tehn switched to Sagean.

“Aclean. Calm down. Take deep breaths.”

Kirjan maailmassa on olemassa yhdeksän ulottuvuutta, joista kaikissa elää ihmisiä. Jokainen ulottuvuus on vuorovaikutuksessa keskenään, ja näitä ulottuvuuksia hallitsee yhteistyössä ihmisten ja pimeiden voimien (dark beings) neuvosto. Ensimmäisessä ulottuvuudessa asuvat ihmiset ja tietäjät (sage), ja tämän ulottuvuuden hallitseva keskus on pieni Athenean kaupunki. Sinne päästäänkin kirjan lopussa yhdessä Autumnin ja Fallonin kanssa. Toisessa ulottuvuudessa ovat vampyyrit hallitsijoinaan sarjan ensimmäisestä osasta tutut Varnit. Kolmatta ulottuvuutta hallitsevat hyvin voimakasta magiaa käyttävät kirotut (damned). Muodonmuuttajat hallitsevat neljättä, viidettä ja kuudetta siivekkäät (winged people) ja keijut (elven fae), seitsemättä ihmissudet (wolfes), kahdeksatta vedenhaltijat (maengu) ja yhdeksättä feeniksit (phoenixs).Näissä eri ulottuvuuksissa ei sen koommin vierailla, paitsi toisessa, vampyyrien ulottuvuudessa, jonne Autumn ja Fallon tekevät lyhyen visiitin. Tämä ei kuitenkaan minua haittaa, sillä en kaipaa liikaa fantasiahahmojen vilinää juoneen mukaan.

Alussa epäilin ja säikähdin, että tämä kirja olisikin ihan itsenäinen teos eikä liittyisi mitenkään ensimmäisen osan tapahtumiin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pikku hiljaa Violet Lee tulee Autumnin uniin ja näkyihin, ja samalla näiden kahden Heroineiksi kutsuttujen nuorten naisten kohtalot kietoutuvat yhteen. Tarinan loppuvaiheilla Violet ja Autumn kohtaavat toisensa, vaikka ikävä kyllä heidän tapaamisensa jättää minut melko kylmäksi. Kirjan loppu jättää suuria toiveita kolmannelle osalle ja etenkin viimeinen lause lupaa taas ihan uudenlaista tarinalinjaa olevan tulossa, otaksuisin. Vielä nimeämätön kolmas osa ilmestynee ensi vuoden joulukuussa.

Ihmettelen suuresti, miksei tätä helmeä ole suomennettu. Maailmassa on virhe!

Arvosanani 5

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.

Autumn Rose muissa blogeissa:


Geekandbooknerd's Blog
The Flutterby Room
Bookish Treasures

Samantyylistä luettavaa:
Kiera Cass: Valinta-sarja

Claudia Gray: Firebird-trilogia

Carry on. The Rise and Fall of Simon Snow: Rainbow Rowell.


Ei kommentteja: