Kiss me - Rakkautta Mykonoksella: Catherine Rider. Suomentanut Terhi Leskinen. Otava 2022 (Kiss me #1)
Englanninkielinen alkuteos (2017): Kiss me in Mykonos. Kansi: ?New Yorkin kasvatti Izzy viettää kesää, joka ei muistuta hänen haaveitaan edes etäisesti. Paahtavasta auringosta ja kutkuttavasta lomaromanssista nauttimisen sijaan hän kaitsee lapsia risteilyaluksen uumenissa! Chicagolainen Zach puolestaan on saapunut synnyinseudulleen Mykonokselle keskelle eripuraista sukukokousta. Kohtalo tuo nuoret yhteen, ja vaikka rakastuminen ei ole kummankaan suunnitelmissa, idyllisen Kreikan sinisenä kimmeltävä meri ja huumaavat auringonlaskut päättävät heidän puolestaan." (Otava)
Oma arvio:
Olen hieman hämmennyksissäni tämän uuden Kiss me -sarjan julkaisujärjestyksestä, sillä pikaisen tutkiskelujeni mukaan tämä Kiss me - Rakkautta Mykonoksella olisi oikeasti sarjan kuudes osa! Mielenkiintoista, että on päädytty suomentamaan tästä sarjan osasta, ja sarjan virallisesti ensimmäinen osa, Kiss me - Rakkautta New Yorkissa, ilmestyy sitten suomeksi syksyllä 2022. Sinänsähän tällä ei ole mitään väliä, koska nämä ovat käsittääkseni täysin itsenäisiä osia. Ehkä on ajateltu, että tämä kesäromanssi halutaan julkaista kesän kynnyksellä. Catherine Rider -nimen takana lymyilee kaksi kirjailijaa, Stephanie Elliott ja James Noble.
Kiitän vielä bloggaajakollegaani, joka ystävällisesti lähetti minulle ylimääräisen ennakkokappaleen. Tiedät, kuka olet.
Newyorkilainen, 17-vuotias Izzy on jumittanut eräälle Välimerellä risteilevälle alukselle vetämään Tenavakerhoa hummeripuvussa, vaikka hänen poikaystävänsä Tyler lupaili tälle pääroolia laivan kabaree-esityksessä. Nyt pääroolia vetää kuvankaunis Bella, jonka kanssa sitten Izzy yllättää poikaystävänsä hytissä sekstailemassa. Kun laiva saapuu Mykonokselle, Izzy syöksyy satamaan selvittämään ajatuksiaan. Petetty, raivoissaan oleva Izzy marssii yhteen rantabulevardin ravintoloista saadakseen lohdukseen suurta herkkuaan, spanakopitaa.
Kyseinen ravintola sattuu olemaan suljettu mesimerin ajaksi. Chigakosta vanhempiensa synnyinmaahan pariksi viikoksi saapunut 19-vuotias Zach on sukunsa ravintolassa yksin, kun nuori tyttö pamahtaa sisään. Zach on niin kiltti, ettei henno olla tekemättä tytölle ruokaa. He alkavat jutella, ja Zach tulee selittäneeksi Izzylle oman ongelmansa: hän on tullut Mykonokselle ehdottamaan sukulaisilleen, että he möisivät isovanhemmilta perinnöksi jääneen tilan, jotta Zach saisi rahaa oman yrityksensä perustamiseen. Suku on kuitenkin tehnyt melko selväksi heti hänen saavuttuaan, että talo jätetään sukulaisille ja sinne muuttaa Zachin serkku Spiro vaimonsa Kalin kanssa.
He kaikki nyökkäävät muistuttaen minulle, miten suunniteltua heidän toimintansa on ollut - sekä talon että rakkauselämäni suhteen. (s. 207)
Aikansa juteltuaan kaksikko lähtee viinikellariin hakemaan lisää viiniä, mutta käy klassiset ja ovi pamahtaa kiinni jättäen nuoret telkien taakse. Siinä ei sitten auta kuin jatkaa jutustelua, ja Izzy kertoo myös Zachille surkeasta tilanteestaan. Kun nuoret päästetään viimein kellarista, Izzylle tulee kiire satamaan, sillä laiva on lähdössä jatkamaan matkaansa. Kuinkas käykään: Izzy jää rannalle ruikuttamaan ja hänen on nyt löydettävä majapaikka pariksi viikoksi, ennen kuin laiva palaa kierrokseltaan. Pelastus löytyy läheltä, sillä Zachin sukulaiset ottavat Izzyn mielihyvin vieraakseen.
"Elämä ei ole mitään romanttista komediaa", sanon rikkoen hiljaisuuden. "Kaikki eivät pääse kokemaan suurenmoista, tarunhohtoista rakkaustarinaa.---" (s. 209)
Zach vakuuttelee kirjan alusta saakka niin sukulaisilleen, itselleen kuin lukijoille, ettei ole tullut saarelle etsimään tyttöystävää. Sukulaisten yllätystreffiyritykset menevät puihin, koska Zach pitää päänsä. Zach ei oikein edes usko rakkauteen. Hänellä on vain yksi päämäärä: saada vakuutettua sukunsa siitä, miksi myyminen kannattaa. Sukulaiset taas eivät voi käsittää moista itsekkyyttä, joten toivotontahan kaikki on. Zach kuitenkin pitää Izzystä, ja pian he löytävät yhteiset salaisuuden Zachin edesmenneen mummonsa menneisyydestä. Izzy joutuu myös miettimään omia unelmiaan ja sitä, miten saisi ne toteutettua. Hän luuli, että Tyler oli se mitä hän halusi...
Jotain on tapahtumassa. Jotain mikä ei muistuta mitään, mitä olen kokenut aiemmin. Jotain mikä voisi olla aika upeaa, jos keksimme, miten saamme sen toimimaan. (s. 149)
Kirjassa tutustutaan pääparin edesottamuksien lisäksi Zachin kaoottiseen sukuun, kuten bilettäviin serkkuihin Steviin ja Zinaan. Syntyypä tarinan aikana uusi vauvakin sukuun, sekin kaaoksen saattelemana. Oikea suku- ja perhetarina siis, mutta valitettavasti romantiikkapuoli jää hyvin heikoksi.
Minulla oli kovat odotukset tästä sarjasta. Ensinnäkin, kaipaan kovasti lisää suomennettua YA-romantiikkaa. Toiseksi, matkailu eri maissa yhdistettynä romantiikkaan, mikäs voisi olla sen parempaa. Valitettavasti tämä Kiss me -sarjan avaus ei kuitenkaan vakuuttanut minua, sillä kirjan luettuani tunsin olevani tunnekylmä kuin kivi. Minulle tuli hieman petetty olo, sillä minulle jäi olo, kuin olisi kovasti yritetty kirjoittaa YA:ta, muttei kirjoittajilla ole hajuakaan, miten. Pseudonyymin takana oleva Stephanie Elliot tosin näyttää kirjoittaneen nuorille aiemminkin. Mutta tosiaan, hyvää YA:ta ei synny pelkästään siten, että päähenkilöt ovat nuoria. Täytyy olla se erikoinen juttu, jota en osaa selittää. Henkilöhahmot olivat laimeita, juoni oli laimea, Kreikan kuvailu oli laimeaa, kaikki oli vähän turhan laimeaa. Odottelen nyt seuraavia osia ja toivon niiden aiheuttavan minulle enemmän tuntemuksia suuntaan kuin toiseen kuin tämä.
Arvosanani 3-
Tästä kirjasta sain ennakkokappaleen bloggaajakollegaltani.
Lisään kirjan seuraaviin lukuhaasteisiin:
Helmet: 18. Kirjan on kirjoittanut toimittaja
Seinäjoen kirjaston lukuhaaste; 23. Kirjassa ollaan perhejuhlissa
Popsugar challenge; A book set on a plane, train or cruise ship
Kiss me - Rakkautta New Yorkissa: Catherine Rider. Suomentanut Terhi Leskinen. Otava 2022 (Kiss me #2)
Englanninkielinen alkuteos (2021): Kiss me in New York. Kansi: Päivi Puustinen, Stock.Adobe.com"Vastustamattoman viihdyttävä sarja vie romanttisille matkoille ympäri maailmaa.
Charlotten unelmien vaihto-oppilaskausi New Yorkissa on päättynyt pettymykseen ja sydänsuruihin. Nyt Charlotte haluaa vain päästä jouluksi kotiin, mutta hankala sää jumittaa hänet lentokentälle. Anthonyn tilanne on, jos mahdollista, vielä surkeampi, sillä hänen järjestämänsä romanttinen yllätys on palkittu tylysti pakeilla.
Osuessaan sattumalta yhteiseen taksiin nämä epäonniset nuoret päätyvät piristävälle päiväretkelle, josta kehkeytyy jotakin paljon suurempaa. Iso omena osoittautuu sittenkin rakkauden kaupungiksi."(Otava)
Oma arvio:
Olin pikkuisen pettynyt luettuani uuden romanttisen Kiss me -sarjan ensimmäisen suomennoksen Kiss me - Rakkautta Mykonoksella. Niinpä odotukseni eivät olleet kovin korkealla aloittaessani tätä toista osaa, jossa rakkautta koettaisiin nyt New Yorkin kaupungissa. Mutta yllätyksiä on elämä täynnä: tämähän olikin varsin viihdyttävä ja hyvä.
Kuten ensimmäisessä osassa, myös tässä on aika samantyyppinen asetelma: brittiläinen Charlotte on tullut jätetyksi vaihto-opiskelukaupungissaan ja nuolee nyt haavojaan lentoasemalla. Hän saa tietää, että lento kotimaahan on viivästynyt ja hänen on vietettävä jouluaattonsa lentoyhtiön tarjoamassa hotellissa, ennen kuin hän pääsee kotiin perheensä luo. Hän kuitenkin päättää lähteä seikkailemaan kaupungille mieluummin kuin miettimään eroaan Colinista hotellihuoneeseen. Mutta kuinkas ollakaan, taksissa istuu eräs Anthony, poika, jonka Charlotte kohtasi jo lentokentällä aika nolossa yhteydessä. Myös Anthony on pettynyt rakkaudessaan, sillä hänen etäsuhteensa sai surkean päätöksensä juuri lentokentällä, kun hänen tyttöystävänsä hyppäsikin ihan toisen pojan kaulaan. Anthonyllä on myös oma syynsä inhota joulua, eikä tämä vastoinkäyminen yhtään kohota hänen mielialaansa.
1. TEE JOTAIN MITÄ LAKKASIT TEKEMÄSTÄ, KOSKA EKSÄSI EI PITÄNYT SIITÄ (s. 34)
Kirjan tarinaa siivittää eräs self help -kirja, jonka eräs random-tyyppi osti Charlottelle lentoaseman kirjakaupasta. Kymmenen helppoa askelta erosta toipumiseen toimii nyt Charlotten ja Anthonyn yhteisen jouluaattopäivän oppaana, josta he päättävät käydä kohdan kerrallaan eteenpäin. Samalla, kun he käyvät mutkan katastrofaalisiksi osoittautuvissa bileissä, stailaavat toisilleen uuden tyylin tavaratalossa, laskevat mäkeä kielletyllä alueella, toimivat baarissa erään alkoholisoituneen miehen lyhytterapeuttina ja pelastavat koiranpennun eräältä huijarilta kadulla, he tulevat jakaneeksi toisilleen elämänsä kipeitä kohtia. Charlotte on saanut paikan Columbian yliopistosta, mutta hän on alkanut jo miettiä, haluaako hän enää palata koskaan New Yorkiin. Yksi syy tähän on tietysti Colin, mutta myös se, ettei hän ole oikein löytänyt itsestään sitä uudenlaista, räväkkää Charlottea, joka hänestä olisi pitänyt vaihto-oppilasvuotena kehkeytyä.
Anthony taas välttelee kotiin menoa, koska kokee italianamerikkalaisen perheensä tunnelman ahdistavaksi. Hänen äitinsä on menehtynyt syöpään, ja tunteet nousevat kaikilla pintaan. Charlotten seura sekä Mistakeksi nimetty koiranpentu antavat Anthonylle uutta virtaa, vaikka mielessä yhä pyörii se nöyryytys, jonka hän lentokentällä koki Mayan suudellessa uutta poikaystäväänsä. Hänen on vaikea uskoa sitä, että Maya ei ole enää hänen kanssaan, vaikka alkaakin huomata heidän suhteessaan olleita epäkohtia, etenkin kun hän vertaa tätä Charlotteen. Charlotte on jotain erilaista kuin amerikkalaiset tytöt yleensä. Erityisen hullaantunut Anthony on tietysti tämän brittiaksenttiin, mutta myös välittömyyteen ja aitouteen. Charlotte ei osaa nähdä itseään kun Anthony, mutta alkaa illan edetessä myös huomata, kuinka hyvin hän viihtyy pojan seurassa, ja kuinka Colin alkaa tuntua yhä ääliömäisemmältä hänen ajatuksissaan.
Ai kuka on Uusi Charlotte? Se olen periaatteessa minä - ainakin me näytämme identtisiltä, sillä en pysty muuttamaan ulkonäköäni - mutta Uusi Charlotte on impulsiivinen ja sosiaalinen, kun taas Vanha Charlotte on vähän pidättyväisempi. Uusi Charlotte ottaa riskejä; Vanha Charlotte ei ikinä tekisi niin. (s. 8)
Kiss me - Rakkautta New Yorkissa noudattaa hyvin kliseistä romanttisen komedian kaavaa, vähän mustasukkaisuutta ja sen sellaista, mutta sitähän saa mitä tilaa. Minusta tämä on juonellisesti hyvin rakennettu, Anthonyn ja Charlotten romanssi etenee luontevaa kaavaansa ja kirja viihdyttää self help -kirjateemansa kautta. Toki olisin kaivannut hiukan enemmän tunteiden kuvailua nuoren parin välille: esimerkiksi erilaisten tuntemusten kuvaukset suudellessa ja koskettaessa puuttuvat tyystin. On eri asia kirjoittaa, kuinka pari suutelee, kuin että kuvaa sitä jomman kumman tai molempien näkökulmasta, millaisia tuntemuksia se aiheuttaa. Näillä on iso ero. Pelkkä suutelun mainitseminen ei riitä, siitä jää vähän sellainen "meh"-fiilis. Tunnetta peliin, kiitos!
Eikö siihen muuta tarvita? Pari seksikästä tyttöä väläyttelee hampaitaan ja räpsyttelee ripsiään, ja hänen särkynyt sydämensä on parantunut? Oliko se edes särkynyt? Vai olinko minä ainoa, jonka tunteet olivat todellisia? (s. 100)
Seuraavissa Kiss me -sarjan osissa rakastutaan ensi vuonna 2023 Palm Springsissä ja Lontoossa. Odotan näistä erityisesti Lontoon osuutta. Ehkä hiukan kaipaisin sarjaan muutakin kuin läntistä kulttuuria, joten voisikohan sarjan osia sijoittaa välillä vaikka Aasiaan tai esim. Australiaan? Olisi hauskaa. Nämä on siitä kiva sarja, että jokainen kirja on ihan oma, itsenäinen teoksensa. Nämä lähtevätkin minulla varmasti genrevinkkauksiin mukaan.
Arvosanani 4+
Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.
Samantyylistä luettavaa:
Lisään kirjan seuraaviin lukuhaasteisiin:
Helmet: 44. Kirjan nimessä on kaupungin nimi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Palautetta, ideoita, pyyntöjä ja lukuvinkkejä otetaan vastaan: