lauantai 2. tammikuuta 2021

Kirjapöllön huhuiluja -blogin vuosi 2020 paketissa

 


Kirjapöllön huhuiluja tulee kouluikään

Blogini vietti viime vuoden helmikuussa 6-vuotissynttäreitään, eli oli jo eskari-ikäinen. Tänä vuonna 2021 blogini saavuttaa jo siis kouluiän! Olen ylpeä siitä, että olen saanut pidettyä blogin aktiivisena jo näin monta vuotta ja pidettyä oman linjani, eli keskityttyä nuortenkirjallisuuteen. Koska se on edelleen se kirjallisuudenlaji, jota rakastan.

Suuria muutoksia ei blogissani viime vuosina tapahtunut. Instagramin puolella olin hiukan aiempaa aktiivisempi, ja saatoinpa tehdä sinne muutaman kirja-arvion, joita ei blogin puolelle tullut ollenkaan. Tänä vuonna olen ajatellut tehdä uuden logon blogilleni sekä tehdä jonkinlaista ulkosivuremonttia, mutta se jää vielä harkintaan. Toisaalta niin pidän blogini harmaanpuhuvasta värimaailmasta.

Tänä koronavuonna ei kirjallisuustapahtumia järjestetty, mutta pääsin osallistumaan Helsingin kirjamessuille verkossa, mikä olikin oikein mukava ja kiehtova (ja halpa) vaihtoehto. Ennen maaliskuun koronahässäköitä sain myös työni puolesta esitellä  nuorten scifiä, jännitystä ja kauhua Oulun kaupunginkirjaston Kirjasaaressa, jossa kirjailijavieraana oli Riina Mattila, sekä aikuisten tietokirjallisuutta Kirjastosadossa, jossa kirjailijavieraana oli Koko Hubara.


Statistiikkaa

Blogini seuraajia on tällä hetkellä 128 eli ainoastaan 2 enemmän kuin edellisenä vuonna. Bloggerin seuraajamäärä ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä blogin katselijoita on taatusti sellaisiakin, jotka eivät ole rekistyröityneet seuraajaksi. Instagramin puolella seuraajia on huimat 723, Twitterissä 523 ja Facebookissa 192. Kaikissa on siis tullut lisää seuraajia, mikä on aina kiva juttu. Tervetuloa, kaikki uudet tyypit!

 
 
Kirjoitin viime vuonna yhteensä 66 postausta, 59 oli kirja-arvioita, 1 TV-sarja-arvio ja loput 6 arvonta-, koonti- tai haastepostauksia. Hiukan siis postausten tahti edelliseen vuoteen verrattuna oli vähentynyt. Kirja-arvioista 13 edustaa aikuisten kirjallisuutta, 3 lastenkirjoja ja loput 43 nuorten- ja nuorten aikuisten kirjoja. Eniten katselukertoja sai Sally Rooneyn Normaaleja ihmisiä (1383), Kim Liggettin Armonvuosi (570) ja Anne-Maija Aallon Korento (536).

Luin Goodreadsin mukaan 91 kirjaa ja 27 439 sivua. Äänikirjoina näistä kuuntelin 9, sarjakuvia tai mangaa oli näistä 10 ja tietokirjoja tai elämäkertoja 6. Pisin kirja oli 900-sivuinen Cassandra Claren Pimeyden kuningatar, ja lyhin John Steinbeckin 108-sivuinen klassikko Punainen poni. Tuttuun tapaan arvosanojen keskiarvoni on 4.0 ja keskimääräinen kirjan pituus 301 sivua.

Lukuhaasteita

Päätin tietoisesti vähentää lukuhaasteisiin osallistumista, mutta tietyt haasteet on ja pysyy.

 Helmet-lukuhaasteesta sain nyt suoritettua  40/50 kohtaa, eli 3 enemmän kuin edellisenä vuonna. Nyt hiukan harmittaa, sillä monet suorittamatta jääneet olisi ollut helppo toteuttaa, mutta en ole hirveänä jaksanut taktikoida ja stressata haasteesta, joten menköön nyt näin.

 

Pohjoinen lukuhaaste meni aika heikosti, siitä sain vain 14/25. Kalle Päätalon kirjakin jäi lukematta, vaikka itselleni varta vasten ostin Ihmisiä telineillä synttärilahjaksi.

 


Popsugar Reading Challengesta suoritin 22/50 kohtaa. 

 

 

 

 

 

 

Prideviikon lukuhaasteeseen osallistuin yhdellä kirjalla, Johanna Sinisalon kauhuteoksella Vieraat.

 

 

 

 

Halloween lukuhaasteeseen luin kolme teosta: Mikko Toiviaisen Pimeä peili ja muita urbaaneja kauhutarinoita, Marko Hautalan Pimeän arkkitehti ja Anne-Maija Aallon Korento.

 

 

 

Annoin jälleen myös ääneni Blogistania kirjallisuuspalkintoehdokkaille.

Pykäsin vuoden lopuksi vielä Kirjabloggaajien joulukalenterin 22. luukun, jossa julkistin Kaunein YA-kansi 2020 - äänestyksen ja kirjapaketin arvonnan. Äänestys on muuten käynnissä vielä 5.1. klo 24.00 asti, joten osallistuhan sinäkin!





Kirjapöllön Top-viitoset 2020
 
 
Perinteisesti olen listannut vuoden parhaimmat lukukokemukseni tähän vuosikoosteen loppuun. Ette siis tule nytkään pettymään.

YA TOP 5
 

Anne-Maija Aalto: Korento
Margaret Rogerson: Kirjojen tytär
Holly Bourne: Syitä itkeä julkisesti
Sarah Crossan: Kuunnousu
Juno Dawson: Mallikappale

AIKUISET TOP 5
 

Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä
Karen Thompson Walker: Ihmeiden aika
Marko Hautala: Pimeän arkkitehti
Margaret Atwood: Viimeisenä pettää sydän
Haruki Murakami: Norwegian wood
 
ÄÄNIKIRJAT TOP 5 
 

Ruth Ware: Lukitut ovet
Antti Holma: Kaikki elämästä(ni)
Lucy Foley: Jahti
Beth O'Leary: Kimppakämppä
Joanne Harris: Mansikkavaras
 
Lastenkirjoista ja tietokirjoista en tee TOP 5 listoja, sillä luin niitä niin vähän viime vuonna. En ole merkinnyt Goodreadsiin kaikkia töissä selaamiani kuvakirjoja tai lastenkertomuksia, vaan sellaiset, mitkä olen kotona kunnolla lukenut. Lapsille tulee luettua harvemmin, ja en jaksa omalla ajallani lukea kertomuksia saati kuvakirjoja. Tietokirjallisuutta selaan paljon, mutta en viitsi laittaa luetuksi sellaista, jota en ole lukenut kannesta kanteen kokonaan. Se tuntuisi huijaukselta.

Suunnitelmia vuodelle 2021
 
Mitä tuo vuosi 2021 tullessaan? Lukuhaasteita otan kiusakseni ainakin kokonaiset neljä: Helmet-lukuhaasteen (50 kohtaa), Popsugar Raeding Challengen (50 kohtaa) ja uusina Booklist Queen challengen (50 kohtaa) ja Vahvat naiset lukuhaasteen (bingoruudukko, 25 kohtaa). Todennäköisesti olen mukana jälleen myös Blogistanian kirjallisuuspalkintoraadissa, Pride lukuhaasteessa ja Halloween lukuhaasteessa. Jos jotain mukavaa sattuu vielä matkan varrelle, saatan hypätä mukaan.

Kaukaisena haaveena olisi osallistua syksyllä kirjallisuustapahtumiin, ehkäpä Turun kirjamessuille, jos koronan kakkiainen olisi jo selätetty. 

Ensi vuonna julkaistaan taas monta kiintoistaa YA-kirjaa, joita odotan sormet syyhyten. Voit kurkata tuohon blogin vasempaan sivupalkkiin (selainversiossa), mitä kirjoja aion lukea ja blogissani esitellä ensi keväänä. Odotan eniten teoksia Elisabeth Acevedon Maata jalkojen alle, Siri Pettersenin Rautasusi ja Karen M McManusin Kaksi voi säilyttää salaisuuden, joka on kolmas osa Yksi meistä valehtelee -jännärisarjaan. Aikuisten kirjoista odotan eniten Josh Malermanin jatko-osaa teokselle Lintuhäkki: Malorie - Älä katso, älä kosketa sekä Emma Jane Unsworthin teosta Aikuiset.

Toivotan oikein hyvää kirjavuotta 2021! Pysykää terveinä ja blogini matkassa.




3 kommenttia:

  1. Kiinnostava vuosikooste. Olet ollut monenlaisessa mukana. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  2. Ihana kooste menneestä lukuvuodesta. Paljon olet lukenut. Kiva kun olet ollut mukana noin monessa haasteessa. Minunkin pitäisi osallistua enemmän noihin haasteisiin. Onnea 6-vuotiaalle blogillesi ja antoisaa lukuvuotta 2021.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kiinnostavasta koosteesta ja oikein hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista

Palautetta, ideoita, pyyntöjä ja lukuvinkkejä otetaan vastaan: