Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

tiistai 21. heinäkuuta 2015

Kirjasyksy 2015

Vielä on muutama viikko kesää jäljellä, mutta elokuun alusta lasken syksyn alkaneeksi, kun jatkan töitäni kirjastossa ja lomailumme päättyy. Eihän se elokuu taida silti virallisesti syksyä olla, mutta sovitaanko, että kirjasyksy alkaa siitä? Näin saan listata kaikki odotetut minun lempilukemistooni kuuluvat teokset tämän otsikon alle. Sormet syyhyten odotan muutamaa kirjaa luettavaksi ja elokuvaa katsottavaksi.

Elokuun julkaisut


Elokuun alussa Blake Crouchin Wayward Pines -trilogia saa jatkoa osalla Wayward Pines - Salaisuus (Tammi). Tämän mukaansatempaavan scifijännärin ensimmäinen osa, Wayward Pines - Ei pakotietä, oli minulle iloinen yllätys viime kevään lukemistooni. Lainasin sitä reilu viikko sitten isälleni, joka oli ahminut kirjan parissa päivässä ja nyt siskoni lukee sitä seuraavaksi. Odotan innolla kirjan toista osaa, vaikka olenkin saanut vihiä tulevasta seuraamalla kirjasarjasta tehtyä FOX-kanavan tv-sarjaa.


WSOY julkaisee Siiri Enorannan nuorille suunnatun Surunhauras, lasinterävä -fantasiateoksen piristämään kirjasyksyn alkua. Kirja vaikuttaisi olevan ehtaa korkeaa fantasiaa, jossa kerrotaan Surukauriin kansasta ja Sarastuksen Lasinkirkkaasta prinsessa Sadeiasta. Aiemmin olen lukenut Enorannan dystopisen, nuorille suunnatun fantasiaromaanin Nokkosvallankumous, jota pidin paljon ajatuksia ja tunteita herättävänä lukukokemuksena.



WSOY:ltä tulee myös nuorille suunnatun The Body Jumper -trilleritrilogian avausosa Vaihdokas, jonka on kirjoittanut minulle entuudestaan tuntematon Elena Mady. Kirjan päähenkilönä on nuoren naisen mieli, eli aave, ja kirjassa luvataan olevan myös romantiikkaa. Asetelma muistuttaa minua Stephenie Meyerin Vieras-teoksesta, joka on edelleen minun kymmenen kärjessä. Odotan siis hyvin innolla tätä kirjaa hyppysiini.






Kotimaista, aikuisille suunnattua  fantasiakirjallisuutta tarjoaa Annmari Dannebeyn Kun kuulet laulun varjojen (Myllylahti), jossa lukija viedään eri aikakausille huomaamaan, ettei ihminen ole muuttuvainen. En ole lukenut viime aikoina kovin paljoa historiallisiin aikakausiin sijoittuvia teoksia, joten mielenkiintoni on mitä suurin tämän teoksen suhteen. On myös virkistävää lukea välillä aikuisten fantasiaa.




Elokuun alussa julkaistaan myös Outolintu-elokuvien sarjasta toinen osa, Kapinallinen, vihdoin DVD:llä. Vaikka tämä Veronica Rothin Outolintu-trilogian toiseen osaan perustuva elokuvasovitus oli minulle elokuvateatterissa hienoinen pettymys, aion ostaa kuitenkin tämän hyllyyni.







Gummerus julkaisee  Charlaine Harrisin romanttiseen, nuorille aikuisille suunnattuun Harper Connelly -mysteerisarjaan jo kolmannen osan nimeltä Väristyksiä haudan takaa. Olen lukenut molemmat aiemmat osat, Kuiskauksia haudan takaa ja Yllätyksiä haudan takaa, ja ne ovat tosi mukavaa ja viihdyttävää luettavaa. Etenkin viimeisin alkoi kehittyä toivomaani suuntaan, joten kovasti odottelen tätä kolmatta osaa.




Syyskuun julkaisut


Heti syyskuun alkuun pitäisi pläjähtää kutkuttavan jännittävään nuorten Maze Runner -dystopiatrilogiaan toinen osa, Poltettu maa (Basam Books). Tämä James Dashnerin sarja sai minut haukkomaan henkeäni jännityksestä avausosallaan Maze Runner - Labyrintti ja loppu jätti minut tietenkin janoamaan lisää.






Jalava julkaisee uuden fantasiatrilogian avausosan nimeltä Odininlapsi, jonka luvataan rikkovan kaikkia fantasian elementtejä ja joka on noussut kotimaassaan Norjassa suureksi ilmiöksi. Innolla odotan tämän Siri Pettersenin Korpinkehät-trilogian ensimmäistä osaa käsiini, vaikka kansikuva on aika säikäyttävä. Tai juuri siitä syystä...





Suomalainen Satu Mattila-Laine julkaisee esikoisteoksensa Parantola (Karisto), joka on nuorille suunnattua fantasiaa. Kirjassa on aikamatkustusta suoraan 1930-luvun Suomeen - miten mielenkiintoista! Olen tämän vuoden aikana iloisesti yllättynyt suomalaisen fantasiakirjallisyyden tasosta, ja minusta onkin ilo lukea uusia suomalaisia julkaisuja.







Toinen  kova kotimainen on Tammen julkaisema, Elina Rouhiaisen Vainuttu - Susiraja 4, jota odotan ehkä eniten tähän syksyyn. Olen ollut täysin Susiraja-sarjan pauloissa luettuani tänä vuonna osat Kesytön, Uhanalainen ja Jäljitetty.  Toisaalta minulla on surulliset fiilikset, kun tiedän sarjan loppuvat tähän osaan, mutta odotukseni ovat kovat tämän kirjan suhteen.





Edit. 28.7.2015

Syyskuun lopussa Like julkaisee Jeff VanderMeerin Eteläraja-trilogian toisen osan Hallinta. Eteläraja-trilogia on ehdolla tänä vuonna sekä Locus- että World Fantasy -palkintoon. Lajityypiltään tämä on aikuisille suunnattua scifiä, jossa on myös mukana kauhua ja paranoiatrillerin ominaisuuksia. Aiempi osa Hävitys ilmestyi suomeksi kesäkuussa 2015, ja kolmas osa Hyväksyntä julkaistaneen jo ensi vuoden tammikuussa. Tämä vaikuttaa hyvin lupaavalta lukukokemukselta, joten nappasin tämän mukaan pakko-lukea -listalleni! Aloitan trilogian ensimmäisestä osasta.  

Lokakuun julkaisut 


Lokakuussa saa jatkoa mainio, Nälkäpeliin verrattu, mutta silti täysin omaa luokkaansa oleva nuorille suunnattu trilogia Endgame. Tämä James Freyn ja Nils Johnson-Sheltonin yhteistyössä kirjoittaman fantasia-scifi-sarjan toinen osa on nimeltään Taivaan avain. Olin hyvin vaikuttunut luettuani ensimmäisen osan Endgame - Loppupeli, joten tätä kirjaa en millään malttaisi odottaa.





Kerstin Gierin Unien kirjat-trilogia saa verrattain nopeaa jatko-osan Vala - Unien toinen kirja (Gummerus), kun ensimmäinen osa Lupaus -Unien ensimmäinen kirja ilmestyi juuri tämän kesän alussa. Vaikka se ei mielestäni yltänyt Gierin aiemman Rakkaus ei katso aikaa -trilogian tasolle, pidin uudesta sarjasta ja haluan jatkaa sen lukemista. Pidän myös hirveästi lapsekkaan söpöistä ja värikkäistä kansista, joita oli myös Gierin aiemmin julkaistuissa kirjoissa.




Olen aina innoissani uusista trilogioista ja sarjoista, sillä mikään ei ole mahtavampaa, kuin aloittaa aivan alusta uuden lukeminen ja tietää samalla, että vielä on tulossa osia tarinaan. Otava aloittaa uuden, Richard Farrin kirjoittaman nuorten scifi-jännitys-trilogian nimeltä Baabel, jonka ensimmäisessä osassa Tulenetsijät katoaa ihmisiä ympäri maailmaa ja uskonlahko julistaa ihmiskunnan tuhoa. Taattua jännitystä siis luvassa!



Kotimaista scifiä aikuiseen makuun olisi taas luvassa lokakuussa, kun Teos julkaisee Emmi Itärannan toisen teoksen Kudottujen kujien kaupunki. Itärannan esikoisteos Teemestarin kirja on niittänyt mainettaan ympäri maailman ja itsekin pidin hänen kauniista kielestään ja kerronnastaan.







