On aika blogini vuosikatsauksen. Käyn läpi tässä lyhykäisesti blogini vuoden 2018 kohokohdat.
Lukuhaasteet 2018
Osallistuin tänä vuonna kolmeentoista lukuhaasteeseen, joista Kirjabloggaajien klassikko -haasteeseen kahteen kertaan (tammikuussa ja heinäkuussa) ja toimin myös tammikuun haasteessa ensimmäistä kertaa itse blogiemäntänä. Suureellisin lukuhaasteeni oli jälleen kerran Helmet-lukuhaaste, jota suorittelin tuttuun tapaan rennolla otteella: ne, mitkä sain ruksittua, sain ruksittua, mutta mitään en alkanut haastetta varten väkisillä lukemaan. Suorittamatta minulla jäi 50-kohtaisesta haasteesta ainoastaan seuraavat kuusi kohtaa:
8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja
9. Kirjan kansi on yksivärinen
10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja
9. Kirjan kansi on yksivärinen
10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja
13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa
35. Entisen itäblokin maasta kertova kirja
45. Palkittu tietokirja
Kaikki vuoden 2018 lukuhaasteeni näet tästä.
Lisäksi tutustuin sarjakuviin Oulun kaupunginkirjaston ja Oulun sarjakuvakeskuksen Sarjakuvametron avulla, josta minulla jäi yhtä kirjaa vaille suorittamatta Linja länteen. Tästä innostuneena päätin tutustua manga-sarjakuviin, joista romanttinen Aoha ride -sarja nappasi minut niin mukaansa, että olen tilannut itselleni puuttuvan kymmenennen osan sekä sarjasta tehdyn animaation.
Neljävuotias taaperoblogi
Dysphoria-nimellä aikoinaan aloittanut blogini täytti helmikuussa neljä vuotta. Olen ylpeä siitä, että olen jaksanut kirjoittaa blogiani säännöllisesti, vaikka työelämä välillä vaatii veronsa. Blogini on pitänyt suuntansa samana, eli olen edelleen painottanut nuortenkirjallisuutta, mutta lukenut välillä toki myös aikuisempia kirjoja. Olen blogannut välillä myös tasapuolisesti runoista, novelleista, tietokirjallisuudesta, selkokirjastakin ja lastenkirjallisuudesta. Lastenkirjojen osuus on kuitenkin vähentynyt roimasti edellisestä.
Goodreadsin laskujen mukaan luin tänä vuonna yhteensä 115 kirjaa, joista ihan kaikista en ole blogannut. Tämä lukuhan ei ole ihan realistinen, sillä ihan kaikkia lukemiani kirjoja (esimerkiksi lasten kuvakirjoja ja tietokirjoja) en ole välttämättä merkinnyt Goodreadsin listoille.
Goodreadsin mukaan olen lukenut 31 615 sivua ja lyhyin lukemani kirja on ollut 36-sivuinen, pisin taas 750-sivuinen. Suosituin kirja, jonka olen lukenut, on Orwellin klassikko Vuonna 1982, kun taas Tarita Ikosen runokirjan Kylmyyden monologi on lukenut lisäkseni vain kaksi muuta. Tuttuun tapaan tähdityksieni keskiarvo on 3.9 eli melkein neljä, eikä tämä yllättänyt minua. Ilokseni huomasin, että Elina Pitkäkankaan Ruska on Goodreadsin parhaiten tähditetty kirja lukemistani!
Hel-YA ja videobloggaamista
Vuoden kohokohdista suurin oli tietenkin jo toinen reissuni nuorten aikuisten kirjallisuustapahtumaan Hel-YA:han Helsinkiin syksyllä. Tapasin bloggaajia, kuuntelin kiintoisia paneeleita ja näin lempikirjailijoitani. Mukaan lähti signeerattu kirja sekä paljon hyvää mieltä.
Kirjabloggaajien kesken perustimme syksyllä 2018 oman Youtube-kanavan Kirjakultti, johon uskaltauduin tekemään jouluisen kirjavinkkausvideon sekä muutamia pätkiä yhteisille videoille. Minulta vaatii suurta rohkeutta näyttää naamani videoissa, sillä olen tottunut toimimaan vain ruudun takana piilossa. Minun on myöskin helpompaa ilmaista itseäni kirjallisesti kuin suullisesti, mutta harjoitus tekee varmasti mestarin. Lisää videoita on vielä tulossa, jahka toivun edellisistä.
Vuoden parhaat
Perinteisesti olen vuoden loppuun listannut minua eniten sykähdyttäneet kirjat. Tässä tulee top listani:
Kirjapöllön Top 5 YA-kirjat 2018
Yksi: Sarah Crossan
Kirjapöllön TOP 3 aikuisten kaunokirjat 2018
Kirjapöllön TOP 5 lasten/varhaisnuorten kirjat 2018:
Arja ja Emma Puikkonen: Äänihäkki
Jessica Townsend: Nevermoor - Morriganin koetukset
Veera Salmi: Saari
Merja ja Marvi Jalo: Olivia ja onnentähti (Onnenkepparit #1)
Uusia (luku)haasteita vuodelle 2019
Ensi vuonna blogini täyttää huimat viisi vuotta, ja sen kunniaksia aion järjestää perinteisesti kirja-arvonnan blogissani. Muita uudistuksia en ole vielä miettinyt, mutta todennäköisesti ulkoasu tulee ainakin pysymään samana. Blogini kirjahyllyt kaipaavat vielä hiontaa: teema-hyllyt alkavat olla kunnossa, mutta genrehyllyni ovat vielä kesken. Näin tietyntyyppisten kirjojen etsintä blogissani helpottuu, vaikka toki tunnisteilla niitä voi myös haeskella.
Osallistun jälleen kerran Helmet-lukuhaasteeseen, mutta tänä vuonna uutena myös Popsugar-lukuhaasteeseen. Ihan pian on taas Blogistanian kirjallisuuspalkintoäänestyksen aika, ja myös tämän kuun lopussa 31.1.2019 olisi aika taas blogata jostain klassikosta, kun Kirjabloggaajien klassikkohaaste päättyy. Apua, en ole vielä edes miettinyt valmiiksi klassikkoani!
Muita lukuhaasteita yritän ottaa itselleni aiempaa hillitymmin, sillä nolottaa viimevuotiset alisuoriutumiseni joissain haasteissa. Tietyt samat kuitenkin on ja pysyy (jos niille löytyy yhä vetäjiä): Naistenviikon haaste, Prideviikon haaste ja Halloween haaste. Nämä on aina olleet minulle mieluisia.
Goodreadsissa asetan taas itselleni vuositavoitteen, joka tulee olemaan sama 100 kirjaa kuin viime vuonnakin. Se on sopivan realistinen tavoite, joka kuitenkin ylittyi tänä vuonnakin.
Toivon mukaan saisimme järjestetty bloggaajatapaamisia täällä Oulun seudulla tänä vuonna. Toivoisin muutenkin voivani osallistua kirjallisiin tapahtumiin, jotka minua kiinnostavat. Harmikseni niitä on vain kovin vähän täällä Pohjois-Pohjanmaan perukoilla, mutta ainakin Hel-YA-tapahtuma kutsunee minua taas ensi syksyllä. Haaveenani olisi myös käydä joko Turun tai Helsingin kirjamessuilla. Nähtäväksi jää!
****************
Mukavaa, että olette jaksaneet blogini matkassa kaikki te 123 seuraajaa (sekä Twitterin 404 ja Facebookin 120 seuraajaa.) Toivottavasti pysytte matkassa jatkossakin! Mukavaa uutta vuotta 2019, luvassa on varmasti taas hieno kirjavuosi!
Mitä kirjaa/kirjoja sinä odotat eniten ensi vuonna ilmestyväksi?
1 kommentti:
Ihanaa uutta vuotta 2019! Toivottavasti pääset käymään kirjamessuilla sekä tapaamaan muita bloggaajia sielläpäin!
Lähetä kommentti