Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

tiistai 3. tammikuuta 2017

Kirjablogit ja 101 kirjaa

Lupasin kertoa  lisää  Kirjablogit ja 101 kirjaa -hankkeesta, joka kuuluu osana koko tämän vuoden 2017 kestävää Kirjojen Suomi -hanketta. Kerroinkin jo aiemmassa postauksessani hieman, mitä tuo hanke tulee pitämään sisällään. Tässä vielä tarkennusta:



Kirjojen Suomi on Ylen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 suuri kirjallisuushanke, joka tarjoaa kaikille suomalaisille yli 100 radio-ohjelmaa, 111 tv-ohjelmaa, joukon kirjallisuus-podcasteja sekä laajan nettisivuston yle.fi/kirjojensuomi. Kaikki ohjelmat, audiot ja videot löytyvät aikanaan myös Yle Areenasta. Kirjojen Suomi on Suomi100-hanke.



Kotimaiset kirjablogit osallistuvat Ylen Kirjojen Suomi -hankkeeseen bloggaamalla ja nostamalla suomalaisia kirjoja esille blogeissaan.

Osana Ylen Sadan vuoden kirjat ja 101 kirjaa -sarjoja kirjabloggaajat, joita on mukana 81, lukevat sata suomalaista kirjaa, yhden jokaiselta itsenäisyyden vuodelta, ja kirjoittavat siitä blogitekstin. Tekstit julkaistaan kahden kappaleen viikkovauhtia. Lisäksi kirjabloggaajia osallistuu kirjat esitteleviin Aamu-tv:n ja Yle Radio 1:n lähetyksiin.

Vuoden lopussa Kirjablogit ja 101 kirjaa -blogitekstejä on koossa sata, ja hanke huipentuu vuoden 2017 kirjan esittelyyn.


Suomalaisissa kirjablogeissa julkaistaan vuosittain tuhansia kirja-arvioita, jotka tavoittavat satojatuhansia lukijoita. Kirjablogeja pitävät sekä lukuharrastajat että kirja-alan ammattilaiset. Kirjablogit tekevät yhteistyötä muun muassa myöntämällä Blogistanian parhaiden kirjojen tunnustukset vuosittain. 

http://kotimaisetkirjablogit.blogspot.fi/



Kotimaisten kirjablogien lista löytyy kaikille avoimelta Facebook-sivulta  nimellä Kotimaiset kirjablogit, sekä voit myös seurata juuri avautunutta Kotimaiset kirjablogit -blogia, josta näkee muun muassa tuoreimmat kirjablogien postaukset.


Hankkeen tarkoitus on yllyttää suomalaisia lukemaan lisää kaunokirjallisuutta. Kaikki kirjat kertovat Suomesta jotain kiinnostavaa ja tuovat esille uusia näkökulmia, joista myös kirjablogit kertovat, kukin omalla tavallaan.


Kaikki kirjojen ystävät voivat osallistua hankkeeseen seuraamalla kirjablogeja, hankkeen Facebook-sivustoa ja Ylen ohjelmistoa. Samoja kirjoja pääsee vapaasti lukemaan yle.fi/kirjojensuomi-nettisivuston kautta Kirjojen Suomi -verkkokirjastosta.Nyt siis kirjojen ystäviä hemmotellaan oikein kunnolla!

Vaikka ylläolevasta linkistä pääsee katsomaan lopullisen kirjalistan, jonka ovat koonneet Seppo Puttonen ja Nadja Nowak, laitan kirjalistan myös tähän blogiini katsottavaksi. Minusta lista näyttää äkkiseltään katsottuna hyvin monipuoliselta. Olen tyytyväinen, että listalta löytyvät muun muassa teokset Kalle Päätalon Hyvästi Iijoki, Edith Söregranin Maa jota ei ole, Mika Walterin Sinuhe Egyptiläinen, Pauliina Rauhalan Taivaslaulu ja Väinö Linnan Tuntematon sotilas. Ymmärrän, miten vaikea on ollut valita yksi teos joka vuodelle, mutta harmituksekseni nuortenkirjoja on listalla hyvin onnettomasti. Ainoat näyttivät olevan vuoden 1961 kirja Tiinalla on hyvä sydän (Anni Polva) sekä vuoden 1921 kirja Pikkupappilassa (Anni Swan). Nuortenkirjaksi laskettaneen myös vuoden 1950 kirja, Tove Janssonin Muumipapan urotyöt. Muutaman lastenkirja on ilokseni kelpuutettu mukaan: Vuoden 1997 kirjaksi Mauri Kunnaksen Koiramäen joulukirkko ja 1957 kirjaksi Kirsi Kunnaksen runoteos Tiitiäisen tarinoita.

