Koska mangasarjakuvat ovat olleet minulle hyvin vierasta maaperää, päätin viime vuoden lopulla paikata tämän aukon. Otin luettavakseni ensin Io Sakisakan 13-osaisen (josta 10 osaa vasta suomennettu) sarjan Aoha Ride, johon sitten koukutuin ja rakastuin todella syvästi. Niin syvästi, että minun piti tilata kymmenes osa itselleni, kun sitä ei vielä kirjaston kokoelmissa ollut, ja mieheni tilasi sarjasta tehdyn anime-elokuvan. Aoha Riden innoittamana päätin kokeilla muitakin shōjo-mangalajin kirjoja - vaihtelevalla menestyksellä.
Jos ihmettelet, mikä ihmeen shōjo, niin Wikipediassa kyseinen laji määritellään näin:
"Shōjo (jap. 少女, ”tyttö”, "tyttöjen") on mangan, animen ja muun japanilaisen populaarikulttuurin noin 10–17-vuotiaat tytöt käsittävä kohderyhmä.
Shōjon piirteitä ovat muun muassa liioitellut tunnereaktiot,
lapsekkaat ja kauniit piirteet kuten suuret silmät, paksut hiukset ja
hoikat tyttöhahmot, yksityiskohtaiset ja tyylikkäät vaatteet ja
romanttisen kiinnostuksen kohteena söpöt nuoret pojat. Tyylissä korostuu
suloisuus ja nuorekkuus"
Aoha Ride (osat 1-10/13): Io Sakisaka. Ivrea 2016-2018
Aoha Riden (japaniksi Ao Haru Ride, englannissa Blue Spring Ride) päähenkilönä on Futaba Yoshioba niminen tyttö, joka on sarjan alussa, yläkoulua aloittavana hyvin epävarma ja arka, eikä oikein osaa olla poikien kanssa. Yhteisessä rosvo-ja-poliisi-leikissä Yoshioba kuitenkin ihastuu mukavaan Kou Tanaka -nimiseen poikaan, jonka kanssa he löytävät yhteisen piilon, pitävät myöhemmin sadetta saman katoksen alla ja sopivat puolihuolimattomat treffit kesäfestivaaleille. Jostain syystä Tanaka ei kuitenkaan saavu koskaan paikalle, ja uuden lukukauden alkaessa koko poikaa ei enää ole samassa koulussa. Futaba ei saa poikaa mielestään.
Lukion aloittaa nyt uudenlainen Futaba: hän on tieten tahtoen räväkämpi, äänekkäämpi ja hengailee suosittujen (ja ilkeiden) tyttöjen kanssa. He systemaattisesti kiusaavat nättiä, mutta ujostelevaa Yuuri Makitaa, joka saa söpöstelyllään poikien huomion. Futaba kuitenkin kyseenalaistaa tämän ja yrittää tehdä tuttavuutta Yuurin kanssa, mikä tietenkin närkästyttää tyttölaumaa. Futaban mielestä edistyneiden luokalle tullut uusi poika vaikuttaa kumman tutulta, samoin kuin uusi opettaja Tanaka, jolla sattuu olemaan sama sukunimi kuin hänen ensirakkaudellaan. Vai onko se sattumaa? Käy ilmi, että uusi poika on kuin onkin Futaban ensirakkaus Kou, mutta hänen sukunimensä on vaihtunut muuton jälkeen Mabuchiksi. Mitä on tapahtunut sillä aikaa, ja miksi 16-vuotias Kou vaikuttaa nyt paljon ilkeämmältä kuin nuorempana. Hänen ja Futaban välillä kuitenkin on selvää kipinää, vaikka mangahenkiseen tapaan tyttö ei tietenkään tunnista näitä ihastuksen merkkejä, vaikka joku vääntäisi ne rautalangasta.
Vaikka sarjan tapahtumat pyörivät Futaban ja Mabuchin romanttisen juonikuvion ympärillä, tämän sarjan vahvuuksia on sen monipuoliset henkilöhahmot ja teemat, sekä henkilöhahmojen kypsyminen tarinan edetessä. Yuuri näyttää muille muitakin kuin söpösteleviä puoliaan ja kokee pakkien saamisen ensi-ihastukseltaan, Futaba löytää rohkeuden itsestään irrottautua laumasieluisista kavereistaan ja nousta mukaan rakentamaan luokan yhteishenkeä, ylimielisenä tunnettu Murao paljastaa heikon kohtansa, joutuu kokemaan hylätyksi tulemisen tunteen ja kasvaa yhteistyöhenkisemmäksi ja mukavammaksi tytöksi. Mabuchi kärsii hiljaa äitinsä menettämisen traumasta ja kantaa vastuuta ystävästään, joka on myös menettänyt äitinsä. Mabuchi huomaa liian myöhään, että tykkää Futabasta ihan liikaa, mutta sössii mahdollisuutensa. Poika menettää Futaban mukavalle ja vaatimattomalle, mutta suorapuheiselle pojalle nimeltä Touma Kikuchi. Futaba kuitenkin haikailee lapsuudenrakkautensa perään, mutta toisaalta viihtyy Touman kanssa, koska tämä on niin ystävällinen. Futaballa ja Koulla on tietenkin ajan kuluessa monta söpöä lähentymistä, jotka syystä tai toisesta keskeytyvät.
Muutamasta asiasta en sarjassa pidä: Mabuchi saattaa välillä läppäistä vähättelevästi Futabaa otsalle, kun tämä alkaa itkemään. Ihmettelen muutenkin, kuuluuko läpsiminen jotenkin olennaisena osana manga-kulttuuria, sillä sitä on muissakin mangoissa? Kuuluuko se japanilaiseen kulttuuriin? Yhdessä osassa Mabuchi myös vihjailee Futaballe, mitä kaikkea pojat voivat hänelle tehdä, kun hän on niin sinisilmäinen, painaen samalla tytön maahan alleen. Raiskauksella pelottelu näyttää olevan mangan yksi ominaisuus, josta en pidä millään muotoa.
Arvosanani koko sarjalle 5-
Rakastunut robottiin (osat 1-2/2): Kayoru. Ivrea 2016
Tämä kaksiosainen sarja kertoo tytön ja androidin ystävyydestä - ja yksipuolisesta rakkaudesta. Mariko löytää roskalavalta epäkuntoon joutuneen robotin, jonka hän pelastaa ja joutuu (tai pääsee) näin ollen Koutan emännäksi. Hän vie Koutan kotiinsa. Androidista tulee tytön henkivartija, mutta myös ystävä. Kun Mariko huomaa rakastuneensa Koutaan, hänen sydämensä särkyy, sillä Kouta ei voi tuntea rakkautta. Vai voiko sittenkin?
Rakastunut robottiin on ihan viihdyttävä, hauska ja romanttinen kaksiosainen manga.
Arvosanani molemmille 3,5
Kuinkaa susi kesytetään (osa 1/1): Nana Shiiba. Ivrea 2014
Kuinka susi kesytetään on kerrassaan omituinen ja sekava, mutta parhaimpina hetkinään ihan söpö manga. Meguri Fugazawan vanhemmat joutuvat matkustamaan muualle, minkä takia tyttö majoitetaan siksi aikaa heidän tuttavaperheen luokse. Perheeseen kuuluu kaksi tosi söpöä poikaa, 17-vuotias Hiyuu ja 15-vuotias Hakuto. Kaikki olisi muuten täydellistä, mutta nämä pojat osoittautuvat täydelliksiksi mulkeroiksi, jotka haluavat savustaa tytön pois kodistaan - miksi ihmeessä, sitä ei kukaan tiedä. He nöyryyttävät, läpsivät, ilkkuvat Meguria, joka tekee kaikkensa sopeutuakseen perheeseen. Kaikesta huolimatta hän ja Hakuto huomaavat ihastuneensa toisiinsa, ja Hiyuukin alkaa vilkuilla tyttöä sillä silmällä.
Tarinassa ei ole oikein päätä eikä häntää. Hiyuu ei kaihda keinoja, joten hän on valmis uhraamaan tytön jopa poikaporukan raiskattavaksi, jolloin onneksi Hakuto tulee hätiin ja pelastaa tytön. Soppaa sekoittaa naapurintyttö Erika Muroi, joka on seurustellut aiemmin Hiyuun kanssa. Hiyuu pakottaa Megurin näyttelemään tämän tyttöystävää, ja Hakutoa tämä tietenkin kiusaa kovasti. Erika haluaa Hiyuun epätoivoisesti takaisin, joten meinaa jopa tarjota Megurin parille tutulle pojalle raiskattavaksi. Toisaalta Megurin ja Hakuton etenevä romanssi on suloista, vaikka alkuasetelma onkin hiukan omituinen.
Arvosanani 2,5
Love celeb (osa 1/7): Mayu Shinjo. Ivrea 2009
Kadun syvästi sitä päivää, että luin tämän Love Celeb -sarjan ensimmäisen osan. Ihmettelen kovasti, miksi tällaista sontaa on tehty nuorille? Sarjan aloitusosa on ainakin täysin moraaliton, ja mitä olen kuullut ja lukenut arvioita, sarja ei jatku sen paremmin.
Kirjan pääosassa on siis 16-vuotias Kirara Nakazono, joka haluaisi kuuluisaksi näyttelijäksi. Hänen managerinsa Hanamakin metodit ovat vain vähintäänkin kyseenalaiset - hän jankuttaa jatkuvasti, että tytön neitsyydestä on päästävä eroon, yrittää päästä tämän pöksyihin ja järjestää sitten tytön koe-esiintymiseen erittäin vaikutusvaltaisen Ginin luo, joka on tottunut käyttämään naisia leluinaan. Hän uhkaa ja lupaa viedä Kiraran neitsyyden, eikä tyttö oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. Toisaalta hopeatukkainen prinssi kiehtoo häntä, mutta myös pelottaa. Pitääkö hänen maata miehen kanssa päästäkseen julkkikseksi? Samalla managerikin vihjailee tytölle törkeyksiä, jos mätkimiseltään joutaa.
En suosittele tätä koskaan, missään ja ikinä kenellekään.
Arvosanani 1
Bloody kiss (osa 1/1): Rina Yagami. Ivrea 2014
Bloody Kiss pitää sisällään kolme urbaania fantasiatarinaa, jotka ovat ihan mukiinmenevää luettavaa.
Ensimmäisessä tarinassa Bloody Kiss Wakaba-niminen tyttö muistelee ensirakkauttaan, kun hän kohtaa hyvin tutun oloisen pojan itkemässä ruusutarhassa. Voiko vampyyrin kanssa rakastua?
Toisessa tarinassa Bloody honey tytöllä on salaisuus: hänen luokkakaverinsa on vampyyri, jolle hän aina maanantaisin luovuttaa vertaan. Mutta mitä jos tyttö haluaa olla enemmänkin kuin pelkkä ravinnonlähde?
Un chocoholic on tarina koulun suosituimmasta pojasta, joka pyytää tyttöä näyttelemään hänen tyttöystäväänsä , jotta lukuisat ihailijat eivät hukuttaisi poikaa ystävänpäiväsuklaisiin. Lopulta tunteet alkavat kuitenkin vaikuttaa melko aidoilta.
Arvosana 4-
Twiitataan, rakkaani (osa 1/1): Mio Mamura. Ivrea 2013
Nimensä mukaisesti tässä mangassa sosiaalinen media on hyvin edustettuna.Ensimmäisessä tarinassa Reona on ihastunut Tokuda Masakiin, joka on rasittavan Mori-nimisen pojan paras kaveri. Tyttö luulee twiittailevansa ihastuksensa kanssa, mutta onkohan näin? Tytöt kinastelevat joka ikinen päivä kertoo siitä, kun ystävyksillä on sama ihastus. Myrtyneisyyteni ja suloisuutesi on tarina mustasukkaisuudesta. Kunnes suklaa sulaa saa tapahtumapaikaksi leipomon, jossa omistajan poika kätkee ihastuksensa tyttöön kiusoittelulla. Huomenna rakastun sinuun päättää sarjakuvan kertomalla Hibiki-nimisen naistenmiehen tarinan. Onko naissankarin sydän kuitenkin sulamassa yhdelle tietylle tytölle?
Arvosana tälle 3,5
Mangaähky on nyt vähäksi aikaa saavutettu. Aoho Ride -sarjan luen loppuun, kunhan loput osat ilmestyvät. Muuten taidan nyt vähäksi aikaa jättää aiheen ja kokeilla taas jotain muuta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti