Kirjapöllö huhuilee oksaltaan mietteitään, pääasiassa intohimostaan YA- ja new adult -kirjallisuudesta.
sunnuntai 12. kesäkuuta 2016
Blogger Recognition Award -tunnustus ja blogihaaste
Minulle pistettiin tämä mukava Blogger Recognition Award -blogitunnustus ja haaste jopa neljästä eri blogista: Tuntematon lukija, Taikakirjaimet, Yöpöydän kirjat ja Kansientakaiset maailmat. Kiitos Hande, Raija, Niina T. ja Ethell Red, olen imarreltu!
Tässäpä tulevat tämän haasteen säännöt:
1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen
2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi
5. Nimeä 10 bloggaajaa palkinnonsaajiksi
Kuinka aloitin bloggaamisen
Siitä on nyt aika lailla kaksi vuotta ja kolmisen kuukautta, kun Dysphoria-blogiini ilmestyi ensimmäinen postaus. Siinä esittelen itseni ja tämän blogini tarkoitusta. Välillä olen hiukan muokkaillut sitä elämänmenoni mukaan, mutta pääpiirteissään se on alkuperäinen. Voit lukea sen halutessasi tästä.
Asiaan. Innostuin nuorten aikuisten kirjallisuudesta, erityisesti paranormaalista romantiikasta ja dystopiasta vuosi tai pari ennen blogini alkua ja kirjoittelin ajatuksiani kirjoista Facebook-päivityksiini. Eräs ystäväni tuumaili moneenkin kertaan, miksen perustaisi blogia, jossa voisin kirjoitella lukemistani kirjoista enemmänkin. Olin melko vastahakoinen, sillä ajattelin, etten osaisi kirjoittaa mitään "järkevää". Lueskelin joitakin kirjablogeja, ja niissä tuntui olevan niin hienoja kirja-arvioita, että minua ujostutti aloittaa oman blogini pitäminen.
Kuitenkin ajatus omasta blogista alkoi kiehtoa, ja muutaman kuukauden asiaa kypsyteltyäni aloin tarttua tuumasta toimeen. Minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta Blogger-blogipohjasta, mutta niin vain aloin opetella blogin luomista ja kirjoitin ensimmäisen postaukseni helmikuun kuudes päivä vuonna 2014. Tein heti alkuun tarkan rajauksen, millaisia kirjoja blogissani tulisin esittelemään, ja tämä rajaus tuntuikin hyvin luontevalta, sillä lukumakuni on keskittynyt edelleen samantyyppisiin kirjoihin kuin alussa. Halusin myös tuoda enemmän esille nuortenkirjallisuutta, sillä sitä käsitteleviä kirjablogeja on kuitenkin vähemmän.
Melko samaan syssyyn syntyi muuten myös toinen blogini Cinnamonum, jossa esittelen tekemiäni käsitöitä ja leipomuksia sekä nykyään teen myös kirjaesittelyitä.
Blogini nimi Dysphoria voi ehkä antaa minusta sekopäisen vaikutelman, mutta voin kertoa, että valitsin sen lähinnä sen takia, että se on napakka, siinä on sama alku kuin lempikirjagenrellä dystopialla ja loppu kuin euphoria:ssa, joka tarkoittaa 'erityisen onnellista olotilaa'. Vaikka dysforia-sanan oikea merkitys on euforian vastakohta, eli mm.'alakulo, masennus, mielen myllerrys ja epävakaus', minä ajattelin sille uuden merkityksen: Dysphoria = 'dystopian lukemisesta johtuva sekavamielisen euforinen olotila'.
Ohjeita aloittelevalle bloggaajalle
Tärkeintä on miettiä heti aluksi, mitkä ovat blogisi tavoitteet: haluatko kirjoitella salatusti vain pienelle lähipiirillesi vai haluatko laajemman lukijakunnan. Tiedät itse varmasti parhaiten, mikä on juuri se aihe, jota blogisi tulee käsittelemään. Voit myös rajata aihepiiriä tarkemmaksi: kirjabloggaaja voi kirjoittaa vain tietystä genrestä, käsityöbloggaaja vain lastenvaateompelusta jne. Selaile muita blogeja, niin saat vinkkejä siihen, miltä oma blogisi voisi näyttää.
Mieti heti aluksi, mitä haluat itsestäsi ja elämästäsi paljastaa: käytätkö omaa nimeäsi vai nimimerkkiä, kerrotko asuinpaikkakuntaasi, kirjoitatko asioita omasta elämästäsi vai pelkästään anonyymisti harrastuksestasi tai intohimosti kohteesta. Kannattaa myös miettiä, haluaako tarkistaa kommentit ennen kuin ne tulevat näkyviin blogissasi, ja että saako anonyymit kommentoida.
Hyvä kamera ja helppo koneelle liitettävyys helpottaa bloggaamista (itselläni ei tosin ole ollut koskaan kännykameraa kummempi, mutta onneksi niilläkin saa nykyään hyvälaatuisia kuvia). Muista, ettet saa liittää blogiisi muiden kuvia ilman lupaa. Kirjablogeissa saa käyttää kirja-arvioissa kustantajien kirjankansikuvia, ne löydät yleensä medialle-linkkien takaa.
Kun blogisi aihe on sinulle selvä ja olet saanut muokattua blogia haluamasi näköiseksi, sen kun alat kirjoittamaan. Oma tyyli muokkautuu ajan saatossa, eikä kannata harmistua, vaikka alussa ei syntyisi sellaista tekstiä kuin haluaisi. Anna persoonasi näkyä kirjoituksessasi! Älä rupea kopioimaan kenenkään muun tyyliä, sillä omasi on juuri se oikea tyyli. Jos haluat blogillesi lukijoita, seuraa ja kommentoi muiden blogeja, niin sitä kautta blogisi tulee tunnetuksi. Älä hätäänny, vaikkei lukijoita heti tulvi ovista ja ikkunoista. Se ottaa aikansa.
Muista aina, että blogisi on viime kädessä sinun blogisi, sinua itseäsi varten ja kuvastaa persoonallisuuttasi. Onnea matkaan!
Blogger Recognition Award -palkinnonsaajat
Tämä palkinto on jo kiertänyt melko monet blogit läpi, mutta nämä ansaitsevat nyt mielestäni palkinnon:
Oksan hyllyltä
Ullan luetut kirjat
Lukunurkka
Lukijan roolissa
Villasukka kirjahyllyssä
Kirjaneidon tornihuone
Sivullinen
Kiinnostavaa, kun otit esille valinnan kirjoittaako blogia anonyymisti vai nimellä. Itselleni oli kutakuinkin alusta alkaen selvää, että koska kirjoitan myös genrekirjallisuuden fandomkulttuurista ja tapahtumista ja osallistun niihin ihan itsenäni, ei ole kovinkaan järkevää kirjoittaa nimimerkillä. Jonkin verran alkuaikoina jännitti, kun työkaverit ja esimiehet vierailivat blogissani, mutta olen saanut pelkästään positiivisia kommentteja, joten oikealla nimellä esiintyminen oli hyvä ratkaisu. Jokaisen pitää se kohdallaan miettiä.
VastaaPoistaKiitos haasteesta. Olen tehnyt sen jo täällä. http://ullankirjat.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html
VastaaPoistaKiitos, kun muistit minua haasteella.
Olenkin miettinyt, mistä jännittävän kuuloinen blogisi nimi tulee. Oli kiva kuulla sen tausta. Oikein hieno, persoonallinen nimi, ja sopii hyvin blogisi teemaan. :) Kiitos haasteesta - vastaukseni ilmestyy viimeistään ensi viikolla.
VastaaPoistaVoi kiitos :) Kiinnostavaa lukea blogisi taustoista. Yritän kirjata blogiini omia ajatuksiani ja ohjeita aloittaville bloggareille.
VastaaPoista