keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Kirjakevät 2016

Pian alkaa olla vuosi 2015 lopuillaan, ja on aika katsella kohti uutta vuotta. Näin kirjabloggaajana se tarkoittaa sitä, että kustantajien kirjakatalogeja on plärätty minkä keritty ja sieltä mielenkiintoiset teokset bongattu. Olen koonnut tähän listaan minua kiinnostavat kirjakevään 2016 kirjat, joista suurin osa on tietenkin  nuortenkirjallisuutta, mutta myös aikuisten scifiä ja kauhukirjallisuutta olen ottanut mukaan. Mukana listassani on myös kirjallisuuteen liittyvä tv-sarja sekä elokuvia, joita tulee kevään aikana.

Tein tänä syksynä myös pari lastenkirjapostausta, ja siitä innostuneena aion lukea myös ensi keväänä yhdessä lasteni kanssa muutamia meitä kiinnostavia lastenkirjauutuuksia. Ne listaan tämän luettelon lopuksi. Pidän blogini kuitenkin edelleen nuorten scifi- ja fantasiakirjallisuuspainotteisena.


 

Kirjauutuudet esittelen ilmestymisjärjestyksessä (jos tarkka ilmestymiskuukausi on tiedossani), mutta kannattaa ottaa huomioon, että ne eivät ole aina ihan paikkansapitäviä.

Tammikuu

Johanna Hulkko: K18. Karisto.

Tämä nuortenkirja ei pidä sisällään scifi- tai fantasiaelementtejä, mutta kiinnostaa minua muuten. Sen luvataan olevan rento romaani nuoruudesta ja ylikierroksilla hyrräävistä hormoneista. Se on kirjailija Johanna Hulkon ensimmäinen nuortenromaani, sillä hän on aiemmin kirjoittanut lastenkirjoja.


Blake Crouch: Wayward Pines – Viimeinen kaupunki. Tammi.

Mainio aikuisten scifitrilogia Wayward Pines saa päätösosansa Viimeinen kaupunki heti vuoden alussa. Tämän sarjan toinen osa jäi niin jänskään kohtaan, että tämä kirja on yksi odotetuimmista kevään julkaisuista. Pidän Blake Crouchin mutkattomasta tavasta kirjoittaa. Sarjan aiemmat osat ovat Ei pakotietä ja Salaisuus.


Kami Garcia ja Margaret Stohl: Lumoava totuus.WSOY.

Loihtijakronikka-noitasaagan neljäs ja viimeinen osa tupsahtaa myös ilmoille heti vuoden alussa. Pidin sarjan avausosasta Lumoava kirous hiukan enemmän kuin toisesta osasta Lumoava pimeys. Kolmas osa, Lumoava kaaos,  on minulta vielä lukematta, mutta aion sen lukea jossain välissä. Tässä sarjassa tarinaa tarkkaillaan nuoren pojan, Ethanin silmin. Sarjassa on mystiikkaa, loihtijoita, inkubuksia (vampyyrejä) sekä paranormaalia romantiikkaa. Ihan mukava sarja, joskaan ei suurin suosikkini.
Lauren Kate: Langennut. WSOY.

Tämän kirjan suomennosta minä olen odotellut jo viime keväästä saakka, sillä se on aina siirtynyt tuonnemmaksi. Jospa viimein ensi vuoden alussa saamme nauttia tästä ihanasta goottitunnelmaisesta, pakahduttavaa paranormaalia romantiikkaa sisältävästä trilogian avausosasta. Olen lukenut englanniksi sarjan kaksi ensimmäisestä osaa Fallen ja Torment.

Stephenie Meyer: Houkutus / Elämä ja kuolema. WSOY.

Todellinen iloinen yllätys on tämä Twilight-sarjan juhlapainos, jossa on sekä sarjan ensimmäinen osa Houkutus, että ihan uudesta näkökulmasta kirjoitettu tarina Elämä ja kuolema. Onpa mukava palata taas lempisarjani pariin! Twilight-sarjaan kuuluu osat Houkutus, Uusikuu, Epäilys ja Aamunkoi.Estelle Maskame: Dimily – Rakastan. Gummerus.

En muista, milloin olisin lukenut "puhdasta" romantiikkaa. Innostuin heti, kun  näin Gummeruksen julkaisevan tähän uuteen nuorten sarjaan jopa kaksi osaa tämän kevään aikana. Kirjasarjassa seurataan 16-vuotiasta Edeniä sekä hänen kalifornialaiseen teinielämään sekä uusiin velipuoliinsa sopeutumista. Luvassa on valheita, draamaa ja romantiikkaa. Kirjan toisesta osasta kerron lisää huhtikuu-otsikon alla.Jeff VanderMeer: Hyväksyntä. LikeIhanan kieroutunut Eteläraja-scifisarja  saa jatkokseen alkuvuonna 2016 viimeisen osan Hyväksyntä. Toinen osa Hallinta jäi kyllä sellaiseen kohtaan, että en millään malta odottaa tätä osaa. Ensimmäinen osa on nimeltään Hävitys.Shadowhunters tv-sarja 

 Cassandra Claren kuusiosaiseen fantasiasarjaan Varjometsästäjät perustuva tv-sarja on viimein valmis ja sitä aletaan esittää heti vuoden alusta. Suomessa pääsemme sarjaa katsomaan Netflixin kautta 13.1. alkaen, ja jaksoja tulee joka viikko lisää. Tätä olen odottanut!
Sarjassa tulee olemaan takuuvarmasti jännitystä, romantiikkaa, fantasiaa ja seikkailua kyllikseen.


Helmikuu 

Laura Lähteenmäki: Nutcase. WSOY.


 Laura Lähteenmäen nuortenkirjassa Nutcase seikkaillaan blogimaailmassa. Tämä kirja kiinnostaa minua, vaikkei se scifiä tai fantasiaa olekaan.


Mats Strandberg ja Sara B. Elfgren: Avain. Basam Books.


Pitkän odotuksen jälkeen ruotsalaiskaksikon Strandberg & Elfgren kirjoittama Engelsfors-trilogia saa päätöksensä osalla Avain. Tämä nuorten urbaani fantasiasarja pitää sisällään todella monipuolisia henkilöhahmoja, noitamenoja sekä muutakin mystiikkaa. Sarjan ensimmäiset kaksi osaa ovat Piiri ja Tuli.


Mervi Heikkilä: Tuonella kulkijat. Haamu.

Haamu-kustannus julkaisi viime keväänä Mervi Heikkilän nuorten fantasiakirjan Louhen liitto, joka oli mukavalukuinen ja kiinnostava minun makuuni. Toivoin tuolloin jatkoa tarinaan, ja nyt sitä olisikin luvassa itsenäisellä jatko-osalla Tuonella kulkijatMaaliskuu 

Eero Ojanen: Suuri suomalainen kummituskirja. Minerva.


 Lähdin syksyllä 2015 mukaan Hämärän jälkeen kauhukirjalukuhaasteeseen, joten tämä kirja on mahtava kartuttaja siihen saraan. Saati, että suomalaiset kansantarinat kiinnostavat minua aina, varsinkin  jos ne liittyvät kummajaisiin.

Marja-Leena Tiainen: Viestejä koomasta. Tammi. 
Tämä nuorten aikuisten fantasiaromaani Viestejä Koomasta vaikuttaa herkullisen kiintoisalta. Tarinassa Silva joutuu onnettomuuden seurauksena kummalliseen paikkaan nimeltä Kooma ja saa sieltä lähetellä viestejä eläville.

Sally Green: Puoliksi poissa. Gummerus.


 Sally Greenin Puoliksi paha -trilogia on heitellyt tunteitani laidasta toiseen. Toinen osa, Puoliksi villi, jäi siinä määrin kiintoisaan kohtaan, että odotan kovasti tätä päätösosaa. Ensimmäinen osa on nimeltään Puoliksi paha.


K.K.Alongi: Kevätuhrit. Otava.

Uusi kotimainen nuorten jännityssarja tulee koukuttamaan takuuvarmasti. Sarjan avausosassa Kevätuhrit päähenkilö Jade ja neljä muuta nuorta heräävät ympärillään pelkkää pimeyttä. He alkavat seikkailla täysin muuttuneessa maailmassa.


Anne-Maija Aalto: Syvään veteen. Otava.

Anne-Maija Aallon esikoisromaanissa 15-vuotias Taika menettää vanhempansa ja joutuu aloittamaan elämänsä uudelleen vieraassa ympäristössä. Odotan tältä kirjalta syviä tunteita ja oikeaa kasvutarinaa.

 

Marja-Leena Tiainen: Tatu ja ihana Iiris. SELKO. Avain.


 Tutustuin viime syksynä Selkokirjoihin, ja päätin ottaa tavakseni lukea ja blogata myös joitakin sellaisia. Marja-Leena Tiaisen Tatu ja ihana Iiris vaikuttaa mukavalta nuortenkirjalta.Allegiant-elokuva.
Veronica Rothin Outolintu-trilogiaan perustuvat elokuvat ovat olleet minulle odotetuimpia, vaikka viime keväänä elokuvasarjan toinen osa Insurgent olikin pienoinen pettymys. Ihmettelen sitä, miten kirjatrilogian kolmososasta Uskollinen riittää aineksia kahteen elokuvaan, mutta se jää nähtäväksi. Elokuvasarjan kolmas osa Allegiant tulee siis ensi-iltaan maaliskuun 18. päivä.
Huhtikuu 

Elina Pitkäkangas: Kuura. Myllylahti.

Aina kun on tulossa uutta kotimaista romantiikalla höystettyä urbaania fantasiaa, johon liittyy ihmissusia, en voi muuta kuin hyppiä onnesta tasajalkaa! Elina Pitkäkankaan esikoisteos Kuura on minulle odotetuimpien kevään kirjojen kärkipäässä.


Charlaine Harris: Salaisuuksia haudan takaa. Gummerus.
 Tämä  neliosainen Harper Connelly -mysteerisarja tulee tiensä päähän, kun neljäs osa Salaisuuksia haudan takaa julkaistaan. Tämä sarja ei ole minun suurimpia suosikkejani, mutta uteliaisuudestani haluan selvittää, mitä yliluonnollisia kykyjä omaavalle Harperille ja hänen velipuolelleen Tolliverille käy. Sarjassa on ilmestynyt osat Kuiskauksia haudan takaa, Yllätyksiä haudan takaa ja Väristyksiä haudan takaa.
Estelle Maskame: Diminy – Tarvitsen. Gummerus

Tämä uusi nuorten aikuisten romanttinen sarja saa jatko-osan jo saman kevään aikana, kun Gummerus julkaisee toisen osan Diminy - Tarvitsen jo huhtikuussa (ks. kohta tammikuu). Tosi mukavaa, ettei tarvitse odotella jatko-osaa loputtomiin!
Veronica Roth: Neljä. Otava.


 Voi, Outolintu-sarjaa alkoikin jo olla niin ikävä, että on suoranainen helpotus, että sarjaan julkaistaan jatko-osa Neljä, joka on Tobiaksen tarina. Sarjan aiemmat osat ovat Outolintu, Kapinallinen ja Uskollinen.Toukokuu, kesäkuu ja heinäkuu

Theo Lawrence: Hehkuva ruumis. Karisto.


Tätä minä odotan kovasti, sillä Mystic City -trilogian toisessa osassa Pimeä sydän tarina alkoi mennä erittäin paljon mieleiseeni suuntaan. Tämä nuorten dystopia-sarja on siitä erikoinen, että sen kirjoittajana on mies. Sarjassa on ilmestyneet osat Salatun voiman kaupunki ja Pimeä sydän.


Siri Pettersen: Mätä. Jalava.

Norjalaisen Siri Pettersenin Mätä on minun odotetuin kevään kirja numero 1! Rakastuin ja ihastuin viime syksynä julkaistuun Korpinkehät-trilogian ensimmäiseen osaan Odininlapsi, joka on sekoitus fantasiaa, kansantaruja ja mystiikkaa.Andrew Michael Hurley: Hylätty ranta. WSOY.

Kesäkuussa voin kauhistuttaa taas itseäni aikuisten goottikauhumaisella jännityskirjalla Hylätty ranta.Fallen-elokuva.


 Kate Laurenin Fallen-kirjasarjaan perustuva elokuva julkaistaneen viimein tänä keväänä. Tämän olisi pitänyt tulla jo viime kesänä leffateattereihin, mutta jokin viivästys taas iski. Josko viimein?

Kevään lastenkertomukset ja kuvakirjat 

Näitä kirjoja me odottelemme lasteni (7- ja 6-vuotias) kanssa luettavaksi ja arvioitavaksi:

Kustannus Mäkelä:

Lars Rudebjer: Miira ja Kettu 

 Sharon Rentta: Päivä eläinten postitoimistossa 

 Rose Lagercrantz – Eva Eriksson: Onnentyttö Dunne 

 Zapf: Seikkailu Robomaassa 

Karisto:


Aira Savisaari ja Mimmu Tihinen: Ponku, Peetu ja helppo nakki

 Holly Webb: Tepsu joutuu pulaan Anneli Kanto: Perttu Virtanen ja varkausTammi: 

Ingrid Flygare: Liian pieni Putti


 


Tuula Korolainen, Christel Rönns: Kissa Killin villi lelupäivä 

S&S

Lena Frölander & Ulf: Minä, Muru ja metsä


Avain 

Marita Hauhia ja Anne Randen: Emman ja Eetun yllätyslöytö (SELKO)
Lasten keskus

Fritch, Lacey, Martin jne: Sata asiaa jotka haluat tietää (tietokirja)


Mitä kirjaa tai kirjoja sinä odotat ensi keväältä? Onko sinulla jotain uudenvuodenlupauksia liittyen lukemiseen ja kirjoihin?


 Toivotan kaikille oikein hyvää, lukuintoista uuttavuotta 2016! Tulkoon kirjalliselle tiellenne mahtavia lukuelämyksiä, iloisia yllätyksiä sekä välillä myös pettymyksiä!

Ei kommentteja: