Kirjapöllön huhuiluja täytti seitsemän
Blogini täytti helmikuussa 2021 seitsemän vuotta, joten tämän vuoden 2022 kohokohtana on blogini 8-vuotissynttärit. Järjestän tuttuun tapaan kirja-arvonnan sitten helmikuussa.
Perustimme loppuvuodesta Kirsin kirjanurkka- blogin Kirsin ja Yöpöydän kirjat -blogin Niinan kanssa Facebookiin uuden lasten- ja nuortenkirjallisuusryhmän nimeltä Lukuvimma, joka sai heti alkumetreillä mukavasti jäseniä niin lanukirjailijoista, kun bloggaajista, kirjagrammaajista kuin kirjastolaisistakin. Toivomme ryhmään paljon jäseniä ja runsaasti hyväntahtoista pöhinää lanukirjallisuudesta. Jos olet Facebookissa, ja lasten- ja nuortenkirjallisuus kiinnostaa, käyhän liittymässä ryhmään!
Kuva: Niina Tolonen / Yöpöydän kirjat |
Statistiikkaa
Blogiani seuraa tällä hetkellä 131 tyyppiä (vuosi 2020: 128) eli olen saanut Blogger-seuraajia 3 enemmän kuin edellisenä vuonna. Instagramin puolella seuraajia on 871 (vuonna 2020: 723), Twitterissä 589 (vuonna 2020: 523) ja Facebookissa 266 (vuonna 2020: 192.) Mukavaa, että olen saanut joka kanavalle lisää seuraajia. Tervetuloa!
Luin Goodreadsin mukaan 105 kirjaa ja 30 296 sivua. Äänikirjoina näistä kuuntelin 15, sarjakuvia oli näistä 10 ja tietokirjoja tai elämäkertoja 13. Pisin kirja oli 606-sivuinen Lucinda Rileyn Oliivipuu, ja lyhin Susanna Olkinuoran 32-sivuinen kuvakirja Adalmiinan unelma. Tuttuun tapaan arvosanojen keskiarvoni on 3.9 ja keskimääräinen kirjan pituus 288 sivua.
Pidin tukkimiehen kirjanpidolla myös omaa tilastoa, jossa luettujen kirjojen määrä oli sama kuin Goodreadsin laskema 105. Ihmettelen tätä suuresti, sillä välillä epäilin merkinneeni jonkun kirjan tuplasti. Omien tilastointien mukaan luin seuraavasti (näissä yhteenlasketut luvut ei täsmää, joten joku on saattanut jäädä merkitsemättä):
---
Aikuisten kirjallisuutta 43
Nuortenkirjat ja YA 59
Lastenkirjat 3
---
Fiktiivinen kirjallisuus 97
Tietokirjat 12 (joku kai jäänyt merkitsemättä, koska Goodreadsissa yksi enemmän...)
---
Kotimainen kirjailija 44
Muista Pohjoismaista 3
Eurooppa 2
Iso-Britannia 22
Amerikat 29
Muut 2
Afrikka ja Aasia 0 (tässä pitää kai kunnostautua ensi vuonna!)
---
Alle 100-sivuinen 3
100-200-sivuinen 19
200-300-sivuinen 24
300-400-sivuinen 44
400-500-sivuinen 7
500-600-sivuinen 4
yli 600-sivuinen 1
---
Genretön kirjallisuus 40
Jännityskirjallisuus 11
Kauhukirjallisuus 1
Fantasiakirjallisuus 10
Scifikirjallisuus 6
Romantiikkakirjallisuus 18
---
Naiskirjailija 84
Mieskirjailija 16
Trans/muunsukupuolinen kirjailija 4
---
Vuonna 2021 julkaistut 77
Vuonna 2020 julkaistut 15
Vuonna 2019 julkaistut 4
Vuosina 2000-2018 julkaistut 8
Vuosina 1980-1999 julkaistut 0 (Oisko vuonna 2022 kasari-ysäri haaste hyvä?)
Ennen vuotta 1980 julkaistut 1
---
Suomenkielellä luetut/kuunnellut 95
Englanninkielellä luetut 10
---
Omasta hyllystä 5
Kirjastosta 37
Arvostelukappaleet 48
Äänikirjapalvelussa kuunnellut (Bookbeat) 15
---
Uudelleenluettuja 3
---
Selkokirjallisuus 2
Säeromaanit 4
Novellikokoelma 2
---
Pinkkikantisia (liittyy mun Instan #luepinkkejäkirjoja-lukuhaasteeseeni) 17
---
Tuloksista tehdyn profiloinnin mukaan luen siis useimmiten suomalaisten naiskirjailijoiden suomeksi kirjoitettua genretöntä, fiktiivistä nuortenkirjallisuutta, joka on ilmestynyt samana vuonna, jonka sivumäärä huitelee 300-400 välillä, ja jonka olen saanut kustantajalta arvostelukappaleena. Yhtä lailla olen lukenut myös paljon niin aikuisten kuin nuorten romantiikkakirjallisuutta, lainannut kirjoja paljon kirjastosta ja tarttunut myös ohuempiin, usein 200-300-sivuisiin kirjoihin. Ulkomaisista kirjoita amerikoista tulevat käännökset tai alkuteokset ovat kiinnostaneet eniten (tai koska niitä vain käännetään paljon) kuten myös brittiläiset.
Lukuhaasteet
Osallistuin tuttuun tapaan moniin lukuhaasteisiin, joita sain suoritettua omasta mielestäni hienosti.
Helmet-lukuhaasteessa sain ennätyksen kautta aikojen, sillä minulta jäi 50 kohdasta suorittamatta vain 3 (ja nekin oli semmoisia, jotka olisi ollut helppo saada tehtyä...)
Popsugar-haasteesta sain 28/40, Booklist Queenista 38/52.
Vahvat naiset -lukuhaaste oli Instagramissa alkuvuodesta, ja siihen sain ruksattua 20/25.
Instassa oli myös kesällä ihana Rakkauden paloa ja punehtuneita poskia -haaste, johon sain luettua 12/25 romanttista kirjaa.
Osallistun joka vuosi Pride lukuhaasteeseen. Vuonna 2021 luin siihen kaksi enemmän tai vähemmän sateenkaarevaa kirjaa (toki niitä luen muutenkin pitkin vuotta): Salla Simukan Matalapaine/Korkeapaine ja Angie Thomasin Betoniruusu.
Halloween lukuhaaste on myös jokavuotinen perinne. Siihen merkitsin tänä vuonna 4 kirjaa: Anne-Maija Aallon dystopian Mistä valo pääsee sisään, Heidi Silvanin jännärin Tyhmästi tehty, Magdalena Hain fantasian Isetin solmu ja Siri Kolun dystopian Iltasatuja maailmanpalosta.
Kirjapöllön Top-viitoset 2021
Tämän otsikon alle olen perinteisesti listannut parhaat viisi lukemaani niin YA:n kuin aikuisten ja lastenkirjojenkin osalta. Tänä vuonna sisällytän kuuntelemani äänikirjat aikuisten Top viitoseen, sillä tuntuu kovin oudolta rankata ne erikseen. Sitä paitsi suurimmalti osin kuuntelen aikuisten kirjallisuutta. Lastenkirjoja luin niin vähän, etten niistä nosta kuin yhden esille. Lisäksi olen tehnyt tietokirjoille nyt oman topviitosen, joista osan olen esitellyt vain Instatililläni. Kirjat ovat Top 5 listoissa satunnaisessa järjestyksessä.
YA Top 5
Aiden Thomas: Hautausmaan pojat. Suomentanut Inka Parpola. Karisto 2021
Magdalena Hai: Isetin solmu. Rouyaumen aikakirjat 2. Otava 2021
Emiko Jean: Tokion prinsessa. Suomentanut Susanna Sjöman. Otava 2021
Elizabeth Acevedo: Maata jalkojen alle. Suomentanut Leena Ojalatva. Karisto 2021
Alex Light: The Upside of falling. HarperTeen 2020
Aikuiset Top 5
Sally Rooney: Kaunis maailma, missä olet. Suomentanut Christina Sandu. Otava 2021
Postaus tulossa
Siri Pettersen: Rautasusi. Suomentanut Eeva-Liisa Nyqvist. Javala 2021
Miika Nousiainen: Pintaremontti. Lukija: Oskari Katajisto. Otava 2020 (Kuunneltu Bookbeatissa)
Laura Malmivaara: Vaiti. Lukija: Laura Malmivaara ja Marja Packalén. Otava 2021 (Kuunneltu Bookbeatissa.)
Emma Jane Unswort: Aikuiset. Suomentanut Kaisa Kattelus. Tammi 2021
Tietokirjat ja elämäkerrat Top 5
Katja Ståhl: Kavioliitossa - Hevoshullun kirja. Readme.fi 2021
Måns Mosesson: Tim - Aviciin elämäkerta. Suomentanut Tarja Lipponen. Johnny Kniga 2021
Dean Nicholson: Nalan maailma. Suomentanut Veera Kaski. Lukija Antti Jaakola. WSOY 2021 (Kuunneltu Bookbeatissa.
Sirkku Salovaara: La mia Italia - Ihana, mahdoton Italiani. Kirjapaja 2021
Jenni Pääskysaari: Mielen maantiede. Otava 2021
Paras lastenkirja
Eva Frantz ja Elin Sandström: Ruukin salaisuus. Suomentanut Anu Koivunen. S&S 2021
Suunnitelmat vuodelle 2022
Blogini ulkoasu on pysynyt ennallaan, enkä ole tehnyt enkä tekemässä blogiini suurempia muutoksia vieläkään. Ainoastaan ajatuksenani on suunnitella blogilleni uusi logo ja keskittyä nyt pelkästään nuortenkirjojen ja YA:n arviointiin, eli enää en arvioi blogissani yhtään aikuisten tai lastenkirjaa. Niistä saattaa toki ilmestyä arviot IG:n puolelle. Ainoastaan äänikirjat tulevat yhä blogiin miniarvioina, ja siellä on lähes kaikki aikuistenkirjallisuutta, sillä lanut haluan itse lukea.
Kirjamessut jätin tänä vuonna väliin, enkä osallistunut myöskään virtuaalimessuille. Ehkä ensi vuonna, sillä teini-ikäisen tyttöreni toive oli, että menisimme ensi vuonna kahdestaan Helsingin kirjamessuille.
Lukuhaasteita minulla on taas monta odottamassa vuoden 2022 varalle. Esittelin suunnitelmiani jo Kirjabloggaajien joulukalenterin luukussa 23, jossa pohdiskelen lukemista harrastuksena ja elämäntapana. Jos kiinnostuit haasteista, pääset tutkailemaan haastelistaa tarkemmin linkeistä. Päivitän blogiini totutusti myös omat haastelistat, joihin tulee linkit blogin oikeanpuoleiseen banneriin.
Booklist Queen reading challenge
Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaaste
Ehkä joku muu, mikä?
Tottahan toki otan myös osaa vuosittaisiin "vakiohaasteisiin", joita on Pride lukuhaaste ja Halloween lukuhaaste, ja myös Minna canthin päivän haaste on sellainen kiva, johon olen joskus osallistunut. Onkohan sitä ollut enää? Myös Naisten viikon lukuhaaste on ollut monena kesänä. Kesällä tarkkailen taas Instagramia, mitä kivoja bingoja sinne ilmaantuu. Ehkäpä pykään itse sen Kasari-ysärilanuhaasteen, josta vihjailin tuossa tilasto-osiossani. Kiinnostaisiko ketään sellainen?
Kiinnostavia uutuuksia vuodelle 2022
Tänä keväänä on tulossa paljon kiinnostavia YA-kirjoja, joita tietysti odottelen kieli pitkällä. Niitä olen listannut jälleen blogini vasemmanpuoleiseen banneriin, jota ei valitettavasti näy mobiiliversiossa. Listaan tähän muutaman, joita odotan eniten:
Sini Helmisen Sysi jatkaa kiehtovaa, dark academiaa ja paranormaalia romantiikkaa yhdistelevää Lujaverinen-sarjaa.
Niklas Ahnbergin Poika, joka käveli vetten päällä aloittaa kauhua ja fantasiaa sekoittavan Daniel Dark -sarjan.
Pidin Ashley Elstonin aiemmasta suomennoksesta 10 x sokkotreffit, joten odotan kovasti tätä 10 totuutta ja yksi tehtävä -kirjaa, jonka uskon olevan yhtä nautittavaa romantiikkaa.
Romantiikkaa ja tanssia, voisiko olla parempaa? Nicola Yoonin kolmas suomennettu YA Rakkauden askelkuviot ilmestyy elokuussa 2022.
Riemulla otamme vastaan YA-sarjakuvia suomeksi, koska niitä niin harvoin tulee. Alice Ocemanin Heartstopper sopii myös hienosti Pride lukuhaasteeseen, jos ehtii ilmestyä sitä ennen.
Lisää tulevia kirjoja löydät tosiaankin vasemmasta palkista.
Vielä muistutus, ennen kuin toivotan hyvät uudet lukuvuodet 2022: Osallistukaa ihmeessä blogissani 31.12.2021 julkaistuun Kaunein YA-kansi 2021 äänestykseen. Siihen pääset suoraan klikkaamalla alla olevaa logoa. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 9.1. klo 12.00 saakka.
Oikein hyvää, antoisaa ja lukuisaa kirjavuotta 2022 kaikille blogini lukijoille ja satunnaisille vierailijoille!
Hieno vuosi 2021 ja uusi vuosi 2022 jo kolmatta päivää menossa. Onnea siis uudelle lukuvuodelle ja lukuiloa :)
VastaaPoista