torstai 8. lokakuuta 2015

Syksyn lastenkirjauutuuksia - yhteistyöpostaus lasten kanssa.

Ensi viikolla on Kirjan vuoden lasten- ja nuortenkirjaviikko, ja sain idean tehdä sen kunniaksi kaksi lastenkirjapostausta syksyn uutuuksista. Luonnollisesti otin mukaan kirjoja arvioimaan lapseni, 5-vuotiaan pojan ja 7-vuotiaan tytön, jotka rakastavat kirjoja ihan yhtä paljon kuin minäkin. 

Arvioin blogissani enimmäkseen nuortenkirjallisuutta, joten nämä lastenkirja-arviot ovat minulle mukavaa ja harvinaista vaihtelua. Lapset pitivät tästä projektistamme  kovasti ja kyselivät aina, milloin taas tehdään uusi kirja-arvio.

Nyt valotan hieman sitä, mistä sain idean tähän postaukseen: Ensi viikolla 42 (16. - 18.10.2015) järjestetään ensimmäistä kertaa KIRJALITTA – Lastenkirja- ja sanataidefestivaali Tampereella ja virtuaalitodellisuudessa. Tapahtuma on lastenkirjan ja sanataiteen pop-up -festivaali, joka valtaa lasten- ja nuortenkirjallisuudelle sekä sanataideharrastukselle uusia areenoita. Tilaa etsitään niin katukuvasta kuin sosiaalisen median verkostoistakin. 

 

Festivaali tarjoaa lapsiperheille ja nuorille oivaltavia mahdollisuuksia kirjojen parissa ja kutsuu jokaisen tarttumaan tarinaan. Myös lasten omat tekstit pääsevät esille. Monipuoliseen festivaaliohjelmaan voit tutustua klikkaamalla tästä.

-------------


Koska rohmusimme arvosteluun kirjoja melkoisen määrän, eivät arviomme ole kovin pitkiä. Tässä ensimmäisessä postauksessa arvioimme noin puolet ja ensi viikolla esittelemme loput kirjat. Toivottavasti näistä saa kivoja lukuvinkkejä lapsiperheisiin, miksei päiväkoteihin, kerhoihin ja kouluihinkin.

Valikoin arvioitavaksi juuri meitä kiinnostavia kirjoja, joista osa on juuri lukemaan oppineille suunnattuja, osa jo pidempiä lasten kertomuksia ja osa kuvakirjoja. Myös yksi runokirja on joukossa. Arvostelussamme oli käytössä seuraava asteikko: tosi huono (1), huono (2), ok (3), hyvä (4) ja tosi hyvä (5).


Toivo ja valas: Benjo Davies. Suomentanut Sanna Vartiainen. Karisto 08/2015. 32 sivua. Kuvakirja."Toivo asuu meren rannalla isänsä ja kuuden kissan kanssa. Isä on kalastamassa aamuvarhaisesta iltamyöhään ja Toivo on paljon yksin, mutta eräänä päivänä hän löytää rannalta itselleen kaverin, pienen valaan. Hän salakuljettaa sen kylpyhuoneeseen – jospa isä ei huomaisi mitään." 

Poika 5 v: Tosi hyvä, koska se (poika) pelasti valaan ja tykkään valaista. 

tyttö 7 v: ok

Äiti: Hyvä, koska tässä oli ihana opetus ja herkkä kuvitus. Toisaalta hiukan liian lyhyt iltasaduksi.

Arvosanamme: 4


Tervetuloa Rauhalaan: Jenni Kirves ja Annika Hiltunen. Mäkelä 08/2015. 32 sivua. Kuvakirja.
 


" Toivon isä ja äiti ovat riidelleet jo niin monta päivää, että Toivo on seonnut laskuissa. Hän pakenee riitelyä vintille kuten monta kertaa aiemminkin. Tällä kertaa vain tapahtuu jotakin eriskummallista...

Portaat jatkuvat edelleen kohti taivasta. Ja miten kiehtovaan paikkaan ne Toivon johdattavatkaan! Rauhalassa kukat ovat kirkkaampia kuin missään, ja veden sini säteilevämpää. Kaikilla on hyvä olla. Toivokin haluaisi jäädä sinne ikiajoiksi, mutta hänen on astuttava suuren vesiputouksen läpi..."Poika 5 v: Ok, koska poika löysi taikamaan, mutta huonoa, kun ei saanut muuttaa sinne.

Tyttö 7 v: Tosi hyvä, koska hienoja kuvia!

Äiti: Ok. Kauniit kuvat, mutta ehkä hieman pitkästyttävä ja (liian) omituinen tarina.Arvosanamme:  3,5 Reuhurinne - Ensiluokkaiset kioskikauppiaat: Tuula Kallioniemi. Kuvitus Jii Roikonen. Otava 9/2015. 40 sivua. Helppolukuinen lastenkertomus.


"Pikkis ja Tötterö haluavat kerätä rahaa leirikouluun ja perustavat kioskin, jossa myydään ensiluokkaisia tavaroita ja palveluita. He tekevät hienon mainoskyltin, TERVETULOA KAKKI KIOSKILLE. Aivan kommelluksitta ei kioskin pitäminen suju, mutta hauskaa on sekä kauppiailla että asiakkailla!"

Poika 5 v: Tosi hyvä, koska ne tekee kioskin.

Tyttö 7 v: Huono, koska siinä ei ole värejä. Tylsä tarina.

Äiti: Tosi hyvä, koska tarina on hauska ja tarinan lomassa on myös kiva laskutehtävä.

Arvosanamme: 4Riemukas metsäretki: Tittamari Marttinen. Kuvitus Marjo Nygård. Mäkelä 8/2015. 40 sivua. Runokuvakirja.


"Karpalotalossa on lippu salossa -
ja onnellinen on etana, kun koti kulkee mukana...
Tapaa tanssivat tatit, hurjat hirvikärpäset ja monet muut! Tittamari Marttisen hykerryttävästi riimittelemässä ja Marjo Nygårdin kuvittamassa lorukirjassa syksyinen luonto on täynnä ihmeellisyyksiä.
Tai ehkäpä ne ovatkin vanhoja tuttuja, sileitä tai karvanuttuja - kun taas katsantokantti... se onkin uusi ja vähän vikurantti. Vai kuka on ennen kuullut petkuttavasta narrausvahverosta?"

Poika 5 v: Tosi hyvä!

Tyttö 7 v: Tosi hyvä, koska siinä on hassuja kuvia ja kivat lorut.

Äiti: Tosi hyvä, koska kirjassa on mukava, syksyinen aihe  ja hauskat runot ja kuvitus.

Arvosanamme: 5 ***suosikkimme!***


Hevostarinoita: Amelie Benn. Suomentanut Seija Kukkonen. Kuvittanut Julia Ginsbach. Mäkelä 8/2015. 46 sivua. Helppolukuinen, suuraakkosin tavutettu lastenkertomus.


"Sini on suruissaan, sillä hän pelkää joutuvansa eroon lemmikkitammastaan. Saara kohtaa rannalla erityisen hienon hevosen, ja Nelli joutuu ratsastusleirillä haasteen eteen. Entäpä onnistuuko Laura näytöksessä Tähtitaalerinsa kanssa?
Neljä pientä ta-vu-tet-tu-a ja SUURAAKKOSILLA kirjoitettua hevostarinaa Kirjatiikeri-sarjassa."

Poika 5 v: Tosi huono, koska en tykännyt (vaikka tykkään hepoista)

Tyttö 7 v: Hyvä, koska siinä on paljon hevosia ja monta tarinaa.

Äiti: Ok. Hevosaihe on mukava.

Arvosanamme: 2,5 ***huonoimmat pisteet***Pullopostia tietenkin!: Hannu Hirvonen. Kuvittanut Virpi Penna. Karisto 9/2015. 32 sivua. Kuvakirja.
 

"Kukkaishevonen Reima ja mäyräkoira Eerik Eerikinpoika ryhtyvät ratkomaan Eerikin saaman pullopostiviestin arvoitusta, kumpikaan kun ei osaa lukea. He lähtevät kiertämään viisaita kavereita, ja jokaisella on viestistä omannäköinen tulkintansa. Nyrkkeilevä Päkä-pässi arvelee, että kyse on kutsusta Tammer-turnaukseen, kun taas Alli Huuppanen on varma, että kirjeen koukerot ovat oikeastaan lokkeja. Lopulta saadaan ratkaiseva vihje."Poika 5 v: Tosi hyvä!

Tyttö 7 v: Tosi hyvä, koska siinä on koira ja hyviä kuvia.

Äiti: Hyvä, koska kuvissa kauniit värit ja muutenkin hauska, simppeli tarina.


Arvosanamme: 4,5Tatun ja Patun ihmeellinen joulu: Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Otava 9/2015. 32 sivua. Kuvakirja.

"Kun Tatu ja Patu ryhtyvät joulun viettoon, paistetaan hyasintit ja laitetaan kanelia kainaloon.
Tatu ja Patu on kutsuttu viettämään joulua Veeran luo. He ovat innoissaan: vihdoinkin he pääsevät mukaan joulun juhlintaan. Mutta voi ei: pojat menevät vahingossa väärään taloon, Lahtisille, jotka ovat matkustaneet Teneriffalle jouluksi. Koska jouluvalmisteluja ei ole talossa aloitettu selvästi ollenkaan, Tatu ja Patu päättävät laittaa töpinäksi ja yllättää Veeran iloisesti. Ensin pojat lähtevät hankkimaan joulupukkia, sillä mikään ei luo joulun tunnelmaa niin kuin kauniisti koristeltu pukki, näin pojat muistelevat Veeran kertoneen…"

Poika 5 v: Tosi hyvä, koska ne (Tatu ja Patu) veivät joulupukin!

Tyttö 7 v: Tosi hyvä, koska se oli hassu, varsinkin kun Tatu haisteli joulupukin kainaloa.

Äiti: Tosi hyvä. Oikein hauska kirja ja mukavaa se, kun lukija otetaan tarinaan mukaan puhuttelemalla.

Arvosanamme: 5 ***suosikkimme!***Jatkoa seuraa ensi viikolla...

Ei kommentteja: