Heidi's bookshelf: read

Heartstopper: Osa 1
Kiss My JUHANNUS
Sydämenmuotoinen kesä
Kiltin tytön murhaopas
Perfect on Paper
Lomalla kaikki on toisin
Kärsimyskukkauuteaddiktio
Stranger Things: The Other Side
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me
10 totuutta ja yksi tehtävä
Punapipoinen poika
Kiss Me - Rakkautta Mykonoksella
Counting Down with You
Laakson linnut, aavan laulut


Heidi's favorite books »

sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Nurinaa ja narinaa arvostelukappaleista

Korostan heti alkuun, että tämä nurinani ja pienoinen pettymykseni ei kohdistu lanu-kirjailijoihin, -kääntäjiin, -kuvittajiin ja muihin kirjan tekijöihin mitenkään. He eivät voi vaikuttaa tähän asiaan, sillä tämä on kustantamon oma linjaus.

Kuva: Pixabay

Minulla on nuortenkirjabloggaajana ollut aina taustalla ylevä tavoite blogata niin kotimaisista kuin ulkomaisista uutuuksista ensimmäisten joukossa. Olen myös ajatellut, että blogipostaus somenostoineen toisi kirjoille mukavasti ansaitsemaansa näkyvyyttä. En koe olevani mikään suuri somevaikuttaja, Instassakin seuraajamääräni on vain vähän päälle tuhat, mutta jonkinlainen nuortenkirjallisuuden sanansaattaja olen pyrkinyt olemaan. Arvostelukappaleet ovat mahdollistaneet tämän, sillä vaikka olisi ihanaa ostaa kirjoja ja tukea näin sen tekijöitä, ei niin suuriin määriin ole mitenkään varaa, kuinka paljon bloggaan vuodessa. Kirjastosta en saa uutuuksia niin nopeaa kuin kustantajan kautta, sillä ainakin meidän kirjastossa kestää hiukan, ennen kuin uutuudet saadaan pitkistä jonoista kuvailtua ja laitettua lainauskuntoon ja kiertoon. 


Mitään sopimuksia en ole koskaan solminut kustantajien kanssa, vaan kaikki on perustunut vapaaehtoiseen vastavuoroisuuteen: saan heiltä välineen eli kirjan tuoreeltaan, ja pyrin lukemaan ja kirjoittamaan siitä rehellisen arvion blogiini ja samalla tuomaan nuortenkirjoja kaikkien tietoisuuteen. Nyt Otava-kustantamo on kuitenkin linjannut, ettei arvostelukappaleiden suuren kysynnän ja kirjojen vähentyneen myynnin takia kirjoja lähetetä enää kuin sovituille yhteistyökumppaneille. Siksi minun blogissani tämä valitettavasti näkyy siinä, että Otavan ja Kariston uutuuksista ei tule postauksia kovin tuoreeltaan, jos ollenkaan, sillä en halua kasata pinoittain kirjastolainoja kotiini lojumaan ja odottelemaan vuoroaan. Arvostelukappaleet ovat lukulistoillani aina ensisijaisia, joten kirjastolainat voivat joutua odottelemaan, elleivät ne ole sellaisia, jotka minun on ihan polttava pakko lukea. 

Olen hiukan surullinen ja pöyristynyt tästä, vaikka ymmärrän toki, mikä tämän taustalla on. Ymmärrän myös jotakin markkinoinnista ja siitä, että on toki kannattavampaa antaa kirjoja näkyville somepersoonille kuin pienille harrastelijabloggaajille. Tämä on myös asia, mikä voi aiheuttaa eriarvoisuuden tunteita kirjasomeyhteisössä, kun osa tuntuu saavan jopa yllätyskappaleita, kun taas pyytämällä pyytäneet eivät kirjaa ole samaa kirjaa saaneet. Kirjasomeyhteisöissä nimittäin keskustellaan paljon asioista, niin myös tästäkin.  En ole siis ainut, joka on saanut kieltävän vastauksen pyyntöihin tänä keväänä, ja ymmärrän,  ettei tämä maailma pyöri minun pienen vanhanaikaisen blogini ympärillä (joka on toiminut aktiivisesti kuitenkin jo vuodesta 2014), mutta ainahan hiukan nurista saa. Minun maailman napa tämä kuitenkin on.
 
Kaikesta huolimatta, ihanaa kirjakevättä kaikille!

4 kommenttia:

Kirsi Hietanen/Kirsin kirjanurkka kirjoitti...

Tämä kuvio turhauttaa, tyrmistyttää ja saa tosi surulliseksi. Ymmärrän kyllä kustantamojakin kustannuspaineiden keskellä, mutta rajaukset on tehty todella omituisesti.

Saara Ylönen kirjoitti...

Tähän samaan törmäsin itsekin! En edes muista, mitä kirjaa pyysin, mutta sain saman vastauksen. Toisaalta itse olen tästä ihan tyytyväinen, koska pyrin omassa blogissani tehdä näkyväksi juurikin pienempien kustantamojen helmiä. Toki kirjoittelen muistakin kuin arvostelukappaleista, mutta kuten sanoitkin, ne ovat aina lukulistalla päällimmäisinä. Omalla rahalla ostetut tai kirjastosta lainatut ehtii odottaa päivää parempaa.

Arja kirjoitti...

Jos kirjaa vastaan saa blogijutun, ei vaikuttaisi kovin hintavalta markkinoinnilta. Blogeja lukevat kuitenkin ne, jotka, no, lukevat. Ja todennäköisesti myös harrastuksensa vuoksi kirjoja ostavat. Keräsin juuri erästä projektia varten 10:n hyvin tuntemani kirjablogin kk-lukukäyntimääriä. Luku on yhteensä 125 000. Ja tässä siis vain kymmenen blogia. Määrä on ihan merkittävä, blogit slow social mediana toimivat edelleen lukijoiden keskuudessa, mutta niitä hyödynnetään markkinoinnillisesti ällistyttävän vähän, kuten juttusikin osoittaa. Niiden sisältöjä, aktiviteettia ja kohderyhmiä tunnetaan alalla huonosti.

Heidi P kirjoitti...

"Jos kirjaa vastaan saa blogijutun, ei vaikuttaisi kovin hintavalta markkinoinnilta" Osuit naulan kantaan, Arja. Pahalta näyttää kuitenkin, että perinteiset kirjablogit jäävät markkinoinnissa pikku hiljaa unholaan muiden somejulkaisuiden varjoon.

"Toisaalta itse olen tästä ihan tyytyväinen, koska pyrin omassa blogissani tehdä näkyväksi juurikin pienempien kustantamojen helmiä." Sama mulla, Saara. On ihana löytää pienemmiltä kustantajilta huippua luettavaa ja nostaa niitä esille. Harmillista vain, että rakastamaani YA:ta, julkaistaan kuitenkin mainitsemillani kustantajilla. Noh, saanhan noita kirjoja muutakin kautta.

"Tämä kuvio turhauttaa, tyrmistyttää ja saa tosi surulliseksi. Ymmärrän kyllä kustantamojakin kustannuspaineiden keskellä, mutta rajaukset on tehty todella omituisesti." Niinpä, Kirsi. Ja kun tuntuu, ettei ole ollut ihan johdonmukaisuutta viestinnässäkään, kun osalle on sitten luvattukin, ja osalle ei. Kun ei jaksa alkaa pyytämällä pyytämään uudestaan.