Ihana tyttö: Elina Kilkku. Bazar 2020.
Kansi: Satu Kontinen"Jos se tuntuu oikealta, voiko se olla väärin?
Elina Kilkun nuortenromaani Ihana tyttö on tarina salatusta suhteesta #metoon hengessä.
Viisitoistavuotias Reetta on seitsemännessä taivaassa. Hänen teatteriunelmansa ovat toteutumassa, onhan hän saanut pääosan musikaalista, jonka muut näyttelijät ovat lukiolaisia ja jonka ohjaa oikea ammattilaisohjaaja. Tästä tulisi parasta ikinä.
Ohjaaja on nelikymppinen Jarmo, kokenut teatteritaiteen konkari. Hän edustaa kaikkea sitä, mitä Reetta kaipaa, ja suhtautuu Reettaan kuin aikuiseen. Reetta tahtoo olla Jarmon silmissä mielenkiintoinen keskustelija ja vakavasti otettava näyttelijälupaus. Ohjaajan katseen valokeilassa hän haluaa loistaa ja antaa kaikkensa. Ihan mitä vain.
Ihana tyttö on nuortenromaani, joka vie #metoon askelta pidemmälle. Se kertoo kielletystä suhteesta, jossa toisella osapuolella on kaikki valta ja toiselta puuttuu todellinen mahdollisuus sanoa ei."(Bazar)
Oma arvio:
Tämä kirja meni minulta alkuun totaalisesti ohi. Kiinnostuin kirjasta, kun kuuntelin Elina Kilkkua virtuaalisilla Helsingin kirjamessuilla. Kirjan aihe on melkoisen rankka, ja tuo mieleeni toisen viime vuonna ilmestyneistä #metoo-romaaneista, nimittäin Kate Elizabeth Russellin aikuisille suunnattu romaani Vanessa, jonka kuuntelin äänikirjana.
***SPOILERIVAROITUS***
Kirjan päähenkilön, Reetan, epävarmuus tulee esille heti kirjan alussa, kun hän yrittää selvityä ainoan ystävänsä muutosta ja yksinäisyydestä yläkoulussa. Siksipä ilmoitus musikaalista paikallisessa teatterissa tulee Reetalle kuin tilauksesta. Hän menee koe-esiintymistilaisuuteen ennen muita ja tapaa mukavan ohjaajan, Jarmon, joka kohtelee Reettaa kuin vertaistaan. Muiden tyttöjen tultua Reetalle kuitenkin iskee epävarmuus: he ovat jo lukiolaisia ja heillä on niin huolettoman rennot vaatteetkin. Jarmo häikäistyy Reetan taidoista, mutta sitten kun Reetan ikä tulee ilmi, hänen menestyksensä musikaalitähtenä meinaa kariutua siihen. Reetta saa kuitenkin vakuutettua valitsijat, että hän pärjää siinä missä lukiolaisetkin ja sitoutuu sataprosenttisesti. Koska hän haluaa tätä enemmän kuin kukaan muu.
Miksi me antaisimme ympäröivän yhteisön määritellä meidän ystävyytemme säännöt? Yhteisön, joka on vihamielinen, kateellinen ja katkera. Näillä sanoilla Jarmo houkutteli mut takaisin. (s. 234)
Reetta ja Jarmo alkavat viihtyä toistensa seurassa ennen ja jälkeen harjoitusten. Jarmo saa pönkitettyä epävarman tytön itsetuntoa kehumalla ja ylistämällä tätä maasta taivaisiin, kun muut musikaalin tyypit suhtautuvat hiukan ynseästi Jarmon lellikkiin. Äiti alkaa hiukan ihmetellä, miten Reetalla menee niin hirveänä aikaa harjoituksissa. Pian Jarmo tekee Reettaa varten oman harjoitteluohjelman, jolla hänen äitiään voi huijata. Hän tarjoaa Reetalle alkoholia, että saa tämän rennommaksi ja etenee varovaisin askelin. Reetalle hän vakuuttaa, että hehän ovat ystäviä: voivat he vähän halata ja ehkä jopa suudellakin. Kyllähän Reetta välillä miettii, kuinka vanha Jarmo on ja kuinka noloa olisi esimerkiksi kävellä hänen kanssaan käsi kädessä. Sitä paitsi selviää, että Jarmo on naimisissa!
Useimmiten kun mä olen sun kanssa, mä kyllä unohdan, että sä olet noin nuori. En mä osaa ajatella sitä. Mä en oikeasti ole koskaan tavannut sellaista ihmistä kuin sä. Sä olet valtavan lahjakas näyttelijä, uskomattoman älykäs ja kaunis. Sä olet valovuosia edellä muita sun ikäisiä. (s. 87)
Reetta tutustuu myös muihin musikaaliin osallistuviin, kuten kokeneeseen Jonnaan ja rempseään Annukkaan. Hän ei tietenkään uskalla kertoa Jarmosta heille mitään, mutta jossain vaiheessa tytöt alkavat aavistaa jotain. Myös Rasmus-niminen poika kiinnostuu Reetasta, mutta Reetta ei halua tämän kanssa mitään, vaan haluaa miellyttää Jarmoa. Hän ostaa seksikkäitä alusvaatteita ja muuttaa tyyliään räväkämmäksi. Sitten tulee seksi mukaan kuvioihin. Se ei ole sellaista, mitä Reetta on kuvitellut sen olevan. Heillä tulee kuitenkin tästä lähin olemaan seksisuhde, koska hänellä ei ole mahdollisuutta sanoa ei.
Isä asui viiden minuutin pyöräilymatkan päässä meidän talosta, mutta yhtä hyvin se olisi voinut asua Kiinassa. Tai Marsissa. (s. 37)
Kirjassa edetään hyvin kronologisesti eteenpäin ja välillä kerronnasta tulee hieman raportoivan oloista. Vaikka suhde teatteriohjaajan kanssa on kirjan keskeisin teema, käsitellään siinä myös uusperhekuvioita, kun Reetta vierailee välillä isänsä ja tämän uuden perheen luona. Syntyypä isälle ja Matleenalle toinen vauvakin Eetun lisäksi.
Kirjassa on kaksi erilaista loppua: se väärä ja se oikea. Ensimmäinen loppu saa minut haukkomaan raivosta henkeäni, mutta sitten tulee se onnellisempi, oikealta tuntuva loppu. Mikä on kaikista kamalinta, kirja perustuu teatteritaustaisen Kilkun omiin kokemuksiin. Tuolloin asia ei tullut julki, mutta #metoo-liikkeen ansiosta Kilkku uskaltautui kertaamaan oman tarinansa fiktiivisen nuortenkirjan keinoin.
Kirjan aihe on hyvin tärkeä, vaikkakin välillä tuntui, että liiankin rankka. Kerrontatyylin vuoksi en antanut kirjalle arvosanaksi enempää kuin 3,5.
Lainasin tämän kirjan kirjastosta.
Muissa blogeissa:
Samantyylistä luettavaa:
Kate Elizabeth Russell: Vanessa
Lisään kirjan Helmet-lukuhaasteen kohtaan:
13. Kirja liittyy teatteriin, oopperaan tai balettiin
Booklist Queen lukuhaaste saa ruksin kohtaan:
Borrowed from the library
Vahvat naiset -lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan:
Kirjan nimessä naista tarkoittava sana
Popsugar-haaste saa kirjan kohtaan:
A Book that discusses body positivity
Onneksi näistä asioita nykyään puhutaan!
VastaaPoista