2010-luku

2000-luku

1990-luku

1980-luku

1970-luku

1960-luku

1950-luku

1940-luku

1930-luku

1920-luku

1910-luku


Minun lienee aika paljastaa kirja, jonka itse aion lukea ja josta teen bloggauksen. Se on vuoden 2002 teos Juoksuhaudantie, jonka on kirjoittanut Kari Hotakainen (WSOY). Kirjaa en ole koskaan lukenut, joten sitä suuremmalla innolla tartun siihen, sillä ainakin takakansitekstin perusteella aihe vaikuttaa kiehtovalta. Kirjasta on myös tehty Veikko Aaltosen ohjaama elokuva vuonna 2004, ja sen ajattelin mielenkiinnosta katsoa kirjan lukemisen jälkeen. Näillä näkymin blogitekstini tästä teoksesta tulee näkyviin 28.2.2017.


Nyt siis kaikki seuraamaan kiehtovia ja kattavia kirjallisuusohjelmia! Yle Areenassa on jo nyt nähtävillä 50 ensimmäistä ohjelmaa kirjalistan teoksista uusimmasta vanhimpaan. Minä aion ainakin tuijottaa niitä aina, kun opiskeluiltani ja bloggaamiselta ehdin. 

Mukavaa kirjavuotta 2017!

5 kommenttia:

riitta k kirjoitti...

Ai nappasit tuon buttonin, kiva. Toki se voi olla mitä tahansa, mutta nykyinen jää pieneksi blogipalkissa... Olen lukenut Juoksuhaudantien, vaikeeta oli sillä miehellä talojensa kanssa. Vaikeeta oli minunkin kirjani päähenkilöllä - Pentti Haanpään Noidanlukko vuodelta 1931.

Hanna/Hannan kirjokansi kirjoitti...

Nuortenkirjaksi laskettaneen myös Rauha S. Virtasen Seljan tytöt?

Juoksuhaudantie on hyvä kirja! Odotan postaustasi :)

Pia kirjoitti...

Nyt se sitten alkoi!
Sama täällä, tv-taltiointeja ja podcasteja täytyy kyllä tiirailla tarkkaan aina kun ehtii, samalla saa aimoannoksen lisätietoutta kotimaisen kirjallisuuden kentältä. Parasta itseopiskelua! :D

Hande kirjoitti...

Olen miettinyt aika kauan myös Juoksuhaudantien lukemista. Olen aikonut muutenkin lukea 101 kirjan listalta muitakin teoksia kuin minulle osoitettu, joten kenties tartun tänä vuonna ensimmäistä kertaa Hotakaisen tuotantoon.

Ilahduin itsekin siitä, että lista on melkoisen monipuolinen - mukana ei ollut vain itsestäänselvyyksiä.

Heidi P kirjoitti...

Minun on pakko myöntää, etten olisi varmaankaan muuten tarttunut Juoksuhaudantiehen, sillä se edustaa niin erilaista kirjallisuutta, mihin olen kallellaan. Siksi onkin mukava välillä sukeltaa mukavuusalueen ulkopuolelle!

Minun aikani ei välttämättä riitä lukemaan muita listalla olevia, sillä niin paljon mielenkiintoisia uutuuksia on taas tulossa, mutta ainakin nuo lasten- ja nuortenkirjallisuuden edustajat olisi kiva ehtiä lukemaan. Kiitti tiedosta, Hanna, Seljan tytöt pääsi vilahtamaan minulta ihan ohi, kun nuortenkirjoja poimin seasta.