 
Petyin viime keväänä, kun Lauren Katen Fallen-sarjan ensimmäisen osan suomennos Langennut (WSOY)siirtyikin syksylle. Toivottavasti pian odotukseni palkitaan! Olen lukenut nämä nuorten urbaanin fantasian ensimmäiset osat Fallen ja Torment englanniksi, mutta haluan saada enemmän tarinasta irti omalla äidinkielelläni luettuna. Sarjan avausosassa on ihanan pakahduttavaa paranormaalia romantiikkaa, langenneita enkeleitä ja goottimaista miljöötä.


Suureksi pettymyksekseni ruotsalaisten Mats Strandbergin ja Sara B. Elfgrenin Engelsfors-trilogian (Basam Books) päätösosan julkaisu on siirretty ensi vuoden helmikuulle. Saanemme siis Avain-teoksen vasta ensi keväällä luettavaksi.


Paljon luettavaa on silti tulossa syksyn pimeneviin iltoihin. Enhän minä voi muuta kuin olla kuin kissa pistoksissa! Nämä kirjat varmasti siirtyvät kirjastossa käsistäni uutuus- tai varaushyllyyn useamman kerran. Muistuttelen vielä, että julkaisuajankohdat ovat kustantajien sivuilta, mutta muutoksia voi aina tulla. Toivotaan, että nämä kaikki tulisivat nyt syksyn aikana.



Eniten näistä kaikista odotan näitä:  
Elina Rouhiaisen Vainuttu - Susiraja 4,  
James Freyn ja Nils Johnson-Sheltonin Endgame - Taivaan avain sekä Lauren Katen Langennut

Mitä sinä odotat tältä kirjasyksyltä? Huomaatko, olenko unohtanut jotain oleellista listastani (nuorten scifi, dystopia, urbaani fantasia, paranormaali romantiikka)? 

Yhä olisin odottanut muutamia suomennoksia syksylle: 
Abigail Gibbsin Autumn Rose (The Dark Heroine-trilogian toinen osa), Michelle Gagnonin Don't look now ja Don't let go (Persefone-trilogian toinen ja kolmas osa), 
Pittacus Loren I am number four (Lorien Legacies -sarjan ensimmäinen osa),
Scott Westerfeldin Uglies (Uglies-trilogian ensimmäinen osa) ja 
Ann Aguirren Enclave (Razorland-sarjan ensimmäinen osa). Kuulkaa, oi, pyyntöni tää! 

Mitä suomennosta sinä olet odottanut tuskastuttavan kauan?

4 kommenttia:

Kia/ Luetaanko tämä? kirjoitti...

Minä odotan noista listaamistasi kirjoista eniten Parantolaa. Myös Surunhauras, lasinterävä vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta. Hyvän lista olet laatinut!

Ulla kirjoitti...

Laitoin sinulle haasteen blogiini. En vain saa tätä viestiä sinulle läpi. Poista, jos tulee kahdesti.

Hieno tuo sinun kirjalistasi. Kirjallisesti minäkin katson elokuussa syksyyn, mutta minua kauhistuttaa sama Siniunikossa eli toisessa blogissani. Ihmiset kirjoittavat 1.9 hyvästi puutarha. Minä pidän syyskuusta, rakastan syysvärejä, sienimetsää, syksyn tuoksua. Pihani hehkuu upeissa väreissä. Ilman pensaita ja puita en haluaisi edes nyhrätä pihalla.

Heidi P kirjoitti...

Mahtavaa, käynkin heti katsomassa :) Kiitos haasteesta! Juu, kyllä ulkona voi vielä nauttia olostaan syksylläkin: minä rakastan syksyn tuoksua ja värejä, pimeneviä iltoja ja talven odotusta.

Linnea / kujerruksia kirjoitti...

Ai että mitä vinkkejä! Minä harvoin muistan kahlata katalogeja läpi, joten nämä teidän bloggaajakollegoiden listaukset ovat minulle kullanarvoisia. Näistä mainitsemistasi odotan eniten Itärannan teosta ja Endgamen jatko-osa on ehdottomasti luettava, ykkösosa oli oikein viihdyttävä. Kotimaista fantasiaa näyttäisi myös tulevan kiitettävästi, se on ilahduttavaa!