Atlas - Valitut: Olivie Blake. Suomentanut Sarianna Silvonen. Aula & Co 2023 (Atlas #1)
Englanninkielinen alkuteos (2022): The Atlas Six. Kansi: Jamie Stafford-Hill"Salaisuuksia, petoksia ja viettelyä. Tervetuloa Aleksandrian seuraan!
Kerran vuosikymmenessä kuusi sukupolvensa lahjakkainta maagikkoa, medeialaista, pääsee kilvoittelemaan paikasta maailman vaikutusvaltaisimmassa salaseurassa, Aleksandrian seurassa. Valitut saavat enemmän mainetta ja vaikutusvaltaa kuin he osaavat kuvitellakaan. Mutta mihin hintaan?
Tämänkertaisesta kuusikosta jokaisella on omat syynsä ottaa seuran salaperäinen kutsu vastaan. Jokainen heistä on valmis taistelemaan kynsin hampain mahdollisuudesta liittyä aleksandrialaisiin, vaikka se tarkoittaisi tiivistä yhteistyötä pahimpien vihollisten kanssa ja luotetuimpien liittolaisten pettämistä. Vaikka se tarkoittaisi, etteivät kaikki selviä vuodesta hengissä.
Atlas – Valitut on kansainväliseksi ilmiöksi nousseen Atlas-sarjan avausosa. Kirjan on suomentanut Sarianna Silvonen.
Tiktok-sensaatioksi nousseen Atlas-sarjan luoja, kirjailijanimellä Olivie Blake kirjoittava Alexene Farol Follmuth on Los Angelesissa asuva juristi ja kirjailija. (Aula & Co)
Oma arvio:
Tämä Olivie Blaken Atlas-trilogian avausosa Atlas - Valitut valikoitui minun lukemistooni ihan hetken mielijohteesta. Ensisilmäys kustantajan luetteloon ei vielä saanut mielenkiintoani heräämään, mutta ilmeisesti jonkinlaisessa Dark academia -jälkihuumassa luettuani alkukesästä Leigh Bardugon Salatun tiedon seuran kiinnostuin tästä sittenkin. Onneksi, sillä reilut 500 sivua hurahtivat tämän kirjan parissa minulla yllättävän ripeää ilman pitkästymisen tai epätoivon tunteita.
New Yorkin taikayliopistossa opiskelevat Nico de Varona ja Libby Rhodes ovat olleet pitkään toistensa pahimmat kilpakumppanit. He ovat molemmat todella lahjakkaita fysikalisteja, eli heillä on kyky muuttaa materiaa eri muotoon, mutta he ovat jatkuvasti tukkanuottasilla. Nyt Libby on mielissään, sillä he ovat valmistumassa, eikä heidän näin ollen tarvitse nähdä toisiaan enää ikinä. Tai no... toisin käy. Erikoinen mies astelee päätöstilaisuuden jälkeen näiden riitapukareiden luokse ja antaa heille hyvin salamyhkäiseltä kuulostavan tarjouksen. Tämä Atlas Blakely -niminen mies kertoo hyvin vaikutusvaltaisesta Aleksandria-seurasta, johon päästyään jäsenellä on käsillä kaikki seuran valtavan kirjaston tieto hallussaan. Seuran pääsykokeeseen valitaan joka kymmenes vuosi kuusi maailman parasta taikakykyjä omaavaa kokelasta, joista yksi karsiutuu pois.
Nico oli kuuden parhaan joukossa koko maailmassa.Koko maailmassa.Ja niin oli myös Libby.Mutta mitä varten? (s. 31)
Libby ja Nico eivät voi jättää tarjousta käyttämättä, vaikka molemmat joutuvat jättämään tärkeitä ihmisiä taakseen - Libbyn poikaystävä Ezra, jota Nico ei ole voinut koskaan sietää, sekä Nicon kämppäkaveri Gideon, joka on tämän suojelusloitsujen ansiosta turvassa kamalalta merenneitoäidiltään. Gideon osaa kulkea unimaailmoissa, joten yhteys näiden hyvin läheisten ystävien välillä kuitenkin tulee säilymään. Libbyn ja Ezran välit kuitenkin haalenevat ajan saatossa.
Muut kokelaat ovat japanilainen naturalisti Reina Mori, jolla on uskomaton yhteys kasveihin, rikkaan perheen poika Tristan Caine, jolla on kyky nähdä illuusioiden ja taikuuden läpi, kreikkalainen menestyneen taikasuvun jäsen Callum Nova, joka empaattina pystyy vaikuttamaan ihmisten tunteisiin, sekä kaikki kauneudellaan lumoava Parisa, joka telepaattina lukee ihmisten ajatukset. Joukkion ottaa vastaan salaperäisen oloinen Dalton Ellery, joka on jäänyt seuran palvelukseen edellisestä kokelaserästä ja toimii nyt joukkion oppaana. Parisa iskee heti silmänsä pidättyväisen oloiseen Daltoniin, mutta kaikki muut tuntuvat kuolaavan enemmän kauniin Parisan perään kuin Dalton, joka ei päästä Parisaa ajatuksiaan tonkimaan.
"Miksi pysyt täällä?" Parisa kysyi. "Sinulla oli koko maailma jalkojesi juurella.""Minulla on koko maailma täällä", Dalton sanoi katsomatta häntä. "Ja vielä enemmän." (s. 423)
Kaikki nämä kuusi kokelasta pääsevät nyt testaamaan, miten he voivat yhdistää omia taikavoimiaan toisten kanssa seuran kirjaston tietomäärän tutkistelun lomassa. Nico ja Reina harjoittelevat yhdessä, mutta Nico saa myös Libbyn yhteistyöhän kanssaan, vaikka sama piikittely heidän välillään jatkuu. Callum saa Tristanin liittolaisekseen osin empaatin kepulikonstein. Parisa taas viettelee kenet haluaa, mutta Dalton Ellery on hänen päämääränsä. Hänen on selvitettävä, mitä tuon miehen mielessä on niin voimakasta, jota tämä suojelee niin kovasti Parisalta. Kokelaille järjestyy heti alkumetreillä tulikoe, jossa he joutuvat yhdistämään voimansa, kun Aleksandria-seuran suojaukset murtuvat ja sisään kartanoon pääsee ei-toivottuja henkilöitä. Tämän välikohtauksen jälkeen Parisa alkaa karttaa Callumia, sillä hän tajuaa, mihin tämä kykenee empaatin taidoillaan.
Callum ei tarvitse sinua. Hän haluaa sinut, Parisan ääni muistutti Tristania. Sinun on syytä kysyä itseltäsi miksi. (s. 248)
Kuka karsiutuu pois joukosta ja miten? Ketkä ovat vahvimmat liittolaiset? Mikä on Dalton Ellery miehiään?
Atlas - Valitut piti minut otteessaan ja piinassaan koko ajan. Ihmissuhteet, juonittelu, pitkälle viedyt taikavoimat ja henkilöhahmoihin ja juoneen liittyvä yllätyksellisyys tekevät tästä kirjasta oikean lukuilottelun. Mielenkiintoisimmiksi hahmoiksi nousivat Tristan, jonka kyvyt olivat alussa muille hiukan hämärän peitossa ja osoittautuivatkin voimakkaammiksi kuin ajateltiin, sekä Libby, jota muut pitävät varovaisena ja säikkynä, mutta joka tulee vielä näyttämään todellisen voimansa. Fantasiakirjojen kohdalla minulla saattaa monesti tulla jossakin vaiheessa tylsistymistä, kun alkuinnostus hienosta maailmasta tai hienoista kyvyistä ei enää riitä pitämään innostustani yllä, mutta tämän kirjan kanssa ei tullut tällaisia hetkiä, sillä se on yhtä lailla viihdyttävästi ja kiinnostavasti kirjoitettu alusta loppuun. Toivottavasti jatko-osia ei tarvitse odotella hirveän kauaa, sillä en malta olla tarttumatta niihin.
Arvosanani 4,5
Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.
Muualla:
Atlas - Paradoksi: Olivie Blake. Suomentanut Kaisa Ranta. Aula & Co 2024 (Atlas #2)
Englanninkielinen alkuteos (2022): The Atlas paradox. Kansi: ???Kuudelle maagikolle annettiin mahdollisuus valita uusi elämä. Nyt viisi heistä kuuluu Aleksandrian seuraan. Sen jälkeen kaikkien on valittava polku kahden mahdollisuuden välillä. Pian he huomaavat, että seuran johtajalla on suunnitelmia muuttaa elämä sellaisena kuin me sen tunnemme – ja suunnitelmat ovat jo käynnissä." (Aula & Co)
Oma arvio:
*** Kustantajalta pyydetty arvostelukappale ***
Viimein saimme jatkoa maagisen juonitteluntäyteiseen Atlas-fantasiasarjaan. Pidin kovasti ensimmäisestä osasta Atlas - Valitut, tosin muistini syövereistä oli jo ehtinyt pyyhkiytyä iso osa sen tapahtumista, kun tartuin tähän kakkososaan. Löysinpä yllätyksekseni kirjan kansiliepeestä lainauksen blogistani.
Atlas - Paradoksi jatkaa suoraan siitä, mihin edellinen osa Atlas- Valitut jäi: Nico, Tristan, Parisa, Reina ja Callum ovat nyt läpäisseet tarvittavat kokeet, jotta ovat Aleksandrian seuran jäseniä ja saavat valtuudet käyttää sen uskomatonta tietoarkistoa. Nyt heidän seuraava vaiheensa on keksiä tutkimuksensa aihe. Sitä ennen heidän on myös käytävä läpi eräänlainen tervetuloriitti, jossa he taistelevat toisiaan vastaan virtuaalitodellisuudessa. Kaikki ovat hiukan hämillään tämän tapahtuman tarkoituksesta, etenkin, kun tämä ottelu heijastetaan jokaiselle osallistujalle vielä katsottavaksi. No, eipä tämän riitin tarkoitus oikein selvinnyt lukijallekaan, ja minä koin tämän alun melko pitkästyttäväksi.
Mutta missä on kuudes, eli Libby Rhodes? Viime osan lopussahan he löysivät Libbyn ruumiin hänen huoneestaan, joka paljastuikin sitten Dalton Elleryn tekemäksi animaatioksi. Libby siis kaapattiin toiseen ajanjaksoon, ja kaappaajaksi paljastui Libbyn ex Ezra, jolla on henkilökohtaisia kaunoja seuran edunvalvojaa Atlas Blakelyä kohtaan. Seuraan pyrkivillähän oli tehtävänä surmata yksi kuudesta, jonka tuli olla Callum Nova, mutta lopulta Tristan Cane ei voinutkaan tehdä tätä. Eikä surmaa sitten tarvinnutkaan tehdä läpipääsyyn.
"Päivä päivältä pääsemme hiukan lähemmäksi Aleksandria-seuran vääjäämätöntä loppua." (s. 211)
Nyt kaikilla viidellä tuntuu olevan hankaluuksia mielensä kanssa: Callum hukuttaa kaiken ahdistuksensa viinaan, Reina sulkee kaikki ihmiset ympäriltään pois (jopa aiemmin hyvän ystävänsä Nicon), Nico taas kaipaa kovasti unissa seikkailevaa Gideon-ystäväänsä, mutta myös pahinta kilpakumppaniaan Libbyä, Parisa sekstailee yhä Daltonin kanssa ja pääsee yhä syvemmälle tämän salaisuuksissa, jotka ovat ehkä jopa hieman liikaa ja Tristania vaivaa yhä hänen kykenemättömyys surmata Callum, ja kaipaapa hänkin Libbyä takaisin.
Kirjan kiehtovimpia osuuksia ovat Libbyn seikkailut toisessa ajassa. Miten ihmeessä hän pääsisi takaisin omaan aikaansa, kun vuonna 1989 ei vielä ole ratkaistu aikamatkustuksen mahdollisuutta? Hän tutustuu medeialaisen korkeakoulun kandiopiskelijaan Beleniin, josta voisi olla apua kotimatkan toteuttamiseen. Tietystikään hän ei voi paljastaa todellista olemustaan tälle naiselle, josta tulee kuin vaivihkaa Libbyn ystävä.
Toki vain, Rhodes oli Nicosta niin kovin ärsyttävä. Niin ärsyttävä, että kun Rhodes ei ollut täällä, Nico ei ollut oma itsensä. (s. 267)
Sillä aikaa toiset kamppailevat omien mörköjensä kanssa, mutta Tristan ja Nico ovat päättäneet löytää Libbyn ja tuoda hänet takaisin. Siinä vain on vielä monta mutkaa matkassa. Gideon vierailee unien kautta Libbyn luona Nicon pyynnöstä, mutta takaisinsaaminen toisesta ajasta on mutkikkaampi juttu.
"Tahdot siis, että manipuloin...maailmaa? Oletan, ettet puhu kasveista." (s. 395)
Minulla oli aika paljon tahmailua tämän kakkosan kanssa. Kiinnostuin lähinnä Libbyn osuuksista, mutta jotenkin muiden viiden Atlasin edunvalvottavien seuraaminen oli sekavaa ja henkilöihin ei oikein saanut otetta millään. Jonkinlaista yhteistyötä he kehittelivät, mutta muuten heidän välinen yhteytensä ontui. Välillä pohdittiin jumaluutta ja luomista, välillä aika-avaruusasioita, välillä Danten kahtia jakautuneen mieltä (kirjaimellisesti, sillä hänelle on syntymässä kokonaan toinen tietoisuus), fissioita ja fuusioita Libbyn aikasiirtymän käynnistämiseksi jne. Aika paljon kaikkea...
Romanttinen loppuratkaisu eräiden henkilöiden kohdalla oli totaalinen yllätys ihan kirjan lopulla. Monta muutakin kiinnostavaa käännettä lopussa sai minut vakuutettua siitä, että kolmas osa Atlas - Complex (veikkaisin, että suomennetaan nimellä Atlas - Kompleksi ) kannattaa silti lukea.
Kirjan sivuilla on myös kiinnostava tieto, että Amazon olisi tekemässä tästä tv-sarjaa.
Annan tälle arvosanaksi 3,5
Kiitos arvostelukappaleesta!
Muualla:
Samantyylistä luettavaa:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti