tiistai 22. joulukuuta 2020

Kirjabloggaajien joulukalenteri 2020: luukku 22 ~ Kaunein YA-kirjakansi 2020 -äänestys ja arvonta!

Enää kaksi yötä jouluun! Sen kunniaksi ajattelin julkaista tämän kivan, leikkimielisen Kaunein YA-kirjakansiäänestyksen ja kirjapaketin arvonnan, olkaa hyvä. 

Eilistä  joulukalenteriluukkua (luukku 21) voit tiirailla Todella vaiheessa-blogissa ja huomenna, aatonaattona luukku 23 aukeaa täällä: Mrs Karlsson lukee...

 

 

Olen tässä syksyn aikana hahmotellut päässäni ideaa, että mitäs jos äänestettäisiin blogistaniassa kaunein YA-kansi 2020. Kansikuvan esteettisyys merkitsee ainakin minulle paljon (vaikka toki kirjan sisältö loppupeleissä ratkaisee) ja olenkin saanut ihastella tänä vuonna muutamia todella upeita kansia, jotka ovat suorastaan vaatineet minua tarttumaan kirjaan. Jotkut kannet eivät puolestaan ole olleet, syystä tai toisesta, kovin inspiroivia.

Onko kirjan  kannella väliä? Pidätkö enemmän valokuvakansista, vai ovatko piirretyt kannet kauniimpia? Voiko tylsä kansi olla esteenä siihen, ettet tartu kirjaan ollenkaan? Houkutteleeko kaunis kansi sinua joskus väärin perustein, ja oletko pettynyt sisältöön, jos kirja ei ole vastannutkaan kirjan kannen antamaan mielikuvaa? Mitä mieltä olet kirjan leffakansista?

Olen yrittänyt koota näihin kollaaseihin kaikki tämän vuoden YA:ksi määrittelemäni kirjat, niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin, mutta joku on saattanut jäädä uupumaan. (Sille ei enää voi valitettavasti mitään.) Suurimman osan olen lukenut, mutta mukana on muutama sellainenkin, jota en ole lukenut.

Koska kansia on mukana yhteensä 43, kuvat ovat valitettavasti aika pieniä. Jos haluat tiirailla kansikuvaa tarkemmin, kannattaa hakea vaikka Google kuvahaulla isompi kansikuva, josta näet paremmin kannen kaikki yksityiskohdat. Myös blogistani voit etsiä vasemman palkin hakutoiminnolla kyseistä kirjaa, jos olen lukenut sen - siellä on myös isompi kuva kirjan kannesta. 

Samalla, kun tiirailet kansia, voit nähdä kätevästi muutamalla silmäyksellä koko vuoden YA-romaanikirjon. Siinäkin mielessä tämä kansikuvaäänestys on mielestäni kiva päätös ja koonti YA-kirjavuodelle 2020.

Haluan nostaa esiin myös tällä äänestyksellä kansitaiteilijoiden roolia, joka saatetaan usein unohtaa. Monet (etenkin isommat) kustantajat suosivat kuvapalveluiden valmiita kuvia ja heillä on kansikuvien luottotekijä omasta takaa, mutta joskus pienen kustantamon erikseen jollakin kansitaiteilijalla teettämä kansi voi olla oikea ilo silmälle. Kustantamoilla voi olla myös erilaiset resurssit kansikuvien toteutukseen. Kaunis kansi voi syntyä myös pienellä budjetilla, luulisin. Joskus taas kansikuvan oikeudet ostetaan suomennoksen mukana.

Korostan vielä, että nyt emme äänestä kirjan sisällöstä, pelkästään kansikuvasta. Mikä siis miellyttää silmääsi eniten? Mikä kansi on houkuttelevin? Listauksissa kuvasarjojen alla olen kuitenkin kirjannut ylös myös kirjan muut tekijätiedot ja kustantajan, joka helpottaa kirjojen etsimistä esimerkiksi blogistani, Googlesta tai vaikkapa oman kirjastosi verkkokirjastosta, jos mielenkiintosi heräsi ja haluat varata kirjan.

Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuisi äänestykseen. Arvon kannustimena kaikkien vastanneiden kesken kirjapaketin, johon kuuluu kaksi tänä vuonna ilmestynyttä YA-kirjaa.

Äänestysohjeet:

1. Kansikuvaa voit äänestää ainoastaan tämän postauksen kommentteihin. Kommenteissa on tarkistus päällä, ja aion julkistaa kaikki äänet samaan aikaan 9.1.2021, joten kommenttiasi ei tule näkyville sitä ennen. Laitathan mukaan sähköpostiosoitteesi, johon voin ilmoittaa mahdollisesta arvontavoitosta. (Jos sähköposti puuttuu enkä saa huhuiluista huolimatta voittajan yhteystietoja kohtuuajassa, arvon palkinnon uudelleen) Jos et halua osallistua arvontaan, vaan vain äänestää, ilmoitathan sen kommentissasi. 

2. Ääniä voit antaa kolmelle (3) kauneimmalle kannelle seuraavasti: kauneimmalle 5 ääntä, toiseksi kauneimmalle 3 ääntä ja kolmanneksi kauneimmalle 1 ääni. Voit äänestää myös vain yhtä tai kahta kantta, jos haluat. Pelkkä kansikuvan numero riittää kunkin äänimäärän yhteydessä. Arvontaan osallistumisen ehtona on siis antaa ääniä vähintään yhdelle kansikuvalle!

3. Äänestysaika päättyy tiistaina 5.1. 2021 klo 24.00

4. Arvon kaikkien äänestäneiden kesken kirjapaketin, jossa on kaksi vuonna 2020 ilmestynyttä YA-kirjaa: Candace Bushnellin & Katie Cotugnon Tyttönä olemisen säännöt ja Jenni Hendriksin & Ted Caplanin Tosi raskas reissu.

5. Kirjapaketin arvon lauantaina 9.1. 2021  ja voittajalle ilmoitan henkilökohtaisesti sähköpostitse.

6. Julkistan Kaunein YA-kirjakansi 2020 -äänestystulokset ja kirjapaketin voittajan lauantaina 9.1.2021

7. Äänestys on minun, vaatimattoman harrastuksekseen kirjabloggaavan järjestämä, eikä siinä ole mukana ulkopuolisia tahoja. Kauneimman kansikuvan voittajakolmikolle on luvassa kiitosta ja suitsutusta blogissani ja sen somekanavissa, mutta sen suurempaa palkintotilaisuutta en pysty järjestämään :)

8. Onnea arvontaan ja äänestäkää ahkerasti!

9. Ps. Myös äänestyksen järjestä itse saa osallistua äänestykseen, muttei arvontaan!


Kansikuvat 1-9:

1. Anne-Maija Aalto: Korento. Otava. Kansi: Johanna Junkala.

2. Mila Teräs: Amiraali. Otava. Kansi: Tommi Tukiainen.

3. Kim Liggett: Armonvuosi. Suomentanut Leena Ojalatva. Karisto. Kansi: Kerri Resnick (suunnittelu), Hsiao Ron Cheng (kuvitus), Galyna Gryshchenko/Shutterstock.com (kukat)

4. Suzanne Collins: Nälkäpeli - Balladi laululinnuista ja käärmeistä. Suomentanut Helene Bützow. WSOY. Kansi:  Tim O'Brien

5. Ashley Elston: 10 x sokkotreffit. Suomentanut Inka Parpola. WSOY. Kansi: Mary Claire Cruz ja Jamie Alloy; iStockphoto; Di Studio / Shutterstock; Dmitry Lobanov / Shutterstock; HNK/ Shutterstock

6.Katherine McGee: Amerikan kuninkaalliset. Suomentanut Outi Järvinen. Otava. Kansi: Johanna Junkala

7. J.S.Meresmaa: Dodo. Myllylahti. Kansi: Karin Niemi.

8. Emma Sofianna Söderholm: Edes hetken elossa. Otava. Kansi: Päivi Puustinen/ Deviney Designs/ stock.adobe.com

9. Henrik Fexeus: Viimeinen illuusio 3: Ensimmäiset. Suomentanut Eeva-Liisa Nyqvist. Kansi: Samppa Ranta

Kansikuvat 10-18:

10. Elina Pitkäkangas: Hukan perimät. Myllylahti. Kansi: Karin Niemi

11. Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus. Karisto. Kansi: Saara Helkala

12.Sari Luhtanen: Isadella - Sydän murskana. Otava. (Kannen tekijä ei tiedossani)

13.Elizabet Acevedo: Kaikilla mausteilla. Suomentanut Eeva Ojalatva. (Kannen tekijä ei tiedossani)

14.Veera Salmi: Kaunis ilma kuolla. Otava. (Kannen tekijä ei tiedossani.)

15. Stephenie Meyer: Keskiyön aurinko. Suomentanut Ilkka ja Päivi Rekiaro sekä Tiina Ohinmaa. Kansi: Roger Hagadone (kuva), David Caplan ja Gail Doobinin (suunnittelu) ja Hachette Book Group, Inc.

16. Sarah J. Maas: Taistelun myrskyt - Throne of Glass. Suomentanut  Sarianna Silvonen. Gummerus. Kansi: @Talexi/Shutterstock

17. Siiri Enoranta: Kesämyrsky. WSOY. Kansi: Riikka Turkulainen / iStockphoto

18. Margaret Rogerson: Kirjojen tytär. Suomentanut Mika Kivimäki. Kansi: Sonia Chaghatzbanian (suunnittelu), Charlie Bowater (kuvat)


 Kansikuvat 19-27:

 19. Karen M. McManus: Yksi meistä on seuraava. Suomentanut Inka Parpola. WSOY. Kansi: Melissa Four, iStockphoto LP

20. Rainbow Rowell ja Faith Erin Hicks (kuvittaja): Viimeinen ilta - Pumpkin' heads. Suomentanut Taina Wallin. Karisto. Kansi. Faith Erin Hicks.

21. Elina Rouhiainen: Väki 3 - Unienpunoja. Tammi. Kansi: Laura Lyytinen / iStockphoto 

22. Cassandra Clare: Pimeyden kuningatar - Varjometsästäjät 3. Suomentanut Terhi Leskinen. Otava. Kansi: Russell Gordon (suunnittelu), Cliff Nielsen (kuva)

23. Maurene Goo: Tämä biisi on sinulle. Suomentanut Inka Parpola. Otava. Kansi: Elizabeth H Clark (suunnittelu), Jena Cumbo (kuva)

24. Candace Bushnell ja Katie Cotugno: Tyttönä olemisen säännöt. Suomentanut Kati Valli. Tammi. Kansi: Laura Lyytinen/ iStockphoto

25. Anniina Mikama: Tinasotamiehet. WSOY. Kansi: Sami Saramäki

26. Jenni Hendriks  ja Ted Caplan: Tosi raskas reissu. Suomentanut Inka Parpola. WSOY. Kansi: Laura Breiling (kuva), Erin Fitzsimmons (suunnittelu)

27. Zoe Sugg ja Amy McCullogh: The Magpie Society - Salaseura. Suomentanut Inka Parpola. WSOY. (Kannen tekijä ei tiedossani.)

 

Kansikuvat 28-36:

 28. Juno Dawson: Mallikappale. Suomentanut Aura Nurmi. Gummerus. Kansi: Daniil Kontorovich / Trevillion images

29. Mikko Toiviainen: Pimeä peili ja muita urbaaneja kauhutarinoita. Otava. (Kannen tekijä ei tiedossani)

30. Sarah J. Maas: Usvatuulten valtakunta. Suomentanut Sarianna Silvonen. Gummerus. (Kannen tekijä ei tiedossani)

31.Sarah Crossan: Kuunnousu. Suomentanut Kaisa Kattelus. S&S. Kansi: Hilla Semeri

32. Estelle Maskame: Oikealla tavalla vääränlainen. Suomentanut Maija Van De Pavet. Gummerus. Kansi: Shutterstock

33. Tomi Adeyemi: Koston ja kunnian lapset. Suomentanut Outi Järvinen. Otava. (Kannen tekijä ei tiedossani)

34. Anders Vacklin ja Aki Parhamaa: Replica - Sensored Reality 3. Tammi. Kansi: Laura Lyytinen

35. Magdalena Hai: Kuolleiden kirja - Paluu Uhriniituntakaiseen. Karisto. Kansi: Satu Ketola.

36. Meri Luttinen: Myrskynsilmä. WSOY. Kansi: Riikka Turkulainen

 

Kansikuvat 37-43:

37. Holly Bourne: Syitä itkeä julkisesti. Suomentanut Kristiina Vaara. Gummerus. Kansi: Jan Pielecki @Usborne Publishing

38. Salla Simukka: Lukitut. Tammi. Kansi: Laura Lyytinen/ iStockphoto

39. Briitta Hepo-oja: Sydämiä seireeneille. Otava. Kansi: Tuuli Juusela

40. Sally Green: Paholaisten valtakunta. Gummerus. (Kannen tekijä ei tiedossani)

41. Elina Kilkku: Ihana tyttö. Bazar. Kansi: Satu Kontinen.

42. Jenny Han: P.S. Rakastan sinua yhä. Suomentanut Antti Hulkkonen. WSOY. Kansi: Riikka Turkulainen

43. Seita Rönkä: Loitsun voima. Haamu. Kansi: Marjo Nygård


Haluan toivottaa vielä kaikille oikein ihanaa joulua ja ehdottomasti parempaa uutta vuotta 2021!

Ilahduttakaa minua äänillänne! 
 

37 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Osallistun vain äänestykseen, en arvontaan. Ääneni menevät seuraaville kansille:
5 ääntä: 36
3 ääntä: 1
1 ääni: 7

Anneli A kirjoitti...

Onpa kiva luukku. Osallistun ilman muuta arovntaan. Suosikkini on kansi numero 18.
anneli.airola@hotmail.com
Ihanaa joulun aikaa sinulle!

Mai Laakso kirjoitti...

Hyvää joulua <3

Kaunein kirjankansi on mielestäni teoksella Korento, 5 ääntä.
Kuunnousu 3 ääntä.
Syitä itkeä julkisesti 1 ääni.

Chisa kirjoitti...

1: nro 18 Kirjojen tytär
2: nro 7 Dodo
3: nro 1 Korento

En osallistu arvontaan.

Anonyymi kirjoitti...

Missä on äänestyspaikka?

Margit kirjoitti...

Mainio idea tämä sinun äänestyksesi! Osallistun äänestykseen, mutta en arvontaan.

13. Kaikilla mausteilla, 5 ääntä
21. Väki 3, 3 ääntä
36. Myrskynsilmä, 1 ääni.

Heidi P kirjoitti...

Hei, juuri tähän kommentteihin voit äänestää! En julkaise kommenttia ennen kuin 9.1.2021, jolloin julkistan tulokset. Ei siis kannata ihmetellä, kun kommenttiasi ei tule vielä näkyviin :)

Ruusa kirjoitti...

5 ääntä -no 10
3 ääntä -no 36
1 ääni -no 1

kirjahullunpaivakirja@gmail.com

ketjukolaaja kirjoitti...

Merry Christmas! Here are the votes of Siilinjärvi one man jury:

5 ääntä: 1
3 ääntä: 22
1 ääni: 38

Osallistun vain äänestykseen, tosi kauniita kansia, oli vaikea valita.

Unknown kirjoitti...

5p. Armonvuosi (nro 3)
3p. Korento (nro 1)
1p. Dodo (nro 7)

Anki kirjoitti...

Äänestän vain yhtä kantta ja se on Siiri Enorannan Kesämyrsky.
almafiina@gmail.com

Reta Anna Maria kirjoitti...

Ääneni:

5 pistettä: Korento 1
3 pistettä: Kesämyrsky 17
1 piste: Myrskynsilmä 36

Aleksi Stenberg kirjoitti...

Kaunein: 18
Toisena: 7
Kolmantena: 36

Hippohiiri kirjoitti...

Eniten ääniä minulta saa 38, sen jälkeen 1 ja sitten 36 :)

hippohiiri@gmail.com

Villis / Villasukka kirjahyllyssä kirjoitti...

Kommentin kirjoitus jäi joulutohinassa kesken ja katosi kun palasin jatkamaan, toivottavasti ei tule tuplana.

Kirjan kannella on väliä, se voi houkuttaa lukemaan tai se voi myöskin työntää luotaan pois. Kaunista kantta on ilo katsella.

Vaikea valinta, mutta:
5: Dodo
3: Paholaisten valtakunta
1: Kirjojen tytär

Mukana arvonnassa 🙂 villasukka.kirjahyllyssa@luukku.com

Oikein hyvää joulua!

Salli M kirjoitti...

4 ja 42 ovat minun mielestäni kauneimmat. Hyvää joulun odotusta. Salli.moilanen35@gmail.com

tuija kirjoitti...

Korento 5, Syitä itkeä julkisesti 3, Kuunnousu 1

Aysha kirjoitti...

25. Anniina Mikama: Tinasotamiehet (5 ääntä)
18. Margaret Rogerson: Kirjojen tytär (3 ääntä)
43. Seita Rönkä: Loitsun voima (1 ääni)

Henna kirjoitti...

Annan 5 ääntä Väki 3 - Unienpunojalle, 3 ääntä Amiraalille ja 1 äänen Syitä itkeä julkisesti -kannelle.

Mielenkiintoinen kattaus, todella kirjava kansivalikoima! Kyllä sieltä kuitenkin helposti erottuvat ne, jotka ottaisin heti käteen ja lukisin takakansitekstin. Kirjavinkkauksiin olen lukenut useampia hyviä kirjoja, joita ei kuitenkaan kukaan koskaan lainaa hyllystä tavattoman tylsän kannen takia. Eli kansitaiteeseen kannattaa panostaa!

Osallistun arvontaan, sähköpostiosoitteeni on hemulinkirjahylly(at)gmail.com

Mielellään kirjoitti...

Paras nro 17, toiseksi paras 37 ja kolmanneksi 33

Anonyymi kirjoitti...

5 pistettä: 1. 3 pistettä: 18. 1 piste: 36. Olipa vaikea valinta! Sähköposti moona.viini@gmail.com

Mari / Mrs Karlsson lukee kirjoitti...

Hieno idea!! Mielestäni paras kansi on sellainen, jossa ei liikaa ohjailla lukijaa muodostamaan ennakkokäsitystä kirjasta. Kansikuva saa olla mielellään graafinen ja ehkä vähän osviittaakin antava mutta valokuva vie usein vähän hakoteille. Näistä 43 kannesta paras on nro 1, toiseksi paras nro 17 ja kolmanneksi paras 38!

Seregi kirjoitti...

1. Korento
2. Armonvuosi
3.Keskiyön aurinko

Essi H. kirjoitti...

Hei! Äänestän seuraavasti:
5 pistettä: kirja nro 37 (Holly Bournen kirja)
3 pistettä: kirja nro 21 (Väki 3)
1 piste: kirja nro 13 (Kaikilla mausteilla)

En osallistu arvontaan

Terv. Essi (essihuuhka@outlook.com)

Pine kirjoitti...

5 ääntä: nro 11
3 ääntä: nro 13
1 ääni: nro 41

Aähköposti: pine.bunbun@gmail.com

:) hyvää joulua!

Niina T. kirjoitti...

5 pistettä - Korento
3 pistettä - Tinasotamiehet
1 piste - Myrskynsilmä

Beate56 kirjoitti...

Nro 41 Ihana tytto 5 pistettä
Nro 37 Syitä itkeä julkisesti, 3
pistettä
Nro 36 Myrskyn silmä, 1 piste

Kiva äänestys. Hyvää Joulua 🎄🤶🎆🎅☃️🌧️
nina40fi@gmail.com

Annan aamusivut kirjoitti...

Oikeasti selasin loppuun asti, vakuutan! Vaan koska sudenkorennot ovat kauneimpia tietämiäni ja muistuttavat ystävästä, valintani on Korento.

Justiina Kaleva kirjoitti...

5 pistettä Nälkäpelille, eli numerolle 3.
3 pistettä Kirjojen tyttärelle, eli numerolle 18.
Ja vielä 1 piste Tinasotamiehille numeroon 25!

Anonyymi kirjoitti...

25. 5 pistettä
40. 3 pistettä
30. 1 piste

aiholapp at lailanet.fi

Anonyymi kirjoitti...

5 ääntä: 18
3 ääntä: 42
1 ääni: 26
-minttu47-
minttu47@gmail.com

Marja-Liisa kirjoitti...

Mun mieluisin: nro 6

Jannna kirjoitti...

1. 24. Candace Bushnell ja Katie Cotugno: Tyttönä olemisen säännöt. Suomentanut Kati Valli. Tammi. Kansi: Laura Lyytinen/ iStockphoto

2. 6.Katherine McGee: Amerikan kuninkaalliset. Suomentanut Outi Järvinen. Otava. Kansi: Johanna Junkala

3. 13.Elizabet Acevedo: Kaikilla mausteilla. Suomentanut Eeva Ojalatva. (Kannen tekijä ei tiedossani)

Unknown kirjoitti...

40, 21 ja 18

Heidi P kirjoitti...

ÄÄNESTYSAIKA ON PÄÄTTYNYT! Ilmoitan tulokset ja arvonnassa voittaneen lauantaina 9.1.

Heidi P kirjoitti...

Omat ääneni: 5 pistettä kirjalle nro. 1, 3 pistettä kirjalle nro 3. ja 1 piste kirjalle nro 37

Heidi P kirjoitti...

Lähetän vielä yhden anonyymin kommentin, jonka lähettäjä ei halunnut sähköpostiaan julkaistavaksi: "Upein on Simukan Lukitut, sitten Pitkäkankaan Hukan perimät ja kolmantena Mikaman Tinasotamiehet."